Slovenija

FOTO in VIDEO: Daljnovodi so spet pod napetostjo, zato je vožnja s čolni pod njimi smrtno nevarna

Laze/Postojna/Cerknica/Logatec, 18. 02. 2014 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./STA/U.Z.
Komentarji
81

Vodostaji na Notranjskem še vedno naraščajo. Dvigujeta se tako gladina Cerkniškega jezera kot Planinskega polja. Elektro Ljubljana prebivalce na poplavljenih območjih opozarja, da so daljnovodi spet pod napetostjo, zato je vožnja s čolni pod njimi smrtno nevarna.

Kljub temu, da je dan minil brez padavin, vode na Notranjskem še vedno naraščajo. V vasi Laze v občini Logatec narasla voda na območju Planinskega polja ogroža 12 hiš, od tega jih je deset že zalila, je za oddajo SVET povedal Marjan Kolar iz PGD Laze-Jakovica. Na terenu je po njegovih besedah vseh 30 članov omenjenega društva, ki jim s traktorji, viličarji in prikolicami pomagajo tudi vaščani. Ob napovedi jutrišnjega novega deževja bo voda zagotovo ogrozila še vsaj pet hiš.

Svetovalec CZ občine Logatec Damjan Barut je za 24ur.com že dopoldne povedal, da so vse naokoli postavili najmanj 10.000 protipoplavnih vreč, a te očitno niso zadržale narasle vode. Dodal je, da je na terenu okoli 300 ljudi, na pomoč pa je zaradi težav s pitno vodo priskočila tudi vojska s cisternami. Po besedah prostovoljnega gasilca Aleksandra Frančeškina jim je na pomoč priskočilo približno 18 vojakov, ki pomagajo pri postavljanju nasipov. V pomoč pa jim je tudi avstrijska gasilska brigada.

Na pomoč je priskočila tudi vojska.
Na pomoč je priskočila tudi vojska. FOTO: POP TV

Predstavniki Arsa so na ponedeljkovem sestanku v Planini napovedali, da naj bi se vodna gladina Planinskega polja dvignila še za dodatnih 40 centimetrov. V noči s ponedeljka na danes je že naraslo za 17 centimetrov, gladina pa je naraščala tudi preko dneva, je povedal predsednik GZ Postojna Marko Simšič. V kolikor bi se črni scenarij v prihodnjih dneh uresničil, bi bilo samo na območju Planine ogroženih dodatnih 25 objektov, poleg 15, ki jih je voda že dosegla. Koliko se bo gladina še dvigala, je odvisno predvsem od napovedanih padavin. Višina vode naj bi dosegla maksimum v četrtek. Odgovorni prebivalce Planine zato opozarjajo, naj bodo v okolici vode skrajno previdni in naj ne ogrožajo svojega zdravja in življenja. V kolikor potrebujejo pomoč pri umikanju materialnih dobrin, naj zanjo zaprosijo na številki 112. Hkrati opozarjajo obiskovalce, naj dosledno spoštujejo zapore cest, v okolici vode pa naj bodo skrajno previdni. Vsaka plovba z motornimi čolni, ki ni nujno potrebna, je na Planinskem polju prepovedana.

Brez pitne vode so tudi krajani Jakovice, kjer gasilci nadaljujejo s črpanjem vode in izdelovanjem obrambnih nasipov. Domačini pravijo, da tako visoke vode ne pomnijo.

Cerkniško jezero v 24 urah naraslo za 20 centimetrov

Cerkniško jezero je že začelo zalivati cesto pri vasi Otok. Kot je dejal Jože Turšič, poveljnik CZ občine Cerknica, so danes pričeli z zasipanjem ceste, tako da je vas Otok trenutno dostopna. Če bi jezero poplavilo cesto, bi bil kraj odrezan od sveta. Cesta, ki vas Otok povezuje z Dolenjim jezerom in Cerknico, je namreč že zaprta. Prav tako so za dodatno zaščito s protipoplavnimi vrečami in nasipi poskrbeli pri gostišču Jezerski hram. Voda je parkirišče zalila že skoraj v celoti, sedaj pa že ogroža tudi gostišče. V zadnjih 24 urah se je po besedah Turšiča gladina Cerkniškega jezera dvignila za 20 centimetrov in naj bi se po izkušnjah starejših domačinov dvigala še nekaj dni, tudi če bodo padavine ponehale.

Vode na Notranjskem naj bi ob prihajajočem deževju še narasle.
Vode na Notranjskem naj bi ob prihajajočem deževju še narasle. FOTO: Kanal A

Nekoliko bolje pa kaže v Loški dolini. Cesto, ki vas Šmarata povezuje s Kozariščem in zunanjim svetom, še vedno zaliva voda, ki se je čez noč dvignila za dodatnih 10 centimetrov, je razložil župan Janez Komidar. Vendar je cesta kljub vodi prevozna z avtobusi in tovornimi vozili, tako da čolnov ne uporabljajo več. Prav tako so vaščani uredili zasilno pot iz Šmarate preko grajskega kompleksa gradu Snežnik, ki je pogojno prevozna z vozili na štirikolesni pogon. Uporabili jo bodo v nujnih primerih. Kot je še povedal Komidar, je sreča v nesreči to, da so se pričele šolske počitnice in tako prevozi otrok niso potrebni.

Arso: Nove padavine, nove težave

Na območju Elektra Primorska je brez napajanja 311 odjemalcev električne energije: nekatera gospodinjstva v Kobaridu, Cerknem, Idriji, Vipavi, Postojni, Pivki, na Razdrtem, Črnem vrhu in še ponekod drugod. Z agregati se napaja 109 transformatorskih postaj oziroma 3.337 odjemalcev električne energije.

Na območju Elektra Ljubljana je brez napetosti še 27 transformatorskih postaj oz. 550 odjemalcev. Prebivalce na poplavljenih območjih opozarjajo, da so daljnovodi ponovno pod napetostjo, zato je vožnja s čolni pod njimi smrtno nevarna. To še posebej velja na področju Planinskega polja med Ivanjim selom in Lazami, kjer je gladina vode dosegla rekordno raven in se s tem nevarno približala tokovodnikom.

Na Arsu so izdali opozorilo pred poplavami. Ojezerjene površine na kraških poljih na Notranjskem so večje ob običajnih in se postopno povečujejo. Voda poplavlja posamezne cestne odseke in objekte. Na Ljubljanskem barju voda poplavlja na običajnih poplavnih območjih. Na običajnih poplavnih območjih poplavlja tudi reka Krka. Njen pretok se je na vodomerni postaji v Podbočju ustalil pri 275 m3/s.

Predvidene padavine v noči iz srede na četrtek bodo višino in obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju, Cerkniškem jezeru in v Loški dolini še dodatno povečale. Možno je tudi povečanje obsega poplavljenih površin na Ljubljanskem barju. Posamezne reke v zahodnem, osrednjem in vzhodnem delu države lahko v noči na četrtek in v četrtek presežejo opozorilne pretoke. Krka bo poplavljala na območju pogostih poplav.

Kakšno vreme nas čaka?

Jutri bo oblačno, nekaj jasnine bo v vzhodnih krajih, kjer bo večinoma suho. Drugod bo občasno deževalo, pogosteje v zahodnih krajih. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 stopinj Celzija.

V noči na četrtek bo povsod deževalo, v četrtek dopoldne pa bodo padavine večinoma ponehale. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do okrog 700 metrov nad morjem. V petek bo pretežno oblačno, predvsem na zahodu bo popoldne spet pričelo deževati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luckyss..
19. 02. 2014 06.41
+9
Naši predniki so domačije gradili po gričih, zemlja v dolinah pa je bila za obdelovanje.....Tudi so vedeli, da lahko pojedo samo toliko kot pridelajo. Če pa se je kdo zadolžil toliko, da ni mogel odplačevati niti obresti - je vzel štrik in se obesil na prvo hruško, dokler je še bila njegova.......
blokirani
19. 02. 2014 08.25
+3
Potem bi bili mi sedaj že ob pol parlamenta.
srecnii
18. 02. 2014 23.15
+3
...zgleda grozno, ko jim zaliva domove, vse ta škoda, vlaga in strah v naprej...žalostno
krutz
18. 02. 2014 22.16
-6
konec koncev so si sami krivi ke so gradili na poplavnih obmocjih....kar se dobro vidi glede na vodo ki je tam.... ni tako kot zelezniki in kropa pred leti kjer so bile hudourniske poplave...
mraxxx
18. 02. 2014 23.14
+0
(A) ne delaj se modrega. Vas Šmarata in Kozarišče do sedaj niso še nikoli imele poplav. Kaj šele takšnega obsega. Zato tvoj komentar ni na mestu.
krutz
18. 02. 2014 23.27
+1
govorim da je kle podtalnica v igri in se kr gradijo tukej ceprov vejo kaj se zgodi
Ibrahim666
18. 02. 2014 21.28
+4
In kje je zdaj pahor? Aja na izletu...
Beba69
18. 02. 2014 23.44
+1
Pahor vestno piše komentarje za naše olimpijce, sej sicer velik BRAVO njim, ampak tukaj ljudje potrebujejo pomoč...
Novorazodetje
18. 02. 2014 18.38
+9
Verniki pravijo, da nas bog preizkuša....Ali po vsem tem še vedno lahko verjamemo v dobroto in pravičnost "onega zgoraj"
devote
18. 02. 2014 22.43
+0
čakaj, sam zgradiš hišo na poplavnem območju, nato iščeš razloge za "preizkušnje" drugod??!
tepee
18. 02. 2014 17.12
+30
Verjamem,da so že vsi lastniki hiš,ki so v nevarnosti dobili informativni izračun za odmero davka............država jim bo pomagala.
Novorazodetje
18. 02. 2014 18.48
+20
Ja, država si bo že kaj izmislila, da jim bo še kaj pobrala. Tajkuni in drugi lopovi so pokradli mnogo več kot je povzročila narava....
totalka
18. 02. 2014 16.47
-8
Paradox je da bodo stroški varovanja teh deset hiš veliko večji kot škoda ki bo storjena in nazadnje tudi bo....veliko bolje bi bilo da država da takoj odškodnino ko se poplave umaknejo da si ljudje sanirajo stanje
Transformerji
18. 02. 2014 15.24
+2
Malo za šalo: najbolje bi bilo, da bi vse dosedanje poplave kar ostale, kajti na sposobnost naši politikov v samostojni Sloveniji se nam lahko zgodi, da nam bo še morja ostalo manj, kot poplavljenih področij. Lahko bi preselili čolne policije in vojske, pa še luške kapitanije. Tudi turizem bi imeli, ljudje na teh področjih pa nova prebivališča.
hoalo
18. 02. 2014 15.24
+24
to samo potrjuje da smo imeli prav da mora vojska ob takšnih dogotkih odigrati glavno vlogo za to so plačani, saj ni vojne da bi morali biti na bojiščih, to je vse del urjenja. Ne pa da prostovoljci rešujejo zadeve oni ki so pa za to plačani bi pa samo bili v pripravljenosti nonstop, saj civilna zaščita bi tudi morala malo bolj delati ne samo koordinirati...
duhccc
18. 02. 2014 15.24
+1
hm sej je res zalostno gledat takale stvari .. sam narava bo uzela kr je blo ucasih njeno ... voda bo za slovenijo vecji problem kot je sedaj....
hoalo
18. 02. 2014 15.22
-6
pri žledu so videli v vojski da so bili res premalo aktivni in da so bili kregani, sedaj pa takoj ko zapustijo vojašnico že medije obveščajo ha ha ha ah
Klampfman
18. 02. 2014 16.18
+21
Ti pa v obeh primerih posedaš pred računalnikom.
tepee
18. 02. 2014 15.14
+14
z mehanizacijo,ki stoji(gradbeništvo)je treba poglobiti vse struge tekočih voda.Nanos peska-naplavine se v 50-ih leti povišuje v strugah in tako reke,potoki prestopajo bregove
duhccc
18. 02. 2014 15.26
-1
hm dam ti cisto prav sam narava bo vseno vzela kr je blo ucasih njeno tko da to kr sedaj dogaja je samo opozarilo...
nik500
18. 02. 2014 15.27
+3
Prvo vprašaj Greenpeace če ti dovolijo poglobitev stug potem pa lopovske politike
York
18. 02. 2014 15.14
+18
Včasih ste preklinjali, da osli na Občini ne izdajo gradbenega, lokacijskega ..... itd. , a vi ste želeli graditi na svojem in to pravico ste zahtevali. Z osamosvojitvijo Slovenije ste jo dobili in danes marsikdo, ki prej ne bi dobil dovoljenja, ga dobi ..... zato jih veliko "plava", jih zasuje plaz in podobno. Imeti lastnino, še ne pomeni, da znate z njo gospodariti ali se prav odločati, vsaj v večini primerov, ne.
vrtojb
18. 02. 2014 15.20
+9
Geološke razmere s spreminjajo s časom. Določena območja niso nikoli bila poplavno ogrožena, zdaj pa so. Drug problem je to, da ljudje nimajo izbire, kot graditi tam, kjer si lahko privoščijo.
mraxxx
18. 02. 2014 23.16
+1
NicNeVem
18. 02. 2014 14.50
+60
…gre se tudi za to, da ni nobene strategije odvodnjavanj več, reke nimajo več naravnega prostora za ''akumuliranje odvečne vode'' ob večjih deževjih! Nedolžna niso tudi odvodnjavanja direktno iz streh, ki ga včasih ni bilo in se je voda ''zgubila'' na bljižnem travniku…Npr na neki njivi, kjer danes na žalost stoji ''sodoben'' mega center z 1000m2 površino + 5x toliko parkinga oz asfalta naokol..Pa zračunajte kolk te vode, ki jo je včasih ''popila'' ta njiva, pridere direktno v potoke in nato v reke…
Zvonka Facija
18. 02. 2014 21.28
+4
zukla
18. 02. 2014 14.24
+12
Z govorjenjem kaj bi blo če bi blo ni rešitve dejstvo je da ljudem poplavljajo domovi.Nekak bi jim bilo treba pomagat,ne vem zakaj se v vladi nihče ne spomni da vsi zaposleni naredimo solidarnostno gesto in damo en delavni dan za prizadete.Jaz sem takoj za
caspera1
18. 02. 2014 14.51
+4
Se spomniš potresa v Bovcu? Takrat smo dobili položnice za nakazilo pomoči tem ljudem. Precej jih je godrnjalo, da to ni prav.
NicNeVem
18. 02. 2014 14.56
+22
...KASNEJE SO PA UGOTOVILI, KOLK TEGA DENARJA JE PONIKNAL, SO GA POKRADLI! BANDA!!!
utrinek25
18. 02. 2014 15.01
+3
Zukla, kaj pa boš ti naredil/a v enem dnevu?? Šel/ na ekskurzijo!?
Dakota 100
18. 02. 2014 15.58
+0
casperaa, kar se tiče potresa v Bovcu je moral vsak zaposlen dat enodnevni zaslužek- kam? Denar je šel v banko, da je lahko ta prizadetim dala posojilo, marsikdo ga še sedaj vrača - komu - banki.
nebvedu
18. 02. 2014 14.22
+14
Zdaj ni čas zato, da si dvigujete ego s tem kdo je kriv in kdo ni. Pojdite raje pomagat, pa če vas pride 1000 in vsak 50 vreč napolni v celem dnevu, bo vsaj nekaj od vas.
NicNeVem
18. 02. 2014 13.48
+71
...krivi so ''strokovnjaki'', ki so veselo izdajali gradbena dovoljenja za ta poplavna območja. Vode so tam že od nekdaj, če jih ni bilo v zadnjih 100 letih in se nihče ne spomni, so bila sigurno že prej…Marija Terezija je pred 150 leti vedela, kje zgradit železnico, da do nje ne bo prišla voda… Žalostno je, da trpijo sedaj ljudje v lastnih hišah, ki bi jim morali ''strokovnjaki'' odvrnat od gradnje hiš na tem območju…
vezuv_
18. 02. 2014 13.57
+18
ja kriva p aje tudi vlada, ki nič več ne odreja reguliranje potokov its.... včasih so jim na vsake toliko let regurila in očistili struge, zdaj pa -...
adorn
18. 02. 2014 13.57
-12
edini pameten in razumen komentar na tej strani.. zraven mojega seveda, čeprav sem prejel rekordno število minusov..
zoki36
18. 02. 2014 14.02
+26
adorn minuse si dobil zaradi logotipa,ne zaradi komentarja
DeBill
18. 02. 2014 14.14
+3
ne, tudi zaradi butastih komentarjev. Torej, na planinskem polju v Lazah so ogrožene predvsem domačije, ki so tam že stoletja, vse nove hiše so narejene višje v breg. Gre za kombinacijo zamašitve kraških odtokov in izredno visokega pritoka, ker se je večino vode prililo iz strani, ki ne napaja Cerkniško jezero ampak samo Planinsko polje.
gobo
18. 02. 2014 13.42
+1
to bi morala ribiška družina poplačat z prodajo vstopnic ki jih prodajo italijanom
biser2011
18. 02. 2014 13.24
+9
Noben športnik nima vpliva na našo MATI NARAVO, ki nas iz dneva v dan preseneča in opozarja in to vse zemljane, ne samo peščico Slovencev!
utrinek25
18. 02. 2014 13.23
+6
VAŽNO, DA PAHOR PRENAŠA SLOVENSKO ZASTAVO PO SOČIJU, KAJ SE DOGAJA DOMA NI VAŽNO!
3xh
18. 02. 2014 13.26
+29
Ko je šel pogledat žled v Cerknico je tudi bilo narobe.
utrinek25
18. 02. 2014 13.31
+7
TREBA JE KAJ NAREDITI, NE PA SE SAMO VOZITI NAOKROG IN GLEDAT V TEM JE PROBLEM!
Jerko Jeluši?
18. 02. 2014 13.37
+5
pa mišić mišić gašpa gašpar tudi važno, da je v Sociju in navija lepo s svojim popolandom
BorcPrimorc
18. 02. 2014 14.23
+7
ja in kaj misliš da bi pahor naredu če bi bil doma ?!
utrinek25
18. 02. 2014 15.11
+2
Pravi predsednik organizira pomoč ljudem.....Itak pa je najlažje sedeti tukaj pred compom pa komentirati. TUKAJ SMO VSI LAHKO PAMETNI