Slovenija

Sistem sledljivosti ne deluje, javna naročila dajejo prednost nizkim cenam

Ljubljana, 01. 02. 2019 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
44

Ker je v javnih zavodih, torej tudi v šolah in vrtcih, pri nabavi hrane največkrat edini kriterij nizka cena, se lahko zgodi, da takšno meso pristane na krožnikih najbolj ranljivih – naših otrok. Kuharji sami priznavajo, da je edino orožje pri preverjanju kakovosti dobavljene hrane njihova lastna ocena. Zato celo na računskem sodišču razmišljajo o tem, da bi sistem javnega naročanja pri hrani v javnih zavodih ukinili.

Kuharji priznavajo, da je edino orožje pri preverjanju kakovosti dobavljene hrane njihova lastna ocena, ne pa denimo laboratorijski testi ali strokovna presoja inšpektorjev.
Kuharji priznavajo, da je edino orožje pri preverjanju kakovosti dobavljene hrane njihova lastna ocena, ne pa denimo laboratorijski testi ali strokovna presoja inšpektorjev. FOTO: iStock

V kuhinji osnovne šole Polje pripravijo 1000 kosil dnevno. Na prvi pogled se zdi to veliko dela. A tisto pravo delo se začne v pisarni. Birokratska pravila namreč zahtevajo nekaj, kar ni vedno izvedljivo, pravi vodja šolske kuhinje Janez Glavač. Če vzamemo za primer testenine, so tiste, ki jih lahko dobijo prek javnega naročila cenejše, a slabše kakovosti. Zato testenine kupujejo mimo javnih razpisov, s tem pa tvegajo kazen inšpektorjev. "Problem je revizor. Ponudnik je ponudil testenine po štiri evre, mi kupujemo testenine po 8,5 evra. Lahko so iz katerekoli evropske države, ponavadi iz najcenejše."

Sistem je pomanjkljiv, dobavitelji pa ga, kot v številnih drugih panogah, denimo v zdravstvu, s pridom izkoriščajo. "So določena podjetja, ki s certifikati zavajajo. Same kvalitete mi v šoli ne moremo kontrolirati. Lahko jo vizualno, organoleptično," pravi Glavač.

Nedelujoč sistem sledljivosti, ki bi moral kuharjem zagotavljati varnost in kakovost, je še ena globoka rana zgrešenih odločitev države, potrjujeta tudi priznana kuharja in sodnika v oddaji Masterchef. "Dejansko je to na naši strani nemogoče ugotoviti. Lahko je iz katerekoli države, najcenejše," je dejal kuharski mojster Luka Jezeršek

Tudi sam je imel primer, ko je naročil slovenska jabolka, a odkril, da so iz Poljske. Nasploh dobavitelji radi posegajo po hrani proizvedeni v vzhodnih državah – Romuniji, Madžarski, Bolgariji, Poljski, od koder je tudi sporno meso. Zato celo na računskem sodišču pozivajo k spremembam. "Narediti je treba resno razpravo, da bi se vprašanje naročanja hrane izvzelo iz sistema javnega naročanja, obenem pa veliko angažirati, da boljše organizirajo lokalne pridelovalce," je dejal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. 

Ko bodo rešili to težavo, bo pred javnimi zavodi nova: kako s premajhnimi proračuni financirati hrano, ki bo bolj kakovostna, a hkrati tudi dražja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obožeobože
02. 02. 2019 12.26
+17
Zakaj plačujemo davke če popolnoma nič ne deluje kar je v pristojnosti države?
BobbyP
02. 02. 2019 11.41
+23
Javna naročila ne dajejo prednost nizkim cenam. Absolutno prednost dajejo čim višjim provizijam.🤫
Klotilda H
02. 02. 2019 10.33
+8
V NAŠEM MESTECU SKORAJ TRIKRAT CENEJŠI KEBABI V ZADNJIH DNEH: v obeh si lahko kosovski lastniki manejo roke, saj so vrste od jutri do noči... penzionisti, mularija, migrantski delavci,....
IS58
02. 02. 2019 09.37
+34
Takoj ob izbruhu afere, so naši vrli inšpektorji zagotavljali, da se pri nas nekaj takega ne more zgoditi. Sedaj pa vsaki dan izvemo kaj novega. Tudi pri nas smo še daleč od prave kontrole, ne samo pri mesu, tudi pri zelenjavi.Kam nas to pelje? Zaradi pohlepa nekaterih po zaslužku, bomo ljudje vedno bolj bolani in zaradi nizkih prihodkov si ljudje enostavno bolj kvalitetno hrano ne morejo privoščiti. Država pa na to ne reagira. Gori nam rdeča luč, pa če verjamete ali ne, tudi v Sloveniji.
tron3
02. 02. 2019 09.28
+14
Naslov članka pozornemu bralcu pove, da pač se papa, vsak drek, ki ga dobavitelji dostavijo naročniku, ker pač sistem sledljivosti ne deluje, tako kot zaposleni ne, delajo samo 5 v mesecu, ko gredo na bankomat pogledat, če so dobil plačlo.
brabusednet
02. 02. 2019 09.22
+6
Zato je država šolnikom dvignila plačo,ko jih hrani z mrhovino.
brabusednet
02. 02. 2019 09.19
+10
Ja kaj pa pri nas sploh deluje.Levičarska lažniva in lopovska politika.Slovenske volilne ovce pa meketajo.
hotchilipoper
02. 02. 2019 09.16
+40
So hoteli kmetje narediti svojo mesarijo,da bi prodajali svoje meso,ampak država ni dala dovoljenja.Se vidi kako skrbi država za naše zdravje.(------------------------------------------------)
arizonadream
02. 02. 2019 14.59
+1
Leon20
02. 02. 2019 09.04
+20
Problem je sledljivost mesa! Te številke na ušesih živali je v klavnici in kasneje v hladilniku zlahka zamenjati in nihče več ne ve, od kod je meso! Ob rojstvu živali bi morala dobit namesto številke, svoj DNK kodo in ta koda bi potovala od kmeta do potrošnika! Živimo v sodobnem svetu, vsak bi lahko tako vse preveril na internetu z vnosom DNK kode. Tudi inšpekcija bi imela veliko manj dela, bila bi veliko bolj zanesljiva!
Nimasmisla
02. 02. 2019 08.44
+40
lepo so napisali sistem ne deluje bo treba še enih 500 prijateljev zaposlit
Dokus
02. 02. 2019 08.28
+19
Nadzor nad hrano v slo je na podnu, živilski tehnologi pa na zavodu ali z mizerno plačo.
Gostilnaiscekuharja
02. 02. 2019 08.22
+33
itak dokler bodo v Sloveniji dobavitelji kot Kvibo,Hmezad,Digit in podobni bo to tako....
Nimasmisla
02. 02. 2019 08.20
+1
in učitelji to jejo neprecenlivo
Mihatadesni
02. 02. 2019 08.20
+7
Niti pod točko razno, računsko sodišče naj dela tisto kar mora, nadzira. Zadosti je bilo kraje in pasenja ob koritu na naš račun. Delo naj opravijo tisti, ki so zato plačani,inšpektorati , ki jih imamo malo morje, nobenega izvzemanja, preden ponudnik poda ponudbo , ga je potrebno preveriti in ni potrebnega nobenega izvzemanja.Neki kuharji bodo sedaj diktirali, kaj in kako.
IcePrincePlanet
02. 02. 2019 08.32
+10
Ti gotovo še eden tistih, ki kupiš ves ološ samo, da je poceni. Raje nehajmo biti potrošniška družba in kupimo kar res rabimo. To kar dela večina da mora vse imeti tudi, če ne rabi pol pa kupuje najcene je zgerešeno. Važno je, da imajo vsi pametne telefone tudi otroci v osnovnih šolah, ki jih roko na srce sploh ne rabijo, nokina 3310 je čist ok, če rabiš za klicamje. Hranavje pa dobra vsak ološ, ker bo starš prec skočil v zrak koliko stane prehrana, ne pa da otrok ne rabi vsega.
Mihatadesni
02. 02. 2019 09.29
+14
Mi prosim obrazložiš, ali prevedeš, kaj si mi hotel odgovoriti????? Hrana je draga tudi zaradi takih kot si ti, kolikor sem te pač razumel. Dejstvo je, da država ali pač nevm vrtec šola ali kdo že, da povpraševanje za neko blago, proizvajalcem tistega, kar rabimo. Torej, v tem povpraševanju je točno določeno, kaj hočemo in kakšno kvaliteto. Vsak, ki sodeluje na tem razpisu pa je kazensko in materialno odgovoren za blago in kvaliteto. Torej, dobim deset ponudb, vse ponudbe vsebujejo vse standarde , ki smo jih določili in zahtevali v tem povpraševanju in samo bedak, bi kupil ali vzel najdražji izdelek. Kot dober gospodar bom vzel robo, ki vsebuje vse zahteve , ki jih zahtevam in tudi od najcenejšega ponudnika. Seveda pa preden vzamem neko zadevo od tega ponudnika pa mi mora ta posredovati vso dokumentacijo o kakovosti in potrdila , da je temu res tako. Če temu ni tako, bo pač zapr firmo in šel sedet. Nihče pa niti ti me pa ne bo prepričal, da je dražje boljše. Nekatere zadeve so dražje samo zaradi znamke ali imena.
asatan1986
02. 02. 2019 08.19
+23
No, naj se sedajsnja oblast zgane in ob tem primeru spremeni zakonodajo glede javnih narocil hrane! Ko bodo storili kaj taksnega, bodo dobili mojo podporo, ne pa z visanjem plac na podlagi izsiljevanja sindkikatov.
IS58
02. 02. 2019 08.19
+4
Ni nam pomoči.
letmeseeit
02. 02. 2019 08.15
+25
Migrantom ekološko predelano raznoliko hrano, otrokom v šolah/vrtcih pa poceni in manj kakovostna hrana.
nastjamarko
02. 02. 2019 08.13
+34
Dajmo primer paradiznik. Nas je po 3 in vec eur za kilogram, uvozen po 0.99 eura. Glede na place kaj bomo kupili. Velika vecina cenejsega. Nasa roba je kvalitetna vendar precenjena. To je realnost.
Thinc25
02. 02. 2019 08.06
+9
Zakon o javnem naročanju je naravnan tako, da morajo kupci kupiti (javne ustanove) najcenejšo robo. Naj navedem primer: Mojemu zobozdravniku se je zlomila špica s katero je šaril po mojih zobeh, začel seje jeziti in ob tem razlagati, da je to posledica javnega naročanja (nekakovosten material).
Edvin
02. 02. 2019 07.55
+8
V Sloveniji je problem pri javnih naročilih kjer je vsepovsosod skoroptirana banda moraš nekaj dat ,da dobiš posel, neglede kaj delaš. Dokler ne bomo v Sloveniji spremenili zakon javnega naroćanja ne bo boljše. Jaz bi to tako rešil, kolk ponudb dobimo seštejrmo zneske in jih podelimo z prijetimi ponudbami in dobimo ceno merila, in katera ponujena cena je naj bolj blizu se ji oda posel. ( v ponudbi je potrebno podati za hranjlive izdelke, dokazila kaj ponuja od kod prihajajo in pri dostavi preverjat dostavo) pogodbo zavarovat z bancno garancijo v primeru kršitve ponudnika da lahko naročnik uveljavlja škodo )
Gutenberg
02. 02. 2019 10.46
+2
Pa najprej najcenejšo in najdražjo ponudbo izločit.