Slovenija

Popise škode začele le nekatere občine

Ljubljana, 15. 09. 2014 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po doslej zbranih podatkih so v zadnji ujmi najbolj prizadete stavbe in transportna infrastruktura. A težava je, da občine svojih komisij še ne morejo poslati na teren, saj se razmere še niso umirile. Kdaj se bo torej začel popis?

Razmere po močnem deževju konec minulega tedna se še niso umirile, zato se pravi popisi škod še niso začeli oz. so jih začele samo nekatere občine. Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje pa že zbirajo podatke s strani prizadetih občin o prizadetih območjih s ciljem izdelave predhodne ocene škode, je pojasnil direktor uprave Darko But.

Po prejetih poročilih s strani izpostav bo uprava izdelala predhodno oceno škode na državni ravni. Če bo presegla prag 0,3 promile državnega proračuna, bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode z obrazložitvijo in podrobnejšim navodilom. Sklep bo uprava poslala prizadetim občinam ter v vednost tudi pristojnim izpostavam uprave in ministrstvom, je postopek pojasnil But.

Po doslej zbranih podatkih so v zadnji ujmi najbolj prizadete stavbe in transportna infrastruktura.

Preberite tudi: Kakšne so razmere na terenu? in Kako lahko pomagate prizadetim v poplavah?

Kdaj bodo popisovali škodo v Pomurju in na Dolenjskem?

Poplavljena Dolenjska
Poplavljena Dolenjska FOTO: Stjepan Kolić

Z najhujšimi razmerami se še vedno soočajo v Pomurju ter na Dolenjskem.

V najbolj prizadeti dolenjski občini Kostanjevica na Krki se stanje še ni umirilo in bodo škodo začeli popisovati predvidoma konec tedna, pred tem pa morajo še ustanoviti popisno komisijo.

V drugi najbolj prizadeti Občini Šentjernej so škodo začeli popisovati že danes. Na teren se je odpravila komisija za popisovanje škode, te pa naj bi bilo po grobih ocenah tamkajšnjega župana Franca Hudoklina v šentjernejski občini za dober milijon evrov.

Škodo popisujejo že tudi v nekaterih manj prizadetih dolenjskih in posavskih občinah. Tudi v Pomurju za zdaj zgolj rešujejo razmere po svojih močeh.

Poplave v Kostanjevici na Krki
Poplave v Kostanjevici na Krki FOTO: Bralka Kristina

Koroška: Ker se razmere še niso umirile, popis še ni mogoč

Na Koroškem so narasli hudourniki, plazovi in velike količine meteornih voda prizadele domala vse občine, nekatere bolj, druge manj. Med najbolj prizadetimi je občina Podvelka, kjer so predvsem lokalne ceste in nekaj hiš neurja v zadnjem mesecu in pol prizadele kar trikrat, občinski proračun pa nima več rezerv za pokrivanje škode, je dejal župan Anton Kovše. Povedal je, da danes še niso oblikovali komisije za ocenjevanje škode, da pa bodo to storili v kratkem. Ob tem je poudaril, da je škoda zelo velika in da bo potrebna pomoč države. Tudi po podatkih koroškega regijskega poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča se popisi škode po koroških občinah še niso začeli, saj se razmere še niso umirile.

Razmere se počasi umirajo v občini Selnica ob Dravi, kjer se je minuli konec tedna sprožilo več plazov, župan Jurij Lep pa ocene škode še ne more podati. V Spodnjem Podravju prav tako še zbirajo podatke o škodi, med bolj prizadetimi so bile občine ob reki Dravinji.

V Majšperku se je komisija odpravila na teren

Kot je pojasnila županja Majšperka Darinka Fakin, je občinska komisija danes skupaj s koncesionarjem za cestno infrastrukturo izvedla pregled poškodb. V občini je več kot 30 plazov in vdorov, posamezne ceste so neprevozne, ogroženi sta dve gospodarski poslopji, potencialno pa tudi dve hiši, če se plazenje ne bo ustavilo. Največ težav imajo na cestni infrastrukturi, finančne ocene pa še nimajo, bo pa po njenih besedah sanacija zahtevala tudi državno pomoč, saj je občina sama ni v stanju financirati.

Tudi v Makolah popisujejo škodo

V Makolah po besedah vodje oddelka za okolje in prostor Mojce Vantur prav tako popisujejo plazove, ki so se sprožili. Po doslej dostopnih podatkih so bile poplavljene zgolj kmetijske površine in ceste, zato komisije za ugotavljanje posledic poplav niso ustanovili.

Zagorje ob Savi: Imamo le grobe ocene škode

V Zagorju ob Savi imajo za zdaj grobe ocene škode. Pregledujejo, kaj bodo lahko v občini sami sanirali v okviru občinskih javnih služb in komunalne, kje pa bo treba škodo prijaviti za morebitno povračilo s strani države. Na občini navajajo, da bodo imeli te podatke do konca tedna, potem pa bo uradno sestavljena komisija za oceno škode opravila svoje delo.

"Trenutno smo v fazi, ko komunala, gasilci in civilna zaščita skupaj z občani zagotavljajo najnujnejšo prevoznost cest in zavarovanje imetja ljudi. Po grobih ocenah nas bo ta prva faza stala vsaj 150.000 evrov, sanacija škode na območje celotne občine pa bo zanesljivo stala več kot milijon evrov, vendar jo bo treba opraviti postopno in po prioritetah," so še navedli na občini.

Bistrica ob Sotli: Delamo na terenu

Župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak pa je povedal, da trenutno delajo na terenu in da bodo ta teden imeli oceno škode.

Šentjur: Čakajo na sklep uprave za zaščito in reševanje

Poplave v Šentjurju
Poplave v Šentjurju FOTO: Bralec Nejc
Prvo prijavo škode so na podlagi podatkov štaba civilne zaščite in prvih terenskih ogledov na upravo že poslali iz Občine Laško in pojasnili, da bo komisija za oceno škode po pridobitvi sklepa uprave pristopila k ocenjevanju škode.

Iz šentjurske občine so sporočili, da čakajo na sklep Uprave RS za zaščito in reševanje, ki bo podlaga za začetek ocenjevanja škode na terenu. Stanje v tej občini se, kar zadeva meteorne in poplavne vode, umirja, največjo težavo trenutno predstavljajo plazovi.

Po ocenah, ki so jih posredovali tudi Upravi RS za zaščito in reševanje, je bilo na območju občine poplavljenih 37 hiš (škoda je ocenjena na 50.000 evrov), šest hlevov (škode za okoli 15.000 evrov), 30 odsekov cest (groba ocena škode 150.000 evrov), štirje industrijski objekti (1,5 milijona evrov škode). Največ škode, po prvih ocenah za okoli tri milijone evrov, so povzročili plazovi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Venividivici1
16. 09. 2014 07.51
Saj si bodo lahko sami pomagali, saj so pridni - mi nimamo ćolnov, da bi tja prišli.
Venividivici1
16. 09. 2014 07.50
Ali bo DRagič kaj naredil .
Venividivici1
16. 09. 2014 07.50
Tudi v Beogradu se še ne zbira pomoć-
Venividivici1
16. 09. 2014 07.49
Pred Stolnico, se še ne zbira pomoć.