Slovenija

Iskali bodo drugačne ukrepe za javni sektor, a poudarjajo, da alternative zmanjšanju stroškov ni

Ljubljana, 29. 10. 2014 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati javnega sektorja so vladi predstavili odgovor na trenutne predloge ukrepov za leto 2015. Vladna stran bo v tednu dni pripravila približevalni predlog, minister Boris Koprivnikar zagotavlja, da bodo iskali drugačne rešitve, a ne morejo pristati na sprostitev napredovanj v celoti.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po pogajanjih poudaril, da so sindikati enotni in upa, da bo tako tudi ostalo. Bistvenih razlik med njimi namreč niti ne more biti, je dodal, saj gredo trenutne zahteve vlade preko mej racionalnega.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Sindikati so se pripravljeni pogajati le o podaljšanju trenutnih ukrepov, a želijo časovno omejitev na leto 2015. Kot pogoj postavljajo tudi prenos varovalk, ki zagotavljajo, da vlada ne bo enostransko posegala v dogovor.

Želijo še sprostitev napredovanj v celoti in zavračajo predlog zniževanja števila zaposlenih. Pričakovano tudi v celoti zavračajo vse dodatne ukrepe, ki jih predvideva vlada. Gre za posege v različne dodatke oz. ukrepe, s katerimi bi vlada obseg stroškov dela zmanjšala za dodatne tri odstotke.

Na vprašanje, zakaj ne poiščejo alternativnih ukrepov, je Štrukelj odvrnil, da je doslej menil, da mora možnosti za izhod iz krize iskati vlada, sindikati pa so tisti, ki varujejo interese svojih zastopancev.

"Če bi mi sprejeli vse, kar od nas zahteva vlada, bi nam naše članstvo že zdavnaj pokazalo vrata. Naj tudi vlada pokaže, da jo je smiselno imeti. Če namreč sprejmejo vse, kar zahtevajo v Bruslju, potem vlade niti ne potrebujemo, pač pa izterjevalca, ki bo v imenu Bruslja od nas pobral denar," je dejal Štrukelj.

Poleg tega se, kot je pristavil, zdi, da vlada ni namenila dovolj napora za to, da bi na prihodkovni strani prišlo nekaj več denarja v proračun, saj da se je osredotočila na odhodkovno stran.
A preprosto bo treba poiskati drugačne rešitve, v javnem sektorju ni več kaj vzeti, pravi Štrukelj: "Rekli smo 'ne' in smo pri tem pripravljeni vztrajati tudi za ceno konflikta."

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar
Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

Vladni pogajalec: Alternative zmanjšanju stroškov dejansko ni

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je pojasnil, da bi upoštevanje vseh sindikalnih predlogov pomenilo dodatnih 60 milijonov stroškov glede na letos.

"Alternative zmanjšanju stroškov dejansko ni. Pa ne zato, ker vlada ne bi želela sprejeti ali upoštevati stališč sindikatov, ampak zato, ker teh sredstev nimamo," je navedel.

Poudaril je tudi, da o ukrepih ne govorijo zato, da bi bili všeč Bruslju, pač pa zato, ker je treba zmanjšati zadolženost države.
Pogajanja se nadaljujejo v sredo. Vlada se bo v vmesnem času opredelila do navedb sindikatov in iskala rešitve, je napovedal minister. Je pa po njegovih besedah dejstvo, da je treba najti rešitve, ki zmanjšujejo stroške ali povečujejo prihodke.

Glede predvidenih posegov v različne dodatke je Koprivnikar potrdil, da bodo iskali druge možnosti za prihranke, a da o podrobnostih ta hip ne more govoriti.

Le pri sindikalni zahtevi sprostitve napredovanj v celoti je pojasnil, da bi to prineslo 52 milijonov evrov stroška, česar da nikakor ne morejo sfinancirati.

O znižanju števila zaposlenih pa je dejal, da je to vedno eden od možnih ukrepov, a da mu je prav ta najmanj ljub. Ponovil je, da bi se temu lahko učinkovito izognili tako, da bi dela, ki jih državna oz. javna uprava zdaj daje zunanjim izvajalcem, izvedli sami.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (534)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Super Huey
30. 10. 2014 15.44
+3
Če bi država vzela toliko kredita za gospodarstvo...kot ga je za plače FDVjevskih in ostalih nesposobnih par-azitov v JU/JS (to pomeni tudi politike, bančnike, svetnike, itd itd) v večnih državnih službah...smo gospodarska velesila!
ohc62
30. 10. 2014 15.06
+0
v zadnjih treh vladah so se z varčevanjem obesili na javni sektor , vzeli so dovolj ampak nepravično , pa ni rezultatov in spet se hoče neki Koprivnikar , , treba je zmanjšati ta velike plače v JS in počistiti zavode in razne agencije , samo g.Koprivnikar kot tudi ta vlada in vse prejšnje za to niso sposobne niti nimajo interesa , če pride do uveljavitve tega predloga jih je treba....
napoleon3
30. 10. 2014 14.12
+2
Jaz ne vem kaj novinarji hočejo, najprej zatrjujejo da imamo preveliko javno upravo, nato je članek da je na sociali vsj 20 premalo zaposlenih, potem govorijo spet o preveliki javni uprevi, nato da je premalo medicinskih sester na urgenci, itd. Sedaj se pa odločimo ali imamo preveliko ali premalo javno upravo?
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.54
-1
in še enkrat več bi naj JS reševal gospodarstvo??? Gospodarstvo naj vrne svoje kredite, plača svoje davke, banke naj pogoltnejo svoje izgube, pa bo takoj dovolj denarja. država ni tu zato, da rešuje gospodarstvo!
lodz68
30. 10. 2014 13.19
-1
Delam v sloveniji v nemški firmi.Dela dovolj,plača 960 eu +malica in potni stroški.Naša firma ni vzela niti centa kredita in mi ne nabijaj neki na pamet
Enmajstr
30. 10. 2014 16.34
+3
država ni za to da rešuje gospodarstvo, definitivno pa po tej tudi ne sme jemati posojil za dajanje plač v JS
tedisis
30. 10. 2014 12.40
+4
Prosim vas ljudje in novinarji, začnite ločevat med javnim sektorjem in javno upravo, kdo je kdo in kaj ter koliko in za koliko kdo dela!
ROMELS
30. 10. 2014 09.24
+0
Tile sindikati so res za na otok utopija.
Enmajstr
30. 10. 2014 16.35
ti sindikati se obnašajo, kot da ne živijo v isti državi
napoleon3
30. 10. 2014 08.26
+6
Še enkrat, v vseh dokumentih EU o oceni gospodarske situacije piše da so v Sloveniji največji problem prezadolženost podjetji (tako kot moje bivše podjetje v katerem sem delal, ki je šlo v prisilko, da lahko lastniki še malo pocuzajo, za informacijo nekatrim bla, blajem), zakaj potem vsi krivijo javni sektor. Pri nas je popolna plačilna nedisciplina podjetji, naj se naredi red in naj vsi odgovarjajo s svojim premoženjem tudi d.o.o.-ji, pa se bo gospodarstvo očistilo lumpov. Dokler si bodo lastniki nakazovali plače preko fitiktivnih poslov, za delavce pa ni plač, jim ne plačujejo prispevkov in podobne goljufije, kot se je dogajalo tudi v firmi kjer sem delal mi ne govorit da je za to kriv javni sektor. Najprej naj gospodarstveniki pri sebi naredijo reda potem pa naj po drugi smetijo.
Nyokiy
30. 10. 2014 08.42
-1
Podjetja in država ( ADMINISTRACIJAA ) se zadolžuje samo in izključno samo zaradi nesznosnih davčnih , ter ostalih obremenitev ki so vir preživljanja Javnega sektoraj..Razen zdravstva tam drugih kot socialnipodporanci, ali doživljenske proračunske davčne nepremičnine NI..Če odštejemo zdravstvo, ostali javni sektor ni v 23. letih ustvarl niti vcenta dodane vrednosti..za svoje potrebe je pa uničil cel gospodarski sitem še mal pa boste morali v Nemčijiizkat tistega ki vas bo preživljal..Ste samo sebi namen,posiljujete use odol sebe in take države z vami SLOVENSCI nočejo ..
napoleon3
30. 10. 2014 09.00
+5
Nyokiy A res, od kod podjetjem potreba po jahtah, dobrih avtomobilih, negospodarskih nepremičninah, lej če nimaš denarja ne zapravljaš za luksuz, ne pa fama da mora vsak "podjetnik voziti dragega Audia". Daj ne nalagi sem mnogo takih "podjetnikov videl. Pa še to od kot ti razmišljanje da je javni sektor za to da ustvarja dodano vrednost. Najprej si preberi čemu je namenjen javni sektor, ker ti očitno niso vse stvari najbolj jasne.
Andrej Merljak
30. 10. 2014 10.30
-2
Napoleon, razlozi nam komu so namenjeni Zavodi za zaposlovanje, ki so del javnega sektorja. Vodenju evidenc in za nic drugega!
napoleon3
30. 10. 2014 12.40
+3
PesHari S to trditvijo se pa strinjam, torej je potreben selektivni pristop ne pa vse povprek
Enmajstr
30. 10. 2014 16.38
-1
ti vidiš samo podjetnike, ki vozijo drage avtomobile, tistih ki so propadli in se še vedno kopajo v dolgovih pa ne vidiš
Andrej Merljak
30. 10. 2014 05.29
-2
Bitleza bi bilo za prizemljit, ker ne ve kaj govori. Kar vedno nekaj naklada.
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.46
napoleon3
30. 10. 2014 05.29
+5
Celo življenej sem delal v gospodarstvu, ampak dam javnim uslužbencem prav, zakaj bi oni plačevali napake gospodarstva. V krizi smo zaradi prezadolženeg gospodarstva ne države. S slabo banko smo morali pokriti pufanje gospodartvenikov, podjetja so nam prezadolžena in kaj ima s tem javni sektor. Ne mi jamrat kakšne plače imate v gospodarstvu, to se raje pomenite z svojimi delodajalci, ki se praviloma še zmeraj bahajo z novimi avtomobili, ekskluzivnimi potovanji, itd., potem pa jamrajo da nimajo za plače. Pokvarjenost do konca. Pa kaj mislite ko bo javni sektor podn plačan, da boste imeli pa vrhunske storitve javnega sektorja. A ni zanimivo da imamo za Banke in slabe kredite miljarde, plače javnih uskužbencev je pa treba leta in leta že klestit. Saj ne pravim da se najde nekdo ki ga je pa treba odpustit v javni upravi ravno tako kot v gospodarstvu, samo ko se zmanjšajo pravice v delavcem v javni upravi, delodajalci v gospodarstvu takoj dosežejo da se njihovim delavcem zmanšajo pravice za dvakrat. In fama o priviligiranem javnem sektorju se prodaja naprej.
linj
30. 10. 2014 06.32
-2
napoleon, v prvem stavku praviš sa delaš v gospedarstvu in nato v četrti vrstici pišeš "ne mi jamrat kakšne plače imate v gospodarstvu" ????? bla bla.......
napoleon3
30. 10. 2014 07.50
+6
ne trenutno sem na borzi zaradi "prezadolženih nesposobnih lastnikov"
napoleon3
30. 10. 2014 07.52
+6
linij a si ti eden njih in si na bla, bla na pufih
nightrider2
30. 10. 2014 04.38
+0
Komaj cakam da bankrotira nasa drzava. Me zanima kaj bo potem strukelj naredu ko nebo denarja :)
Angela Franko
30. 10. 2014 06.36
+2
ZARADI ENEGA ŠTRUKLJA NAJ CRKNE DRŽAVA ???? SPLOH VESTE KAJ GOVORITE ?????
nightrider2
30. 10. 2014 06.54
+3
Najbol da crkne drzava. Da pride nekdo tretji red narest. Itak je tole poden od podna od drzave.
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.48
+1
je, ampak ne zaradui štruklja, pač pa zaradi politike, ki ni znala zorganizirati javnega sektorja tako, da bi bil učinkovit in ni znala ustaviti odtekanja neobdavčenega denarja iz države in ni znala ustvariti konstruktivnega okolja za gospodarstvo.
komunjare
30. 10. 2014 02.47
-1
Ka javni sektor, mora bit bankrot z levaki!!! Kučanizem se nadaljuje s Cmerovanjem!!!
komunjare
30. 10. 2014 02.50
+2
Vi pa penzionisti ste njihovo volilna baza, p...ocrkajte!! 19let že volite ta kućanizem!!!!
Angela Franko
30. 10. 2014 06.30
+1
KDOR DRUGEMU JAMO KOPLJE SAM VANJO PADE !!!TI SI ŽE NA POTI VSI PRIMITIVCI BODO PRVI NA DNU !!!!
Primož Trubar 1
30. 10. 2014 01.37
+6
Nobenih vstaj, še predobro je vam.
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.49
če ti kaj ni prav, pa ti in tvoji "vstanite"!
Olcar 1
30. 10. 2014 01.31
+6
imam 27 let delovne dobe, pa se enkrat nisem napredoval, pa ne zaradi nesposobnosti, ampak zato, ker v gospodarstvu tega skoraj ni
napoleon3
30. 10. 2014 05.17
+5
Ja pa se vprašaj kdo je za to kriv. Delodajalecki gleda samo na svoj žep, če pa delavec gleda na svoj žep je pa že vse narobe
slayer2
30. 10. 2014 07.02
+5
Delavec gleda na svoj žep ker je konstantno prazen!!!!
Super Huey
29. 10. 2014 23.30
+25
Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Primož Trubar 1
30. 10. 2014 01.34
+6
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.50
-1
Kje si pa te številke pobral? v mikijevem zabavniku? ali v esdeesovem 10+100 programu?
Repinclpatatis
29. 10. 2014 22.59
+1
ZANIMIVO KAJ PRAŠIČKI NEDOTAKLIVI, RAJA PA NAJ PLAČA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VI 571 PA TO PODPIRATE ?????????????????????? anja123anja 29.10.2014 21:14:03 11 Kaj ni prav admi ????? Javno napiši, da vidimo kje je ovira v moji predstavitvi vaše SLIKE ?????? anja123anja 29.10.2014 21:05:27++++++++++++ 11 Osnovna slikica je potapljanje hranilnika roza PRAŠIČKA .+++++ Potopili so nas rdeči- roza prašički ,********* kot je slikica pokazala se utapljajo ravno ti prašički .***********AJDE GARAT DA NE UTONEJO .Hočte to povedat ??????
Repinclpatatis
29. 10. 2014 23.19
+5
Ustanovni član F 21 BINE KORDEŽ na prostosti SODNIŠKA
Repinclpatatis
29. 10. 2014 23.20
+5
Repinclpatatis
29. 10. 2014 23.21
+2
batom@pinkponk.com
30. 10. 2014 12.51
andro69
29. 10. 2014 22.55
+7
Če bi vzeli toliko kreditov za gospodarstvo kot za javni sektor bi bili na zeleni veji....
komunjare
30. 10. 2014 02.44
-1
napoleon3
30. 10. 2014 05.17
+7
Ker je gospodarsvo vzelo preveč kreditov smo tam kjer smo. Malo bolj natačno berite v čem je problem Slovenije v prezadolženem gospodartvu!!!!
andro69
29. 10. 2014 22.53
+0
Poglejte si malo kaj so storili v Srbiji....
CrackMilko
29. 10. 2014 22.39
+22
Združijo naj občine (max 60), zaprejo naj nepotrebne državne agencije (minimum 100), zmanjšajo naj birokratski aparat (90% jih itak nič ne dela). Policiste, reševalce, gasilce, zdravnike in učitelje pa naj pustijo pri miru.
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 10. 2014 22.40
+10
Zdravnike jaz nebi pustil čisto pri miru. Prej medicinske sestre in brate
slayer2
30. 10. 2014 07.04
+6
Pa učitelji imajo tudi malo previsoke plače,pa to!!!
NiMiLahko
29. 10. 2014 22.28
+9
V vladi imajo minimano plačo preveč , saj se furajo na naše stroške malicajo za 2€ , dnevnice teh 100€ in več zastojn stanovanja itn.... , naši POLICAJI pa prcajo folk ko pela 4 km/h preveč in s tem prispeva vladi , da še bolj zapravlja . Vsaki postaji so dali kaki nov avto isto kot jaz pesu kost , da so pol celi hepy hepy in napad na folk ko se s šihta domov pelje in študira kaj bo v lonec dal ! V celi Nemčiji ni toliko ljudi zaposlenih v javnem sektorju kot pri nas in to za 110.000.000 ljudi .
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 10. 2014 22.35
-1
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 10. 2014 22.16
+15
V srednjem veku so nam fedalci jemali samo desetino, pa še tisto samo če je bila letina dobra. Sicer ne. Potem je bila revolucija in so klasične fevdalce nadomestili javnouslužbenski fevdalci. In takrat smo ga šele nasankali. Najprej ti opalijo DDV preko 20%, potem dohodnino vse tja do 50%, potem davki na pogodbe 20%+, potem dakli na obresti 25%, potem davek na premoženje, potem trošarine, davki na plače tudi preko 100%, zavarovalnine, taxe, davki na profit in vrag vekaj še vse. Ta parazitsko pijavko z modro krvjo je pograbil nek bes ko se v krvavem opoju ne morejo več zadržat. In tak plemič je nastal kao iz delavskega razreda hehehe. Od teh je boljda nekdo nekoč nekaj delal. Pravijo, boj se klošarja ko se pogospodi! Šptem so se spomnili dokapitalizacij svojih virov za izčrpavanje naroda, pa monpolnih podjetij brez katerih ne moreš in so v njihovi posredni lasti, ... obdavčili so celo pokojnine, pokradli pokojninske sklade..... še dobrodelneža se ne moreš it brez njih ker moraš registrirat dobrodelno dejavnost kjer te spet oderejo na sto in en način. Zastonj ne smeš pomagat prijatelju .... javni posli so samo za privilegirane..... FDVjevska mantra o kapitalizmu je kot zgodba o čarobno lepi pravljici
NiMiLahko
29. 10. 2014 22.30
+4
davek na sex , zrak itn... še jim manjka .
BlokiranZaradi24urFašizma
29. 10. 2014 22.33
+5
Zanimivo da so sedanji fevdalci v krizi davke še povečali. Pravi klasični fevdalci bi v taki krizi ljudem davke in dolgove odpisali.
Krta?a 21
29. 10. 2014 22.42
+0
Pa se co2 zaracunavajo. Vcasih le niso bili tako neumni kot smo danes.
Super Huey
30. 10. 2014 15.36
Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!