Slovenija

Hišne preiskave: Kriminalisti potrkali na vrata Slovenca, ki naj bi se v Siriji boril na strani skrajnežev

Ljubljana, 24. 09. 2014 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slabe tri tedne po razkritju, da se na strani islamskih skrajnežev v Siriji borita vsaj dva Slovenca, so v akcijo stopili tudi slovenski organi pregona. Kriminalisti so med hišnima preiskavama v Ljubljani in na Vrhniki pri enem od njiju zasegli avtomatsko orožje, naboje, neuradno pa tudi raketomet.

Eden od naslovov, kjer so potekale hišne preiskave.
Eden od naslovov, kjer so potekale hišne preiskave. FOTO: POP TV
Čeprav so na nasilen skrajni islamizem v Sloveniji opozorili že bosanski obveščevalci, bodo Boštjana Skubica tukaj preganjali le zaradi nezakonitega posedovanja orožja, ne pa tudi zaradi terorizma, so poročali v oddaji 24UR.

Na dveh lokacijah, na ulici pri Lipi na Vrhniki, kjer stoji domača hiša Boštjana Skubica, in na Lužiško srbski v Ljubljani, kjer naj bi živel z ženo, so kriminalisti v hišnih preiskavah iskali orožje, ki naj bi ga skrival pri sebi. Neuradno so pri njem našli avtomatsko puško z naboji in tudi raketomet, so poročali v oddaji 24UR.

Pridržali ga sicer niso, so mu pa odvzeli orožje, najverjetneje ga bodo ovadili zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Za Slovenijo naj sicer ne bi predstavljal nevarnosti, se je pa že boril za Islamsko državo v Siriji.

Po poročanju bosanskih medijev naj bi se poleg njega še en Slovenec, Rok Žavbi, prav tako že boril ob boku skrajnežev v Siriji. Oba naj bi rekrutiral Bosanec Bilal Bosnić, ki ima družino tudi v Sloveniji.

Bosnić velja za enega glavnih akterjev novačenja v Bosni, nove pripadnike pa je rekrutiral prav na svoji kmetiji, na kateri živi s 4 ženami in 16 otroki.

V Ljubljani je bil imam Bosnić na primer leta 2012 na odprtju sunitske molilnice, aretiran pa je bil 2. septembra v operaciji Damask, v kateri je bosanska obveščevalna služba aretirala več skrajnežev.

In prav bosanska operacija Damask naj bi bila podlaga za današnje hišne preiskave, so še poročali v oddaji 24UR. Bosanska obveščevalna služba naj bi namreč ugotovila, da sta bila oba na Bosnićevem posestvu, v Bužimu. Ne eden ne drug naj ne bi bila pripadnika muslimanske vere, ampak sta se na posestvu spreobrnila in izurila za boje.

Na Generalni policijski upravi se zavedajo, da se somišljeniki med seboj povezujejo tudi na regionalni ravni. Zato bodo storili vse, da takšne primere čimprej odkrijejo, tudi s povezovanjem s tujimi varnostnimi organi, še posebej balkanskimi.

Pod drobnogledom obveščevalcev že leta 2011

Kriminalisti naj bi dopoldne preiskali hiši v lasti moškega, ki naj bi se v Siriji boril na strani Islamske države.
Kriminalisti naj bi dopoldne preiskali hiši v lasti moškega, ki naj bi se v Siriji boril na strani Islamske države. FOTO: Damjan Žibert

Sicer pa je Slovenska obveščevalna služba že leta 2011 zaznala, da se v dveh društvih pri nas zadržujejo domnevni zagovorniki radikalnega islamizma. Sova je takrat pod drobnogled  vzela dve kulturni društvi – Enasrud Din in El Iman, ki naj bi bila prav zaradi svojega radikalizma v sporu z uveljavljeno islamsko skupnostjo pri nas.

Društvo El Iman je odprlo molilnico v Ljubljani, na tej otvoritvi pa je bil tudi prej omenjeni vahabitski pridigar Bilal Bosnić. Sicer pa je Sova, kot je že poročal časnik Delo, ugotovila, da v ti dve društvi prihajajo številni skrajni islamski pridigarji, ki zagovarjajo nasilje nad Zahodom. Takrat je v svojem poročilu zapisala, da ti radikalni islamisti niso neposredna grožnja državi, da bi pa se to lahko spremenilo.

In res. Po informacijah 24UR je vlada na eni od junijskih sej, kamor je prišel novi direktor Sove, Stane Štemberger, na mizo dobila poročilo z oznako strogo zaupno. V njem pa informacije, da Sova budno opazujejo skupino približno 15 ljudi – med njimi naj bi bili tako slovenski državljani, rojeni v bivši Jugoslaviji, kot tudi Slovenci, ki so prestopili v islam. Informacije, naj bodo pozorni na domnevne islamske skrajneže, so jim posredovali avstrijski varnostni organi, skupina pa naj bi bila dejavna na Jesenicah in v Ljubljani.

Še vedno pa niso znane informacije, ali so posamezniki, ki jih Sova spremlja, povezani tudi z Islamsko državo, ki se bori ne samo proti Zahodu ampak tudi proti muslimanom, ki po njihovem niso dovolj verni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3