Slovenija

Slovenci smo bili včasih reformatorji, danes se bojimo tudi nujnih sprememb

Ljubljana, 30. 10. 2014 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenci smo bili del evropskih reformatorskih gibanj tudi v 80. letih prejšnjega stoletja, a smo reformne ideje prehitro opustili, je na osrednji prireditvi ob dnevu reformacije poudaril rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik.

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: Reuters
"Danes živimo v državi, kjer je državljane strah kakršne koli, celo še tako nujne reforme," je na osrednji prireditvi ob dnevu reformacije poudaril rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik. Kot je dejal, smo bili včasih Slovenci del evropskih reformatorskih gibanj, a smo reformne ideje prehitro opustili.

Slovenski narod je z reformacijo prvič vidno stopil na evropski oziroma svetovni zemljevid, saj smo takrat postali aktivni del evropskih gibanj in procesov, je spomnil slavnostni govornik letošnje proslave na predvečer praznika.

Ideje slovenskih reformatorjev so tako dvigale Slovenijo iz "barbarske provincialnosti" v sam vrh evropskih narodov. "Kot štirinajsti narod v Evropi smo dobili celoten prevod Biblije, kot osmi narod v Evropi smo dobili moderno slovnico," je navedel Zavrtanik.

Reformacija je prinesla tudi nove poglede na razmere v družbi, odnose med ljudmi in oblastjo ter na cerkvene institucije. Zavrtanik sicer meni, da bi moderna znanost nastala tudi brez reformacije, a obenem izrazil prepričanje, da bi se ta brez reformacije razvila mnogo kasneje. Luther in reformatorsko gibanje sta se namreč postavila na stran znanosti in dajala prednost opazovanju narave in pojavov v njej, kar je nedvomno spodbudilo razvoj moderne znanosti.

Slovenci smo bili po Zavrtanikovih besedah prvič del evropskih reformatorskih gibanj v 16. stoletju, drugič pa v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Evropa začela spreminjati pogled na polpreteklo zgodovino ter delitev na vzhod in zahod.

"Obakrat smo Slovenci reformne ideje prehitro opustili. V 16. stoletju smo bili v to prisiljeni, ob in po nastanku države Slovenije pa ne in smo žal to storili sami," je dodal.

V času osamosvajanja smo sanje zmogli, reformnega procesa pa ne. Kot je dodal, Slovenci reformatorskega duha, ki bi ga takrat potrebovali, nismo imeli. "Bali in otepali smo se in se še vedno otepamo kakršnih koli resnih in nujnih sprememb. Zato danes živimo v državi, kjer je državljane skoraj panično strah kakršne koli, celo še tako nujne reforme. Če pa si kdo drzne zagovarjati spremembe, postane milo rečeno heretik ali izdajalec slovenskega nacionalnega interesa," je poudaril Zavrtanik.

Rektor novogoriške univerze kljub temu upa, da se slovenski reformatorski duh skozi stoletja ni izgubil. "Vprašanje pa je, kdaj bodo okoliščine takšne, da se bo ta duh v nas prebudil in bomo ponovno imeli priložnost, ki smo jo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zamudili," je dodal.

Trubarjeva knjiga
Trubarjeva knjiga FOTO: POP TV

Cerar: Klic po prenovi duha

Klic po prenovi duha in družbe naj bo v času, ki so pred nami, vodilo vseh nas v posameznih in skupnih prizadevanjih za našo dobrobit, pa je v poslanici ob dnevu reformacije poudaril predsednik vlade Miro Cerar. Le tako nam bo namreč po njegovem mnenju uspelo izstopiti iz kriznega obdobja in odpreti vrata boljši prihodnosti.

"O ključni Trubarjevi vlogi pri oblikovanju slovenskega knjižnega jezika in izjemnem prispevku ostalih protestantskih piscev v našem slovstvu in kulturi ne bomo nikoli uspeli povedali vsega. Njihova dejavnost je tako močno posegla v našo narodno bit, da je postala nezamenljiva in neodtujljiva. Postala je močan in viden dejavnik oblikovanja slovenske dediščine," poudarja Cerar.

"Za Trubarja in somišljenike je bila vera v dejavno moč Božje Besede oziroma Logosa gonilo vsega njihovega delovanja. Prepričani so bili, da lahko Beseda pomaga človeku in spremeni družbo. Temu prepričanju ne moremo oporekati niti po 450 in več letih, saj je že samo njihova književna zapuščina tako globoko zaznamovala našo kulturo, da si brez nje skoraj ni mogoče predstavljati preživetja, razvoja in ustvarjalne rasti slovenske besede in z njo omike," navaja premier.

Dan reformacije zato Cerar vidi kot skupni praznik, ne glede na nazor ali veroizpoved. Trubar in z njim slovenski protestanti so namreč po njegovih navedbah "vse bolj skupni in povezovalni simboli naše istovetnosti ter pomembni nosilci gradnje naše prihodnosti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_nicka 1
31. 10. 2014 08.47
+1
Važno, da je vojska zadovoljena.... :))))))
Strelja?ko
31. 10. 2014 07.40
+1
Mali pikolo uomo Bonsai je eni novinarki reku: Ste poročena? Ne. No pol se raje ukvarjajte s tem. In še kako ima prav. Ženske se nočejo več dat ...... zato je pa vse narobe v naši kokoši, nesposobni smo ratal za nove slolvenčke dat... samo prcarimo se okrog miljard. Evo zato gre tud dol...
nebel
31. 10. 2014 07.35
+1
Slovenci se ne bojimo sprememb, boji se jih Štrukelj, Semolič in prijatelji.
Nyokiy
31. 10. 2014 07.35
+2
Po novem je vsaka BARABA, einstein, ki gre na izlet in oddih v rest, tam prespi se očist dobi odškodnno, novo direktorsko mesto na novo po starem...( BRAVO RDEČI INOVATORJI )....Pravosodje je pa za desert..
Nyokiy
31. 10. 2014 07.20
+4
Po inovacijah smo še vedno na prvem ( največji KRIMINALCI na svetu ) mestu, čez noč so iz stare KRIMINALNE LB naredili NLB pobasali denar, pufe pa pustili božji milosti, sedaj so inovatorji Črno gorci jih že tepejo...
Nyokiy
31. 10. 2014 07.31
+2
Pa obvodi iz državnega podjetja privat za dobiček, pufe pa za narod..
Maffia
31. 10. 2014 06.34
+3
nisem vedo da če napišem v stavek "pun dnara" da je to neprimerna beseda?!?! a poln dnara pa ni..jao 24 ur..
Nyokiy
31. 10. 2014 07.22
+1
Maffia
31. 10. 2014 06.33
+2
seveda nas je strah!!nekoč so se borili da jim je potem šlo na bolje..današnje spremembe nam prinašajo samo še slabše čase!to lahko izjavi samo nehče kateri je poln dnara!!
GAYPROPAGANDA
31. 10. 2014 06.08
+1
Načeloma se ne bojim sprememb, ampak spremembe ki jih predlagajo naše vlade me je na smrt strah! Te spremembe nikoli niso v korist ljudi!
sabel
31. 10. 2014 00.41
+7
torej neoliberalizem so t.i. nujne spremembe::::NE hvala Ta isti neoliberalizem, ki se v ZDA izvaja zadnjih 30 letih je po podatkih Thomasa Pikketya poskrbel, da se je prvič po 150 letih realna plača za najnižji sloj prebivalstva znižala, v srednjem sloju pa stagnirala. Najbogatejšim pa se je realna plača povišala od 100 pa vse do 600 %. Američani so kompenzirali tako, da delajo po 2, 3 službe. Na drugi strani pa stroški vse višji. Tako se morajo študenti za študij zadolžiti po 100.000 $, zavarovanje v privatnem zdravstvu krije bore malo in moraš doplačat po več 10-100.000 $, ko zboliš.
XmassivX
30. 10. 2014 23.42
+9
Slovenci smo zakomplicirana stvar, najbolj pa zaradi tega ker sami sebe (kot narod) ne poznamo. Slovenci smo staroselci (ne priseljenci), smo na temu ozemlju že lep čas zgodovine, v 6. stoletju so z juga prišli srbi in hrvati. Mi smo vedno bili kot narod miroljubni, kar nas je skozi zgodovino vedno teplo, zaradi vdorov rimljanov, pa turkov itd. Juliske alpe so bile prej imenovane Venetske alpe, imenovane po naših prednikih. Sploh pa je bilo pred 19. stoletjem splošno znani da smo slovenci,sloveni staroselci. Pa o tem so napisane cele knjige, ne razumem kako ljudje tako ignorirajo take zadeve.... Slovenci smo taki flegmatiki da nas bo čas prevozil. Pa ni to komunizem, janša, kuča in nevem kaj... Za to smo mi sami odgovorni, lažje je reči da je nekdo tretji kriv za vse.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 23.43
+4
Je veliko resnice v temu! Mi smo Vendi in smo pretirano miroljubni in toleranti, kar nas uničuje!
Aven
31. 10. 2014 06.51
+1
Veneti v prevodu "prišleki" niso od vekomaj na tem ozemlju. Rimljani so prišleke imenovali barbari ali pa veneti (odvisno v kakšnih odnosih so bili z njimi). So se pa prišleki s časoma zmešali s staroselci (lahi, vlahi).
Aven
31. 10. 2014 06.53
Iz veneti prideš tudi v bolj germanski izraz vendi.
janezpodre
31. 10. 2014 07.54
Gornjim komentatorjem priporočam, da preberete ustrezno obstoječo "venetsko teorijo" izvora Slovencev, pol šele vzemte gosje pero v roko .
aghr
30. 10. 2014 23.29
+3
Danes je apatija.
lnterReflections
30. 10. 2014 23.31
+7
Večina, ki jih poznam, pravijo:"Politika me ne zanima, naj počnejo, kar hočejo." To pa preprosto zato, ker niso lačni. Slovenec mora biti lačen, da zahteva spremembe. Do takrat pa je zadovoljen s "statusom quo".
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 23.42
+2
Me veseli da me bereš in citiraš. Saj ne zamerim. V bistvu me že leta prepisuje večina novinarjev in politikov. Konec koncev je v temu moj edini namen pisanja na teh straneh.
lnterReflections
30. 10. 2014 23.24
+6
Treba je odpraviti nepotrebno birokracijo in neučinkovito sodstvo. Teh reform se ne smemo bati. Z drugimi besedami moramo zmanjšati število občin na 100, znižati plače birokratskega dela javnih uslužbencev za 20%, ter denar obojega nameniti za gradnjo tretje in četrte razvojne osi, drugega tira in dokončanje avtocestnega križa. Sodniki pa morajo začeti odgovarjati za krivo sodbo in za predolge sodne postopke. To so reforme, ki jih trenutno potrebujemo in teh ne smemo bati.
Borut Novak 1
30. 10. 2014 23.34
+1
Sodelovanje na teh forumih ti dobro dene. Vsak dan je več soli v tvoji glavi.
lnterReflections
30. 10. 2014 23.37
+3
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 23.39
+2
Nasprotno. Očiten je tvoj napredek. Občasno še zablodiš v Jugo ampak gre na bolje
lnterReflections
30. 10. 2014 23.46
+0
Jaz ne bluzim v Jugo, jaz podpiram kooperative, ki bi jih morali državljani sami ustvariti brez pomoči države. Kooperative imajo vse Zahodne države. V njih je povprečno 5% kooperativ, pri nas samo 0,5%. V Združenem kraljestvu imajo celo stranko Cooperative party, ki na volitvah skupaj kandidira s socialnimi demokrati in ima 36 sedežev. In tudi rad bi, da Združena levica odstrani elemente jugo državnega kapitalizma in se z vso močno usmeri v spodbujanje kooperativ v Sloveniji. Potem bo prava Zahodna levica.
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 23.54
+1
Po mojem nihče od nas nima nič proti temu kar si sedaj napisal.
lnterReflections
30. 10. 2014 23.59
-1
Poznam, kar nekaj SDS-ovcev, ki pravijo, da nimajo nič proti kooperativam, le da jih morajo delavci sami ustanoviti, brez pomoči države in delovati znotraj tržnega gospodarstva, tako kot delujejo kooperative na Zahodu.
BlokiranZaradi24urFašizma
31. 10. 2014 00.05
+2
Slabe izkušnje s kooperativami zadnjih 70 let pustijo posledice in narod ne zaupa ker menijo da gre spet za kak nateg JU fevdalcev da bodo imeli še kako luknjo za izčrpavanje naroda. Zato bi pa vaši v parlamentu morali nehat opletat z Jugo!
lnterReflections
31. 10. 2014 00.12
+0
V Baskiji je največje podjetje kooperativa. To je Mondragon Corporation, ki sem jo že večkrat omenil. Je 7. največje podjetje v Španiji. Ustanovil jo je katoliški duhovnik in to v času generala Franka, ko jih je zatiral. Baskija ima najvišji BDP na prebivalca v Španiji in logično tudi veliko večjega od Slovenije, zato ne bi podcenjeval Baskov. Tudi v Združenem kraljestvu in celo ZDA je veliko kooperativ. In nobena vlada, ne tista v ZDA, Španiji ali Združenem kraljestvu jih ne zatira, temveč nasprotno, jih spodbuja.
Nyokiy
30. 10. 2014 22.58
+4
Slovenijo ni uničil Fevdalizem, Nacizem, ampak pajdaški Kučanov Komunizem..
Jerry321
30. 10. 2014 22.56
+10
Slovenski narod se je v teh 23 letih samostojnosti izropalo, do roba in prav je, da se temu upremo. Reforme, ki so bile nekoč so povsem nekaj drugega kot "reforme" danes, ki so večinoma namenjene neživljenskim ekonomskim ciljem in nadaljnjemu izčrpavanju naroda
tali?ni tom
30. 10. 2014 22.57
+0
DivjaBrca
30. 10. 2014 22.41
+12
Trubar, Prešeren, Župančič, Prežihov Voranc, Tavčar, še drugi pomembni SLOVENCI. Oh, ko bi vi vedeli, kako se vam je narod izneveril po vaši smrti. Kako je postala tuja roka milejša od domače in kako smo narod, na vaših žuljih in ranah priborjen, prodali Hrvatom, Srbom, Avstrijcem, Nemcem, Brazilcem,..., ljudem, katerih niste, ali pa ste jih kot nepomembne omenjali v lastnih delih, ljudem, ki nam danes kraljujejo. Oh, Slovenija!*. Edina domovina na svetu, ki je svojim državljanom mačeha.
Krta?a 21
30. 10. 2014 22.55
+3
tali?ni tom
30. 10. 2014 22.58
Krta?a 21
30. 10. 2014 22.27
+5
cerar ce si spustu tihomirca, odpri okno....
Roxy79
30. 10. 2014 22.24
-4
Slovenci se ne bojimo ne Reformacije in ne nujnih sprememb. BOJIMO SE PA TISTIH 20% Slovencev in iz nekaterih osebkov poudarjenih 6110 volilcev.......
LOPOVIGOTOVISTE
30. 10. 2014 22.15
+15
REFORMA KAKO BI TE DODATNO ULUPILI..... NEHAJTE Z TEMI BIROKRATSKIMI REFORMAMI ENKRAT ZA VEDNO...... BIROKRACIJO JE POTREBNO UNIČIT BIROKRATE PA NA CESTO POSLAT...
lotmerzanec
30. 10. 2014 21.57
+19
Gospod rektor pamet v glavo!! Slovenci se bojimo edino tega,da bomo za kradljivimi politiki vračali dolgove!! Kot rektor bi lahko vedel,da reforma v Sloveniji pomeni le jemanje tistim,ki že sedaj nimajo veliko!! Kaj bi pa ti rad ,da mi delamo elite pa še naprej kradejo in živijo na "veliki nogi"!!
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 21.59
+8
BlokiranZaradi24urFašizma
30. 10. 2014 21.55
+14
Zaradi zakonodaje in definicije sovražnega govora, v bistvu ni mogoče ustrezno odgovorit, od kod razlogi za to, da Slovenci oziroma slovenski državljani, nismo sposobni resnih reform. Ni pa to edini razlog. JS v SLO preprosto niso v interesu reforme saj vsaka resna reforma drastično zmanjša obseg, strošek in vpliv JS in JU. Ob temu da se bi morala učinkovitost in odovornost JS znatno povečat. Ker vse dosedanje vlade izhajajo iz JS in JU, je rezultat vsega tega logičen. Resnih reform bi bila sposobna samo vlada iz realnega sektorja.