Slovenija

Širitev Sandoza: 'Z izbiro Ljubljane pošilja močno sporočilo'

Ljubljana, 20. 07. 2023 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodilni svetovni proizvajalec generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz je napovedal, da bo na svoji lokaciji v Ljubljani zgradil najsodobnejši razvojni center. Naložba je vredna 90 milijonov dolarjev (80 milijonov evrov), najsodobnejši center pa bo v Ljubljani zrasel do leta 2026. Kot komentirajo v podjetju, bo center predstavljal pomemben korak pri širjenju zmogljivosti tehničnega razvoja Sandozove biofarmacevtike.

Novartisova divizija Sandoz bo v Ljubljani do leta 2026 zgradila razvojni center biofarmacevtike, ki bo poleg razvoja bioloških zdravil omogočil tudi odprtje 200 novih delovnih mest. Načrtovana Sandozova naložba bo po besedah Leka dopolnila 400 milijonov ameriških dolarjev (350 milijonov evrov) vredno naložbo v nov visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi v Sloveniji.

Raziskovalci v laboratoriju v Razvojnem centru Slovenija v Ljubljani
Raziskovalci v laboratoriju v Razvojnem centru Slovenija v Ljubljani FOTO: LEK

Zakaj so se odločili za Slovenijo, je dobro znano. Slovenski znanstveniki naj bi bili med pionirji na področju podobnih bioloških zdravil. Kot pravijo pri vodilnem proizvajalcu, so se pred tremi desetletji ravno v omenjenem podjetju v sodelovanju s Kemijskim inštitutom začeli ukvarjati z rekombinantno tehnologijo, ki je temeljnega pomena za biofarmacevtiko. "Sandoz z izbiro Ljubljane kot lokacije za razširitev svojih zmogljivosti za razvoj podobnih bioloških zdravil pošilja močno sporočilo. Slovenija ponuja dostop do farmacevtskih strokovnjakov ter ekosistem z akademskimi in raziskovalnimi ustanovami," širjenje komentira Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija.

Glavna direktorica v Sandozu Claire D'Abreu Hayling pa zatrjuje, da bo novi center v Ljubljani nadgradil obstoječe zmogljivosti in prispeval k dolgoročnemu delovanju zdravstvenih sistemov po vsem svetu. "Sandozu bo pomagal odgovoriti na hitro rastoče svetovno povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih," je dodala.

Podobna biološka zdravila so tista, ki se uporabljajo pri številnih boleznih. "Vključno z različnimi vrstami raka, luskavico in artritisom," piše Sandoz. Ta zdravila bi morala biti po njihovem mnenju cenovno dostopna bolnikom po vsem svetu, kar pa želijo doseči tudi s širitvijo v Slovenijo. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SenecaLucius
20. 07. 2023 20.11
Razvojni oddelek nedavno v Lendavi, zdaj še v Ljubljani, 2 X po cca 200 visoko izobraženih strokovnjakov. Za navadno delovno silo v proizvodnji v Prevaljah smo za Novartis Slovenci predragi, za visoko izobraženi kader pa kar pravi.
Alfi22
20. 07. 2023 13.13
Odlično, za zaposlene v kemiji/farmaciji se ni za bati, da nebi dobili 10% povišice plače. Nemogoče bo dobil Novartis/Krka/Sandoz/Porton dovolj ustreznega kadra. Porton ima odprte razpise že skoraj leto pa ljudje z izkušnjami niso nori da bi šli za tak denar delat h Kitajcem.
Janez Novak 13
20. 07. 2023 11.37
-1
Saj se dobro sliši. Vendar je lahko težava v tem, da ne bodo našli ustreznega kadra.
Trilem
20. 07. 2023 11.37
+1