Slovenija

VIDEO: Sirsko družino deportirali na Hrvaško, kar je sprožilo glasne proteste, posredovati je morala celo policija

Ljubljana, 22. 03. 2017 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
I.J./M.Ke.
Komentarji
5

Okoli 40 protestnikov je stopilo v bran mladi sirski družini, ki so jo želeli deportirati na Hrvaško. Predvsem so nasprotovali deportaciji otroka, ki se je begunskemu paru rodil v Sloveniji. Prošnjo družine bi morali obravnavati v Sloveniji, pravijo. Kljub naporom in tudi prerivanju s policijo jim postopka ni uspelo ustaviti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bi ministrstvo lahko preprečilo izgon sirske družine?
    01:14
    Iz 24UR: Bi ministrstvo lahko preprečilo izgon sirske družine?
  • Prerivanje ob protestu pred azilnim domom
    00:35
    Prerivanje ob protestu pred azilnim domom
  • Deložacija sirske družine
    00:38
    Deložacija sirske družine
  • Iz SVETA: Deportacija sirske družine
    02:27
    Iz SVETA: Deportacija sirske družine
  • Iz 24UR: Zmagala je birokracija
    03:26
    Iz 24UR: Zmagala je birokracija
Protestniki so svoje nestrinjanje z deložacijo sirske družine izkazaovali tudi s transparenti.
Protestniki so svoje nestrinjanje z deložacijo sirske družine izkazaovali tudi s transparenti. FOTO: POP TV

Iz azilnega doma na Viču so zjutraj odpeljali sirsko družino, ki so jo deportirali na Hrvaško. Na mestu deložacije se je zbralo okoli 40 protestnikov, ki so stopili v bran mladi družini. Aktivisti – večinoma gre za tako imenovane Rogovce – so skušali zadržati vozilo, s katerim so prišli po družino, prišlo je tudi do prerivanja. Policija je morala uporabiti silo, enega protestnika so pridržali.

"Kljub večkratnim zakonitim ukazom policistov osebe niso prenehale z aktivnostmi in kršitvami, zaradi česar so policisti uporabili telesno silo," nam je sporočila Maja Adlešič z ljubljanske policijske uprave, ki je tudi potrdila, da so eno osebo pridržali: "Oseba je bila takoj po prenehanju razlogov za pridržanje izpuščena." Na kraju je bilo izvedenih več identifikacijskih postopkov: "Po vseh zbranih obvestilih bodo zoper kršitelje uvedeni ustrezni postopki," je še dejala Adlešičeva.

Rogovci so se znesli nad avtomobilom, s katerim so prišli po mlado družino.
Rogovci so se znesli nad avtomobilom, s katerim so prišli po mlado družino. FOTO: POP TV

Protestniki: Takšna deportacija je nasilje nad ljudmi, ki niso nikomur nič naredili

Kot je povedala ena od udeleženk shoda, so med drugim izražali protest proti deportaciji otroka, ki se je begunskemu paru rodil v Sloveniji. Po njenih besedah so družino deportirali kljub priporočilom Unicefa in varuhinje človekovih pravic, da se prošnjo družine za azil obravnava v Sloveniji. Poleg tega pa bi po njenem mnenju Slovenija lahko uporabila diskrecijsko klavzulo. "Imeli so pravna sredstva, da bi družina ostala tukaj, pa so jo kljub temu deportirali," je še dodala.

"To ni bil shod, to je bila podpora družini, ki so naši prijatelji," pa je na očitke policije, da so se udeležili neprijavljenega shoda, odvrnil drugi udeleženec. Po njegovem je tak odziv jasen, saj ljudje tega niso mogli sprejeti brez kakršnegakoli odziva, deportacijo družine pa je označil za "direktno nasilje nad ljudmi, ki v tej državi niso nikomur nič naredili".

Policija je sirsko družino danes vseeno predala hrvaškim oblastem.
Policija je sirsko družino danes vseeno predala hrvaškim oblastem. FOTO: POP TV

MNZ: Vsak postopek obravnavmo skrbno, okoliščine tega primera so jasne

Z ministrstva za notranje zadeve pa so sporočili, da so po izrabi vseh pravnih sredstev "okoliščine primera jasne", Hrvaška je prevela pristojnost in tako je bila danes predaja tudi opravljena. Vodilo notranjega ministrstva v postopkih mednarodne zaščite je spoštovanje in izpolnjevanje obveznosti, ki jih nalaga veljavna zakonodaja. "Vsak postopek obravnavamo skrbno, individualno in pri tem upoštevamo vse relevantne okoliščine," so še zapisali.

Tako otrok kot mati imata zdravstvene težave

Sirski par je v Slovenijo prispel avgusta 2015, nekaj mesecev kasneje se je beguncema rodil otrok.
Sirski par je v Slovenijo prispel avgusta 2015, nekaj mesecev kasneje se je beguncema rodil otrok. FOTO: Kanal A

Begunski par je Slovenijo prišel avgusta 2015, v Ljubljani pa se mu je rodil sin. Tako otrok kot mati imata zdravstvene težave, zaradi česar naj bi po mnenju zastopnikov družine bil tudi razlog, da prošnjo za mednarodno zaščito obravnava Slovenija.

Begunska družina je bila nastanjena v azilnem domu na Viču, kjer je čakala na odločitev, ali bo njihovo prošnjo za azil obravnavala Slovenija ali Hrvaška, od koder so v Slovenijo prišli s turističnim vizumom.

Sodišče EU pa je februarja s sodbo pritrdilo stališču ministrstva za notranje zadeve in vlade, da diskrecijske klavzule iz 17. člena dublinske uredbe ni mogoče razlagati kot pravice, ki jo lahko v postopku uveljavlja prosilec, in da je odločitev o uporabi diskrecijske klavzule v izključni pristojnosti države članice.

Vrhovno sodišče je tako pred dnevi na podlagi sodbe sodišča EU odločilo, da se mora družina vrniti na Hrvaško, ki bo kot pristojna obravnavala njihovo prošnjo za mednarodno zaščito.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni