Slovenija

Slabe novice za zavarovance: po AS dopolnilno zavarovanje draži tudi Triglav

Ljubljana, 18. 01. 2017 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Te dni so zavarovanci Zdravstvene zavarovalnice Triglav prejeli obvestilo, da se viša premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Triglav sledi napovedi zavarovalnice Adriatic Slovenica, ki bo premijo podražila marca letos. Na Vzajemni za zdaj ne razmišljajo o podražitvi premije, čeprav opozarjajo, da z dopolnilnim zavarovanjem ustvarjajo izgubo.

Mnogi zavarovanci Zdravstvene zavarovalnice Triglav so te dni slabe volje, saj so v domači nabiralnik dobili obvestilo, da se draži dopolnilno zdravstveno zavarovanje. "V zadnjem obdobju se je znesek doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, neprestano povečeval in pričakovati je, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje," navajajo na Triglavu v obvestilu svojim zavarovancem. Kot pojasnjujejo, želijo v zavarovalnici tudi v prihodnje zagotavljati izpolnjevanje obveznosti iz naslova dopolnilnega zavarovanja, zato s 1. februarjem prenavljajo cenik zavarovanj, in sicer tako, da umikajo popuste in spreminjajo premijo. Nova osnovna mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo za vse njihove zavarovance (nove in stare) po 1. februarju znašala 28,99 evra

Obvestilo Zavarovalnice Trigla o spremembi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
Obvestilo Zavarovalnice Trigla o spremembi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. FOTO: 24ur.com

Zadnja sprememba mesečne premije za dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje je bila pri Triglavu sicer 31. maja 2014. Do takrat je mesečna premija znašala 29,42 evra, od 1. junija 2014 pa je premija znašala 28,36 evra.

Na vprašanje, ali lahko zavarovanec prekine pogodbo z zavarovalnico, če se ne strinja s podražitvijo premije, na Triglavu pojasnjujejo: "Skladno z zakonskimi določili in splošnimi pogoji zavarovanja lahko zavarovalec ali zavarovanec poda zahtevo za prenehanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zahtevo je treba posredovati v pisni obliki po pošti ali kot certificirano digitalno podpisano e-poštno sporočilo. V zahtevi za odpoved zavarovalne pogodbe mora biti nedvoumno zapisano, da je razlog odpovedi sprememba zavarovalne premije. Penalov ni, a zavarovancu s tem preneha zavarovanje in v primeru, da nima sklenjenega zavarovanja, sam krije stroške doplačil ob uveljavljanju zdravstvenih storitev."

Adriatic Slovenica draži z marcem

Konec decembra je s podobnim pojasnilom podražitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napovedala zavarovalnica Adriatic Slovenica (AS). Kot so takrat zapisali v sporočilu za javnost, bodo premijo povišali 1. marca. Osnovna mesečna premija bo višja za en evro in bo znašala 29,34 evra. Kot navajajo, so po premijskem ceniku do odstotka popusta na osnovno premijo upravičeni vsi, ki plačujejo premijo preko SEPA direktne obremenitve ali sklada, z odtegljajem od plače ali pokojnine oziroma premijo plačujejo letno. Tako bo premija s popustom znašala 29,05 evra mesečno. "V zavarovalnici že od leta 2014 ugotavljamo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačila k tem storitvam v povprečju letno višajo za štiri odstotke. Napovedi kažejo, da bodo doplačila k zdravstvenim storitvam naraščala tudi v letu 2017. Dodatno bodo na višanje stroškov vplivali tudi ukrepi za skrajševanje čakalnih dob in tudi nedavno podpisani sporazum med vlado in sindikatom Fides," pojasnjujejo v zavarovalnici in dodajajo, da so zadnjič premijo spremenili pred dvema letoma. Osnovno premijo s namreč 1. junija 2014 znižali iz 29,38 evra, na 28,34 evra. "Zadnji dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je pri nas zgodil 1. julija 2012, ko smo osnovno premijo zaradi ZUJF zvišali iz 26,49 evra, na 29,38 evra," še navajajo v Adriatic Slovenica.

Vzajemna zaenkrat še ne draži

V Vzajemni o spremembi premije ta trenutek še ne razmišljajo, a priznavajo, da bi bila podražitev upravičena.
V Vzajemni o spremembi premije ta trenutek še ne razmišljajo, a priznavajo, da bi bila podražitev upravičena. FOTO: Thinkstock

Na naša vprašanja, ali nameravajo podoben ukrep sprejeti tudi v zavarovalnici Vzajemna, so nam pojasnili, da so sicer tudi oni zabeležili povišanje odhodkov za zdravstvene storitve, predvsem zaradi odločitve ministrstva za zdravje, ki se je dve leti zapored nenapovedano odločilo za povišanje cen zdravstvenih storitev. "S tem je zasebno financiranje preko dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja znova prispevalo k reševanju finančnih težav izvajalcev v javnem zdravstvenem sistemu," opozarjajo in dodajajo, "da poslovno leto 2016 sicer še ni zaključeno in točni rezultati poslovanja še niso znani, ocenjujemo pa, da ga bomo zaključili z izgubo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju".

V Vzajemni o spremembi premije ta trenutek še ne razmišljajo, bodo pa natančno spremljali dodatne obremenitve, ki jih na dopolnilno zavarovanje prenašajo odločitve zdravstvene politike. Zadnja sprememba premije pri Vzajemni je bila marca 2014, ko se je znižala. Od takrat premija znaša 27,62 evra oziroma 26,79 evra s 3-odstotnim popustom.

To so osnovne premije dopolnilnega zavarovanja po napovedani podražitvi:

Vzajemna   27,62 evra
Triglav  28,99 evra
Adriatic Slovenica  29,34 evra

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (312)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
19. 01. 2017 14.35
+8
zadnji dnevi jim bijejo in hočjo na hitro še scuzati, kar se da.
bublika
19. 01. 2017 13.08
+1
Pa gremo v Savo!
FesterAdams
19. 01. 2017 16.47
Volk dlako menja, nravi pa nikoli. Samo preimenovali so se, ruljo pa bodo sisali še bolj, z manj konkurence.
resslovenka
19. 01. 2017 10.47
+10
Sem imela kar težko nezgodo in sklenjeno nezgodno zavarovanje pri Zavarovalnici Merkur (a še obstaja?). Tako korektnega in poslovnega odnosa od tedaj nisem doživela nikoli več. Po končanem zdravljenju sem prejela odškodnino v 14 dneh. Brez prosjačenja, urgiranja.... Takih zavarovalnic danes ni. O Triglavu ne bi kaj dosti. 15 let sklenjeno zavarovanje, ki se izteče naslednje leto. Smo vložili vlogo za izplačilo akontacije pred 3 leti, ker smo potrebovali za obnovo hiše. Gladko zavrnjeno! Svojega lastnega prihranka ti ne akonitrajo. Adijo, naslednje leto in nikoli več v njihov "nateg".
resslovenka
19. 01. 2017 10.45
+2
Sem imela kar težko nezgodo in sklenjeno nezgodno zavarovanje pri Zavarovalnici Merkur (a še obstaja?). Tako korektnega in poslovnega odnosa od tedaj nisem doživela nikoli več. Po končanem zdravljenju sem prejela odškodnino v 14 dneh. Brez prosjačenja, urgiranja.... Takih zavarovalnic danes ni. O Triglavu ne bi kaj dosti. 15 let sklenjeno zavarovanje, ki se izteče naslednje leto. Smo vložili vlogo za izplačilo akontacije pred 3 leti, ker smo potrebovali za obnovo hiše. Gladko zavrnjeno! Svojega lastnega prihranka ti ne akonitrajo. Adijo, naslednje leto in nikoli več v njihov "nateg".
resslovenka
19. 01. 2017 10.27
+3
Dejstvo v tej državi je, da na zviševanje fiksnih stroškov za življenje ne moremo kaj dosti vplivati. Lahko menjavamo dobavitelja na področjih kjer obstaja konkurenca. Država si pač odtrga v vsakem primeru velik del v obliki davkov, prispevkov , drugih dajatev. Letno porabim cca 200 eur iz blagajne obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Za zdravila na recept. V dodatno blagajno dodatnega zavarovanja vplačam 420 eur, doplačam iz lastnega žepa še cca 100 eur za "nadstand" . Vse ostalo kar rabim brez recepta pa še posebej. Kdo profitira ? Jaz prav gotovo ne. Sodim tudi, da se dobički teh zavarovalnic kujejo na račun nas, ki plačujemo. Pa se ne bi smeli, saj nastanek teh ni bil mišljen za ta namen.
Timy15
19. 01. 2017 08.13
+6
Ja,to je tista končna odločitev o ukinjanju plačevanja dopolnilnega zavarovanja,o katerem se je toliko govorilo in brilo norce,predvsem z vsemi,ki imamo nižje dohodke.
pizzamargerita
18. 01. 2017 22.32
+8
pripravljajo teren za podrazitve, potem pa bojo vse preselili v obvezno zavarovanje
FesterAdams
18. 01. 2017 20.44
+44
Zavarovalnice imajo po izobrazbeni shemi kadrov najvišje plače, in to z naskokom. Mariborska se je pred par dnevi hvalila z nekim enormnim dobičkom. Prosim vas lepo, tu nekaj ne štima. Zavarovalnice so v biti osnovne ideje socialne ustanove, ne pa profitne združbe (prva zavarovalnica iz l. 1904 - Lloyd) Torej..., ali so premije previsoke, ali pa odliv v obliki odškodnin ni pošten. Slednje vam lahko potrdim kar iz prve roke. Sem namreč priljubljena tarča voznic, ki so mi razbile dragocen oldtimerski motor, sedaj nazadnje pa bicikl. In od cenilca, ki je v bistvu moj sovražnik, saj je zastopal zavarovalnico nevarne in krive voznice, ki me je povozila na prehodu za kolesarje, sem dobil v neke vrste nespodobni ponudbi tezo, da mora dogovor potekati v duhu OBOJESTRANSKEGA POPUŠČANJA. Mater, kako me je to segrelo! Zakaj bi pa jaz moral karkoli popuščati, če mi je ta blontna nakopala kup težav in poti, da stroškov niti ne omenjam. Na podlagi izkušenj skozi čas lahko samo zaključim: ZAVAROVALNICE SO OD DRŽAVE BLAGOSLOVLJENE KRIMINALNE USTANOVE, KI ZAPOSLUJEJO SAME PROFESIONALNE GOLJUFE. Če bi lahko bi vso to zalego ukinil ter sistem nastavil na novo. To pa pomeni, da bi vse kadre šolal na novo, in to v duhu poštenja in časti. To, kar delajo sedaj me sili, da jim želim raka na debelem črevesu, na grlu, na ledvicah, na modih in jajčnikih in še kje. Kaj drugega ne zaslužijo. Dokler bo škodo na mojem vozilu ocenjeval tisti, ki ima največji motiv goljufati, bo Zlovenija pač na NAPAČNI STRANI ALP.
User1063544
19. 01. 2017 11.27
+1
Nekaj ne štima... ker MI SMO DRŽAVA jebela... :)
FesterAdams
19. 01. 2017 16.44
+2
To pravijo samo tisti, ki jim in ko jim, tako paše...
FesterAdams
19. 01. 2017 16.46
+2
U madonca.., sodeč po kupu plusov zgoraj ima marsikdo žalostne izkušnje, podobne mojim...
Bullschevik
19. 01. 2017 16.52
+2
FesterAdams
19. 01. 2017 18.37
Potem moraš biti še bolj ljigav od njih. To pa več ni enostavno...
Principat
18. 01. 2017 20.25
+19
1.februarja stopi v veljavo novi zakon "" Ne smeš biti bolan "" če boš ta zakon kršil je predvidena glomozanska globa ,, sedaj pa štepajte
Ramzess
19. 01. 2017 12.48
Definiraj bolan, ker to je zeloooo širok pojem. Ne moreš, razen če napišeš enciklopedijo.
Supervillain
18. 01. 2017 20.05
+12
Že tako je drago potem bi pa še dražili zato,če imajo izgubo pravi so.
FesterAdams
18. 01. 2017 20.56
+31
Zavarovalnica nikoli nima izgube. Ima samo enormne apetite in plače.
inside1
18. 01. 2017 20.00
+21
Očitno bo Slovenica izgubila kar nekaj zavarovancev in bo treba iti stran od njih. Vzajemna bo pa s tem ponovno namamila narod in nato tudi sama dvignila..... Ne opažam nobene razlike med njima, zato je vseeno kje sem...... Najlažje narodu jemat, zato sprejet ne rabiš posebne pameti....
RdečiKarton
18. 01. 2017 19.30
+16
Ta isti triglav ki je jamral kako bo ob 100% profita, če ukinejo dopolnilno zavarovanje.
Ogiman
18. 01. 2017 19.10
+7
V kolikor bo država pobirala denar so že izračunali da bo stalo v povprečku 35 EUR
Ogiman
18. 01. 2017 19.10
+1
User1063544
18. 01. 2017 19.25
+15
Po definiciji še vedno zavarovalnica bolj požrešna... Koliko pa zdaj plačujemo z dopolnilnim zavarovanjem vred??? Meni ni problem, plačam teh 35€ ampak za to pričakujem storitve ki mi pripadajo brez čakalnih dob...
jaka
18. 01. 2017 20.09
+6
LLLEPI
18. 01. 2017 18.48
+27
Stavka dohtarjev in pohlep zavarovalnic sta neizmerni
LLLEPI
18. 01. 2017 18.49
+11
Prav tako pa neumnost zavarovancev ki placujejo nekaj kar ne bo nikoli dostopno oziroma ne bojo nikoli dobili
alex3
18. 01. 2017 17.57
+24
Vsi do zadnjega odjavit, rešen problem.
alex3
18. 01. 2017 18.09
+14
Drugače pa običajen pregled pri zdravniku, doplačilo 1€.
Karantanija
18. 01. 2017 18.18
+26
Te zavarovalnice so samo požiralke našega denarja. Če že moramo plačevati dodatno zdravstveno, naj ga dobi direktno Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ne pa te hobotnice, ki raztezajo svoje lovke po vsej Sloveniji. Nekdo bi res moral udariti po mizi!
Barbarezo
18. 01. 2017 17.36
+12
v tej drzavi se vse drazi itd
LLLEPI
18. 01. 2017 18.51
+11
Tako je tudi prav.Hlapci so srecni da so cedalje vecji revezi
.jest
18. 01. 2017 17.26
+23
Ne vem kdo je sploh dal delničarski in pridobitveni dejavnosti koncesijo za dodatno zdravstveno zavarovanje? Ta je za v zapor. Vsak cent dodatnega zavarovanja bi moral iti za zdravstvo.
Die einemaister
18. 01. 2017 19.46
+12
to je slovenistan," saj gre denar v zdravstvo" temu primerna pa je oprema ,ki je še iz časa juge, dopolnilno zdravstveno zavarovanje je navadna ponzijeva shema, samo narod tega še ni uštekal, če bi narod tožil na sodišču za človekove pravice zavarovalnice, zaradi goljufije, ki jo plačuje bi kasiral mijarde, samo oči še niso odprli
nevica
18. 01. 2017 17.05
+8
In kje je reforma zdravstva? Takole hočejo zavarovalnice še malo ožeti zavarovance, če se jim slučajno piše, da bi potem malo manj služile, a kaj ko o reformi ni ne duha ne sluha.
LLLEPI
18. 01. 2017 18.53
+6
Nove mrtvasnice in trgovine rezervnih delov da cim vec pokasirajo zavarovalnice in dohtarji vi pa bay bay cimprj v raj
brabusednet
18. 01. 2017 16.13
+30
Čimprej je treba to ukinit,ali pa naj se dobički vrnejo v zdravstvo.
Roxy79
18. 01. 2017 13.59
+34
Torej če pravjo pri Vzajemni da ustvarjajo izgubo....JO NAJ UKINEJO.
nevica
18. 01. 2017 17.08
+11
V Triglavu sigurno ne ustvarjajo izgube. to je ena najbolj zdrgnjenih zavarovalnic, če imaš resen razlog, da ti izplačajo zavarovalnino, te čaka težka bitka. Ne dajo denarja oni od sebe, samo k sebi...Kako je lahko zdravje v takih rokah?
LLLEPI
18. 01. 2017 18.55
+1