Slovenija

'Skrbeti bi nas morale napovedi, da se bodo do sredine stoletja poletja otoplila še za dve stopinji Celzija'

Ljubljana, 18. 07. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maša Malovrh
Komentarji
75

Ob aktualnem vročinskem valu smo se pogovarjali s klimatologinjo z Agencije za okolje Tanjo Cegnar. Opozorila je, da je bil med hujšimi za Evropo vročinski val leta 2003, v Rusiji pa so se z vročinskimi ekstremi borili leta 2010. Tretji val nam z vročino in nevihtami ne bo prizanesel, a Cegnarjeva meni, da se je potrebno na razmere čim prej prilagoditi, saj se jim izogniti gotovo ni več mogoče.

Meteorologinja in klimatologinja Agenciji za okolje (Arso) Tanja Cegnar je za 24ur.com podala koristne informacije in nasvete za prilagajanje ter ublažitev učinkov trenutnih ekstremnih vročinskih razmer. S priznano klimatologinjo smo se pogovorili tudi o preteklih vročinskih valovih v Evropi leta 2003 ter v Rusiji leta 2010 in predvidevali, kako bo z ekstremnimi vročinskimi razmerami v prihodnje tudi pri nas.

Na izredne ukrepe ob vročinskih valovih so v Sloveniji že leta 1996 opozarjali ameriški strokovnjaki

V roku slabega meseca dni vstopamo že v tretji vročinski val letošnjega poletja. ''Če upoštevamo dejstvo, da so postala poletja tudi pri nas za približno dve stopinji Celzija toplejša kakor pred 50 leti, je že to velik razlog za zaskrbljenost. Predvsem bi nas morale skrbeti napovedi, da se bodo do sredine tega stoletja, poletja zelo verjetno otoplila še za dodatni dve stopinji Celzija,'' je opozorila klimatologinja Tanja Cegnar. Kot je nadaljevala, na Arsu opažajo, da so vročinski valovi že zdaj izrazitejši, daljši in pogostejši, kot so bili sredi 60. let prejšnjega stoletja, v prihodnosti pa bodo še izrazitejši in dolgotrajnejši. Meni, da bi nas morale trenutne razmere in zaskrbljujoče projekcije vzpodbuditi k različnim prilagoditvam posameznih javnih sektorjev, glede na njihove osnovne značilnosti. 

Kot je razložila, ima večina evropskih držav za posebne podnebne razmere že izdelane prilagoditvene strategije. Za vsak sektor obravnavajo najprej potencialne grožnje ekstremnih vremenskih razmer, nato so določene še nadaljnje možnosti in prilagoditvene strategije. Kot se spominja Cegnarjeva, segajo začetki vzpostavljanja sistemov opozarjanja in ukrepanja ob vročinskih valovih v Sloveniji v leto 1996, ko so strokovnjaki iz ZDA na svetovni biometeorološki konferenci v Ljubljani prvič predstavili njihove sisteme opozarjanja in ukrepanja ob podobnih ekstremnih vročinskih razmerah. 

Če upoštevamo dejstvo, da so postala poletja tudi pri nas za približno dve stopinji Celzija toplejša kakor pred 50 leti, je že to velik razlog za zaskrbljenost.
Če upoštevamo dejstvo, da so postala poletja tudi pri nas za približno dve stopinji Celzija toplejša kakor pred 50 leti, je že to velik razlog za zaskrbljenost. FOTO: Thinkstock

Zadnji konkretni vročinski val je zahodno Evropo zajel leta 2003

Cegnarjeva je glede izdelave ter implementacije podnebnih prilagoditvenih strategij spomnila na še eno prelomno točko. To je bil vročinski val, ki je po zahodni Evropi pustošil poleti leta 2003. Cegnarjeva je izpostavila, da je bilo avgusta 2003 po nekaterih ocenah, ki se med seboj sicer malce razlikujejo, zaradi vročinskega vala v tem delu Evrope med 50 in 70 tisoč dodatnih smrti. 

Vročinski val je leta 2003 najbolj prizadel mesto Pariz, vzrokov za to pa je bilo več. V mestu je takrat ostala pretežno starejša populacija. Večina prizadetih je bivala v mansardnih stanovanjih in zanje ni nihče vnaprej poskrbel. Izdanih ni bilo nobenih opozoril, vzpostavili niso niti sistema navodil in priporočil za ravnanje v takih razmerah. Večina Parižanov je bila avgusta zdoma, zato je ob nenadnem dvigu števila smrtnih žrtev, veliko trupel ostalo v mrtvašnicah, neidentificiranih po več tednov skupaj, saj so bili svojci pokojnih v tistem obdobju ravno na počitnicah. Zaradi nepopisne gneče v mrliških prostorih so pogrebni delavci za shranjevanje trupel uporabili tudi večje zamrzovalno skladišče na pariškem obrobju. V začetku septembra 2003 so tako pokopali še zadnjih 57 neidentificiranih žrtev vročinskega vala iz pariške regije. Francija je takrat doživela velik šok, skupno število smrtnih žrtev je bilo malo nižje od 15.000. Tedanji minister za zdravstvo Jean-François Mattei je odstopil, saj na razmere ni podal primerne reakcije. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna meteorološka organizacija (WMO) sta nato začeli vzpostavljati in širiti te sisteme v zahodni Evropi ter drugod po svetu. Cegnarjeva se spominja, da se je po tem dogodku začelo pripravljati in implementirati sisteme opozarjanja na vročinske valove v vseh večjih evropskih mestih. Sledila so tudi priporočila za ukrepe, kaj in kako postopati v podobnih razmerah.

Kot pravi Cegnarjeva, je bilo poletje 2003 tudi v Sloveniji med daleč najbolj vročimi, saj so bili že celoten maj, junij in julij sušni, intenzivnejše padavine pa so se pojavile šele konec avgusta. To so bili zelo suhi in vroči meseci, ko se je posušila praktično vsa vegetacija. Sončna energija je takoj dosegla ter ogrela tla in vsa ta energija se je pretvarjala v vedno višjo temperaturo zraka. Suša je bila tako z vročino sočasna in jo je dejansko še stopnjevala.

Vremenski vplivi vročinskih razmer so usodni za ekosisteme in posledično za kmetijstvo

"Ob vročinskih nevihtah deževnica, ki doseže tla, zelo hitro odteče in tla si z njo nič kaj ne opomorejo. V času ekstremne vročine pride ob tem tudi do zelo velikega izhlapevanja." Kot je še dejala Cegnarjeva, lahko ob dovoljšni količini padavin v taki vročini izhlapi celo od sedem do devet litrov vode na kvadrati meter. Tako lahko na eni strani govorimo o veliki izgubi deževnice, po drugi strani pa Cegnarjeva opozarja tudi na vročinske razmere, ki jih spremlja nevarna toča ali pa zelo močni in intenzivni nalivi, ki lahko na pridelkih naredijo precejšnjo škodo.

Zadnji konkretni vročinski val je zahodno Evropo zajel pred 14 leti.
Zadnji konkretni vročinski val je zahodno Evropo zajel pred 14 leti. FOTO: Thinkstock

Veliko škode v takih razmerah po besedah Cegnarjeve utrpijo tudi različni ekosistemi. Voda v jezerih in vodotokih se hitreje ogreje, zato so v takih razmerah prizadete predvsem občutljivejše vrste rastlin in živali. Ob dolgotrajnejšem sušnem in vročem obdobju se zniža tudi nivo vode, vodostaji v jezerih in rekah padejo pod za ekosistem še sprejemljivo mejo.

Razmišljanje o ekstremnih vremenskih razmerah je potrebno že v začetnih fazah gradnje in urbanističnega načrtovanja 

Cegnarjeva dodaja, da imamo srečo, saj je valove mogoče razmeroma dobro predvideti in napovedati. Pravi, da je mogoče veliko doseči že preventivno, s primerno izolacijo stavb, s prilagojeno lego in velikostjo oken pri novogradnjah, vplive vročinskih valov je mogoče ublažiti s tudi pasivnimi hišami. "Že sama urbanistična zasnova mest z dovoljšno količino zelenih površin in dreves lahko pripomore s senco, parki in vodnimi površinami," pravi Cegnarjeva. V mestih se po njenih besedah pozna tudi zasnova ulic, ki ponoči omogoča prost dotok svežega zraka v mestna središča in dodaja, da je takih in podobnih ukrepov še cel kup.

Po definiciji je obdobje vročinskega vala takrat, ko so povprečne temperature vsaj tri dni zapored nad izbranim pragom. O povprečnih temperaturah govorimo zato, ker smo ob visokih temperatur zraka želeli implicitno poudariti samo vlažnost zraka. Ko je vroča zračna gmota polna vlage, ljudje še bolj čutimo toplotno obremenitev. V vročinskem obdobju so že jutranje temperature toliko višje, da izgine že tista zgodnja jutranja svežina in vremenska obremenitev je čez dan zato bistveno večja. Tanja Cegnar, Arso

Čeprav Cegnarjeva trdi, da pri nas ne bo tako hudo, kot je recimo v Španiji, obenem poudarja, da moramo glede na podnebne projekcije, razmere tudi pri nas jemati zelo resno. Lani smo imeli v Sloveniji po njenih besedah srečo, da smo imeli poletje z razmeroma kratkotrajnimi vročimi obdobji, občasno prekinjenimi z osvežitvami, kar je bilo veliko lažje prenašati. Vročinski valovi se bodo ponavljali - projekcije kažejo, da bo poletje, kakršno je bilo recimo leta 2003, sredi tega stoletja veljalo že za povsem običajno poletje.

Vročinski val poviša stopnjo umrljivosti, zmanjša pa delovno storilnost in zmožnost koncentracije

Po podatkih NIJZ se v primerjavi z dnevi brez ekstremne vročine, med vročinskim valom nekoliko poveča stopnja umrljivosti. Vročina sicer najbolj prizadene kakovost življenja starostnikov, bolnikov in otrok v zgodnji otroški dobi.V času vročine se skrajša in zniža stopnja oziroma sposobnost koncentracije, kar je pomembno pri prometni varnosti, saj do nezgod na cestah največkrat pride ob popuščanju voznikove koncentracije. "Pri ljudeh je mogoče občutiti tudi padec delovne storilnosti. Pri temperaturi 28 stopinj Celzija se namreč za vsako dodatno stopinjo Celzija, naša storilnost še dodatno zniža," razloži Cegnarjeva. Ključno je, da se pred izpostavljenostjo vročini obvaruje predvsem ljudi v bolnišnicah, tako zdravstvene delavce kot seveda paciente, enako v domovih za starejše, pa tudi v vrtcih je potrebno poskrbeti za najmlajše.

Za ukrepe v zvezi z delavci, ki  opravljajo delo na prostem je po besedah Cegnarjeve odgovoren Center medicine dela, prometa in športa. Delavci na cesti imajo na primer oblečene posebne brezrokavnike, ki jih hladijo, obstaja pa še kup drugih ukrepov, ki določajo, kako dolgo so delavci lahko izpostavljeni soncu. Poleg tega je zanje osnovno omogočanje delovnih premorov, možnost umika v senco s potrebno zaščito pred UV sončnimi žarki in dovolj tekočine, dodaja Cegnarjeva. V takih razmerah je po njenem mnenju bistveno tudi prilagajanje delovnega časa. "Poleti je dan daljši, zato je možno, da se težja fizična dela opravijo v zgodnjih jutranjih in poznejših večernih ali celo nočnih urah." 

Vročinske nevarnosti: izpadi elektrike, požarna ogroženost, pomanjkanje pitne vode in visoke koncentracije ozona v zraku

V času vročinskega vala velja  na področju elektrogospodarstva in energetike v Sloveniji po besedah Cegnarjeve izpostaviti razširjeno in celo prekomerno uporabo klimatskih naprav. Klime so za okolje zelo obremenjujoče in energijsko požrešne, to pa pomeni veliko obremenitev za celoten energetski sistem. V preteklosti je zaradi takšnih preobremenitve sistema tako v Evropi kot tudi v ZDA, večkrat prišlo do izpadov električnega toka.

Ob veliki vročini je vegetacija presušena, takrat je požarna ogroženost  precejšnja. Cegnarjeva je kot primer omenila Rusijo, ki je leta 2010 doživela izrazit vročinski val. Temperatura je v Moskvi dosegle okoli 40 stopinj Celzija, v okoliški naravi pa je prišlo do mnogih požarov. Prebivalci so bili soočeni z visokimi temperaturami, obkrožal pa jih je še slab zrak, onesnažen z delci iz požara. Požarov v takem obsegu pri nas sicer ni, čeprav se ob dolgih sušnih obdobjih prav lahko zgodi, da kje zagori, še opozarja klimatologinja.

"Pri nas se ob vročinskem valu večkrat soočamo s prekomerno koncentracijo ozona v ozračju." Cegnarjeva zato svetuje, da takrat sredi dneva in popoldne omejimo fizično aktivnost na prostem in se umaknemo v zaprte prostore. Dolgo sušno in vroče obdobje pa lahko prizadene tudi oskrbo s pitno vodo. Tu govorimo predvsem o manjših vodovodnih sistemih, ki so lahko prizadeti, pravi Cegnarjeva in spomni, da smo se s takšnimi razmerami v preteklosti že soočali. Takrat so prebivalcem na ranljivejših območjih kot je Primorska pitno vodo dovažali s cisternami.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 07. 2017 12.46
+0
Končno sem prebral ves komentar - krive so tudi klimatske naprave, ki jih imajo tudi vsa parlamentarna poslopja, pa vsi tisti, ki jih imajo prostor za njihovo montiranje, pa cena elektrike, da vse plačaš - nimam nobene klimatske naprave! Vse tisto, kar je krivo za to vreme, se mene v resnici ne tiče, nimam prav nobenih toplotno obremenilnih naprav, smeti ločujem vse plačujem, družina ni nikoli koristila socialnih transferjev, to pomeni, da tudi mojih zanamcev praktično ni - pa kaj me briga leto 2050, ko me že zdavnaj več ne bo! Sedaj pa z minusi! Moja mala pečica za suha drva pa prav gotovo ne naredi toliko škode kot sosedov gorilec na odpadno avtomobilsko olje, ki deluje čez vse leto!
gasper111
18. 07. 2017 22.11
+4
Pa kaj je z vami? Pozimi, ko se obetajo temperature okoli -15 °C vi govorite o polarnem mrazu, poleti pri +32°C pa o vročinskem valu. A ste res tako nesposobni, da ne morete enega zanimivega članka spacati skupaj, ampak namesto tega zgolj najbolj normale in običajne stvari objavljate kot neke senzacije.
grozjak
19. 07. 2017 12.15
+1
pa je čisto enostavno; pozimi je mraz, poleti pa vroče......pa nič drugače ne bo.......
akmt
18. 07. 2017 21.27
+1
Dejte no mir.V lajfu se je pac treba prilagajat.Globalno segrevanje, ekstremen porast ultra debelih ljudi, daljsa zivljenjska doba, multikulti,...
Drty
18. 07. 2017 17.22
+5
spomladi je pa vse pozeblo...
Eurojackpot
18. 07. 2017 13.42
+1
Volodja se nič ne sekira zaradi tajanja ledu. Je rekel: bomo pa Sibirijo orali.
kameltrajbar
18. 07. 2017 18.05
-1
Transformerji
18. 07. 2017 13.20
+1
Prosim, umaknite fotografijo termometra - tega ste posneli nekje ob zadnjem in verjetno TUDI zadnjem vročinskem valu tega leta!
jonbonslon
18. 07. 2017 13.19
+0
zakaj bi se sekiral?če tisti ki s svojo požrešnostjo in hlastanjem po denarju ustvarjajo te stopinje in se ne sekirajo,se bom jaz?ah ne me ....
Transformerji
18. 07. 2017 12.55
+5
Ameriški strokovnjaki so to napovedali, Trump noče podpisati Pariškega podnebenga sporazuma - a to pomeni, da je Amerika kriva za vreme??? Če bi to veljalo, potem hočejo iztrebiti z neurji, mrazom in tornadi celo svoj narod. Dajte no, Zemlja dela po svoje.....če pa hočemo res kaj narediti, pa omejimo rojstva tudi v tistih državah, iz katerih se migranti selijo v Evropo. Nikar nas ne poslljujte s temi novicami, kot pa vendar obstajajo rešitve, ki pa niso v interesu vladajočih!
dpintar
18. 07. 2017 15.40
-1
crazy but true
18. 07. 2017 11.35
+8
Skrbeti nas bi bilo treba levicarjev, ki v imenu "zascite okolja" hocejo uniciti delujoco druzbk. Ker, jasno, brez tega bomo koncno lahko zaziveli v tapravem komunizmu.. in, za to nucajo denar, moc, pohlevne drzavljane ki so vsi zaskrbljeni zaradi ____________ in nas bodo samo levicarji lahko resil.
HumanNOTsheep
18. 07. 2017 11.10
+15
Pa sej še vremena ne znate napovedat pa se tle igrate bogove strahu i trepeta ....
kraljevski
18. 07. 2017 11.05
+10
Od kdaj je vreme postalo raketna znanost se sprasujem... pa te vaše vremenarke bruh....
Svalbard
18. 07. 2017 11.49
+4
Imajo 3 nastopačice 3. klase, ki ti perejo muzak o "koprenasti oblačnosti" aka Chemtrail. Ni kej majo res TOP ponudbo, k na blagajni, 3 strupene čokoladke in odvajala v čigumijih.
hansola
18. 07. 2017 10.59
-4
Dokler se bomo basali z mesekom in živalskimi izdelki, ki po onesnaževanju prekašajo celotni transportni sektor skupaj v dvakratniku lahko samo sanjamo o kakšnih izboljšavah, vedno huje bo, neizogibno je, pa če se od jutri dalje cel svet začne s kolesi vozit, ukinemo letala, vlake in ladje.
grozjak
19. 07. 2017 12.17
pa zamašimo vulkane, ker teli še najbolj svinjajo....
lotmerzanec
18. 07. 2017 10.58
+10
To vaše strašenje ljudi in laganje samo,da lahko dvigujete ekološke davke na podlagi katerih si potem delite ogromno denarja seveda tisti pri koritu!! Resnica je povsem drugje!! Ko se postavimo na sonce to ne greje ampak ŽGE,ko se pa to sonce skrije za oblak pa postane skoraj hladno!! Zato so noči hladne sončni dnevi pa žgeči!! Pošteni znanstveniki bi povedali KAJ SE DOGAJA na soncu!? Vendar na vam gtre zgolj in edino za DENAR,ki ga nakasirate!! Nebi mi bilo žal,če bi z tem denarjem nekaj naredili za to našo zemljo ampak ne ta denar preprosto PONIKNE v vaših žepih!!
hansola
18. 07. 2017 11.00
+0
Sonce je takšno kot je, nič se ne dogaja. Ti si kr oči zatiskaj dalje pa bo, to vedno pomaga.
relos
18. 07. 2017 10.28
+8
Tudi rast števila prebivalcev na zemlji je nevzdržna, kar povedo krivulje. Zanimivo je, da če bi take krivulje (npr. stroškov) imeli v katerem koli podjetju, bi že zdavnaj zvonili alarmi in svetile rdeče luči ... ko gre za Zemljo, pa nič....
AntiNATO
18. 07. 2017 10.44
-3
sej pacient si lahko ta trenutek posljes kroglov glavo pa se svoji familiji, vi to zemljo bremenite bolj kot 1000 lacnih africanov. To da je zemlja prenaseljena je mit lansiran s strani rotschildov, da upravicujejo nacrte po izbrisu 80-90% prebivalstva iz tega planeta. se bos zrtvoval ofca za globaliste.
caspera1
18. 07. 2017 11.23
-2
Tudi ti, antinato, razen, če ne živiš pri lačnih Afričanih. Stalno seveda,
crazy but true
18. 07. 2017 11.40
+4
Na zahodu se rodi manj kot 2.1 otroka na zensko. Kaj pa drugje?
nik500
18. 07. 2017 16.54
-1
Mamuth
18. 07. 2017 10.20
+3
Upam da se malo ogreje, kajti trenutno so bolj spomladanske temperature
CrushLow
18. 07. 2017 10.09
+27
skrbeti bi nas morali vsi davki oz dajatve ki nam jih pobira sistem ... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Svalbard
18. 07. 2017 10.20
+9
Hvala, končno nekdo, ki mu je to jasno. Ovce sploh ne vejo, da v ZDA do leta 1913 sploh ni bilo davka na dobiček in američani so obdržali 100% njihove plače, v New Yorku mislim, da celo do 1916. Davki so nelegalni. Plačuje se Vatikan in Kraljici Elizabitch!
frako
18. 07. 2017 10.36
-10
Svalbard, mau se motiš, je pa res da so dali 1913 nou amandma ki je kongresu dovolil obdaučit folk, predvsem zarad tožbe, so bli tud prej dauki na dohodek, sam večino dauka je država pobrala na davku na dobrinah. Sam ni blo glih fer do revnejših ljudi, Pač če je dauk 15$ na kruh pa ma en 20$ plače ta člouk plačuje 75% dauka med tem k bogataš s 1500 $ plače plačuje 1% dauka glede na svoj dohodek. To je biu tud en od razlogou da so šli obdavčvat dohodke namest dobrine.
staridida
18. 07. 2017 10.01
+8
Nisem veroval, ko so v sedemdesetih letih napovedovali ledeno dobo-tud zdaj jim ne verjamem....
crazy but true
18. 07. 2017 11.42
-1
Ja, a ne ves da je globalno segrevanje pregnalo ledeno dobo.. v bistvu bi moral dat se vec dnarja levicarjem, k nas tko dobr resujejo..
GR.GO.
18. 07. 2017 09.56
+12
Ko sem bil mlajši so bila poletja toplejša.
CrushLow
18. 07. 2017 10.09
+18
DeBill
18. 07. 2017 09.37
+6
Trenutno smo ob koncu ledene dobe. Pa smo res. Mislim da ne. V med ledenodobnem obdobju so vse celine kopne, kar ne velja trenutno za antarktiko. Ima celo več ledu, kot ga je imela prej. In zanimivo je, da je to vtorec nove ledene dobe, vsaj tako je bilo vsakič do sedaj (vrtine v ledu). Najprej malo bolj vroče, potem pa hiter padec temperatur. In vročina na zemlji nas prav zares ne ogroža, vse raste, tehnologija namakanja obstaja in se da vse zrihtat. Torej naj ne bi bilo panike. Ko pa imaš v evropi 2km ledu in gledajo ven samo špice mont blanca in eigerja, to pa je prava heba. Ob temu človeštvo ne preživi, ker je padavin tako malo, da je vse skupaj ena puščava, morja so nižja tudi do kilometra (ali več) in vse skupaj je ....
Svalbard
18. 07. 2017 10.21
+5
frako
18. 07. 2017 11.00
-9
prou maš sam takih pravih ledenih dob je blo v zgodovini zemlje sam 6, ne jih zamenjat s otoplitvami in ohladitvami v obdobju ledene dobe, pač ta ritem ki se je zadnjih 2 miljonou let dogajal. Človeštvo bo prvič stopilo v obdobje ki ni ledena doba.
hansola
18. 07. 2017 11.02
Tomaz1980
18. 07. 2017 09.33
-6
Zemlja je pes, mi ljudje pa smo bolhe. In enkrat se bo ta pes (Zemlja v tem primeru) tako stresla, da bolh (to se pravi nas ljudi) pač ne bo več... In začelo se bo novo bolj prijazno življenje za Zemljo.
DeBill
18. 07. 2017 09.38
+8
Tomaz1980
18. 07. 2017 11.31
+1
Boste potem govorili, kdo paca po forumu, ko se boste zavedali bo že prepozno! Žal. Žal je človeštvo s tem onesnaževanjem samo pospešilo pregrevanje ozračja. Jaz sem še vedno mnenja, da je človek tujek za Zemljo in če ne bomo česa KORENITO spremenili bomo hitro v peklu! Pa ciciban gor, ciciban dol!
Svalbard
18. 07. 2017 11.41
+0
Pa @Tomaz ti si zgolj ena bolha, kaj se sploh oglašaš.
kryptix
18. 07. 2017 13.12
+6
tomaž imaš prou tile ljudje se ne zavedajo da 80 let ko mi živimo ni nič v primerjavi z zemljo in vesoljem ki je BOG za vse nas. noben zakon ali člen ali pakt odkar smo ljudje na zemlji še ni nič pomenil samo zgodovino poglejte. ampak ne milijone let nazaj ampak samo nekaj 100 let od karantanije do avstroogrske. tudi slovenija bo samo nekaj let slovenija potem bo to nekaj drugega in nam noben arbitražni sporazum ne pomaga. in ja tudi človeka vrste homo sapiens sapiens nekoč enostavno nebo in bo vesolje (BOG) ustvarilo nekaj novega kot je že ničkolikokrat. vaš Bog ki je plod religij nič ne pomaga ker je enostavno to nekaj kar so si izmislili ljudje da ne obupajo v svojem kratkem življenju. ljudje v 21. stoletju imajo res preveč sprane možgane da bi lahko razmišljali trezno samo poglejte nekaj 100 let nazaj ko je rimo katolibanska religija pobirala odpustke za grehe ki so jih ljudje zagrešili ampak to večina zdej verjame da so ti odpustki samo neko nate?ovanje in večina bo čez nekaj 100 let tudi dojela da so vsi davki, zakoni in vse kar mi skreiramo samo prehodno obdobje ki se zelo spreminja samo mi tega ne opazimo ker ne živimo dovolj dolgo.