Slovenija

Sindikatu železničarjev je dovolj – 12. junija začnejo s stavko

Ljubljana, 31. 05. 2018 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ STA, Uroš Slak
Komentarji
8

Očitno je na slovenskih železnicah prišlo tako daleč, da bo obstal celo tovorni promet. Zaradi razmer, boja med sindikati in neodzivanja vodstva je sindikat železničarjev med 12. junijem in 3. julijem napovedal stavko v tovornem prometu, če bo treba, pa bodo ustavili tudi potniški promet.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Albert Pavlič: Tudi na SŽ je prišel čas za odpravo obdobja suhih krav
    02:04
    Iz SVETA: Albert Pavlič: Tudi na SŽ je prišel čas za odpravo obdobja suhih krav
  • Iz 24UR ZVEČER: Sindikat železničarjev napoveduje stavko
    04:55
    Iz 24UR ZVEČER: Sindikat železničarjev napoveduje stavko

Sindikat železničarjev Slovenije je za junij in julij v družbah SŽ Tovorni promet, SŽ Infrastruktura in SŽ Potniški promet napovedal vrsto opozorilnih stavk.

V Sindikatu železničarjev Slovenije so v sporočilu za javnost navedli, da v času parlamentarnih volitev ne bodo dajali izjav medijem. Poudarili so, da so bili v napoved opozorilne stavke v času predvolilnega obdobja s strani vodstva SŽ "dobesedno in praktično prisiljeni". Sklep o začetku opozorilne stavke je bil, kot so še dodali, sprejet soglasno s strani sveta sindikata.

Kot so sporočili iz sindikata, ki ga vodi Franc Zupanc, bodo v družbi SŽ Tovorni promet premikači in vlakovodje stavkali 12. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Ljubljana Zalog - ranžirna, 19. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Koper - tovorna, 21. junija med 12. in 16. uro na lokaciji Maribor - Tezno, 26. junija med 10. in 14. uro na železniški postaji Hodoš in 28. junija med 7. in 11. uro na železniški postaji Celje - Čret. V družbi SŽ Infrastruktura bodo prometniki stavkali 14. junija med 17. in 21. uro. V SŽ Potniški promet bodo sprevodniki in vodje vlaka stavkali 3. julija med 9. in 13. uro.

V času stavke bo zagotovljeno opravljanje železniškega prometa v obsegu, kot je določen v zakonu o železniškem prometu in v dogovoru o opravljanju železniškega prometa med stavko, zagotavljajo v sindikatu, ki je med osmimi reprezentativnimi sindikati na SŽ po številu članov - teh naj bi bilo več kot 2000 - daleč največji.

Sindikat železničarjev je napovedal stavko.
Sindikat železničarjev je napovedal stavko. FOTO: AP

Treba je odpraviti "obdobje suhih krav"

Albert Pavlič, predsednik za odnose z javnostmi železničarskega sindikata, je kot razloge za stavko v oddaji 24UR ZVEČER navedel, da je na slovenskih železnicah prišel čas, ko je potrebno odpraviti t.i. obdobje "suhih krav", kajti ne morejo ostati zadovoljni sužnji, niti pristati na "aktivno mirovanje". Omenja tudi šikaniranje in onemogočanje sindikalnega dela, ki je vrhunec doseglo s suspenzom predsednika sindikata železničarjev Zupanca. Svet sindikata je sprejel stavkovne zahteve v dveh delih. Prvi je zaščita sindikalnih in soupravljalskih pravic, drugi pa ekonomsko-socialne zahteve.

Na vprašanje, ali se stavk lotevajo predvsem zaradi predvolilnega obdobja in ali kot član stranke SDS želi poseči v predvolilni boj v korist svoje stranke, Pavlič namigovanja kategorično zavrača, saj da so sklep o stavki soglasno sprejeli predsedniki vseh 24. sindikalnih enot, ki so predstavniki različnih strank. Zase pravi, da je opredeljen, ne pa tudi strankarsko omejen, zato tudi stavka ne bo izvedena v predvolilnem času, temveč po volitvah. Upa na prevlado moči argumenta, da ne bo potrebno uporabiti argument moči.

Zahtevajo odpravo sankcij zoper sindikalne kolege

Med stavkovnimi zahtevami je, da poslovodstvo SŽ prekliče opozorilo članu sindikata in sveta delavcev SŽ Potniški promet Antonu Škrajnarju - ta je bil pred časom tarča Berdajsovih groženj po telefonu - in da odpravi sklepe v zvezi s kršenjem sindikalne imunitete proti Zupancu, ki so mu po navedbah sindikata ta teden suspendirali pogodbo o zaposlitvi in mu odredili čakanje na delo od doma.

Devet sindikatov, ki predstavlja več kot dve tretjini zaposlenih v sistemu SŽ, se je distanciralo od navedb Sindikata železničarjev Slovenije. Kot so zapisali v skupnem sporočilu za javnost, pod katerega so se podpisali predsedniki sindikata strojevodij, sindikata železniškega transporta, sindikata delavcev železniške dejavnosti, sindikata železniškega prometa, sindikata vzdrževalcev železniških voznih sredstev, sindikata vozovnih preglednikov, Sindikata vzdrževalcev lokomotiv Moste, sindikata železniških delavcev in Sindikata delavcev uprave SŽ, so se sami s poslovodstvom SŽ uskladili glede sprememb kolektivne pogodbe, podpisali pa jo bodo predvidoma prihodnji teden.

Sindikat zahteva, da poslovodstvo SŽ prepreči šikaniranje in grožnje članom sindikata s strani nekaterih članov vodstva SŽ in sindikatov, da odpravi kršitve glede odmora med delom, letnih dopustov in nadurnega dela, da takoj pristopi k aktivnostim za zagotovitev zadostnega števila delavcev v skupini in da pristopi k realizaciji plana kadrov za 2018.

Prav tako zahteva izvajanje kongresnih zahtev, ki jih je že aprila sprejel sindikat železničarjev in jih poslal poslovodstvu, pa doslej kljub drugačnim obljubam generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa ni prišlo niti do sestanka niti do usklajevanj.

Poslovodstvo SŽ naj, tako sindikat, takoj uveljavi tudi vse dogovore, ki so bili že novembra lani usklajeni s poslovodstvi odvisnih družb, prav tako pa naj dokončno in v celoti realizira lani decembra usklajen dogovor s sindikatom železničarjev. Prav tako naj vsem socialnim partnerjem brez izjem omogoča enakopravno obravnavo in enake pogoje za delo, tako na področju sindikalne dela kot iz naslova soupravljanja.

Poslovodstvo tudi pozivajo, naj skupaj z drugimi reprezentativnimi sindikati zagotovijo med drugim zvišanje izhodiščne plače za 10 odstotkov, da začnejo s spremembami plačnega sistema, izplačajo nagrade vsem zaposlenim ob dnevu železničarjev 2. junija v višini povprečne plače, izplačajo regres v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije in takoj izplačajo odškodnine za neizkoriščen del letnega dopusta za 2016.

Poslovodstvo naj zagotovi izplačilo 12 plač odpravnine ob upokojitvi, izplača posebno izplačilo delavcem, ki skupaj z beneficirano dobo dopolnijo 40 let delovne dobe v skupini SŽ, in izplačilo božičnice v lanski višini, zvišani za odstotek inflacije.

Sindikat železničarjev je vodstvo SŽ pozval, da imenuje pogajalsko skupino in da se uskladijo glede termina za začetek pogajanj o stavkovnih zahtevah. Želijo si, zagotavljajo, da do stavke ne pride. "Stavka je poraz za obe strani in v stavkovnem odboru bomo storili vse, da v tem nastalem sporu zmaga moč argumentov in ne argument moči," so zapisali.

SŽ: Stavkovne zahteve sindikata železničarjev neupravičene in škodljive

Na Slovenskih železnicah pa zagotavljajo, da opozorilna stavka ne bo bistveno vplivala na prevoz tovora in potnikov. Kot pravijo, spoštujejo vse dogovore in kolektivne pogodbe, podpisane s socialnimi partnerji, s pomočjo katerih je bil narejen velik premik pri poslovanju sistema. "SŽ podpisuje ali pa spreminja kolektivno pogodbo zgolj in samo v dogovoru z dvotretjinsko podporo sindikatov. Vsakršno izključevanje kateregakoli sindikata zavračamo," so zapisali.

SŽ so lani poslovale rekordno, ustvarile so 30 milijonov evrov dobička. Od leta 2012 do danes so se plače zaposlenim zvišale za okoli 20 odstotkov, samo lani je bilo zaposlenim izplačano sedem milijonov evrov poslovne uspešnosti, so spomnili na železnicah in zahteve sindikata železničarjev ocenili kot neupravičene in škodljive.
"Posledice sprejetja zahtev bi bila izguba konkurenčnosti in dobička. Pod vprašajem bi bil tudi nakup novih voznih sredstev in nadaljnje investicije," so poudarili.

Navedli so še, da je bil Pavlič 15 let delavski direktor, zadolžen za kadre in socialne zadeve: "Poslovodstvo je sicer že pred časom ugotovilo, da je bilo na tem področju v vseh teh letih res narejeno premalo, kar pa nova delavska direktorica Nina Avbelj Lekič že ureja."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
31. 05. 2018 18.29
+4
Ni glih videti pri Albertu da je kdaj doživel "obdobje suhih krav in mršavih let"!?
mustangxy1
31. 05. 2018 12.16
+13
Na kratko: - privat sistem se mu ruši vsak dan bolj z osipom članstva. Ovac za stržt je vsak dan manj - stara praksa, za medije izjave moč argumenta v zakulisju argument moči. - povej vesoljni Sloveniji zakaj si me odstranil s sestanka tvojega sindikata, ko je bila glavna tema “ odmor med delom” v Ljubljani. Res je, da nisem tvoj član vendar žalistno, da sem se moral sam izpostavljat čeprav tvojih 90% ljubljanskih članov se niso upali ust odpret. Tudi to nekaj pomeni. Zavajali ste svoje člane v Ljubljani, da se dela na tem problemu, v resnici prsta niste premaknili na to težavo. Sedaj, ko se sindikalne karte mešajo in ste pristali na stranskem tiru Vam je odmor med delom skoraj Top zahteva. Izgubljate člane vsak dan več - .... pa še bi lahko našteval dan in noč.... - stanje je primerljivo s politiko. Ali se vsi skupaj naučite manir lepih besed in morale, poštenosti, sodelovanja Ali pa prepustite stvari naslednjim generacijam, tistim, ki še imajo občutek solidarnosti in bi te stvari rade volje delali zastonj. Včasih je bil sindikalist predlagan zaradi zaupanja danes se pa sami “rinete” zaradi denarja. - pa še opozorilo: lahko me kaznujete zaradi napak pri delu. Če sem kriv bom sprejel odgovornost brez omahovanja. Da mi bo kdo grozil zaradi sindikalnih stvari pa vam zdaj povem, da ga “ skratim za glavo” brez omahovanja. Toliko zaenkrat, lp
ecnarf
31. 05. 2018 11.49
+9
Tega pavlića v rt sunt in še tisoč enakih lenuhov na SŽ te so takšne kot pred 50 leti
tron3
31. 05. 2018 11.08
+11
Slovenija je zelo zanimiva dežela, stavkajo tisti, ki nič ne ustvarjajo in ki so pridno prisesani na davkoplačevalski denar.
ariane68
31. 05. 2018 11.01
+0
Če bi pa govorili o plačah,ja SŽ v zadnjih letih delajo z velikim dobičkom in ga še povečujejo,tko da kakšne imajo pa plače,pa ne vem!!
ariane68
31. 05. 2018 10.59
+11
Tukaj se ne gre za plače,ampak za debelo kravo,krava je padela iz jasli na hlevska tla pa se ne more pobrati,to je to,na vse pritege hoče izsiliti in biti ponovno delavski direktor,ja to je to in zakaj,ja skleda in to zlata skleda se mu je ubila!!!
jps28
31. 05. 2018 10.01
+11
Kaj pa zahtevajo, nove jogije na potniških, postajah. Tako kot je napisal predhodnik, kolikor ste naredili plusa toliko gor.
Opazujemvas
31. 05. 2018 09.34
+38
Ja no nimam nič proti stavki, plače se vam lahko dvignejo za toliko procentov, koliko ste naredili plusa in to je to. Če je minus, vam je potrebno vzeti in konec debate. Kdo dela plus, lahko dobi, kdo dela minus se mu mora vzeti.