Slovenija

FOTO: Kresni ogenj zagorel v opomin na izzive, s katerimi se soočajo delavci

Ljubljana, 30. 04. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati ob letošnjem prvem maju izpostavljajo svojo povezanost. Prvi maj je po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška praznik tistih, ki so delali, bodo delali in delajo trenutno, pred očmi pa je treba imeti vse, mlade in stare, zaposlene v zasebnem in javnem sektorju in redno ter prekarno zaposlene.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zagoreli bodo prvomajski kresovi
    02:56
    Iz 24UR: Zagoreli bodo prvomajski kresovi
  • Iz 24UR: Mlaj pripeljali s furengo
    02:02
    Iz 24UR: Mlaj pripeljali s furengo

Po Sloveniji so zagoreli številni kresovi, s tem pa so se pred prvim majem zbrani spomnili na zgodovinski boj za delavske pravice in na številne trenutne izzive delavcev pri nas in po svetu.

Kresovanje na Rožniku - 6
Kresovanje na Rožniku - 6 FOTO: Miro Majcen
Veliko ljudi se je tudi letos zbralo na ljubljanskem Rožniku. Tamkajšnja prireditev velja za osrednjo tovrstno. Letos je prinesla sporočilo enotnosti, saj  so jo prvič soorganizirale štiri sindikalne centrale – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS).

S sloganom "Skupaj delamo, skupaj praznujemo!" želijo sindikati namreč poudariti povezanost delavstva in tudi sindikalnih organizacij.

Kot pravi predsednik Pergama Jakob Počivavšek, eden od govornikov na nocojšnjem dogodku, je glavno sporočilo to, da je treba preseči umetne in lažne delitve na trgu dela in na splošno v družbi. Prvi maj je po njegovih besedah praznik tistih, ki so delali, bodo delali in delajo trenutno, pred očmi pa je treba imeti vse, mlade in stare, zaposlene v zasebnem in javnem sektorju in redno ter prekarno zaposlene. Ob tem je treba po njegovih besedah preseči mite, ki hujskajo eno skupino proti drugi. Vsi so delavci in si zaslužijo dostojno delo in plačilo, je zatrdil.

Predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Lidija Jerkič poziva k združevanju pri boju za pravice, dostojnemu delu in bolj pravični delitvi med kapitalom in delom. Jerkičeva si želi tudi, da bi Slovenci uresničili sloves ponosnega naroda. "To pomeni, da ne trpimo vsega, kar se nam v življenju dogaja."

Predsednica Konfederacije novih sindikatov Slovenije Evelin Vesenjak je medtem prepričana, da se sindikati po lanskem uspehu z zakonskim predlogom za redefinicijo minimalne plače ne smejo ustaviti. S skupnimi močmi morajo preseči razlike, ki obstajajo med njimi, in nastopati za dobro delavcev.

Vesenjakova je izrazila upanje, da bodo s tem poslali sporočilom tudi političnim elitam, naj presežejo nesoglasja in začnejo skrbeti za Slovence, da bi tako lahko uresničili obljube izpred 25 let. "Takrat smo govorili o mali Švici, dobili pa smo le luknje v švicarskem siru," je ponazorila.

Predsednica ljubljanskega občinskega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Magdalena Mustar Pečjak pa opozarja na trenutni položaj delavcev v javnem sektorju. Ta po mnenju sindikata ni ugoden, saj da je pritisk vlade na plače in pogoje zaposlitve vedno večji.

Kresovanje na Rožniku - 7
Kresovanje na Rožniku - 7 FOTO: Miro Majcen

Veselo je bilo tudi drugod po državi. Območna organizacija ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja tudi letos praznik dela obeležuje s tradicionalnima osrednjima območnima prvomajskima slovesnostma na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Izpostavili so problematiko plač, prekomernega delovnega časa in druga pereča sindikalna vprašanja.

Obalna sindikalna organizacija – KS 90 je na predvečer praznika dela tradicionalno pripravila pohod z baklami. V Murski Soboti je dopoldne na Trgu zmage nastopila Prekmurska godba iz Bakovcev, postavili so mlaj, v Mestnem parku pa so se nato od poznega popoldneva zvrstili gledališka predstava za otroke, nastop mešanega pevskega zbora, vrhunec pa je bil prižig prvomajskega kresa.

V Mariboru je bilo veselo v Koblarjevem zalivu, v Gornji Radgoni pa so se zbrali na Tratah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
02. 05. 2016 17.05
Sindikat se je prodal, na rožniku pa so večinoma upokojenci ne delavci. Nevem zakaj ne upajo napisat resnice in nam lažejo.
marker1
02. 05. 2016 14.33
+1
Sindikati so še vedno, tako kot pred letom 1991 samo podaljšana roka uprave podjetja. Vsak sindikalni zaupnik prejema v podjetju občuten dodatek k plači. Če prejema dodatek, ne bo grizel roke, ki ga hrani. Ko sem še aktivno delal, je naš sindikat organiziral stavko, ker je bila takrat solidarna splošna evropska stavka. Stavka je bila izvedena, vendar smo morali vsi delavci delati zastonj v soboto, da smo nadoknadili izgubljen dan proizvodnje. Pozneje smo izvedeli, da je bila stavka dogovorjena med vodstvom sindikata in vodstvom podjetja, pod pogojem, da se nadoknadi izgubljen delovni dan. Tako je je sindikalno vodstvo pokazalo moč, vendar žal le na plečih delavcev, ki ga plačujejo in ne nad delodajalcem. Člani sindikata so pomembni samo takrat, ko je treba plačati članarino. V tujini ob stavki, sindikat plača delavcem izgubljeni dohodek, Pri nas pa prejme piščalko in rdečo ceneno pelerino za proteste po potrebi politike. O kakšnem nadomestilu dohodka pa ni sluha. Sindikati se borijo samo za delavce JS, za delavce proizvodnega sektorja jim pa ni mar. Če pri nas stavka JS, gre finančni minister v tujino po nov kredit za plače in dodatke, če pa stavka proizvodni del, pa propade tovarna in delavci izgubijo delo. Pa še malo o sindikalni ozimnici. Delavci so prejeli krompir in jabolka 2. klase, sindikalno vodstvo pa svinjske polovice. Zato so pa kar medsebojni boji za vodstvo sindikatov, ali pa starejši, taki kot Semolič nočejo v pokoj, ker imajo preveč ugodnosti in (ne)upravičenih privilegijev.
brabusednet
02. 05. 2016 12.58
+0
Pa je še mnogo norcev,ki praznujejo 1 maj praznik nedela.Drugot po svetu na ta dan protestirajo pri nas se pa norci veselijo.Hodijo poslušat sindikaliste,katerim je malo mar za delavca apak za svoj žep skrbijo.Edina ki nekaj naredita za zaposlene sta za zdravnike in učitelje.Cmerar se je potuhno,kot fazan v času lova.Malo mu je mar za iskoriščanje delavcev in nezaposlnost.Govor je pa imel Jankovič,zaradi njega in njegovih goljufivih pajdašev se je človek fental,ker je imel dušo in moralo.Jaz sem,da se vsi prazniki ukinejo rezen novega leta.Delavcu pa poviša letni dopust za par dni.Tako bi lahko si sam izbiral proste dni,kadar ti paše .Tako mi že preseda to govoričenje in mlatenje prazne slame ter laži ob praznikih.
korintos23
02. 05. 2016 14.10
+1
sinhron
02. 05. 2016 09.12
+2
Kaj počne gospodarska zbornica , kaj počne obrtno združenje , sta to dve organizaciji , ki sta ustvarjeni za to , da ob luknjičavi zakonodaji in slabem inšpekcijskem nadzoru na veliko izkoriščajo delavce , da lahko sami bogatijo in verižijo podjetja , da lahko prikrivajo svoje lumparije in kapital preusmerjajo v davčne oaze , je to smisel in cilj teh organizacij , ali je to cehovska zaščita , kot pri zdravnikih , ki ščitijo eden drugega , ko jim pacienti umirajo !!????
korintos23
02. 05. 2016 09.18
+2
korintos23
02. 05. 2016 09.07
+3
Se mi zdi da so kresovi pred letom 91 lepše goreli!
DonDonDan
02. 05. 2016 10.05
-2
Tut ti si bil mal lepši, al pa vsaj mlajši !
korintos23
02. 05. 2016 11.02
+2
ooResnicA
02. 05. 2016 09.03
+3
.....sindikati so se združili v skupinskem boju zoper delavce in delovni narod......njih skrbi samo njihova dobro plačana službica...
a.kralj1994
02. 05. 2016 08.58
+5
Mene pa zanima, ljudje, ali vi spremljate, kaj se dogaja po drugih državah in ali vas ne spreleti srh, ko ugotovite, da se povsod ljudje ukvarjajo z istimi problemi - korupcija v politiki in gospodarstvu, problemi z socialno državo, pobiranje davkov, vse višji življenski stroški in vse več davkov, brezposelnost, itd itd itd itd itd...in vse se vrti okoli politikov in izkrivljene demokracije! Torej - ali je z nami nekaj narobe ali je nekaj narobe z politiki oz. sistemom??? Povsod je isto!!! Povsod se politiki držijo stolčkov in povsod politiki zaostrujejo sistem, ki ljudjem izjemno škoduje in jim ne daje izhoda, ampak nas stiskajo v kot!!! Povsod je isto!!! Torej, kaj nam še ostane? Zakaj mislite, da je toliko nasilja povsod? Zaradi politikov in politike!!! Povsod je isto!!!
Kollerik
02. 05. 2016 12.33
Zadeva je v osnovi preprosta. Sistem, imenovan kapitalizem, se je poživinil. Zanima ga samo dobiček, kar v osnovi ni nič narobe, če ne bi v tem primeru šlo za dobiček ZA VSAKO CENO, pa če tudi zaradi tega crk*ne cel planet. In politiki so zgolj izvajalci nečesa, tisti pravi krivci so zadaj.
Mejduš
01. 05. 2016 21.25
+3
Če pogledamo našim sindikatom nč ne majnka,ni nč videti da bi kaj se za delavce brigali, samo čvapčičem se filajo in vinom zalivajo,se mislijo saj imamo varnostnike če nebo dovol,pokličemo še policijo,nažrimo si ga saj na Roglu enkrat na leto ima.
kaverna
01. 05. 2016 21.22
+1
Dobro,skupaj praznujemo.Kaj že?.Imam vprašanje za sindikaliste:1.a imajo računovodstvo ki bi izračunal in svoje odvetnike ki bi zastopali kateregakoli delavca ali penzionista pri konkretnih primerih? 2.če ima koliko primerov so rešili pravično v korist delavca ali pa seveda delodajalca od leta 1990-2016 ?. Če so jih rešili 51% v redu,če ne pa naj še naprej kurijo ogenj in vpijejo v nebo!!! Kajti družba je vse manj dovzetna za lokalne shode,ki so sami sebi namen,ljudje pa si roštiljado lahko naredijo doma brez kakršnihkoli govorov veljakov ki tako ali tako nima nič skupnega z realnostjo.Na žalost je tako.
Principat
01. 05. 2016 18.15
+7
alo kakšne izzive ?? ,, če pa so ,, potem pa vemo kdo jih povzroča ,, samo vprašanje časa je še , ko bodo v evropi se začele državljanske vojne ,, lokacijsko je blo že zadušeno ,, a zaddnje čase že vre in samo še kaplja manjka ,, strahopetni kapitalisti že imajo v rokah vso policijo , vse varnostne služne saj že vsaki 10 evropejec je neki varnostnik , špicelj in povrh še mobing majster
Jožajoža
01. 05. 2016 16.18
+5
ljudska vstaja v evropi ali če hočete v sloveniji ni več možna. v vsaki državi bi se začela državljanska bratomorna vojna. poglejte si jugolsavijo,irak,afganistan,sirijo........koliko strank, toliko vojsk, koliko verstev,toliko smrtnih sovražnikov.......zato se pa umetni mir v takšnih državah plačuje , kot so subvencije,socila, močen javni sektor,močan dobo plačan represivni organ, podkupljena sodišča........
01xxy
01. 05. 2016 15.26
+17
Ali Cerar ali Mramor upata stopiti pred delavce na Rožniku?
slayer2
01. 05. 2016 17.01
+19
Balki30
01. 05. 2016 19.38
+4
Jas sm zadnc vidu povozeno macko na cesti ....tik zatem jo je pa se enkrat povoru tovornjak.....pa je se vedno mela vec karizme pa bol nasmejčkan fris ko mramor.....pa to.
frracek
01. 05. 2016 19.42
+4
a je bla puklasta, no ta tvoja povožena mačka?????????
Kollerik
02. 05. 2016 12.34
+1
3334446789
01. 05. 2016 14.43
+6
Zagoreli so prvomajsi kresovi in izgorelost pesti veliko Slovencev. Članka sta nekako povezana, sam ne vem kako, ker sem sloovca. Sorry!!!
rde?kar
01. 05. 2016 13.22
+4
Vsi veselo na Rožnik po nagelj . Dobro jih znajo z nageljnom privabit iz hlač jim pa vlečejo denarnico. Res ubogi Ljubljančani.
Skunk Works
01. 05. 2016 12.52
+17
Pa ne več govorit, da so Američani neumni......nikjer še ni bilo zaslediti, da bi se njihovi najslabše plačani delavci, brezposelni in klošarji, zbrali ob nekem ognju, pokupili predrage klobasice in ploskali govoranci tajkuna z Waal Streeta o bolj pravični družbi in sistemu,....kot je to videti pri nas na Rožniku......
HorstWiesel
01. 05. 2016 16.11
+9
Kje pa, 40 miljonov amerikancev je brez zdravstvenega varstva, na robu preživetja,.... in še kar ploskajo tejkunom iz Wall Streeta.
a.kralj1994
02. 05. 2016 09.03
+4
pozabili ste na vstajo v ZDA in to v parku na Eall streetu, ki pa so jo policija in fbi kar hitro zatrli in razpucali...zakaj pa ti misliš, da v zda ni političnih vstaj? ker so ljudje ovce in se bojijo za svoj obstoj...sploh pa, ali ti misliš, da boš ti slišal kaj o amerih, če se tam kaj takega zgodi? pa saj smo v demokraciji, kjer sistem takšne stvari takoj zatre ali pa so omejene na malo število ljudi...in ne govori o amerih, kot o nekih pravičnežih...morda ne veš zgodovine, ampak toliko, kot so ameri pobili indijancev in državljanska vojna in pobijanje in zatiranje sužnjev oz. črncev...itd itd itd...nadaljujem?
Kollerik
02. 05. 2016 12.38
Clintonova je nadeljevanje iste stare politike Wall Streeta in vojaško-gospodarskih centrov moči (reprodukcija vojnih žarišč, eksploatacija, geostrategija, bankirstvo), Trump je samo njena desna verzija, vse za bogatune. Sanders pa je novo upanje, upanje za nek boljši, bolj človeški sistem, kakšno verzijo demokratičnega kapitalizma recimo.
SERIOUSLY01
01. 05. 2016 12.39
+12
živeli komunisti, živela slovenska levica, živel janković, živel kućan in njegova družina.....hahahaha....ni ga bolj butastega od slovenca......
rde?kar
01. 05. 2016 13.14
+6
DonDonDan
02. 05. 2016 10.08
-1
hotchilipoper
01. 05. 2016 12.06
+11
Za sindikate je važno,da se prodajajo čevapčiči,za vse ostalo jih boli 8=====3
kmg
01. 05. 2016 12.00
+9
Slovenski kres - opomin na izkoriščanje slovenskih delavcev in ignoranco sindikatov, ki so sami sebi namen, samo slovenci se kljub temu radi poveselijo na tovrstnih zabavah, ki so njim v posmeh...
felix59 drugič
01. 05. 2016 10.59
+31
Prav nič nebi imel proti , če bi zagorele tudi črne gradnje Jakliču, pa Turku, pa .....
Anonym0use
01. 05. 2016 11.13
+19
Ost1234
01. 05. 2016 12.03
+19
Pa še kakšna tajkunska vila in jahtica ....
luckyss..
01. 05. 2016 10.48
+43
Praznik dela....Vse skupaj je bolj klavrno, če pomislimo, da je država uničila in prodala tovarne, delavci so brez dela, banke brez denarja, politiki brez pameti in državljani brez jajc...Vsaj vreme odraža dejansko stanje..
luckyss..
01. 05. 2016 11.05
+21
Anonym0use
01. 05. 2016 11.13
+27
Ja naš denar elita nosi z kufri ven iz bank ,mi pa dokapitaliziramo njihive jahte in audije
Netajkun
01. 05. 2016 12.58
+10
Če bi bili normalna država , bi parlamentarna zaslišanja jecljavčkov ( pomagačev pri nastajanju bančne luknje ) , predvajali na 1.programu . . v najbolj gledanem terminu , tako jih pa rajši založijo ali izgubijo . . narod pa nič , ne reagira , vseeno mu je . Ja pol pa prov , še premal so pokradli , še eno hudo porcijo rabmo . . očitno
Sršen
01. 05. 2016 21.32
+3
Netajkun,kaj pa lahko narod naredi posamezno?Organizatorja s strani sindikatov ni,ker tudi ti najraje poskrbijo za svoje plačnikei in stem tudi za svoj žep!!Volitve z velikimi obljubami je en veliki paradoks ali hinavski nateg kar dokazuje 25.letno konstantno propadanje nekdaj napredne dežele.Za začetek predlagam popollni bojkot volitev,morda se bo birokratom končno prižgala alarmna lučka????????