Slovenija

Slabo izobraženi inštruktorji vožnje?

Ljubljana, 08. 01. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekatere slovenske avtošole so ponarejale listine, ena je bila brez licence, skrbijo pa zlasti izobrazbeni kriteriji učiteljev vožnje, opozarjajo inšpektorji.

Ministrstvo za notranje zadeve se je za poostren nadzor nad slovenskimi avtošolami odločilo, ker je inšpektorat v avtošolah ugotavljal vse več kršitev, ministrstvo pa je o pomanjkljivem delu avtošol prejelo tudi nekaj anonimnih prijav.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta registriranih 134 avtošol s 116 podružnicami, letno se usposablja okoli 35.000 kandidatov (simbolična fotografija).
V Sloveniji je bilo konec lanskega leta registriranih 134 avtošol s 116 podružnicami, letno se usposablja okoli 35.000 kandidatov (simbolična fotografija). FOTO: POP TV
Inšpektorat za notranje zadeve je novembra lani opravil poostren nadzor nad avtošolami, saj pri njihovem delu ugotavlja vse več kršitev. V 19 nadzorih so šestim avtošolam izrekli začasno prepoved upravljanja, tri so v postopku odvzema licence.

V poostrenem nadzoru je inšpekcija ugotavljala ustrezno število kandidatov in njihovo izobrazbo, materialne pogoje in ustrezno opremljenost vozil ter proces usposabljanja kandidatov, je pojasnil glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Roman Klopčič. Po njegovih besedah kar nekaj pomanjkljivosti ugotavljajo na področju usposabljanja kandidatov v avtošolah, zlasti v procesu teoretičnega usposabljanja.

Med drugim so ugotovili kršitve, ki predstavljajo razloge za sum za kaznivo dejanje ponarejanja listin, v treh primerih je inšpekcija o prekršku obvestila policijo. Pri inšpekcijskem nadzoru v enem primeru vozilo ni bilo tehnično brezhibno, v enem primeru je bila avtošola izbrisana iz evidence pravnih oseb.

Če je avtošoli v enem letu dvakrat izrečen ukrep začasne prepovedi opravljanja dejavnosti zaradi neizpolnjevanja tehničnih pogojev, ministrstvo začne postopek za odvzem licence. Hkrati po Klopčičevih besedah potekajo prekrškovni postopki, za katere je predvidena globa 400 evrov za pravno osebo. Za ostale tehnične pomanjkljivosti znaša globa najmanj 2000 evrov.

Direktor direktorata za notranje zadeve Dušan Vučko in glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Roman Klopčič.
Direktor direktorata za notranje zadeve Dušan Vučko in glavni inšpektor inšpektorata za notranje zadeve Roman Klopčič. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Direktor direktorata za notranje zadeve Dušan Vučko ocenjuje, da stanje v avtošolah ni najbolj zadovoljivo. Pred ministrstvom je tako po njegovih besedah naloga, da ugotovitve umesti v zakonodajni okvir. Analiza nadzora je pokazala, da je veliko tako imenovanih papirnatih prekrškov. Ob tem Vučko napoveduje, da bodo s poostrenim nadzorom nad avtošolami nadaljevali, saj je novembrski nadzor že pokazal rezultate. Od tedaj je namreč 18 izvajalcev samih predlagalo izpis iz registra avtošol. Prepričan je, da bo treba poostriti zlasti izobrazbene kriterije za učitelje vožnje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
08. 04. 2012 09.51
+1
Dušan Vučko!Ti moraš ta prvo vedet za kaj se gre sam probat dejavnost pol pa nauke talat!!!
Tone 12345
08. 04. 2012 09.45
+1
NI res da vozilo ki pravi da ni bilo tehnično brezhibno!Mene so takrat ustavil!In je ta policaj kao neki posebni za a.š. govoril take oslarije o brezhibnosti vozila da človek ne more verjet!In oni nadzorujejo avto šole!Poleg tega to vozilo je bilo tehnično brezhibno kar so tudi potrdili po pritožbi avtošole!!!
Tone 12345
08. 04. 2012 09.48
+1
To vse skupaj pišejo zaradi lepšega,da izgleda da nekaj nadzorujejo!Vse skupaj je pa brez učinka in prave vrednosti,ker vejo sami da veliko inštruktorjev vozi na črno in to ves čas in v velikem odstotku
242424
03. 09. 2010 21.54
Ne samo, da nekateri nimajo urejenih dovoljenj, nimajo urejenih tudi medčloveških odnosov. Mnogo mladih, predvsem deklet trpi zaradi zakompleksanih inštruktorjev, ki na svojih kandidatih zdravijo komplekse, iščejo svojo izgubljeno mladost z neprimernimi komentarji, ki mejijo na spolno nadlegovanje. Starši bi se malo bolj mogli pozanimati komu pošiljajo svoje, pogosto mladoletne otroke, ki zaradi strahu, da nikoli ne bodo naredili vozniškega izpita, molčijo.
matedolenc
10. 01. 2010 17.17
20 ur učenja vožnje res ni nič. Vožnjo je pač potrebno trenirati celo življenje. Pri izdaji pravilnikov bi se pa najprej morali vprašati Kaj želimo, kaj imamo in kaj lahko naredimo? Glede naslova prispevka pa: Inštruktorji vožnje ne obstajajo več- postali so učitelji vožnje. Srečno tudi tebi.
joskec22
09. 01. 2010 18.55
Mogoče se mi je malo zapisalo tam pri registru. Normalo je, da se kdaj kak učitelj in učenec ne ujameta! Drugače pa je v izdaji pravilnik v kratkem, pa bomo videli kako in kaj, meni se zdi v redu 20 ur obveznih za B kat. No fajn, da smo malo predebatirali, prav si malo imel tudi glede Lotriča. Lepo uči, če si učitelj vožnje....
matedolenc
09. 01. 2010 14.03
Joskec22 Ni potrebno, da ima vsak s.p. svoj register kandidatov, ker to ima avtošola, mora pa imeti svoje poslovanje urejeno po računovodskih standardih. Moje mnenje je, da ko neka avtošola izpolnjuje tako minimalne materijalne pogoje kot kadrovske za odprtje in delovanje avtošole, lahko v nadaljevanju sklepa pogodbe s strokovnjaki na področju preventive, vzgoje in izobraževanja ali na podlagi podjemne pogodbe ali avtorske pogodbe. Sicer je pa vsak kandidat poglavje zase, vsak zahteva njemu lasten pristop in posebno obravnavanje, tako, da ni nič nenormalnega, če se kdaj kakšen kandidat in učitelj ne ujameta. Se strinjaš?
hotchilipoper
09. 01. 2010 07.27
Balkan bo še zmeraj balkan
joskec22
08. 01. 2010 21.53
imaš pogojno prav, kakor tudi jaz, torej lahko uči vsak, vendar samo tri ure popoldan po podjemni pogodbi (če že imaš polno zaposlitev drugje) Tole z s.p. pa je zelo zanimiva zgodba, zakaj ne spustijo skozi, kakor nalagajo direktive iz evrope Po moje se bojijo balkanizacije in problematiko nadzora ali kontrole. Lej sedaj morajo biti štirje ljudje pod eno avtošolo, pa nadzor šlepa, kot je razvidno iz članka, potem je tukaj še več problemov z evidencami, vsak s.p svoj register kandidatov in računovodstvo, pri kontroli nikoli ne bi zmogli celovito pregledati vsak posamezni s.p, hranjenje dokumentacije ........
matedolenc
08. 01. 2010 21.29
joskec 22 ZVCP, 164 ČLEN, 3. ODSTAVEK Učitelj vožnje, ki je v avtošoli v delovnem razmerju za določen ali nedoločen čas s polnim delovnim časom, sme pripravljati kandidate za voznike v praktičnem delu programa usposabljanja po cesti v nedeljenem delovnem času največ osem učnih ur dnevno, v deljenem delovnem času pa največ devet učnih ur dnevno. Učitelj vožnje, ki opravlja delo na podlagi podjemne pogodbe, pa največ tri učne ure dnevno. Zakaj se kot s.p. ne moreš priključit k avtošoli in storitve opravljat na podlagi podjemne pogodbe, kot to počno danes že povsod?
hendikep
08. 01. 2010 21.07
inštruktor je lahko nevem kako dober pa nebo dosego nič večda bo vožnja varnejša usi tisti ki polagajo vozniški ispit takrat se držijo vsi pravil inpredpisov ko pa enkrat ma ispit je pa to druga pesem takrat so že najboljši muzika do fula gas do daske pa gremo našiza njih ne velja da za dobreg voznika potrebno nekaj let vraznim situaciami invremenskim prilikam ampak najlaže je krivdo naprtiti inštuktorjemv vedno drugi morajo biti krivi osli pa vedno majo prav in ko se osli enkrat bojo navadili sprejemati odgovornost nebo pluvanja po ljudjem ki se trudijo po naboljši moči da te osle nučijo varne in po predpisi vožnje.
Buena Vita
08. 01. 2010 20.04
to šele sedaj prihaja ,,,jiuj
joskec22
08. 01. 2010 19.33
Tudi Lotrič ni vsega kriv, poglejte v Avstrijo, kjer avtošole imajo svoje okraje in ne moreš kar tako ustanoviti 10 avtošol naenkrat kot pri nas, potem pa se počasi med seboj malicajo in izpuščajo pouk CPP-ja! No je pa res, da danes biti učitelj vožnje ni enostavno. Pritisk odzgoraj in odspodaj, ni denarja pri kandidatih, lastniki pritiskajo zaradi kapitala itd. Metadolenc - ni mi jasno, zakaj nekdo ki želi, ne more poučevati, to slišim prvič, pa vem verjetno več kot ti!
MekUroz
08. 01. 2010 19.31
Najprej bom omenil, da ne morate metati vse učitelje vožnje in avtošole v en koš. Zavedati se moramo, da poklic učitelja vožne ni lahek in kot je predhodni omenil, žal nespoštovan. To je poklic pri katerem mora biti učitelj vožnje 100% prisoten pri vožnji in vedno korak pred kandidatom. Na žalost se res dogajajo te stvari, katere so bile objavljene in zaradi takih avtošol so ljudje takega mnenja. Pravilno je iz strani države, da se izvajajo takšni nadzori in da bo kmalu poklic učitelj vožnje pridobil ugled katerega si zasluži!
matedolenc
08. 01. 2010 19.03
Najprej bi rad pohvalilvse inštruktorje in se jim zahvalil za njihov trud in prispevek pri ozaveščanju in za njihovo dodano vrednost pri zagotavljanju večje prometne varnosti. Njihovo razvrednoteno delo in njihov delovni čas, razpotegnjen skozi cel dan in v noč, je za nekoga, ki se ni poizkusil v tem delu, zgolj bla, bla, bla in tema za razmislek. Inštruktorji niso slabi,kolikor jih jaz poznam, slaba pa je zakonodaja, ki onemogoča ljudem, ki imajo znanje, znajo poučevati in bi želeli poučevati, da bi lahko poučevali. To so v prvi vrsti preprečili lastniki avtošol z Branetom Lotričem na čelu.
odbogaposlan
08. 01. 2010 18.53
sama mafija, sej ste hoteli privatizacijo, zdej pa mejte, eno veliko sranje, nič več ne deluje, avtošole, zdravstvo, itd!
hotchilipoper
08. 01. 2010 17.01
+1
Za inštrutorje bi lahko dali poklicne voznike,ki nimajo dela,ne pa tiste ki so licence kupili v trafiki.
Leandra
08. 01. 2010 15.28
Če je minister lahko tisti ki je po tridesetih letih izsilil diplomo..so tudi Inštruktorji..malo napol poslušali v šoli in se jim to tudi oprosti...
Sueniq
08. 01. 2010 14.48
In mi ko se tle pogovarjamo pa vsi 100% časa upoštevamo predpise, roko na srce, vsi ga saj kdaj zalomimo po cestah ;) Ritm zivljenja nas je pac prpeljal do tega da rabmo avtomobile, ce pa kermu ni vsec pa se peš še zmer dalč pride
supreme@mail386.com
08. 01. 2010 14.43
jih velik sploh ne ve kk se vključit iz enopasovne na dvopasovno cesto in potem taki feboti učijo !!!
anzi_mahackala
08. 01. 2010 14.38
dosti instruktorjev videvam, da v svojih avtomobilih ne uporabljajo pasa in ne pogosto prekoracijo hitrost.. to bi naj bili ljudje, ki ucijo nove voznike?