Slovenija

Sindikati neenotni glede četrtkovega protesta: 'Nanj pozivajo tisti, ki so največji krivci za anomalije in nastalo situacijo'

Ljubljana, 02. 11. 2016 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Konfederacija slovenskih sindikatov je proti napovedanemu četrtkovemu protestu najslabše plačanih javnih uslužbencev. Enako sporočajo iz Sindikata uslužbencev plačne skupine J, kjer so prepričani, da te delavce izkoriščajo za ureditev razmer v ostalih plačnih skupinah.

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je na novinarski konferenci poudaril, da v konfederaciji četrtkovega protesta zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami ne podpirajo, ker je to protest predvsem stanovskih sindikatov, ki skrbijo samo za svoje poklice in dejavnosti in ne zajema vseh v plačnem razredu J.

Gvido Novak
Gvido Novak FOTO: Aleš Kustec

Četrtkovega shoda delavcev z najnižjimi plačami ne podpirajo tudi zato, ker nanj pozivajo tisti, ki so največji krivci za anomalije in nastalo situacijo, v kateri so se znašli zaposleni v plačni skupini J, je povedal Novak. Kot je dodal, je nesprejemljivo, da se drugi borijo in pogajajo za pomožno osebje, medtem ko so sindikati, ki so bili dejansko ustanovljeni za zastopanje zaposlenih v plačni skupini J, dobesedno izključeni iz vseh usklajevanj in pogajanj.

Napovedal je, da bo v prihodnje najverjetneje Sindikat uslužbencev plačne skupine J (SUPSJ) organiziral svoj protest, ker si zasluži, da mu vlada vsaj prisluhne, če ga že ne upošteva, je še povedal Novak.

Predstavnica SUPSJ Jožica Frangeš je povedala, da je vlada dopuščala, da je pri vzpostavitvi novega plačnega sistema prišlo do neustreznih razmerij med osnovnimi plačami pri uslužbencih plačne skupine J. Prav tako je vlada napovedala, da bo anomalije odpravila, vendar se te krivice, storjene pomožnim delavcem, do danes še niso odpravile, je opozorila. "Enotni plačni sistem je anomalija," je dodal Novak. Povedal je, da tak plačni sistem ne vrednoti dela, ampak delovna mesta in bi ga bilo treba povsem prenoviti.

Protesta se ne bodo udeležili, ker bi se njihove zahteve porazgubile

Protesta se SUPSJ ne bo udeležil, saj menijo, da so njihove zahteve v primerjavi s prevladujočimi sindikati neuslišane in se porazgubijo. Prevladujoči sindikati, ki se pogajajo v imenu pomožnih delavcev, pa po besedah predstavnice SUPSJ Karmen Rotman izkoriščajo delavce plačne skupine J za ureditev razmer v ostalih plačnih skupinah.

Sindikat zdravstva Slovenije: četrtkov protest je zavajanje

V Sindikatu zdravstva Slovenije (SPUKC) pa menijo, da je četrtkov protest zavajanje. Namesto, da bi vlada in sindikati aktivno pristopili k problematiki anomalij v plačah, so plačno skupino J postavili v čakalno vrsto in od takrat poslušajo prazne obljube in so priča prelaganju odgovornosti, je povedal sekretar SPUKC Andrej Dučinski. Dodal je še, da v sindikatu protest razumejo kot poskus umiritve nezadovoljstva članov v sindikatih in prelaganje odgovornosti na vladno stran.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, je pobuda za protest prišla iz vrst najslabše plačanih javnih uslužbencev v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), saj je največ najslabše plačanih uslužbencev, skoraj 5500, ravno v vzgoji in izobraževanju.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije za četrtek ob 12. uri pred poslopjem vlade namreč pripravlja protestni shod zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami. Na protestu, ki bo potekal pod geslom Zahtevamo pošteno plačilo, nočemo miloščine!, bodo opozarjali, da s svojimi prihodki ne morejo dostojno živeti.

Štrukelj očitke, da je shod le izrabljanje te skupine, označil za laži

Očitke, da na protest pozivajo tisti, ki so največji krivci za nastalo situacijo, v kateri so se znašli zaposleni v plačni skupini J, Štrukelj zavrača. Težko razume, kako bi bili lahko soodgovorni za situacijo, glede na to, da so se zavzemali, da so regres najprej dobili v skupini J in da se plače od 19. plačnega razreda navzdol niso zniževale na račun tega, da so se bolj znižale višje plače.

Dodal je, da so izborili tudi to, da ti zaposleni ostajajo v javnem sektorju. "Izobraževanje ima daleč največji odstotek tistih, ki so ostali v javnem sektorju in niso preneseni na razne podjemne pogodbe pri zasebnikih," je dejal.

Navedbe, da se niso zavzemali za odpravo anomalij v plačni skupini J in da gre pri četrtkovem shodu samo za izrabljanje te plačne skupine, pa je označil za laži.

Vlada in sindikati danes neuspešni

Vlada in sindikati javnega sektorja so današnja pogajanja prekinili. Njihovo nadaljevanje je odvisno od tega, kaj bo v četrtek sklenila vlada. Če bo pristala na varovalko, ki jo pri spreminjanju plačne zakonodaje želijo sindikati, se bodo pogajanja nadaljevala, sicer ne. Časa za dogovor pa ni več veliko.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po današnjem srečanju s sindikati pojasnil, da pogajanj ni konec, na zahtevo sindikalne strani so jih prekinili, v četrtek pa bodo na vladi preverili, ali ta pristaja na za sindikalno stran ključno varovalko pri spreminjanju plačne zakonodaje.

Kot je pojasnil, sindikati zahtevajo, "da noben zakonski predlog s področja plač ne bo niti predlagan, če ne bo doseženo soglasje s sindikati", medtem ko je doslej veljalo, da se je vlada dolžna s sindikati usklajevati in iskati soglasje, nato pa državnemu zboru poročati, o katerih katerih vprašanjih so se uskladili, o katerih pa ne.

Minister priznava, da so roki zelo kratki. Pri tem je ponovil, da pričakujejo, da bodo do konca tedna videli, ali je dogovor možen in so ga pripravljeni parafirati, ali pa bodo ugotovili, da dogovor ni možen. Po njegovih besedah je zelo verjetno, da se bodo znova srečali že v četrtek po seji vlade, verjetno pa tudi v petek.

Za to, ali se bodo pogajanja o še veljavnih varčevalnih ukrepi sploh nadaljevala, je torej ključno, kaj bo odločila vlada. Na sindikalni strani so namreč jasni: pogojev za nadaljevanje pogajanj ni, dokler vlada jasno ne pove, kaj so temeljna vprašanja plačnega sistema, o katerih bo s sindikati dosegla soglasje. "Če jutri tega ne bo, tudi pogajanj jutri ne bo," je dejal Štrukelj.

Pri tem je opozoril, da je vlada konec lanskega leta podpisala dogovor, da bo z njimi dosegla soglasje o temeljnih vprašanjih plačnega sistema. Danes pa je vse podredila temu, da bi to zavrnila, je dejal.

Ta varovalka je za sindikate ključna, saj nenazadnje iz predloga, ki ga je vlada že predložila sindikatom, jasno izhaja, "da pravzaprav lahko vlada tukaj enostransko kompenzira vse finančne učinke dogovora, kar je za sindikate nesprejemljivo", pa je pojasnil vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek.

Kaj bo, če dogovora ne bo, ne na sindikalni ne na vladni strani danes še niso podrobneje pojasnili. Če bi sledili enostranski ukrepi, bo odgovor temu primeren, je napovedal Štrukelj. Koprivnikar pa je pojasnil, da ima tudi vladna stran na mizi različne opcije, se pa trudijo, da bi dogovor dosegli. Zavrnil je tudi očitke, da vlada ne bi spoštovala dogovorov ali bi jih poskušala zaobiti.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
03. 11. 2016 11.51
+1
Sindikati, predvsem ZSSS, so navečji zaviralci razvoja in generatorji revščine v sloveniji.
Najdrajžejša
03. 11. 2016 11.38
+1
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj vsaki mesec zasluži precej več kot povprečni Slovenec. Poleg plače prejema tudi dodatke za opravljanje različnih funkcij, na katere se je povzpel v mandatu Pahorjeve vlade.
prašek
03. 11. 2016 10.16
-1
Izgleda da se Virantov Gregec ni ravno najboljše dogovoril .....
funi
03. 11. 2016 10.10
+0
Javna uprava je gonilo napredka,to je Cerarjeva mašinerija izjavila. Razširite to vašo veleidejo na širši evropski in svetovni ravni pa vas bo cel svet plačaval. Seveda če je tako butast kot SLO volilci
ooResnicA
03. 11. 2016 10.14
+0
...na evropski in svetovni ravni se režijo SLO ....pumpajo trebušne mišice.....buhaahhahaha
ROMELS
03. 11. 2016 10.46
+1
Javna uprava je ne bodi ga treba strošek. Tam so zaposleni samo taki, ki nimajo kaj delati.
Darko32
03. 11. 2016 10.01
+1
Tukaj dam popolnoma prav GVIDU NOVAK-u. Namreč jaz vidim glavnega krivca za te svinjarije naslednje: Sindikat Zdravnikov in KUŠTRINA, kateri je onemogočal sodelovanje pri pogajanjih prav sindikatom iz teh vrst, potem je SEMOLIČ, ŠTRUKELJ je največji krivec, saj je samo ciljal kako bo pridobil članstvo in nebi uredil razmer med temi. Potem gledamo kako so si profesorji basali žepe v škodo teh ljudi, ko so si delili dodatke. Če gledamo globalno je nedopustno, da se določena skupina skupaj z vlado dogovarja v škodo teh. ZAto menim, da bi se moralo urediti tako, da se na novo ocenijo vsa deovna mesta v javni upravi in ugotovijo dela in naloge šele nato se določijo ostali parametri. Sedaj imamo anarhijo, kjer dobimo takšne primere, da največja baraba dobi 3X več kot poštenjak in to na istem rangu delovnega mesta.
ooResnicA
03. 11. 2016 09.58
-1
....sedaj se pa lepo vidi kaj so SLO sindikati.....borijo se za sebe pa za elitneže ki imajo že itak puno rit fsega!!!!
sinhron
03. 11. 2016 08.17
+1
Ljudje morajo že enkrat spoznati , da se sindikalni liderji borijo samo zase , za svoje ekstremno visoke plače in ne za ljudi !
ooResnicA
03. 11. 2016 08.30
-1
sinhron
02. 11. 2016 19.54
+4
Sindikati so izgubili kompas in občutek za realnost , zato se poslužujejo izsiljevanja , sindikati bi najraje pisali svoje zakone in z njimi poteptali plačna razmerja ! Za nesorazmerja pa so odgovorni prav oni , ker pri usklajevanjih tiščijo v ospredje nekatere , druge pa niti omenjajo ne !
glava2
02. 11. 2016 20.02
-1
vdolinitihi
02. 11. 2016 21.00
+1
Pa kakšno izsiljevanje neki? 5 let že obljubljajo odpravo anomalij j-skupine, a kdo sprejema zakone? Vlada ali sindikati? Vlada grozi z interventnim zakonom. Za nesorazmerja so krivi oboji, narobe pa je, da so pri nekaterih stvareh res prevladali močnejši, nekatere pa so spregledali, ampak v kulturni državi se stvari popravijo, ne pa vlečejo iz leta v leto, ljudje pa dobesedno životarijo.
vdolinitihi
02. 11. 2016 19.52
+0
Res je žalostno brati spodnje izlive, ker komentarji to že niso, ampak neutemeljeni, nerazgledani, poniževalni, brutalni, preuranjeni ... izlivi jeze, neinformiranosti in sovraštva do JS in sindikalizma. Kakšni delavci ste šele v svojih delovnih okoljih, če ste tukaj tako napadalni? S kakšnimi občutki in besedami pospremite svoje otroke v vrtce, šole, fakultete? Le kaj jim govorite, ko pridejo domov iz javnih zavodov? Vi, v gospodarstvu, ki "plačujete nas v JS"? Dajte no ... je to vsa ekonomija? Edino, kar je res v spodnjih izlivih, je, da se mora JS zmanjšati za 30 % (agencije, občine, komisije ...) in da se ukinite uravnilovka. Vse ostalo je hujskanje in sovraštvo do večinoma pridnih, delovnih, odgovornih in izobraženih ljudi.
korintos23
02. 11. 2016 19.49
+2
Tršica dela 4 ure kuhar pa 8, , ne moreta biti enako plačana!!!
vdolinitihi
02. 11. 2016 19.57
+2
Tršica ima morda kakšen dan 4 ure POUKA, ostale ure so pa druga dela (ZOFVI, 119. člen).
Simoni?
02. 11. 2016 19.09
+15
Šolniki so že dobili svoj del kolača. Štrukelj odsvetuje proteste vsem sramotno plačanim delavcem v javnem sektorju iz preprostega razloga: lenuhi iz njegovega sindikata morajo dobiti še dodatna napredovanja za osem plačilnih razredov. Če bo potem še kaj ostalo pa vsem čistilkam, pericam in ostalim sužnjem bo pripadlo "gromozanskih" 0.4% več....
LLLEPI
02. 11. 2016 19.33
-2
Ce so pripravljeni delat zastonj in se pustijo ponizevat ne cenijo ne sebe ne svojega dela zakaj bi bili torej strezno placani????
vdolinitihi
02. 11. 2016 19.59
-2
Kaj pa so dobili šolniki, konkretno, prosim?
glava2
02. 11. 2016 18.59
+13
ko vidim tega štrudlja mi je prav slabo, ko vidim pa cmerarja pa me prime s....
konstruktor
02. 11. 2016 18.58
+3
Ma tile sindikalisti so pa res bogovi v malem : če prav razumem, ima zdaj skoraj vsak plačilni razred že svoj sindikat??? Pa kaj si ti nor.....a ima kdo evidenco, koliko je vseh plačanih sindikalistov v javni upravi ?? Me zanima še, ali ti posvečeni borci za pravice zaposlenih (hahaha...) svoje poslanstvo opravljajo v prostem času ali pa kar med svojim delovnim časom, ko bi se morali posvečat svojim primarnim nalogam....
vdolinitihi
02. 11. 2016 19.59
Primarne naloge pa so? Plačani so pa iz članarin. 65 plačnih razredov, 40 sindikatov ... vsaka vas ima svoj glas, to je pa skoraj res.
resort
03. 11. 2016 10.50
Naj objavijo plače sindikalistov, da se ve kako se borijo !
puspan
02. 11. 2016 18.55
+3
Najboljše za Slovenijo je, da ostanejo za vedno neenotni. Vsaki drugačen status škoduje samo delavcem.
proofreader
02. 11. 2016 18.54
+16
Če odpustijo 30.000 nesposobnih se vsem ostalim lahko dvigne plača.
Simoni?
02. 11. 2016 19.13
+16
V javnem sektorju je blazno malo nesposobnih. Je pa res da okoli 70.000 zaposlenih v javnem sektorju le hodi v službo, delajo pa nič. Če nimaš kaj delati še ne pomeni da si nesposoben. So še kako sposobni, ker so si uspeli priboriti 1.8 kratnik plače v gospodarstvu.
proofreader
02. 11. 2016 18.52
+13
Najvišje plačani naj vzamejo malo manj in dajo najslabše plačanim. Skratka, med seboj naj se zmenijo, mi ne bomo plačevali višjih davkov.
glava2
02. 11. 2016 18.59
+4
LLLEPI
02. 11. 2016 18.47
+1
Ni problema saj lahko se vzamemo kredit.
TellingTheTruth
02. 11. 2016 18.40
-2
Najboljs da ima snazilka z osnovno solo 2000€ place. Logika pa to. Si najbrs zasluz.
LLLEPI
02. 11. 2016 18.49
+9
vec mas od cistilke kot pa od strukla.Kje si pa ti kupu faks
ecnarf
02. 11. 2016 18.38
+9
SLO sidekalisti so naječji lenuhi in nakladači z največjimi plačami za nedelo.
LLLEPI
02. 11. 2016 19.36
+2
Krivdo za to pa nosite vi delavci ki jim placujete njihovo razkosno zivljenje.Pa potrudite se se v naprej da tako ostane.Kaj pa bi vi poceli z denarjem saj ste se ze navadili na to da nic ne zasluzite
tomi.passion@gmail.com
02. 11. 2016 18.36
+13
Jeb*m vam ja javni sektor. Raja! Če kdo meni, da je v JS preslabo plačan, naj ga zapusti in naj si najde službo v gospodarstvu. Ampak to ne diši nobenemu. Lažje je protestirati za večjo plačo in še dodano udariti po gospodarstvu, ki ustvarja plače JS. Nujno bi morali JS zmanjšati za 30%, določiti bolj jasna merila učinkovitosti in omejiti plače. Še prej pa bi morali vsem sindikalistom ukiniti plače. Me prav zanima kdo od teh partijskih pajacev bo potem organizairal shode.