Slovenija

Slovenci smo osvojili kavo na poti, še vedno pa ne znamo zavrniti slabe kave

Ljubljana, 18. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
130

Kava je za mnoge obvezno gorivo za začetek dneva, a Slovenci smo glede ponudbe premalo zahtevni, meni dobra poznavalka Tatjana Mirnik. Nepojmljivo se ji zdi, da kisle ali prežgane kave ne zavrnemo. Težava je tudi v tem, da ni izobraževanja v pripravi kave, dodaja barista Gašper Trpin. Smo pa sprejeli kavo na poti, kar dokazuje tudi obiskanost Drive Caffeja na eni najbolj prometnih slovenskih cest.

Danes si mnogi težko predstavljamo, da bi morali skozi dan brez vsaj ene skodelice kave. Ta črna aromatična tekočina, ki je bila v 18. stoletju tudi na Slovenskem privilegij le najpremožnejših, je postala naša nepogrešljiva spremljevalka. A tako kot se je skozi leta spreminjala ponudba kavnih napitkov, so se spreminjale in se še vedno spreminjajo tudi navade pitja kave. Če smo si nekoč kavo privoščili le v sedečem položaju (doma, v službi, v kavarni ...), pa si jo danes lahko privoščimo tudi, ko hitimo po opravkih ali smo na poti.

Kavo lahko naročite kar iz avtomobila, postrežejo pa vam jo z nasmehom

In ravno to novo navado pitja kave je Saša Pančur prepoznala kot poslovno priložnost ter maja 2015 odprla Drive Caffe, ki obratuje na eni najbolj prometnih slovenskih cest, ki pelje mimo Trzina. Kot pripoveduje, sprva kava v ponudbi, ki sta si jo zamislila skupaj z možem, ni bila na prvem mestu. Ideja o Drive Caffeju se je rodila, ko je vsako jutro skozi okno opazovala počasno kolono vozil mimo hiše in se ob tem spraševala, če tudi tistim, ki sedijo v avtomobilu, tako kot njej, vedno zmanjkuje časa za zajtrk. "Zajtrk je zame najpomembnejši obrok v dnevu, ki te že takoj zjutraj napolni s potrebno energijo. Dolga leta mi je v jutranji naglici pogosto zmanjkalo časa zanj," pripoveduje Saša. Zato sta z možem prišla na idejo, da jutranjim voznikom na poti v službo ponudita zdrav jutranji obrok, ki ga lahko naročijo kar skozi okno vozila, ob tem si lahko privoščijo tudi kavo, ki je postala pomemben del ponudbe.

Da Slovenci ne bi sprejeli tovrstne ponudbe kave, se nista bala, pripoveduje Saša. Kot nadaljuje, jih veliko pije kavo na poti na bencinskih servisih, kjer pa je treba iti ven iz vozila. "Pri nas pa ostanete v vozilu, pa še kavo vam pripravimo po vaših željah in vedno postrežemo z nasmehom."

Če je kava zanič, jo zavrnite

Kljub novim načinom ponudbe Slovenci ostajamo zelo klasični pivci kave, pa poudarja Tatjana Mirnik, ki že več kot 20 let skrbi za trženje in predstavitev kave in kavnih aparatov Lavazza. Ob tem dodaja, da je kultura pitja kave pri nas na izredno nizkem nivoju. Temu prikima tudi barista in dober poznavalec kave Gašper Trpin. Oba se strinjata, da se ne bo nič spremenilo, dokler ne bomo zavrnil zanič kave. "Meni je čisto nepojmljivo, da si nezadovoljen s kavo in kljub temu nič ne rečeš, tudi če je kisla ali prežgana," meni Mirnikova. In dodaja: "Tisti, ki cenijo kavo, gredo v lokal, kjer je ponudba dobra."

Mirnikova pripoveduje, da so Slovenci sicer sprejeli ponudbo "kave na poti" (Coffe to go), a še vedno je pri nas pitje kave obred. Čas za kavo je tudi čas druženja, ko se usedemo in si v miru privoščimo dozo kofeina. Popolnoma drugače pa je v sosednji Italiji. Njihovo ponudbo dobro pozna, saj je tam delala kar 10 let. Italijani imajo namreč navado, da zjutraj na hitro prvo kavo spijejo pri pultu in odhitijo naprej. "Če naročiš kapučino pred kosilom, te čudno gledajo." Sama sicer meni, da pitje kave mora biti obred, a to naj bo obred doma. "Ne podpiram pa tega, da že zjutraj sediš na kavi v lokalu. Bolj mi je blizu ta italijanski način, da na hitro spiješ in greš. Ko pa si doma, pa eksperimentiraj."

Tudi vi dan začnete s skodelico kave?
Tudi vi dan začnete s skodelico kave? FOTO: Thinkstock

Kava nujno zlo, a z okusi lahko tudi eksperimentiramo

A kot kritično nadaljuje, smo Slovenci glede ponudbe kave premalo zahtevni in precej dolgočasni pivci. "Kavo večina dojema kot poživilo, le redki jo pijejo zaradi užitka.Meni, da je 80 odstotkom Slovencem vseeno, kakšno kavo pijejo. "Največ kave kupimo v trgovinskih centrih, tisto, ki je poceni," še pripoveduje naša sogovornica.

V zadnjem času se sicer uveljavljajo tudi kave iz avtomatov, v čedalje več lokalih ponujajo tudi kavo z različnimi vrstami mleka. A Slovenci novitete sprejemamo zelo počasi, razlike pa so tudi glede na regije v Sloveniji in izobrazbo posameznika. "Bolj izobraženi so bolj zahtevni pivci kave," poudarja. Kot rečeno pa je vsekakor tudi pomembna lokacija, če govorimo o Drive Caffeju, pravi Mirnikova. "Ni veliko možnosti, da bi preživel recimo v Prekmurju ali Dravogradu."

Kava bo dobra le, če jo v lokalu znajo pripraviti

Kot pereč problem pa izpostavi tudi dejstvo, da ni nobenega izobraževanja tistih, ki nam pripravijo skodelico kave. "Danes lahko vsak skuha kavo. Le redki pa so pripravljeni prisluhniti ali plačati za izobraževanje, tečaj," je kritična Mirnikova. Da je to velik problem, poudarja tudi Trpin. "Nimamo nobenega učbenika, nobene knjige o kavi, na internetu pa kroži preveč napačnih informacij," pripomni. Problematičen je že šolski sistem, ki bodoče gostince ne izobražuje v pripravi kave.

"Zavedati bi se morali, da se v eni skodelici kave skriva eksplozija okusov," pripoveduje Trpin. "V eni skodelici najdemo od 1.200 do 1.300 različnih substanc, s tem se ne more primerjati nobena pijača." A kot poudarja, je vse odvisno od priprave. Kajti tudi če v pražarni pripravijo vrhunsko mešanico, bo kava dobra le, če jo v lokalu znajo pripraviti. "In tukaj se pojavi problem. Tudi v tem poslu največ štejejo izkušnje, ki pa jih pri nas primanjkuje."

Sam pogreša kavarne, kjer ponujajo dobro kavo. Kot pravi, je malo lokalov, ki imajo dolgo tradicijo. Bolj kot "kavo na poti" vidi prihodnost dobre kave v odprtju "kavarn z dušo" v starem mestnem jedru. Medtem ko "kavo na poti" bolj povezuje s hitrim tempom življenja. Po njegovem mnenju se bo del te ponudbe zagotovo obdržal, a svetle prihodnosti tovrstnemu načinu pitja kave ne napoveduje. Mogoče bodo mlajše generacije temu bolj naklonjene. Kljub temu pa meni, da "ti ostane to, kar si najprej poskusil. Če si prvo kavo spil doma, potem jo boš najraje pil doma". Kot je tudi prepričan: "Če je bila prva kava slaba, ti okus ostane in je ne boš nikoli pil".

Ponudba sledi hitremu tempu življenja

A Sašina ponudba kave je zagotovo zgodba o uspehu. Pravi, da je z obiskom več kot zadovoljna, največja gneča je med 7. in 9. uro zjutraj. Tudi sama priznava, da je seveda kavo prijetneje spiti v družbi s prijatelji in malo pokramljati, a zjutraj za to ponavadi nimamo časa. In tudi ona prikima, da na nek način s tovrstno ponudbo sledijo današnjemu hitremu tempu. "Naše stranke so ljudje, ki živijo hiter tempo, so uspešni in nimajo časa 'sedeti na kavi', vseeno pa potrebujejo jutranjo kavo in zdrav smuti, da jih napolni z energijo za naporen dan. Večini smo mi prva postaja na poti v službo." Se pa strinja, da je zelo pomembno, na kakšen način pripraviš kavo in tudi postrežba mora biti prijazna. "Stranke potrebujejo to minutno terapijo."

Spijemo in odvržemo: pomislite na okolje in prinesite svojo skodelico

Ko govorimo o "kavi na poti", pa vsekakor ne moremo mimo ekološkega vidika. Lončki za enkratno uporabo so velika obremenitev za okolje. Trpin pravi, da je kava v lončkih izredno neosebna. Zagovarja pa idejo, da prinesemo svoj lonček za večkratno uporabo.

Mirnikova v razmislek ponuja biorazgradljive lončke. Ob tem pa še dodaja, da večina kavo, ko jo vzame s seboj, spije na hitro, v avtu, in nima navade, da bi jo nosila v službo in tam skodelico pomivala. Tudi zato se verjetno še ni tako razširila navada, da prinesemo svojo skodelico.

Temu prikimava tudi Saša, ki pojasnjuje, da so v prodaji že imeli steklene in plastične lončke, a se žal niso prijeli. Spodbudno pa je, da vseeno imajo nekaj strank, ki prinesejo svoj lonček.

Saša pravi, da s ponudbo "kave na poti" sledijo današnjemu hitremu tempu življenja.
Saša pravi, da s ponudbo "kave na poti" sledijo današnjemu hitremu tempu življenja. FOTO: Aljoša Kravanja

Naj se kultura pitja kave dvigne na višji nivo

Doma, v kavarni, na poti, kratka, z mlekom, podaljšana in še bi lahko naštevali, a če sklenemo, je pomembno, da je kava dobra in da ne pristajamo na slabo. "Predvsem si želim, da se kultura pitja kave dvigne na višji nivo, da ljudje začnejo uživati v kavi, ne pa da je vsaka dobra," poudarja Mirnikova. "Veliko je še treba spremeniti, a stanje se popravlja, čeprav izredno počasi," pa zaključi Trpin.

Na vprašanje, kakšni pa so njeni načrti za prihodnost, Saša odgovorja, da želi ostati unikatna in ji zaenkrat to, kar ima, zadostuje. "Stranke me prepričujejo, naj lokal razširim, da bi se lahko usedli in v miru poklepetali. A menim, da je takih lokalov že dovolj, zato obstoječe ponudbe ne bom povečevala." Razmišljala je, da bi postavila podoben lokal še ob drugi prometni cesti, a so zemljišča precej draga, pa tudi primerno lokacijo je zelo težko najti. Zato vam bo še naprej na isti lokaciji pred službo postregla kavo z nasmehom.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vig1
20. 01. 2017 13.23
+1
Zanimivo, sem mislil, da sem v veliki manjšini med tistimi, ki ne pijemo te zanič in najbolj precenjene tekočine na svetu, pa po anketi vidim, da nas je kar polovica ljudi, ki ne pijemo kave.
minnaema@yahoo.com
19. 01. 2017 14.17
Slovenčki pijemo produkt kave po večini-one, ki prihaja iz Hamburga- saj NEMŠKA kava NI bila nikoli okusna a pozabljamo na kavo, ki je pakirana v 250g. boratolčkah, ki je pri naših sosedih doma & zelo, zelo dobra kava iz Trsta doma, pa da ne bom reklamirala katera kava je to, ker jo vsi poznamo le malo preveč zasoljena je cena - morda tudi zato, ker so ODLIČNI z okusom te kave - zato tudi tržijo z ceno, ki jo sami diktirajo - saj raje popiješ eno odlično express kavo kaor tri slabe neokusne kave- kajne in Lp
kukalatemajka
19. 01. 2017 11.11
+0
to kar se v sloveniji .... v 80%.... prodaja po imenom kav je sramota je žalitev za ta plemeniti napitek žal so spet pametni tisti ki v življenju ni spil pol litra dobre kave ...... ko gospodični ki imata pred sabo belo kavo in kavo s toplim /mrzli mlekom modrujeta o kakovosti kave je enako ko da bi vegan mesarju modroval da je sojina polpeta boljša od medium stejka
Diškor
18. 01. 2017 22.57
-3
Koalicija z nepovabilom na včerajšnjo večerjo v čast bodoči prvi dami ZDA Melaniji Trump dobila veliko zaušnico
Diškor
18. 01. 2017 22.57
-4
Donald Trump se je včeraj zvečer, tri dni pred prisego za ameriškega predsednika, odpravil v Washington in New York, kjer se je udeležil dveh glamuroznih zabav. Na eno so bili povabljeni njegovi največji donatorji in mednarodni diplomati. Na gala sprejem, ki je bil organiziran v čast bodoče prve dame ZDA Melanie Trump, ga sicer ni bilo, sta pa bila tam poleg slovenskega veleposlanika v ZDA Boža Cerarja, povabljena poslanca največje opozicijske stranke SDS Tomaž Lisec in Žan Mahnič, ni pa bil povabljen prav nihče iz vladajoče koalicije, kar predstavlja vidno zaušnico vrhu naše države, ki se je glede izvolitve Trumpa obnašala preveč pasivno, sploh glede na dejstvo, da je bodoča prva dama slovenskega rodu.
proofreader
19. 01. 2017 08.17
Naša predstavnika pa s pogrebnimi kravatami namesto metuljčka.
štrekeljc
19. 01. 2017 09.43
Če že pišeš o tej večerji potem tudi povej, kdo jo je organiziral, kajto organizator je tisti, ki izbira povabljence. Organizator te večerje v čast prve dame pa je bilo slovensko veleposlanistvo!
kurcvasgleda01
18. 01. 2017 22.17
-2
ni je čez kave na poti na Petrolu...zmaga
maniac29
18. 01. 2017 22.07
-3
a je že kdo pogledal kam gre odtok,od kje je speljana elektrika in voda,pa kdo je izdal upurabno dovoljenje,sanitarij tudi za osebje ni,pa dobro ,saj v tej banana republiki je vse možno....ni vse tako rožnato kot je prikazano v poslovni ideji.
maniac29
18. 01. 2017 22.01
+1
kava,telefon,šminka pa še sendvič,ne eno ne drugo ne gre za volan,saj policija dela isto.
abigail
18. 01. 2017 21.42
+6
Zdaj pa mi zrelo in z vso razpoložljivo inteligenco, ki jo premorete, razložite, zakaj sem dobila na e-mail obvestilo o neprimernem in zato izbrisanem komentarju, v katerem sem samo razložila, da mi kava več ne diši in sem jo nehala piti!?!? Koga - za vse na svetu! - sem pa s tem svojim komentarjem užalila, prizadela ali diskriminirala? Hja, tudi po takih cenzorjih se vidi, zakaj gre naša civilizacija počasi v franže....
periot22
18. 01. 2017 20.05
+4
To je podpiranje lenobe vsaj si lahko prav vsak kavo skuha doma samo ri. je treba prej dvignit!!!!!!!!!!!!!!!!!!Enako kot telefon tudi kava ne spada med vožnjo v avto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JohnSmith000001
18. 01. 2017 21.03
+2
ne pijemo vsi turške. sam potrebujem estreto - čisto kratko kavo iz mašine in sem zahteven in zavrnem slabo narejeno vodico
Uporabnik113089
18. 01. 2017 19.09
+8
Lepa reklamica. Vsa čast. Dva dni nazaj ste se razpisali o nevarnostih uporabe mobilnikov med vožnjo motornih vozil, danes pa "ste že sprejeli kavo na poti, kar dokazuje tudi obiskanost Drive Caffeja na eni najbolj prometnih slovenskih cest." Direktor državnega direktorata za varnost v cestnem prometu pa nič! Najbrž ga je dvakratno praznovanje Božiča in Novega leta tako zdelalo, da je še vedno v rožicah...
piu
18. 01. 2017 17.18
+2
boljš bi bilo, če bi Kaker Rjafc kuhal kavo za narod kod, da se s politiko ukvarja......
piu
18. 01. 2017 17.19
+1
ŠKIS
18. 01. 2017 16.33
+18
A ni pitje kave med voznjo lahko nevarno kot telefon
igorli
18. 01. 2017 20.37
-4
piko3
19. 01. 2017 14.37
+1
Vsi bi morali narediti test varne vožnje. Obe roki morata biti vedno na volanu. Kako potem lahko v avtu piješ kavo?
elsh
18. 01. 2017 16.32
+15
Če hočeš kavo se zapelješ do Trsta ali Gorice. To kar dobiš pri nas ni k od kave. Standardi glede tega so pa pri nas isti kot pri pizzi, ki si jo razgledani gurmani začinijo s kečapom...
User768643
18. 01. 2017 16.27
+3
Vsaka čast poznavalcem. Čeprav pri meni je to isto kot vino, pivo, hrana,... Ne vem kakšne je kvalitete, kakšne vonjave skriva,itd... Vem pa, kaj je meni dobro in kaj ne. Včasih na srečo, včasih na žalost.
nikhrast
18. 01. 2017 15.52
-2
Zdaj pa na tečaj kako naredim šalco instant kave. Kdo pa ima cajt kuhati turško kavo ali pa uporabljati te kompliicirane aparatue, če se pa ustaviš v kafiču, pa veš katera verig dela kavo po tvojem okusu. Starbucks, Timothy's...
maniac29
18. 01. 2017 15.42
+4
vse lepo in prav,samo ne vem,kdaj bodo prijazne punce začele iztavljati račune,v letu in pol ga nisem dobil niti enkrat. ne razumem da pri takem prometu ni niti zavezanka za ddv.
User768643
18. 01. 2017 16.33
+2
?rnogled
19. 01. 2017 08.09
+1
Maniak ima prav,če plačaš kavo z ddv in ne dobiš računa,je jasno,da gre ddv v napačne roke.Ddv plačujemo državi,ne gostincem,da si izboljšajo svoje stanje na trr.
Teoretik zarot
18. 01. 2017 15.36
+10
toti lončki so sam sraje ku jih na usakim vogalu leži ceu kontjner ku folk use čez vokn meče
flexi22
18. 01. 2017 15.36
+8
naj slabše kave so na počivališčih na avto cesti tudi če se pritožiš pritožbe ne sprejmejo ker drugačnega neznajo ali nočejo skuhat..za kavo kuhat ne samo mlinček inkafetera ampak tudi osebje mora bit uglašeno kot instrument
tarmac
18. 01. 2017 14.43
-3
Kava pa kava pa kava...narod je postal obseden z KAVOOO......gremo na kavo...oglasi se na kako kako....greno zvecer na kako kavo?? Pa kak kafe...itak vsak spije pir al pa spricer...ce pa nisi o ejen z evrami je se pa tolk boljs
tarmac
18. 01. 2017 14.43
+3
bojseme
18. 01. 2017 14.23
+8
In kolko stane ta reklama?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.