Slovenija

Skrb za mežiške otroke

Ljubljana, 12. 12. 2007 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini.

Program med drugim predvideva zamenjavo onesnažene zemlje in zasejanje trave na javnih površinah, ki so namenjene zadrževanju otrok
Program med drugim predvideva zamenjavo onesnažene zemlje in zasejanje trave na javnih površinah, ki so namenjene zadrževanju otrok FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sprejela program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Proračunska sredstva v višini dobrih 13 milijonov evrov za nemoteno izvedbo programa do predvidoma leta 2022 bosta zagotovili ministrstvi za okolje in prostor ter za zdravje.

"Pri tem smo sledili tri cilje, in sicer znižanje vrednosti svinca, kadmija in cinka v tleh, zmanjšanje izpostavljenosti otrok toksičnim kovinam in vsem prebivalcem Zgornje Mežiške doline zagotoviti pogoje za življenje v zdravem, varnem in humanem okolju," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Mitja Bricelj.

Za odškodnine iz tega naslova se bodo rešitve po njegovih navedbah iskale na podlagi drugih zakonskih podlag. Za pripravo teh vsebin in nadaljnjih ukrepov pa je pristojno kmetijsko ministrstvo, je pojasnil Bricelj. Glede podobnih ukrepov za druge dele Slovenije je dejal, da je "to prvi sistematičen ukrep, na podlagi katerega bodo, če bo potrebno, sledili tudi drugi sanacijski programi".

"Finančni program je vrednoten na milijon evrov iz sredstev ministrstva za okolje in prostor, za zdravstveni del pa okoli 65.000 evrov na ministrstvu za zdravje za letos," je dodal Bricelj. Po njegovih besedah so to prvi določeni viri, predvideva pa se, da bodo najmanj v takšni višini tudi v prihodnje. "Predvideva se tudi priprava programov in uporaba sredstev iz evropskih strukturnih in kohezijskih skladov," je dodal.

Za zagotovitev celovite sanacije okolja v Zgornji Mežiški dolini je pripravljen celovit program do predvidoma leta 2022, za posamezno koledarsko leto pa bo vlada sprejela letne programe ukrepov. Program ukrepov je pripravil Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem ob sodelovanju strokovne skupine.

Posebna skrb za mežiške otroke

Program med drugim predvideva zamenjavo onesnažene zemlje in zasejanje trave na javnih površinah, ki so namenjene zadrževanju otrok, preplastitev javnih površin, po katerih se gibljejo in zadržujejo otroci, mokro čiščenje javnih površin, določitev lokacij za varno vrtnarjenje ter dodeljevanje subvencij za zagotovitev varovalne prehrane javnim zavodom za vzgojo, izobraževanje in zdravstveno varstvo otrok.

Otroški peskovnik
Otroški peskovnik FOTO: POP TV

Predvideni so tudi ukrepi na zdravstvenem področju. Za otroke s stalnim prebivališčem na območju občin Mežica in Črna na Koroškem se izvaja intenzivno spremljanje zdravstvenega stanja, predvsem redno ugotavljanje vsebnosti svinca v krvi za otroke starosti od nič do 72 mesecev ter devet let.

Za otroke s stalnim prebivališčem na območju občin Ravne na Koroškem in Prevalje se zaradi verjetne posredne oz. sekundarne izpostavljenosti svincu izvaja povečano spremljanje zdravstvenega stanja, zlasti redno ugotavljanje svinca v krvi za otroke starosti treh let.

V primeru ugotovitve preseženih vrednosti svinca v krvi so predvideni ukrepi preventivnega zdravstvenega varstva, ki vključujejo zlasti usmerjeno svetovanje in podajanje navodil o zmanjšanjem vnosa svinca v okviru vzgojno izobraževalnih procesov ter individualno v okviru družine oz. bivalnega okolja otroka. Ukrepe izvaja Zavod za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.