Slovenija

Škofija brez milijonov

Ljubljana, 07. 02. 2006 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Škofija Maribor je za grad Betnavo, ki ga je izgubila z nacionalizacijo, zahtevala odškodnino v višini 300 mio tolarjev.

Grad Betnava
Grad Betnava FOTO: Jani Dolinšek
Sodišče je ugotovilo, da je očitek Jožefu Školču za odškodninsko odgovornost pravno in človeško nekorektno, saj je bil na čelu ministrstva od 27. februarja 1997 do 2000, med postopkom pa so se izmenjali še trije drugi ministri (Sergij Pelhan, Janez Dular in Rudi Šeligo). Očitkov Školču škofija ni z ničemer konkretizirala. Zavezanka za odškodnino je po oceni sodišča Lipa Ajdovščina, ki ima po delni odločbi grad Betnavo še vedno v posesti in je bila določena kot njena upravljavka.

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek v znesku 315,4 milijona tolarjev, ki ga je Rimskokatoliška škofija Maribor zahtevala v civilni pravdi od države in bivšega ministra za kulturo Jožefa Školča kot odškodnino zaradi izgube koristi, ker ni mogla uporabljati gradu Betnave od uveljavljanja denacionalizacije do vrnitve gradu. Ker je izgubila tožbo, ji je sodišče naložilo plačilo 1,9 milijona tolarjev pravdnih stroškov in obresti državi ter 1,4 milijona tolarjev in obresti za Školčeve pravdne stroške.

Mariborska škofija je kot pravna naslednica razlaščene lavantinske knezoškofije leta 1993 zahtevala nazaj grad Betnava in ga z delno denacionalizacijsko odločbo, ki jo je podpisal takratni minister za kulturo Rudi Šeligo, dobila v last julija leta 2000.

Zloraba položaja ni bila dokazana

Odškodninsko tožbo je vložila že marca 2000 in zahtevala 277,5 milijona tolarjev, po vrnitvi gradu v last in ponovni cenitvi pa je maja 2001 zvišala zahtevek na 315,4 milijona tolarjev. Škofija je državi očitala, da je zaradi zavlačevanja pri izdaji odločbe o denacionalizaciji pretrpela škodo zaradi izpada najemnin v letih 1993-1999, prodaje raznih predmetov in publikacij, prispevkov in donatorstva ter nemožnosti upravljanja muzeja. Školč je po trditvah škofije kot takratni minister za kulturo iz ideoloških razlogov in namenoma nasprotoval vračilu gradu; škofija mu je očitala zlorabo uradnega položaja. Denacionalizacijski postopek v primeru gradu Betnava še vedno ni končan, prav tako ne sodba. Mogoča je namreč pritožba na višje sodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja