Slovenija

Siva vrana napade le, ko brani mladiče

Ljubljana, 25. 05. 2012 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od sredine maja do sredine junija je čas vzreje mladičev sive vrane. Ker siva vrana svoje mladiče brani, se v času vzreje raje čim bolj izognite gnezdom, saj vas lahko jata sivih vran tudi napade.

Ljudje se moramo poskušati izogniti morebitnim konfliktnim situacijam in gnezdom ter mladičem sive vrane.
Ljudje se moramo poskušati izogniti morebitnim konfliktnim situacijam in gnezdom ter mladičem sive vrane. FOTO: Thinkstock

Ministrstvo za kmetijstvo opozarja, da se lahko v teh dneh pojavijo težave s sivimi vranami v urbanih naseljih. Da bi se tem nevšečnostim izognili, svetujejo, kako pravilno ravnati ob tem. Do konfliktnih situacij praviloma prihaja v času vzreje in izletavanja mladičev, od sredine maja do sredine junija. Siva vrana svoje mladiče brani, zato lahko v zelo redkih primerih pride do napadov sivih vran na ljudi, kadar se ti preveč približajo negodnim mladičem. Večinoma gre za simulirane napade z bližnjim preletavanjem, izjemoma lahko pride tudi do fizičnega napada. Napadi na ljudi se dogajajo v urbanih okoljih, kjer je lov prepovedan, in sicer predvsem v času gnezdenja in vzreje mladičev.

V redkih posameznih primerih fizičnega napada ponavadi ljudje utrpijo praske na glavi ali na drugih izpostavljenih delih telesa. Običajno siva vrana z napadom preneha, ko se človek dovolj oddalji od gnezda oz. ptičjega mladiča. Ministrstvo svetuje, naj bomo v tem času v naravi pozorni na sive vrane in njihovo vedenje, naj se jim ne približujemo bolj, kot je to potrebno, in naj jih dodatno ne vznemirjamo. Če pa opazite znake agresivnega vedenja posameznih ptic, pa se takoj čim bolj mirno oddaljite od takšnega mesta in po potrebi zaščitite izpostavljene dele telesa.

Če boste ogrozili njene mladiče, vas bo vrana začela preletavati, v skrajnih primerih pa vas lahko celo poškoduje s kljunom,
Če boste ogrozili njene mladiče, vas bo vrana začela preletavati, v skrajnih primerih pa vas lahko celo poškoduje s kljunom, FOTO: Thinkstock

Siva vrana (Corvus cornix) iz družine vranov spada v red pevcev. V dolžino meri od 45 do 47 cm, razpon peruti ima od 93 do 104 cm. Tako kot vsi predstavniki vranov ima močan kljun. Telo je sive barve, le glava in peruti so črne barve (fotografija 1). Siva vrana si gnezdo običajno naredi na visokih osamljenih drevesih, od koder ima valeča samica dober pregled nad potencialnimi plenilci. Gnezdi od marca do maja in ima običajno samo eno leglo na leto. Samica v gnezdo znese od 3 do 6 jajc, ki jih vali od 18 do 19 dni, samec pa ji med tem prinaša hrano. Mladiči v oskrbi obeh staršev ostanejo v gnezdu dobrih 30 dni, hranita jih oba starša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bs612
25. 05. 2012 14.42
+5
Kaj ko bi pa vas kdo jagu zatiralci živih bitij !? Ljudje nespametni bi itak vse kar leze in se giblje pobili, neglede na posledice. Kdo vam daje pravico, da simpatizirate z tistimi ki spodbujajo iztrebljanje živali ne samo ptičev. Lahko bi se vprašali, enako tudi za človeško raso. Kakor sejemo tako žanjemo, potlej se pa čudite čemu toliko katastrof in podobnega. Ljudje ! ! ! Zbudite se že vendar, saj so one za nas bolj potrebne kot pa mi zanje !
Tito_Partija
25. 05. 2012 12.43
+10
Sive vrane so super ;)
wsharky
25. 05. 2012 12.32
-8
... vrane so se razpasle ... lov na vrane bi moral trajat 365 dni na leto, 24 ur na dan, 7 dni na teden ...
big brother
25. 05. 2012 12.59
-13
jager101
25. 05. 2012 12.27
-3
vran je občutno preveč in delajo velike preglavice - ukiniti je potrebno lovno dobo za sivo vrano in jo loviti kot prej-celo leto in ne bo težav
big brother
25. 05. 2012 12.59
-4