Slovenija

Mladi tekači so preplavili center prestolnice

Ljubljana, 29. 10. 2016 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na ljubljanskih ulicah je bilo otrok in mladine toliko, da je bilo že na pogled njihovo število večje, kot je bilo še pred nekaj leti vseh udeležencev maratona. Direktorja Ljubljanskega maratona je pred tekmovanjem nekoliko skrbelo, "kam bodo spravili vso to množico", saj naj bi v dveh dneh nastopilo skoraj 28.500 tekačev in tekačic iz 51 držav. Preverite, kje bodo cestne zapore.

Osrednji del 21. Volkswagen Ljubljanskega maratona bo sicer jutri, ko so na programu maraton (42 km) in polmaraton (21 km) ter rekreativni tek (10 km), veliko dogodkov pa se je zgodilo že danes, ko sta med drugim v okviru tekmovanj otrok potekali  prvenstvi Slovenije v uličnem teku za osnovne (2 km) in srednje šole (3,5 km).

Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, Združenje za rekreativne teke, predstavniki največjih tekaških prireditev v Sloveniji, ki pri nas uživajo velik ugled, so danes podpisali pogodbo o sodelovanju. S tem želijo doseči še večjo popularizacijo teka in atletike ter zagotoviti pogoje za najširšo družbeno podporo rekreativnim tekom.

Na ljubljanskih ulicah je bilo otrok in mladine toliko, da je bilo že na pogled njihovo število večje, kot je bilo še pred nekaj leti vseh udeležencev maratona. Direktorja Ljubljanskega maratona Gojka Zalokarja je pred tekmovanjem nekoliko skrbelo, "kam bodo spravili vso to množico", saj naj bi v dveh dneh nastopilo skoraj 28.500 tekačev in tekačic iz 51 držav.

"Bomo poskrbeli za vse, bomo. Vse bo potekalo, kot mora. To pa zato, ker imamo močno in zelo dobro ekipo. Največji problem pa je z zagotavljanjem vsega potrebnega, od majic, ker nikoli ne vemo dovolj zgodaj, koliko tekačev bo, v zadnjem času med 18.000 ali celo 21.000. Zato vedno nakupimo nekaj več odstotkov in je nov problem, ker moramo stvari vračati. Majice nas stanejo 200.000 evrov, nahrbtniki čez 100.000, torej čez 300.000 evrov damo, pa nimamo še nič in je še daleč od začetka maratona. Govorimo o tonah in hektolitrih, pet do šest ton banan razdelimo, trije priklopniki so potrebni za vodo, pripraviti pa moramo še veliko drugega," je pojasnil Zalokar in dodal, da je proračun maratona letos okrog 1,6 milijona evrov; lanski je bil 1,5 milijona.

Slovesno je maraton na Gospodarskem razstavišču namesto župana Zorana Jankovića, ki se bo iz tujine vrnil v nedeljo, odprl podžupan Dejan Crnek. Predsednik organizacijskega odbora in eden glavnih pobudnikov tekmovanja Andrej Razdrih je dejal, da je prvi maraton oktobra 1996 na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil nekaj nad 670 ljudi, sedaj pa število vsako leto raste in že letos so se približali številki 30.000.

otroci tečejo
otroci tečejo FOTO: POP TV

Slovenci smo fenomen: V dveh dneh po prestolnici teče več kot odstotek prebivalstva

Razdrih ocenjuje, da smo Slovenci glede udeležbe, ne zgolj na ljubljanskem maratonu, pravi fenomen. V dveh dneh bo po ulicah slovenske prestolnice tekel več kot odstotek skupnega slovenskega prebivalstva. To predstavlja tudi velik organizacijski zalogaj.

Prvi ljubljanski maraton, ki je bil 27. oktobra 1996, je na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil 673 tekačev, na najdaljši razdalji pa sta zmagala najboljša slovenska maratonca doslej ter lastnika državnih rekordov Roman Kejžar in Helena Javornik. Odtlej je maraton le še rasel, v zadnjem obdobju pa slovenski predstavniki na 42 km je segajo več po najvišjih mestih.

Organizatorji so za tekače in po enega spremljevalca za oba tekmovalna dneva zagotovili brezplačen prevoz z vsemi avtobusnimi linijami mestnih avtobusov, če se pokaže štartno številko ali akreditacijo, parkirati pa bo mogoče na parkiriščih na Dolgem mostu, Barju in v Stožicah ter se z avtobusom pripeljati v center, kjer bodi skupaj z okolico številne zapore cest.

Ob tem velja omeniti, da se je Ljubljana, letos zelena prestolnice Evrope, kot prvo glavno mesto na stari celini zavezala, da bo spodbujala organizacijo dogodkov brez odpadkov. Organizacijski odbor maratona se je s podpisom zaveze "Zero Waste" zavezal, da bodo udeleženci svoje odpadke odlagali ločeno, ob tekaški trasi in pri okrepčevalnicah pa bodo stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov za embalažo in biološke odpadke.

Na lanskem ljubljanskem maratonu je z rekordnim časom (2:08:21) slavil Etiopijec Limenih Getachew, v ženski konkurenci pa njegova rojakinja Melkam Gizew. Slovenski naslov je osvojil Mitja Kosovelj, ki je bil skupno deseti. Med atletinjami je bila najboljša Slovenka v boju na državni naslov Neža Mravlje skupno peta. Na 21 kilometrov sta bila najhitrejša Rok Puhar in Tina Čačilo, na 10 km pa Jan Petrač in Sonja Roman.

Ljubljanski maraton - 8
Ljubljanski maraton - 8 FOTO: Miro Majcen
Vse tekaške preizkušnje se sicer začenjajo na Slovenski cesti med hotelom Cubo in uršulinsko cerkvijo, cilj pa je na Kongresnem trgu. Trasa bo jutri potekala v središču mesta in njegovi okolici, tretjič pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu. Tek na 10 km se bo začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa ob 10.30. Že deset minut prej bo start paraplegikov in rolkarjev.

Kje bodo jutri cestne zapore? (od 8. do 16. ure)

Za traso rekreativnega teka
Šubičeva ulica (pri parlamentu), Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Parmova ulica, Bežigrad, Dunajska cesta, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj)

Za traso polmaratona
Šubičeva ulica (pri parlamentu), Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Samova ulica, Drenikova ulica, Aljaževa ulica, Goriška ulica, Cesta Ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova ulica, Regentova cesta, Vodnikova cesta, Šišenska cesta, Večna pot, Pot Roberta Blinca, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina, C. II, Šestova ulica, Tržaška cesta, Aškerčeva cesta, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj)

Za traso maratona
Šubičeva ulica (pri parlamentu), Slovenska cesta, Dunajska cesta, Ul. 7. septembra, Slovenčeva ulica, Podmilščakova ulica, Samova ulica, Drenikova ulica, Aljaževa ulica, Goriška ulica, Cesta Ljubljanske brigade, Ul. Jožeta Jame, Pečnikova ulica, Regentova cesta, Vodnikova cesta, Šišenska cesta, Večna pot, Pot Robert Blinca, Pot za Brdom, Cesta na Brdo, Rožna dolina, C. II, Šestova ulica, Tržaška cesta, Aškerčeva cesta, Barjanska cesta, Riharjeva ulica, Kolezijska ulica, Gerbičeva ulica, Vipavska ulica, Jadranska ulica, Jamova cesta, Koprska ulica, Cesta v Mestni log, Kopačeva ulica, Hladnikova cesta, Jurčkova cesta, Peruzzijeva ulica, Ob Dolenjski železnici, Orlova ulica, Ižanska cesta, Hradetskega cesta, Litijska cesta, Kajuhova ulica, Šmartinska cesta, Flajšmanova ulica, Davčna ulica, Savska cesta, Štajerska cesta 1. rondo, Štajerska cesta 2. rondo, Štajerska cesta 3. rondo, Božičeva ulica, Vojkova cesta, Topniška ulica, Šmartinska cesta, Masarykova cesta, Maistrova ulica, Tabor, Rozmanova ulica, Poljanska cesta, Vodnikov trg, Ciril Metodov trg, Stritarjeva ulica, Miklošičeva cesta, Tavčarjeva ulica, Slovenska cesta, Kongresni trg (cilj)

Za promet bodo zaprti naslednji priključki s severne obvoznice oz. avtoceste:
- izvoz BEŽIGRAD (Dunajska cesta) iz obeh smeri,
- izvoz DRAVLJE–ŠIŠKA (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez.

Ljubljanski maraton - 1
Ljubljanski maraton - 1 FOTO: Miro Majcen

Za promet bodo zaprli še naslednje servisne ceste: Štukljeva ulica od križišča z Vojkovo ulico do Dunajske ceste, Bevkova cesta med Dunajsko in Slovenčevo ulico. Južna servisna cesta med Slovenčevo in Dunajsko cesto ter servisna cesta med Verovškovo in Slovenčevo ulico ter Majorja Lavriča ulica (severna servisna cesta) med Celovško in Vodnikovo.
Prečkanje trase je v skladu s potekom maratona predvideno v naslednjih križiščih: Slovenska - Tivolska - Trg OF, Bežigrad - Dunajska cesta - Linhartova ulica, Samova ulica - Dunajska cesta - Topniška ulica, Posavskega ulica - Dunajska cesta - Dimičeva ulica, povezovalna cesta med Slovenčevo in Dunajsko - Dunajska cesta - Cesta Janeza Porente, Slovenčeva ulica - Bevkova cesta, Goriška ulica - Litostrojska ulica, Pečnikova ulica - Celovška cesta - Ulica Jožeta Jame, Plešičeva ulica - Regentova cesta - Korenčanova ulica, Regentova cesta - Majorja Lavriča ulica, Draga - Šišenska ulica - Pod hribom, Gregorinova ulica - Rožna dolina cesta II, Barjanska cesta - Cesta v Mestni log, Zaloška cesta – Kajuhova ulica, Kopitarjeva ulica - Predor pod gradom.

Obvozi medkrajevni promet:
od 0.00 do 13. ure
Iz smeri Notranjske in Primorske: severna obvoznica, izvoz Celovška cesta, Celovška in smer AP.

od 6. do 16. ure
Iz smeri Štajerske: vzhodna AC, izvoz Rudnik in Dolenjska cesta, predor pod gradom, Resljeva, AP ali severna obvoznica, izvoz Celovška, Celovška in v smeri AP.

Iz smeri Dolenjske: izvoz Rudnik, Dolenjska cesta, predor pod gradom, Resljeva cesta, AP.

Več informacij najdete tukaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolodont
30. 10. 2016 21.01
Včeraj, ko sem bil v LJ, so ravno tekle punce (srednješolke?). Pohvalno je to, da se teka sploh udeležijo. A njihova tehnika teka, hitrost in kondicija je naravnost porazna! Nekatere so hitre, s super tehniko; pretežno pa bolj švoh. Sprašujem se, ali v šolah pri telovadbi mladina sploh kaj miga.
johanca123
30. 10. 2016 09.45
+1
Pravilno - ovce je treba pričeti zgodaj vzgajat, da bodo volile saraorčana!
korintos23
30. 10. 2016 08.18
+1
Ta tek pa res lahko samo bedake moti, še premalo jih je!
ParaVomo
30. 10. 2016 08.02
Kaj vse dela socializem. Edino LJ je modern mesto, vsi ostali so seljoti, no predstavljajte si Cerkev dobi oblast in ves kapital razporedi po podeželju med svoje. Nekaj takega dela socializem, Ljubljančane nagrajuje za zvestobo, ker k maši ne hodijo in volijo taprave.
kemuri
29. 10. 2016 20.54
+0
Otroci, tek po asfaltu je smrt za sklepe..tako mimogrede :)
Našvasan_zob
29. 10. 2016 20.55
-4
periot22
29. 10. 2016 22.31
-1
kemuri od enega teka jim ne bo nič!!!!!!!!!Gibanje koristi zdravju!!!!!!
pizzamargerita
29. 10. 2016 20.04
+4
PLACAT za to, da tapkas v guzvi po asfaltu, vse poscano in smrdece po svicu... ne,hvala!
Našvasan_zob
29. 10. 2016 21.17
-2
mackon08
29. 10. 2016 22.12
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
titovpionir
29. 10. 2016 19.58
+6
Cez mostove en po en, da ne bo popustil, kakor v italiji
DAEMONIUM
29. 10. 2016 19.33
+0
pisite raje o uspehih levega fasizma kako je letos pridelal dodatne 4000 revnih lacnih otrok, tako da je sedaj po zaslugi SMC in Cmerarja 54.000 lacnih otrok. To je novica, da gre vse v tej kvazi drzavi v 3 PM!
Našvasan_zob
29. 10. 2016 19.37
+6
Zakaj ti starši in otroci ne protestirajo pred poslopjem vlade?? Kje so ? So fiktivni ?
DAEMONIUM
29. 10. 2016 19.59
+3
Ja imas prav in to gre za uradne podatke. Po moje ni nobenega ki bi jih organiziral. Saj je podobno s penzionisti, 250.000 zivotsri s 350 eur in manj (za toliko so si v vladi povecali place) pa nukjer nobenega. V tej vladi naj nehajo neclovesko muciti ljudi, ali jum naj zagotovijo zivljenje na cloveski ravni ali pa na teh revezih naredijo avtenazijo, ne pa da umirajo na obroke ali pocasi ugasajo v cakalnih vrstah, ki so jih prav zaradi tega umetno povzrocili.
Našvasan_zob
29. 10. 2016 20.59
+5
Kafiči so polni.. Na cestah je gneča.. V avtih se vozi po 1 oseba.. seveda s telefonom v roki... To so prizori z vsakdana :)
Ramzess
29. 10. 2016 19.22
+3
In napovedana kontrola dopinga je bila, ...
Mich Diam
29. 10. 2016 19.15
+9
... in še bolj bomo črni, ko se bo integrirali begunci pri nas!
DAEMONIUM
29. 10. 2016 19.37
+6
glavnino crncev sele dobimo, sai jih italijani vsaj dan nalovijo po 5000 kom in vse to bo slo v kvote ki se bodo delile po Evropi. A Afrikanima na milijone taksnih ki hocejo v Evropo.
mackon08
29. 10. 2016 22.13
-2
DAEMONIUM Ne bluzi j, ker to ni tema tukaj.
kritik16
29. 10. 2016 18.45
+17
Slovenci smo v črednem nagonu št.2 (takoj za ZDA) na svetu. Zato ta podatek ni presenetljiv.
NavihanNavihan?ek
29. 10. 2016 18.43
+6
sm si reku. letos grem..... cena 35€ wtf? čao
gongash
29. 10. 2016 19.02
+2
Našvasan_zob
29. 10. 2016 19.20
-3
Znajd se.. najd enga k je odpovedu udeležbo pa laufi z njegovo cifro... Simpl....
yeah
30. 10. 2016 09.56
ja no,za ta denar dobiš banano in plastenko vode,to je pa tut nekaj
Tomvojo
29. 10. 2016 18.34
+6
Kos kruha in iger, dost za sloovce in multikulti pritepence.
Našvasan_zob
29. 10. 2016 21.13
+3
Kmal bo martinovo.. se boste basal z gusko in nalival z vinom... obvezno zravn nabuleral kok je vse zanč ...hehe
METKA102
29. 10. 2016 18.28
+11
Ali tečejo tudi profesionalci? Ali so res vsi rekreativci? Noben Slovenec nima niti najmanjše možnosti za zmago.
Feels_good_man
29. 10. 2016 19.14
-4
XenoSlo
29. 10. 2016 18.27
+1
Se nekateri obremenjujete s tekači. Večinoma komentarjev tukaj so delomrzneži, ki so na spletu supermani, borci za človeške pravice in Mati terezije wannabes.
laycan
29. 10. 2016 18.26
+12
pozabili ste napisat,katere vse nacije pridejo tečt v slovenjo,tu ne teče 1 procent slovencev.
Brus123
29. 10. 2016 18.48
+14
niti en bosanec ne bo tekel, kaj šele črnogorec!!
pizzamargerita
29. 10. 2016 20.07
+2
bo kaksen posebej povabljen in placan migrant??? v azilnem na vicu se vsi hvalijo da jih zanima sport, ko jih vprasajo kaj bi DELALI. p.s. pretepanje in posiljevanje zaenkrat se nista olimpijski disciplini
kemuri
29. 10. 2016 18.26
+6
eni zares nimajo drugega za delat.
Našvasan_zob
29. 10. 2016 19.11
-2
kemuri
29. 10. 2016 20.55
+3
Ne se ti sekirat za mene, jaz sem danes že kuhal, peljal pse na sprehod, pomagal pri izdelavi fasade doma ;) .
Našvasan_zob
29. 10. 2016 21.01
-2
Ste uporabili razum in zahtevali račun? Ups že mal preveč sprašujem :))))
Skunk Works
29. 10. 2016 18.26
+8
kar je redkost, kot je še večja redkost v svetu, da narod še kar večinsko voli socialiste, ki so jih že na kubi spregledali, v venezueli bi se jih pa tudi radi losali.......samo slovenski volilci ter severnokorejski še vztrajajo na takšni poti.....
Našvasan_zob
29. 10. 2016 19.14
-2
Zanimivo, da so ameri (zibelka kapitalizma) v ultra "uspešen" kapi sistem zmetali več TRILIJONOV USD davkoplačevalskega denarja.. Razumi kdor more ?!?
Našvasan_zob
29. 10. 2016 21.02
Resnica in fakti bolijo... tega kar je Amerika naredila v zadnjih 8 letih (in še vedno dela) desnakarji ne bodo nikoli priznali... hehe
Hary6
29. 10. 2016 18.12
+33
ko je pa treba it na ulico za delavske pravice pa nobenga nikjer
laycan
29. 10. 2016 18.25
+8
kaj se bo etiopijec boril za našo državo.
Tomvojo
29. 10. 2016 18.35
+1
Našvasan_zob
29. 10. 2016 19.14
+4
Že ni dost hudo... Očitno folk sam blefira, ko jamra.. Majo pa vsi nove IPHONE v rokah in čike v gobcih....
NDH
29. 10. 2016 18.06
+4
Sam vi laufite.. sok drzava rine po minusu