Slovenija

Sindikati Pliberšku: Raje vprašajte, kakšna bi bila Slovenija brez nas

Ljubljana, 16. 04. 2012 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na očitke celjskega podjetnika Francija Pliberška, da ne vlada in ne sindikati ne vedo, kaj delajo, v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije odgovarjajo, da očitki ne bi smeli biti naslovljeni nanje, pač pa na druge. "Ne samo na politike, ampak tudi na vaše delodajalce!"

Potem ko je celjski gospodarstvenik Franci Pliberšek v odprtem pismu ostro kritiziral delo sindikatov in vlade, mu sindikati odgovarjajo, da se z določenimi ugotovitvami sicer strinjajo, a ne s tistim delom pisma, ki ga je naslovil nanje. "Ta del kaže, da ne poznate vloge in nalog sindikatov v družbi in na nas naslavljate očitke, ki bi jih morali drugim. Ne samo politikom, ampak tudi vašim stanovskim kolegom, delodajalcem,“ so zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Franci Pliberšek je bil v svojem pismu zelo kritičen do vlade in sindikatov.
Franci Pliberšek je bil v svojem pismu zelo kritičen do vlade in sindikatov. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kje so bili, ko se je naša država v zadnjih treh letih zadolžila za 2,5 milijarde evrov na leto, odgovarjajo, da jim Pliberšek s tem pripisuje vlogo v družbi, ki je enaka izvršni oblasti. "Ali res mislite, da če bi sindikati rekli vladi, da se ne sme zadolževati, potem tega ne bi storili? Ali mislite, da mora vlada dobiti soglasje sindikatov, da se lahko zadolži?“ sprašujejo.

Na vprašanje, kaj so dobrega naredili za delavce, odgovarjajo, da veliko, seveda pa z narejenim ne morejo biti povsem zadovoljni. "Če že drugega ne, smo v zadnjih letih med drugim dosegli, da se je zvišala minimalna plača. Sklenili smo vrsto kolektivnih pogodb, s katerimi smo zaščitili pravice delavcev. Preprečili smo uvedbo malega dela. In še bi lahko naštevali!"

Kot navajajo, je bila ZSSS med prvimi, ki je v naši državi opozarjala na dostojno delo. "Uganite, kdo je bil najbolj proti? Direktor vaše stanovske organizacije, gospodarske zbornice, ki je ob naši zahtevi za dvig minimalne plače strašil po Sloveniji, da bo zaradi tega 70.000 delavcev postalo brezposelnih. Upamo, da razumete, da te finančne in gospodarske krize niso povzročili delavci in zato se ne morejo strinjati, da morajo sedaj oni plačati to krizo,"  še pišejo.

S tem, da ste v gospodarstvu morali odpustiti skupno kar 76.000 delavcev v zadnjih treh letih, pa se po njihovih besedah ne gre hvaliti. Večina teh delavcev ni bila odpuščenih zaradi prestrukturiranja gospodarstva ali izgube trgov, pač pa zaradi neznosnega hlepenja po bogatenju vodilnih v podjetju ter zaradi nesposobnosti vodenja podjetij, pravijo.

"V vašem pismu je tudi nekoliko nejasnosti. Nekaj časa pišete o javnem sektorju, nekaj časa pa o delavcih v javni upravi. Javni sektor niso samo delavci v javni upravi, ampak tudi policisti, vojaki, zdravniki, učitelji, poklicni gasilci, kulturni delavci, vzgojiteljice, medicinske sestre, pazniki v zaporih, novinarji v javnih zavodih in še bi lahko naštevali. Torej tisti, katerih usluge pogostokrat potrebujejo tudi delavci v zasebnem sektorju."

Protest sindikatov - 10
Protest sindikatov - 10 FOTO: Aljoša Kravanja

Nejasen se jim zdi tudi očitek, da niso pomagali propadlemu gradbenemu sektorju. "V Sloveniji že dolgo nimamo več samoupravljanja, v katerem bi bili delavci soodgovorni za vodenje podjetja, ampak kapitalizem, v katerem vodijo podjetja lastniki ali od njih nastavljeni menedžerji. Zato očitek naslovite na njih," svetujejo.

Nekatere stvari, ki jih omenja Pliberšek, pa so po mnenju ZSSS posledica naših zakonov, ki so takšni, da omogočajo ekscese. "Sindikati po ustavi nimamo možnosti, da neposredno predlagamo državnemu zboru v sprejem zakone ali pa njihove spremembe. Namesto očitkov, ki jih naslavljate na nas, bi bilo bolje, da bi se vprašali: kakšna bi bila danes v Sloveniji raven delavskih in socialnih pravic brez sindikatov?" so zaključili svoje pismo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali grizli
27. 03. 2014 07.06
sindikati so total zanic.kaj so naredili za delavce.NIČ.Naj dajo v javnost njihove prihodke,pa da vidimo kdo bo na njihovi strani.BARABE
kolo1982
26. 03. 2014 21.22
Sindikati so res nesposobni, vlada pa še bolj...obenem pa upam, da ne pride spet JJ s svojimi strpnimi in povezovalnimi govori nazaj na oblast...SDS sploh ne potrebuje članov, ker morejo vsi enako misliti kot on.
zdrava.pamet
26. 03. 2014 17.38
citiram....Javni sektor niso samo delavci v javni upravi, ampak tudi policisti, vojaki, zdravniki, učitelji, poklicni gasilci, kulturni delavci, vzgojiteljice, medicinske sestre, pazniki v zaporih, novinarji v javnih zavodih in še bi lahko naštevali. Torej tisti, katerih usluge pogostokrat potrebujejo tudi delavci v zasebnem sektorju." VPRAŠANJE.....A POTEMTAKEM MISLITE, DA SO POLICISTI, VOJAKI, ZDRAVNIKI, UĆITELJI, kaj več kot delavci? PREDRZNOST BREZ PRIMERE! A PRI NAS SE DELIJO LJUDJE NA VEČVREDNE LJUDI V JAVNI UPRAVI IN NA DELAVCE V GOSPODARSTVU IN OBRTNIKE??? a se zavedate, da je večina delavcev v gospodarstvu z srednjimi šolami in višjo izobrazbo ......in elektro, strojne in računalniške šole so malo težje od pedagoške in ekonomske usmeritve....pa tudi zdravniki in sodniki najbrž niso prišli iz olimpa....
zdrava.pamet
26. 03. 2014 17.04
+1
ČE BI SE SINDIKATI BORILI ZA DELAVSKE PLAČE, bi še bila na njihovi strani....tako pa so glasni samo zdravniški sindikat, pa sindikat učiteljev in sodnikov....to je SINDIKATI JAVNIH SLUŽB, ki še naprej neusmiljeno molzejo proračun in si ne dajo reči, da je že vse ostalo crknilo. A JE TO V REDU, DA ZDRAVNIKI ZA 48 URNO DEŽURSTVO DOBIJO 1000 EVROV? A JE TO V REDU, DA UČITELJI UČIJO RAVNO TOLIKO, DA čIM VEČ OTROK JEMLJE INŠTRUKTORJE? IN A JE TO V REDU, DA NAŠI SODNIKI IZVAJAJO POLITIČNE PROCESE IN IMAJO NEMOGOČE ZAOSTANKE?
19Anze90
26. 03. 2014 13.15
-1
Problem sindikatov je, da se borijo samo za tiste plače in tista delovna mesta, ki so najslabše plačana. To, da bi si prizadevali za ustvarjanje okolja, kjer bodo uspevala visokotehnološka podjetja, ki potrebujejo bolj izobražene kadre in bodo plače višje jim na kraj pameti ne pade. Problem vlade pa je podoben, saj subvencionirajo in vlagajo v podjetja, ki so na robu propada oz. ustvarjajo produkte z nizko dodano vrednostjo in tako ne morejo izplačevati dobrih plač, namesto da bi vlagali v podjetja, ki jim gre dobro, ki so v razvoju, da bi ta lahko povečala svoje poslovanje in ustvarila boljša in stabilnejša delovna mesta. Poleg tega bi si morali tako kot sindikati prizadevati za ustvarjanje okolja, kjer bodo tuja podjetja h nam selila svoje oddelke (proizvodjne višje dodane vrednosti in razvojne oddelke) in tako tudi nova boljša delovna mesta.
zdrava.pamet
26. 03. 2014 17.04
NE SANJAJ...SINDIKATI SE BORIJO SAMO ZA VISOKO PLAČANE JAVNE USLUŽBENCE
Atmaii
16. 04. 2012 23.10
-5
Kaj so sindikati, je vsem prostomislečim državljanom, že dolgo kristalno jasno. Navadna farsa in en kup navadnih prisklednikov, ki na koncu zmeraj zaplešejo tko kot igrajo tisti, proti katerim se borijo. Vidijo samo drevesa, gozda pa ne in pol so izjemno ponosni, ko rešijo eno vejico enega drevesa. A še obstaja kdo, ki plačuje članarino in to podpira v tej državi? Zakaj že? za 20 eur višjo osnovno plačo? A ste resni? Al ste ovce?
POVOJ
16. 04. 2012 22.33
-7
Prof. Urban Kržan: Reporter, 16.4.2012 Po tehtnem premisleku sem se odločil, da nepreklicno izstopam iz sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, v nadaljevanju SVIZ, saj se ne strinjam s politiko, ki jo zastopa glavni tajnik omenjenega sindikata, gospod Branimir Štrukelj. Prepričan sem, da njegova ravnanja v zadnjem času celo škodujejo ugledu sindikata in vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. Kljub dejstvu, da mesečno plačujem približno 10 evrov članarine, od omenjenega sindikata ne čutim nobene posebne koristi. V vseh teh letih, ko sem bil član sindikata, se ni zgodilo nič, kar bi izboljšalo položaj učiteljev ali razrednikov. V letih Pahorjeve vlade je deloval sindikat povsem apolitično, čeprav nam je tudi takratna vlada vzela kar nekaj pravic. To dokazuje, da v resnici vodijo sindikat strici iz ozadja.
AKocmut
16. 04. 2012 22.06
+4
Zadnja štoparka Na pozabljeni bankini Sanjam avtobuse, Medtem ko noč zimuje V mojih zarezah. Ne rabim palca, Samo nakolence, Da mi gramoz ne razžre Kosti, medtem ko Pozabljena štopam Na zadnji bankini In avtobusi vozijo V sanje.
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.25
+4
Bivsa vlada je delala za socijalni cut drzavljanov !! Zakaj gre: v 98. čl. najnovejšega ZPrCp so zajeti vsi drugi prekrški glede prometne signalizacije, ki jih sicer zakon izrecno ne obravnava, recimo: neupoštevanje znaka za prepoved parkiranja. Po novem predpisana višina globe je 200€ !!! Po prejšnjem zakonu - Zakonu o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 56/08 – uradno prečiščeno besedilo, 57/08 – ZLDUVCP, 58/09 in 36/10) - je bila po 116. čl globa za tovrstne prekrške 40€.
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.33
+2
Da nebo pomote ! To je sprejela vlada rdecih tovarisev, ki ima socijalni cut !
G36c
16. 04. 2012 19.58
+1
Me zanima, kateri osel iz javne uprave bo še kupil Mikova okna?! Sam sebi jamo koplje, ker baje kredit dobijo samo še javni uslužbenci. Na pleče si je spravil pol Slovenije, haha.
Igor__Zmaj
16. 04. 2012 20.09
+2
A ti delaš v vojski al maš mamo na občini? Dol mu visi, druge pol slovenije je tista, ki denar ustvarja. In ko ga zmanjkuje je prov da ga za tiste ki živijo na njihovo grbo prisesani.
G36c
16. 04. 2012 20.34
+8
Sprane glave SDS-ovske. Po vašem je najboljše, da se vsi uradi zaprejo, vse fakultete, v vrtce in osnovne šole nabutat po 40 učencev v razrede, da bodo ja še manj znali. In sedaj boš sigurno rekel " ja kako smo se včasih lahko učili" Ja, ste se, ko je župnik z šibo mahal in tepel otroke. Pomislite raje malo na vgojo, ker če bomo imeli takšne poslance, kot jih imamo sedaj ( nešolane ), bomo pa res daleč prišli. Itak pa verjetno čakaš, da bo cerkev odprla svoje šole, ki bodo normalno financirane z državnim proračunom, katerega denarja pa za njih ne bo škoda. Seveda ne pozabit pogledat doma, zakaj bo imel tvoj otrok po prihodu iz šole rdeča kolena. Ne , ne delam v javnem sektorju, ampak mi je pa kristalno jasno, da samo z varčevnjem ne bomo nikamor prišli. Če bom samo varčeval, posledično ne bom trošil. Če ne bom trošil, ne bom kupil bureka in ti ne boš dobil plače. Ti je sedaj jasno? Če bom pa imel ( in vsi državljani) večjo plačo, od katere mi bo ostalo tudi za burek, ji boš pa prodal več in šef ti bo končno kupil mašino za testo mešat, da ga ne boš moral na roke, ker si zaradi tega očitno zelo zafustrirano bitje. Pa lahko noč in ne pozabi se prekrižati. Tudi jaz hodim kdaj pa kdaj v cerkev ampak zaradi sebe, ne zaradi Janše.
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.54
-5
G36c Ponavljate se rdecevulvice ! Nikoli niste razumeli ekonomije, ker nikoli niste bili odvisni od svojega dela. ti si pa navaden delavec, ki meni, da mu je nekdo dolzan dat delo ! Nihce ti ni dolzan nic ! Ti si dolzan drzavi, ker te ima za svojega drzavljana. A mislis, da je to zastonj? Vecja placa vecja potrosnja?? Ja..za naivneze ! Koliko je kava v Parizu? Milanu ? Vec zasluzis, vecje so cene !! A mislite , da boste imeli 3.000 € place, in bo nekdo vase smeti odvazal za 600 €??
zdrava.pamet
26. 03. 2014 17.23
-1
b77
16. 04. 2012 19.54
-2
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.11
+2
MsPikapiki
16. 04. 2012 20.17
+3
Kdo je kriv? Kakor da bi polje posejal ga zalival in se mu dajal a na koncu ne izrase nekaj kar imel bi zase jaz ob tebi to sem zdaj spoznal. Mimo naju leta so odšla kakor tujca midva sva bila niti smeha ne topline kot bile bi same zime kam se skrila je ljubezen vsa. Čakala sva čakala drug na drugega da bi enkrat si povedala kar oba kar oba sva že vedela a si nikdar nisva upala. Kdo je kriv kdo je kriv to sploh važno ni prav gotovo kriva sva oba vsa ta leta sva čakala drugim vsem sva se razdala a na sebe pozabila sva. Kdo je kriv kdo je kriv to sploh važno ni ker vsak sebe sva ubila in za maskami se skrila pa se nič več nisva videla. Branko J.Vunjak
brezno
16. 04. 2012 19.37
+3
XL vabi te razigrana melodija kovancev šelestenje ti kodra lase ritem tetovira besede po mozoljavem hrbtu strupena misel kot rezilo stopa vate bereš tipaš okušaš vonjaš preračunavaš kategoriziraš pizda, kako zmedena si ! sonce ti liže luske ko se nastavljaš ob črepinjah razbite amfore nihče več ne verjame tvoji zgodbi o mogočnem bogu ki te je nategnil preobražen v plečatega bika topogledemu skopljencu si se prodala (*) za dva bigmeka in xl sodo
brabusednet
16. 04. 2012 19.06
-2
Pa naj bi sindikati stavkali,ko je Pahor najemal kredite so mu pa ploskali mu verjeli o nekem vlaku.To je politična stavka z sindikatu načelu.
resslovenka
16. 04. 2012 19.20
+12
Eh, vlak, pa semaforji, pa sestanki na SŽ z g. Pahorjem...Vse se je razblinilo v še večjo bedo.
alterego
16. 04. 2012 19.30
-9
Pahorjeve "reforme" so zrušili sindikati, ne Janša...
brabusednet
16. 04. 2012 19.34
+7
resslovenka
16. 04. 2012 19.36
+7
brabusednet
16. 04. 2012 19.36
+1
resslovenka
16. 04. 2012 19.00
+19
Treba je slišat tudi drugo plat. Kaj menijo delavci MIK o svojem delodajalcu. Nekaj lahko preberemo iz prve roke, ti pa niso pohvalni. Pa niso razvajeni delavci, ampak delodajalci ki si jemljejo pravice mimo zakonskih obvez, dokler sploh še premoremo kakšen zakon, ki ščiti delavce. Kdor je probal kruh privatnega delodajalca točno ve o čem govorim. Slabše se delavcu ni godilo nikoli. NIKOLI!
eye1
16. 04. 2012 19.40
-2
a nehaš... greš pa vedno lahko kam drugam mar ne? Država te lahko plačuje, ko moramo v gospodarstvu 7 mesecev na leto delati samo za javni sektor. Pa še otroke nam spremenijo v reveže in poslušne ovčke v šolstvu. Plačat je treba pa itak vse od cest do zdravstva 5x toliko, kot če bi bili vsi sektorji privatizirani in bi bil zdrav trg na katerem je prisotna konkurenca.
lexa
16. 04. 2012 23.01
-2
eye1 čestitke...drugo plat lahko jaz povem, in vsi spodnji negativni komentarji proti Franciju Pliberšku so zrasli na trhlih tleh...niso vsi sprejeti na prosta delovna mesta in to je to...dajmo pljuvat po zdravi in kvalitetni konkurenci...
SimonaHamer
16. 04. 2012 18.55
+4
TI, KI NAM Z MIZE jemljejo meso, nas ljube zadovoljnosti učijo. Prav tisti, ki nam sproti vse požro, nam kar naprej o žrtvah govorijo. In sita vrana lačni kraka o zlati dobi, ki nas čaka. In tisti, ki zaradi njih drvi država in vse skup hudiču v rit, trdijo, delavcu ne damo oblasti, ker je za vladanje preveč zabit. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
jansapartizan
16. 04. 2012 18.52
+12
Franci Pliberšek naj se briga za svoje podjetje in za svoje delavce, ki delajo kot sužnji vsak dan po 12. ur za manj kot 100€
lexa
16. 04. 2012 18.57
-1
Spetsnaz
16. 04. 2012 19.30
-3
vikica11
16. 04. 2012 19.31
-3
eye1
16. 04. 2012 19.47
+2
pa jim ti ponudi kaj boljšega.. ne pa da tle otresaš jezik.. gobec otresat zna vsak
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.13
+0
Ampak res ne razumem ! A tale jansapartizan trdi, da imajo delavci samo 100 € za 12 ur dela??
Igor__Zmaj
16. 04. 2012 20.16
+2
Tud za teh 100€ je treba bit zelo sposoben da jih ustvariš in lahko daš delavcu, potem ko ti dobavitelji, država in ostali stroški vzamejo svoje.
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.35
+1
Igor__Zmaj Saj tako menim, samo kar pritiskajo minuse, saj za leve intelektualce je to drobiz !
lexa
16. 04. 2012 23.02
ma kakih 100€ :-D se prav smejim vsem tem komentarjem... :-)
HooplaToopla
16. 04. 2012 18.41
+19
Karkoli si že mislimo o sindikatih in njihovih vodjih, je res, da bi nas oblastniška mafija brez njih držala v pesti še precej bolj trdo. Ne vem sicer, koliko imajo Semolič, Štrukelj in ostali res visoke plače, vendar sem prepričan, da svojih položajev v sindikatih ne izkoriščajo za osebno bogatenje in da gre pri takih "informacijah" za dokaj prozoren agitprop desni oblasti naklonjenih posameznikov. V bistvu je pa sramota, da se morajo za najbolj osnovne in samoumevne pravice boriti sindikati, sorazmerno močna kao leva politična opcija v parlamentu pa veselo drži vrečo sleparski vladi.
eye1
16. 04. 2012 19.50
-4
ja sindikati so tle da pomagajo izropat in unicit se tisto malo gospodarstva kar ga je ostalo.. potem bomo lahko hlapci.. kot smo vedno bili.. prašaj Cankarja
MetkaK52
16. 04. 2012 18.28
+16
zdej si pa prberte kako se dela pri gospodu pliberšku.....kdo hoče da se zaposli pri njih mora delat celi teden zastonj...plača samo malico in nič drugega to znači da delaš pri njemu na črno....to je podjetje mik celje....sem sam skuso kok je to....sam js mu nisem hotu zastonj delat....za mene je un velik pede. ..
sledi
16. 04. 2012 18.16
-15
Komaj čakam da se Slovenije otrese socialistične miselnosti, kjer vsak dela 0 in bo za to plačan. Prav tako pozabimo na težke industrije in postanimo inovativni. Še nisem slišal za inženirja oz. računalničarja ki bi pozival k stavki. So preveč zaposleni s svojim delom.
alterego
16. 04. 2012 18.27
+5
resslovenka
16. 04. 2012 19.03
+2
sledi Pri nas delajo ljudje tudi po 12 ur in več na dan. Zastonj!
Spetsnaz
16. 04. 2012 19.31
+0
resslovenka Takoj jih za 100 % vecjo placo zaposlim 500 !
eye1
16. 04. 2012 19.52
+1
pozabi.. se boš mogu odselit... v kako azijsko državo
Spetsnaz
16. 04. 2012 20.14
+1
titovka
16. 04. 2012 18.02
+4
ta je podoben virantu?????
carli55
16. 04. 2012 18.32
+0
titovka
16. 04. 2012 18.56
+0
če bi to držal, potem nam bi bilo lepo!!!!
Spetsnaz
16. 04. 2012 19.32
+1
veliki svizec
16. 04. 2012 19.44
+3