Slovenija

Sindikate moti predvsem poseg v letošnji regres

Ljubljana, 08. 05. 2012 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati javnega sektorja tudi glede zadnjega predloga dogovora niso enotni. Moti jih predvsem načrt vlade, da poseže v letošnji regres. Pogoj za podpis dogovora pa še vedno ostaja umik standardov in normativov v šolstvu.

Dušan Miščevič
Dušan Miščevič FOTO: POP TV
V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva so se odločili, da bodo dogovor z vlado podpisali, pri tem pa računajo, da bo vlada izločila vprašanje regresa za leto 2012 iz dogovora in znižala plače javnih uslužbencev za osem odstotkov kombinirano, je povedal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič. Pojasnil je, da je letošnji regres že zapadel v plačilo, zato dogovora ne bodo podpisali, če vlada tega vprašanja ne umakne iz dogovora.

Podobno stališče so zavzeli tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je pojasnila, da ji je republiški odbor sindikata že pred časom podelil mandat za podpis dogovora, ki predvideva osemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij. Še vedno pa v sindikatu upajo, da bodo v sredo, ko se bodo znova sestali z vladno stranjo, uspeli doseči ugodnejšo rešitev tudi pri regresu.

V Sindikatu carinikov Slovenije so se glede dveh ključnih vprašanj – znižanja plač in višine regresa – odločili, da bodo ob dejstvu, da vlada pristaja na osemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij, sami pristali na vladni predlog glede regresa, je povedal sekretar sindikata Dušan Miščevič. Po njegovih besedah bodo tako zadnjo varianto varčevalnih ukrepov podprli.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Vlada predlaga različno višino regresa

Vlada za javne uslužbence sicer predlaga različno višino regresa glede na plačni razred, pri čemer bodo tisti z nižjimi plačnimi razredi dobili višji regres, tisti v višjih plačnih razredih pa nižjega.

Tudi glavni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides se v glavnem strinja, da Fides pristane na predloge, ki so vključeni v zadnjo varianto. Po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina so dobili mandat glavnega odbora za podpis dogovora, če bo do tega prišlo. Pojasnil je tudi, da zanje rešitve pri regresu niso bile nikoli problematične, saj razumejo, da je pravzaprav postal neka socialna kategorija in je prav, da ga dobijo tisti, ki ga najbolj potrebujejo, tisti, ki so socialno najbolj ogroženi.

Največ zadržkov pa so imeli člani glavnega odbora glede napredovanja mladih v višji naziv. Kot je pojasnil Kuštrin, menijo, da bi morali ne glede na finančno krizo leto 2013 šteti v napredovalno obdobje. "Če denarja ni, se pač to napredovanje ne bi izplačalo, ampak napredovati pa bi ljudje vseeno morali," opozarja Kuštrin, ki izpostavlja, da bo tem ljudem "ta stopnica" sicer manjkala celo profesionalno kariero.

Kuštrin je dodal, da je zanje pomembno tudi, da je vlada ob omejitvi dopusta na največ 32 dni soglašala, da se lahko javnemu uslužbencu določi še največ 15 dni dopusta zaradi posebnih pogojev dela, ki izhajajo iz specifičnosti posameznih dejavnosti oz. poklicev.

Borut Jakopin iz Sindikata policistov Slovenije je povedal, da bodo stališče o zakonu o uravnoteženju javnih financ in podanih dopolnilih oblikovali šele po tem, ko bodo svoja stališča podali ostali sindikati. To sicer ne pomeni, da bo njihovo stališče sovpadalo s stališčem koordinacije stavkovnih odborov, do varčevalnih ukrepov imajo namreč še vedno "veliko zadržkov".

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) je sklenil, da ne bodo vložili podpisov za začetek referendumskega postopka o zakonu za uravnoteženje javnih financ, če bo DZ iz omenjenega zakona umaknil vse standarde in normative za področje vzgoje in izobraževanja, je po seji povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fb_777554162
09. 05. 2012 08.20
-2
ta regres ni tko zelo pomemben, je pa pomembno, kaj se gleda za višino regresa. morete vedet, da se bo višina regresa določala glede na plačni razred v pogodbi, ne pa glede na plačni razred, za katerega mi dejansko dobivamo plačo!!!! isto velja za napredovanja, ki smo jih recimo zdej dobili, plačani za njih nikoli ne bomo, regres pa bomo dobili za to nikoli izplačano napredovanje. torej, moja osebna situacija recimo je taka, da bom pri jemanju (regres, nižanje plače) tretirana kot nekdo, ki imaj 4 plačne razrede višjo plačo, namesto da bi mi vzeli glede na to, kar dejansko dobivam. in takih je v js nebroj intega se mi zdi da noben noče al pa ne zmore razumet! v gospodarstvu so se znižale PLAČE, ne pa nek fiktivni znesek, k ga človek ne dobiva. s tem da nisem proti ukrepom, mislim da se sindikati brigajo samo zase, sem pa za skenslanje 2. maja, k ga niti najbolj komunistične države nimajo.
Levji
09. 05. 2012 07.24
-9
Ne vem zakaj je ta regres tako pomemben. Če ni denarja ga pač ne bo. V podjetjih, kjer ni denarja je na prvem mestu plača regres pa če je denarja dovolj. V JU niso izpolnjeni pogoji za regres, če pa že ga naj razdelijo tako kot upokojencem.
MMAXXIMUSS
08. 05. 2012 22.16
-11
kakšen regres sej še za plače pa za prevozne stroške ni,..buhahahha
sime84
09. 05. 2012 01.30
+11
kaj ni kaj ni za poslance je dovol pa njihove pribočnike za rajo ni pa za gospodarstvo, elito pozapret kompletno, reorganizacija države in zakonsko če te dobijo da ne delaš za državo ali če ti dokažejo koruptivnost nimač več v živlenju kaj v parlamentu delat pa bo boli jih *so nedotaklivi
mikitr
08. 05. 2012 22.06
-9
Jaz regresa še nisem videl.pa delam cele dneve,moja žena ga dobi junija,minimalnega.Pa kaj so ti javni,regres februarja,marca pa tud minimalni ni dovolj.Jih pa ene pol odpustite,druga pa plačajte po storilnosti,pal naj imajo pa tud ornk regres.
Buena Vita
08. 05. 2012 22.08
-2
ČE SE TO ZGODI BOMO PRED ŠVICO IN NORVEŠKO,
ascar57
08. 05. 2012 22.05
+2
Pri vsem tem pa so vsi pozabili, da kljub dogovorom med sindikati in vlado nihče ne ščiti najšibkejših slojev, ki očitno nimajo svojega sindikata (advokata), saj je vlada nerazumno (umetno) znižala cenzus za otroški dodatek od nekaj čez 900 eurov (povprečna plača v RS za preteklo leto) na nekaj čez 600 EUR (od kod ji to?! To je osnova česa!?!?!!. Take in podobne idiotizme predlaga vsak uradnik k ima 5 minut časa in verjemite imajo ga veliko). Kakorkoli že, čez to se ni nihče obregnil, pritožujejo se pa na regres?!! Tako bo otroške dodatke dobilo resnično mal ljudi.... Torej gremo se ŠPARANJE zaradi katerega padajo inbodo padae vlade po Evropi kot domine, tako da EU sedaj ko je prepozno ugotavlja, da je politikA POPOLNOMA zgrešena, namesto RAZVOJA, kim ustvarja nova delovna mesta..... In naši vrli sindikati se bodo seveda strinjali in tej vladi dali zeleno luč.... Naprimer otroški dodatki pa ne spadajo v ta paket delovih pridobitev... Se je kdo sploh vprašal, da bodo s tem ne samo otroški dodatki bistveno nižji, ampak bodo ljudje morali tudi bistveno več plačati za prvega otroka vrtcu.!!!!!!!
Buena Vita
08. 05. 2012 22.07
-10
OTROŠKI DODATKI OSTANEJO ENAKI ZA TISTE TA REVNEJŠE,RDEČUHI ZAVAJAJO,
ascar57
08. 05. 2012 23.43
+3
kako ostanejo enaki če se cenzus zviša?!?!?!??!?! matematika!?!!?!?!
ascar57
08. 05. 2012 23.45
+4
pomeni, da če je nekdo plačal 10% vrtca (najrevnejši) ga bo sedaj z novim cenzusom 30%, kako potem ostane enako, bogi tisti ki samo ponavljajo kot papiga izjave vlade, realnost in matematika pa je drugačna!!!
Buena Vita
08. 05. 2012 21.43
+5
AMPAK,DEVET DNI,,,,600 PODPISOV,,,,MMMMMM,,,,TO SO REKORDI,
Irena Zvonka
08. 05. 2012 21.50
-1
več nas je takih ki smo proti njim in hočemo referendum,ker vemo da jim ne bo uspelo.le kdo bi podpiral te lenuhe?
RoccoS
08. 05. 2012 22.20
+0
naj le grejo na referendum, da dobijo en velik NEEE!
hansola
08. 05. 2012 21.41
-12
Policisti ne vejo kaj bi rekli, bojo kar počakali ostale pa za njim ponovili, pač niso plačani, da preveč razmišljajo. Izgubil sem ves respekt javnih uslužbencev, za mene ste vsi g.n.i.d.e navadne. Eni delamo po 12 ur na dan, po 7 dni na teden, brez nekih dopustov, regresov in potnih stroškov pa plača ne gre nad jurja, da ne omenjam skrbljenja, če bo še sploh kaj za delat. Vi pa mate z rožicami postlano kar se zaposlitve tiče. Pfuj na vse (razen gasilce in sestre)
Buena Vita
08. 05. 2012 21.43
-9
SKYWALKER01
08. 05. 2012 21.57
+8
hansola, mislim, da komentiras ob mocnih custvih. stvar je taka, da v vsaki drzavi obstaja javni in zasebni sektor. kako je urejen javni n zasebni sektor v avstriji, nemciji, italiji in drugih drzavah s trradicijjo, silahko preberes npr na intrnetu. kaksne so pravice in doloznosti javnih usluzbenecv tudi. javni sektor sam po sebii niproblme. problem je, kako je urejen. vse dosedanje vlade so si pred tem problmeom zatiskale oci in kupovale socialni mir. namesto da bi stanje uredile. seveda se jim sedaj to vraca. ja, ce je to kar se dogaja dopusceno javnemu sektorju je zato ker se ga nihce ni upal dotakniti. kar pa se tice 12 ur ali 8 ur dela je zato ker je tako dopusceno in tako urejeno. selitev iz javnega sektorja v zasebni in obratno je vedno mogoca. dandanasnji sicer veliko tezje. tako lahko vedno prides iz 12 ur na 8. ne metatii vsehh iz javenga sektorja v isti kos. med njimi so tudi dobri in strokovni delavci. kako je urejen sistem pa je povsem drugo vprrasanje.
FolkloraS
08. 05. 2012 21.40
+1
Stavim, da se bodo policisti uprli tem nesmislom. Očitno so nekateri podlegli, predvsem zaradi svojih stolčkov.
baigor
08. 05. 2012 21.39
+10
Kdo se bo potegnil za upokojence, ker nimamo sindikata, Korel nas pa je samo izrabil za lastne koristi
titovka
08. 05. 2012 21.23
+5
joooj to vas bo ta nelegitimna vlada nategnila...niti se ne boste znali pod nosom obrisati!!!
b77
08. 05. 2012 21.32
+4
oni nas nategujejo že desetletja! ovce pa kar tiho in delajo
modrix
08. 05. 2012 21.34
+5
Iniesta
08. 05. 2012 22.07
+0
RoccoS
08. 05. 2012 22.22
+0
ve se kdo je koga najdlje nategoval! Tisti, ki so nam najdlje vladali...
modrix
08. 05. 2012 21.15
-2
death666
08. 05. 2012 21.23
+5