Slovenija

Revščina v Sloveniji: problem so tisti, ki niso niti zaposleni niti brezposelni

Ljubljana, 16. 09. 2013 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pod pragom tveganja revščine ali socialno izključenih je bilo lani 392.000 ljudi. To pomeni, da je bil njihov dohodek nižji od 606 evrov na osebo na mesec. A strokovnjakinja opozarja, da kazalci niso ustrezni, saj ne zajamejo srednjega sloja, ki je zaposlen, plačo pa prejema z večmesečno zamudo.

Statistični urad sporoča, da je bila lani v Sloveniji za 0,1 odstotka manjša stopnja tveganja revščine, in sicer 13,5-odstotna. Prag tveganja revščine se je zvišal za šest evrov na mesec, kar je najmanjše zvišanje od leta 2005. Stopnja socialne izključenosti je lani znašala 19,6 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot leto prej.

Štiričlanska družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1273 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, da se je dvignila nad prag revščine.
Štiričlanska družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1273 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, da se je dvignila nad prag revščine. FOTO: Damjan Žibert
Na ministrstvu za delo ob danes objavljenih podatkih glede socialno izključenih poudarjajo, da si z različnimi ukrepi prizadevajo za čim nižjo stopnjo tveganja revščine. Vlada naj bi proti koncu tega meseca obravnavala tudi predlog sprememb socialne reforme, ki v primerjavi z reformo nekaterim izboljšuje položaj.

Pod pragom tveganja revščine ali pa socialno izključenih je bilo tako lani 392.000 ljudi. Od tega je lani v Sloveniji pod pragom tveganja revščine živelo približno 271.000 oseb. Če osebam pod pragom tveganja revščine prištejemo 71.000 resno materialno prikrajšanih oseb, ki so nad pragom tveganja revščine, in 50.000 oseb, ki živijo v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo, ki pa niso pod pragom tveganja revščine in resno materialno prikrajšani, pomeni, da je bilo lani pod pragom tveganja revščine ali pa socialno izključenih 392.000 oseb, so sporočili z državnega statističnega urada.

Dohodek na osebo nižji od 606 evrov na mesec

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je lani znašal 7273 evrov. Razpoložljivi neto dohodek oseb, ki so živele pod pragom revščine, je bil torej nižji od 606 evrov na osebo na mesec.

"Ni vse v transferjih, pač pa zlasti v reševanju vzrokov za ekonomsko krizo," pravi generalni direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Davor Dominkuš. Izhod vidijo zlasti "v zaposlovanju in vsem, kar je povezano z njim".

Štiričlanska družina z dvema odraslima in dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1273 evrov razpoložljivega neto dohodka na mesec, dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa vsaj 909 evrov na mesec, da sta se dvignila nad prag revščine.

Ker je relativna stopnja tveganja revščine le odraz porazdelitve razpoložljivega dohodka med gospodinjstvi, so jo dopolnili s kazalnikom resne materialne prikrajšanosti in nizke delovne intenzivnosti gospodinjstva. Kombinacija vseh treh kazalnikov je stopnja tveganja revščine ali socialne izključenosti, ki je lani znašala 19,6 odstotka.

Resno materialno prikrajšanih ljudi je bilo lani 133.000

Stanovanjski stroški so izredno težko breme večine gospodinjstev.
Stanovanjski stroški so izredno težko breme večine gospodinjstev. FOTO: Thinkstock

To so osebe, ki zaradi omejenih finančnih virov gospodinjstva ne morejo plačati najmanj štirih od devetih dobrin, potrebnih za dostojno življenje, tako na primer najemnine, stanovanjskih stroškov in primerno ogrevanega stanovanja.

Nizko delovno intenzivna so gospodinjstva, v katerih so odrasli člani, stari 18 do 59 let, v letu pred izvedbo ankete delali manj kot 20 odstotkov svojega potencialnega delovnega časa. V gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo je lani živelo 118.000 ljudi.

Brez težav skozi mesec le 13 odstotkov gospodinjstev

Statistični urad še razkriva, da v letu 2012 vsako drugo gospodinjstvo ne bi uspelo iz lastnih sredstev poravnati nepričakovanih izdatkov v višini 600 evrov. Po mnenju gospodinjstev je z mesečnim dohodkom, ki so ga ta prejemala, preživelo brez težav 13 odstotkov gospodinjstev, s težavo pa 31 odstotkov gospodinjstev.

Enotedenskih letnih počitnic zunaj doma si ni mogel privoščiti najmanj en član gospodinjstva v 33 odstotkov gospodinjstev, to je za dve odstotni točki manj kot pred enim letom.

Največ gospodinjstev, ki so shajala zelo težko ali težko, je bilo med gospodinjstvi, ki so živela pod pragom tveganja revščine, in sicer skoraj dve tretjini. Tretjina gospodinjstev se je ukvarjala s težavami, kot so puščajoča streha, vlažne stene, vlažni temelji, trhli okenski okvirji ali trhla tla.

Na bivalne razmere vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer onesnaženost okolja, hrup, pretemno stanovanje in težave s kriminalom ali vandalizmom. Gospodinjstev, ki so imela težave z onesnaženostjo okolja, je bilo 17 odstotkov, takih, ki so imela težave s hrupom, pa 14 odstotkov. Devet odstotkov jih meni, da živijo v pretemnih stanovanjih; težave s kriminalom, nasiljem ali vandalizmom v okolici jih je omenjalo osem odstotkov.

Osebni avtomobil je imelo 82 odstotkov gospodinjstev, šest odstotkov gospodinjstev si ga ni moglo privoščiti, 13 odstotkov gospodinjstev pa ga ni imelo iz drugih razlogov.

Stanovanjski stroški so po subjektivnem mnenju gospodinjstev v letu 2012 pomenili težko breme za 36 odstotkov gospodinjstev, za 11 odstotkov gospodinjstev pa ti stroški niso bili breme. Med gospodinjstvi v najemniških stanovanjih je bilo stanje še slabše, saj so stanovanjski stroški pomenili veliko breme za 59 odstotkov teh gospodinjstev; upoštevati pa je treba, da je bilo najemnikov v Sloveniji razmeroma malo (po podatkih iz te ankete približno 10 odstotkov gospodinjstev). Vsaj enkrat v zadnjih dvanajstih mesecih pred izvedbo ankete je s plačilom stanovanjskih stroškov zaradi finančne stiske zamudilo 18 odstotkov gospodinjstev, to je za dve odstotni točki več kot pred enim letom.

Slovenija bi potrebovala slovenske kazalce

Srna Mandič s Fakultete za družbene vede je v komentarju na današnje statistične podatke dejala, da so težave, ki jih ljudem povzroča kriza, resne in se povečujejo. S tem se je odzvala na današnjo objavo statističnih podatkov, za katere Mandičeva pravi, da niso pridobljeni z najboljšimi kazalci. Meni, da bi bilo treba uporabiti slovenske in ne evropskih kazalcev.

Na državnem statističnem uradu so med resno materialno prikrajšane osebe uvrstili tiste, ki si zaradi omejenih finančnih virov gospodinjstva ne morejo privoščiti najmanj štirih od devetih dobrin, kot so npr. enotedenske letne počitnice in mesni ali enakovredni vegetarijanski obrok vsaj vsak drugi dan. A to "niso najboljši kazalci za tekoče težave ljudi, ki pa so resne in se povečujejo", pravi Mandičeva. Pri tem med drugim pogreša raziskave o tem, kako je kriza prizadela celo del srednjega sloja.

"Gre na primer za ljudi, ki imajo službo, ki niso brezposelni, vendar plače ne prejemajo ali pa jo prejmejo z večmesečnim zaostankom. Niti ne dobijo plače niti se ne morejo registrirati kot brezposelne osebe in tako dobiti pomoči," je opozorila. "Niso niti zaposleni niti brezposelni," je povzela.

Evropski kazalci tega po njenih besedah ne zajamejo, zato bi potrebovali slovensko raziskavo. Tako opozarja, da takrat, "ko udari revščina", starši izjemno skrbijo za svoje otroke in jim kupujejo marsikaj, pri sebi pa zelo varčujejo. "Običajno je ženska, mati, tista, ki se odpoveduje," je dejala. Smiselno bi bilo npr. obravnavati ravnanje te skupine žensk, pravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (400)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HHI
21. 09. 2013 18.04
+3
Finančne krize so umetno povzročene s strani bančnikov in elite, kar lahko hitro ugotoviš, če malo raziskuješ, problem je v denarnem sistemu, priporočam ogled dokumentarca Overdose: the next financial crisis, je lepo razloženo.
Tinka Marinka
17. 09. 2013 13.04
-1
Še huje bi moralo biti, sicer slovenci krompir pa šnopc v roke pa boste zadovoljni :)
HOOV
17. 09. 2013 12.53
+3
"SIVA EKONOMIJA", naj kdo od pametnih POLITIKOV razloži kako preživeti brez SIVE EKONOMIJE, ... ali imamo sploh koga, ki zna voditi GOSPODARSTVO in ne samo POLITIKO, ...
Tonček Balonček
17. 09. 2013 10.53
+3
ANša perspektiva je v protidoabvah Finski za projekt oklepnikocv. Samo za sojenja in prevode iz finščine so porabili na miljijone, še JAnša je imel velike stropke s tem. Na ta način ne bomo reševali krize! Od tega imajo dohodke le sodišče in Matoz ter ostali odvetniki, če izvzamem Cekuto!
Tonček Balonček
17. 09. 2013 10.49
+2
Štuhec je lepo povedal, naj se očetje obrnejo na Karitas! Sam se je že večkrat!
SDS_je_poden
17. 09. 2013 11.05
+5
Ja ja, Štuhec je povedal marsikaj, samo pametnega nič. Raje travo jem kot pa da grem na Karitas (ali katero koli drugo cerkveno organizacijo) prosit za pomoč.
justpassingby
17. 09. 2013 10.38
+5
ONI PA DRAŽAJO PA DRAŽAJO PA DRAŽAJO IN JIH BOLI K***C :P
zebu
17. 09. 2013 08.58
+6
ZAKAJ TAKO BLATIMO SOCIJALIZEM, SOCIJALIZEM, SOCIJALIZEM........????
Natalia1981
17. 09. 2013 08.56
+4
najbolj hecno mi pa je ko pogledam to anketo-ali je kriza vplivala na vaše življenje? je na 2.! mestu glasovalo za-kriza ni vplivala na moje življenje.....kje ste tej ljudje?a je to res al ste lagali??
nocomment1985
17. 09. 2013 09.44
odvisno kako komu v določenem trenutku paše
FRATER +
17. 09. 2013 07.47
-30
V Sloveniji ima vsak dve moznosti. Ako bos lenuharil, potlej bos imel malo denarja. Ako bos pa delal, potlej ti pa ne preostane drugega kot, da si bogat. Brez dela, ni jela!
FRATER +
17. 09. 2013 08.00
-8
Natalia1981
17. 09. 2013 08.53
+9
SDS_je_poden
17. 09. 2013 09.35
+13
@FRATER + : Stečajni upravitelj? To si šele lopov, da ni večjega!!! Tvoje delo ni vredno 1/10 tiste cene ki si jo sam postaviš in plačaš iz premoženja podjetja v stečaju. Z polno ritjo je lahko sr... a ne?
nocomment1985
17. 09. 2013 09.45
+7
jz sem za mesec julij prejel plačo 5 septembra, za avgust bom po moje plačo prejel enkrat oktobra, TO JE TO DELO KI NIMA JELA
nocomment1985
17. 09. 2013 09.46
+1
se mi bol splača da sem brezposelen pa brez stroškov nekje pod mostom.
nocomment1985
17. 09. 2013 09.48
frater tudi vaši bodo kmalu na vrsti, potem boste pa vi delal brez plačila, ko boste pa vprašal kje je vaše plačilo, boste pa dobil odgovor BREZ DELA NI JELA
MARK AUREL
17. 09. 2013 09.50
+3
Frater, slovenci nismo lenuhi. Zelo priden in deloven narod smo. Če je podjetje v slabem finančnem stanju in gre v prisilno poravnavo, stečaj ali likvidacijo je to zate lenuh, ker nima dela. BUTELJ na kvadrat !
MARK AUREL
17. 09. 2013 09.51
-1
SDS_je_poden
17. 09. 2013 10.12
+0
Počasi mi postaja jasno, da so pravniki v Sloveniji egocentriki in egoisti. Napaka je to da jih že na faxu pumpajo, da so neka elita, dejansko so pa delovno nesposobni še nekaj let po končanju šolanja. Pfej!
mastablasta
17. 09. 2013 07.47
+3
za začetek bi vlada espejem (s.p.) brez prihodka lahko nehala računati nek fiktivni prihodek 5000 ali 5800 na leto lai koliko j eže. če ni prihodkov pomeni da jih ni, ne pa da se skrivajo ali kaj oni mislijo. potem pa ti ocepijo kao da imaš dohodek pa imaš potem nižji otroški dodatek, dražji vrtec itd, itd.
jedupan?pil
17. 09. 2013 08.09
+2
bikoborec44
17. 09. 2013 07.09
+23
Žalostno je to, da delaš za 600 eurov, pol te pa še cel šiht po kamerah gledajo in čakajo, kdaj ne boš stranko spedenal tako kot je v glupih navodilih nadrejenega, da te lahko zabriše na cesto.... to je tapravo družinsko podjetje, potem se pa še hvalijo z dobičkom, nam pa dajejo kakšne plane moramo dosegat, katere praktično so nedosegljivi.
mastablasta
17. 09. 2013 07.48
+6
res je! pa čeprav narediš vse in še več niso nikoli zadovoljni.
moj i
17. 09. 2013 13.52
+1
to je problem, še težje je če nimaš dela in ne 500 evrov
zemljemerec
17. 09. 2013 06.37
+23
ko sem pred 35 leti odšel iz Slovenije je ta imela najvišje plače in standard v Jugoslaviji. Sedaj v EU pa je na najnižji točki spodobnega življenja.... ideologija in prerekanja visokih državnih uradnikov so ista, še vedno s trajnim mandatom in vsemi pooblastili brez odgovornosti...da se bo naslednja generacija lahko prepirala, kdo je bolj zafural samostojnost in kapital. Nevzgojen narod živi slabo.Le zakaj ?
damjandd
17. 09. 2013 07.31
justpassingby
17. 09. 2013 10.42
+4
pomoje se bo naslednji generaciji odtrgalo in bo šlo vse v zrak, drugače nebo konec tega.
Sara Rebek
17. 09. 2013 04.54
+16
in teh 13 %, ki se skozi mesec prebijejo brez težav so najbrž aktualni ali bivši politiki
498983
17. 09. 2013 01.45
+40
PODATKI ZAVODA NISO PRAVI AMPAK LAŽNI IN UMETNO VZDRŽEVANI NA NEKI ŠTEVILKI!!!!!! GREZ ZA ZLAGANO REALNOST, DA SE PRIKAŽE DA BREZPOSELNOST PADA. PRAVE ŠTEVILKE SO PRECEJ DRUGAČNE IN VIŠJE, SAMO TO BOM REKEL...
jelena90
17. 09. 2013 01.58
+9
se strinjam. In 606€ na mesec, pa da to dobivata dva v štiričlanski družini... resno???
Ratix
17. 09. 2013 01.05
+1
Tko bom rekel. Mi smo tudi prišli iz Bosne pa smo v Sloveniji veliko delal dolga leta. Če se ljudje ne znajdejo pač tko je, kot da moraš ves davek prikazat, da ga nam potem vzamejo in dajo bankam.
ughiue
17. 09. 2013 01.05
+20
Treba je nasilno protestirat,pa vem da nasilje ni nacin ampak v tem primeru je.sao povedat kdaj bodo protesti da ljudje avte poskrijejo pol pa pol mest podrrt naj se v parlamentu ustrasijo.pa par tisoc ljudi more grozit da bodo od zdaj naprej parlamentarci plen.dobesedno.s transparenti protestirat pa roze delit to ni nic
MaunelNeuer
17. 09. 2013 00.11
+12
komu na k.....s kakšno pravico nekateri politiki vlečejo davkoplačevalski denar???????? pa dobro kje živimo???????
drugnben
16. 09. 2013 23.56
-2
Prej so rekli v odmevih, da bodo dali možnost plačila davka na nepremičnine na obroke.
jelena90
17. 09. 2013 02.00
+12
ogabno! davek na davek na davek... to je pokop države!!! Če hočeš da država zalaufa... znižap davke. Ko je USA v '80 znižala davke in dala na enotno 8,5% stopnjo, je Amerika zacvetela... mi imamo pa 23% davek?!?!
Madcitizen
16. 09. 2013 23.53
+4
ej problem je, da nam ne povejo kako je v resnici v Grčiji, Portugalski, Franciji... tega v naših medijih res ne vidim... mediji skušate pomagat nas spravit tam???
Sara Rebek
17. 09. 2013 04.56
+6
jep lačne bebote je treba nasititi z golimi ritkami in novicami iz show businessa
24vohomurckov
16. 09. 2013 23.47
+12
Revščina v Sloveniji: problem so tisti, ki niso niti zaposleni niti brezposelni ________________________________________________________________________________________ naslov je pa za v novinarski anale!