Slovenija

Sindikat vojakov pravico išče na sodišču

Ljubljana, 24. 03. 2011 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepravilnosti pri določanju plač pripadnikov Slovenske vojske v letu 2008 so sindikat vojakov spodbudile, da vloži že peto kolektivno tožbo. Tožba je tesno povezana s predlogom kolektivne pogodbe za pripadnike vojske.

Sindikat vojakov Slovenije je na delovno in socialno sodišče vložil kolektivno tožbo "zaradi nepravilnosti pri določanju plač pripadnikov Slovenske vojske v letu 2008 ob prevedbi v nov plačni sistem javnega sektorja". To je v tem letu že peta kolektivna tožba za pripadnike Slovenske vojske, ki jo je vložil Sindikat vojakov Slovenije.

Iz sindikata so sporočili, da s tožbo zahtevajo, da se pripadnike Slovenske vojske zakonito umesti v plačno lestvico, ki je bila uvedena za določanje plač v javnem sektorju ob plačni reformi v letu 2008. Tožba je v tesni povezavi s predlogom kolektivne pogodbe za pripadnike Slovenske vojske, ki ga je pripravil Sindikat vojakov Slovenije, vendar je vlada takrat ugotovila, da omenjeni sindikat nima statusa reprezentativnega sindikata, zato za sklenitev pogodbe ni formalne podlage.

Ker je uporaba splošne kolektivne pogodbe za javni sektor za določitev višine dodatkov za pripadnike Slovenske vojske po mnenju sindikata nezakonita, so se v sindikatu odločili svojo pravico zahtevati na sodišču. V sindikatu zatrjujejo, da so posamezni pripadniki Slovenske vojske zaradi podhranjenosti nazivov in nižje plače prikrajšani za od enega do štiri plačne razrede, kar pa mesečno znese od približno 80 do 250 evrov.

Slovenska vojska
Slovenska vojska FOTO: Miro Majcen

V sindikatu izpostavljajo, da so bili vsi pripadniki Slovenske vojske s činom nadporočnik ali vojaški uslužbenci X. razreda in više enostransko z uredbo vlade leta 2008 umeščeni v plačno lestvico. Po njihovem mnenju je bila umestitev izvedena brez socialnega dialoga, zato upajo, da bo vlada naredila vse, da se s kršenjem pravic vojakom preneha, preden bo sodišče razsodilo o skladnosti vladne uredbe z zakoni. Če bo do tega prišlo, pa bo sindikat vztrajal pri zahtevi po izplačilu razlike plače za člane sindikata za nazaj, ko naj bi se jim nezakonito izplačevale prenizke plače.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
25. 03. 2011 07.56
Jaz bi bil na njihovem mestu. Čisto tiho in bi molil da bi me še vnaprej plačevali za tako NE delo. Nej grejo delat v kakšno privatno podjetje,pa bodo opazil koliko sploh sedaj opravijo kvalitetnega dela
vigovigov
24. 03. 2011 23.03
Bil sedem let v naši vojski in to plačo katero imajo si jih zasluži slaba polovica ŽAL!!!!!!
unja1.m
24. 03. 2011 22.09
koliko problemov okoli te strašne vojske...kaj bo šele,če pride do česa
major1
24. 03. 2011 21.54
Ljubica ti si tiho - tvoja plača je na špici.
upornik18
24. 03. 2011 20.43
država toži svojo lastno državo kam smo pršli kje jaz živim,deželi *.
tinetone
24. 03. 2011 20.02
pojoči major kje si?