Slovenija

Slovenci smo veliki ljubitelji kave. Ste med njimi?

Ljubljana, 01. 10. 2015 02.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
57

Po jutru se dan pozna, pravi stari rek, za ljubitelje kave pa velja, da se dan brez jutranje kave sploh ne začne. Da je kava pomemben del naših življenj, razkriva tudi podatek, da smo Slovenci po porabi kave v samem svetovnem vrhu. Če ste ljubitelj te dišeče in poživljajoče tekočine, danes praznujete, saj prvič obeležujemo mednarodni dan kave.

Leta 2014 je bil sprejet predlog, da bi vsako leto 1. oktobra praznovali mednarodni dan kave. Mednarodna organizacija za kavo je tako za prvi mednarodni dan kave razglasila prav današnji dan, dogodek, ki bo povezal številne države po svetu, pa so 'začeli' z dvodnevnim forumom na temo kave na razstavi Expo 2015 v Milanu. Do sedaj so ljubiteljice in ljubitelji kave mednarodni dan kave obeleževali zelo različno, večina držav pa je praznovala vsako leto 29. septembra in, kot kaže, se tega datuma ne bodo mogli odpovedati. Tako so pred dvema dnevoma v ZDA dan kave obeležili s številnimi predavanji na temo ugodja, ki ga nudi kava, hkrati pa so poskrbeli za številne promocijske dejavnosti, med njimi tudi za akcijske cene kave.

Ali bo danes v okviru mednarodnega dneva kave v Sloveniji potekal kakšen poseben dogodek, ni znano. Morda pa vam bodo v kakšni kavarni vseeno dali nekaj popusta, če jih boste opozorili, da ta črna, dišeča in poživljajoča tekočina praznuje prav danes.

Podobno bo tudi današnji dan. V številnih državah bodo mednarodni dan kave obeležili s posebnimi akcijskimi cenami kav, ali pa bodo na ulicah pripravili posebne pokušine kav, sejme in razstave, lahko pa se boste udeležili tudi katerega od predavanj na temo pravične trgovine in zdravstvenega vidika uživanja kave. Večina dogodkov je objavljena na uradni spletni strani mednarodnega dneva kave, lahko pa jih poiščete tudi na družbenih omrežjih pod oznako #internationalcoffeeday. 

Ne glede na to, ali imate radi kratko, dolgo, črno ali belo, dejstvo je, da je kava pomemben spremljevalec skozi naša življenja. Za mnoge se namreč dan začne šele, ko popijemo jutranjo kavo. Upamo, da ste svojo jutranjo 'dozo' kofeina danes že dobili in da ste 1. oktober začeli kot se spodobi.

Kava je tudi zdravilna, pomembno je le, da ne pretiravamo s količinami.
Kava je tudi zdravilna, pomembno je le, da ne pretiravamo s količinami. FOTO: iStockphoto

Vse se je začelo s poskočnimi kozami

Če verjamete legendam, potem je prve učinke kave v 9. stoletju zaznal etiopski pastir, ki je opazoval, kako so njegove kozice, ki so grizljale rdeče sadeže na drevesih ob pašniku, postale nenadoma veliko bolj poskočne in igrive. Začel je še sam eksperimentirati in žvečiti sadeže kavovca. Kmalu se je to razvedelo, zato so tudi drugi začeli trgati in žvečiti rdeče sadeže, saj so ugotovili, da jih sadeži poživljajo in jim pomagajo bedeti dlje časa. Čez čas so Arabci ugotovili, da se da iz rdečih sadežev narediti pijačo, ki ima podobne učinke, in tako so rdeči sadeži kmalu postali pomembno tržno blago.

V Evropo so kavo, tako kot marsikatero drugo kulturno rastlino, prinesli italijanski trgovci. Kava, ki je podaljševala budnost, je hitro postala priljubljena, leta 1645 pa so v Italiji odprli prvo 'kavarno'. Danes so kavarne praktično na vsakem vogalu, ponujajo pa vam ogromno različnih vrst kavnih napitkov od espressa, americana, macchiata, cappuccina, latte macchiata, mocaccina, ledene kave, ponekod pa vam bodo skuhali tudi turško kavo. Zelo so priljubljene kave, ki vam jih postrežejo v plastičnih lončkih in jih lahko odnesete s seboj (coffee to go), pa različni kavni avtomati, ki jih boste našli v vsaki malo večji ustanovi.

Veliko Slovenk in Slovencev še vedno prisega na 'klasično' turško kavo.
Veliko Slovenk in Slovencev še vedno prisega na 'klasično' turško kavo. FOTO: Reuters

Kava je pač pomemben del življenja marsikaterega Zemljana, tudi Slovenk in Slovencev. Po podatkih Euromonitorja za leto 2013, največ kave spijejo na Finskem, kjer v povprečju porabijo 9,6 kilograma zrn kave na prebivalca. Sledijo jim Norvežani in Nizozemci, na četrtem mestu s 6,1 kilograma na prebivalca pa smo uvrščeni Slovenci. Ta podatek nas je malce presenetil, saj bi pričakovali, da bodo pred nami 'vsaj' Bosanci, ki so se uvrstili 'šele' na 11. mesto. 

Poznamo kar 60 vrst kavovcev

Kava je napitek iz prevretih praženih in zmletih zrn rastline kavovca. Obstaja okoli 60 različnih vrst kavovcev, ki dajejo različne vrste plodov, zato se med seboj močno razlikujejo tudi okusi kav. A okus kave ni odvisen le od vrste rastline, pač pa tudi od podnebnih razmer ter podlage, na kateri rastejo rastline. Na okus kave pa vpliva tudi obdelava zrn, skladiščenje in celo postopek transporta.

Zanimivo je, da večina trgovcev s kavo ne uporablja semen le ene vrste kavovca, pač pa mešajo semena različnih kavovcev v točno določenih razmerjih. Okoli 70 odstotkov svetovne populacije pije kavo vrste arabica, ki je bolj blaga in aromatična, okoli 30 pa kavo vrste robusta, ki je bolj grenka, manj aromatična, a vsebuje za 50 odstotkov več kofeina.

Večina trgovcev s kavo ne uporablja semen le ene vrste kavovca, pač pa mešajo semena različnih kavovcev v točno določenih razmerjih.
Večina trgovcev s kavo ne uporablja semen le ene vrste kavovca, pač pa mešajo semena različnih kavovcev v točno določenih razmerjih. FOTO: Reuters

Plantaže kavovcev uspevajo v t.i. kavnem pasu (coffee belt), ki obsega pas okoli ekvatorja. So pa rastlino v 17. in 18 stoletju razširili tudi na druga območja. Največja pridelovalka kave je že vrsto let Brazilija, ki je glede potrošnje kave na prebivalca s 4,8 kilograma 'šele' na 10. mestu. Zaslužki, ki jih s kavo ustvarjajo lastniki plantaž, obratov za praženje ter proizvajalci kav so ogromni. Mnogi ocenjujejo, da je kava drugo najbolj prodajano blago na svetu – takoj za nafto.

Precej kritik je gojenje kavovcev deležno zaradi velike potrošnje vode, saj ta drevesa za svoje uspevanje potrebujejo velike količine vode, ki je v teh vročih predelih seveda primanjkuje. Prav tako na plantažah in v sortirnicah delajo tudi otroci, zato si mednarodna organizacija za kavo (tudi s pomočjo praznovanja svetovnega dne kave) prizadeva osveščati ljubitelje kave, kako pomembna je pravična trgovina.

Opojna tekočina, ki je povrhu še zdravilna

Seveda pa ne smemo zanemariti zdravilnih učinkov kave. Mnogi sicer vztrajajo, da je uživanje kave škodljivo, a so vedno glasnejši tisti strokovnjaki, ki so to tezo ovrgli. Ti dokazujejo, da ima kava blagodejni učinek na telo, seveda, če kavo uživamo v zmernih količinah. Glede dnevno priporočene količine kave so različna mnenja, načeloma pa se strokovnjaki strinjajo, da sta 1 do 2 kavi na dan povsem dovolj. Vam pa tudi dodatna skodelica kave ne bo škodila.

Ključna sestavina kave je kofein, ki se po zaužitju zelo hitro absorbira v kri in nas prebudi.
Ključna sestavina kave je kofein, ki se po zaužitju zelo hitro absorbira v kri in nas prebudi. FOTO: Profimedia

Kava vsebuje kofein, pa tudi veliko flavonoidov, ki delujejo antioksidativno. Prav tako vsebuje tudi vitamine in kalij. V eni skodelici kave je kar 11 odstotkov dnevno priporočene vrednosti vitamina B2, 6 odstotkov vitamina B5, našli pa boste tudi magnezij in niacin.

Imajo dokaze, da kava zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, srčnih obolenj, Alzheimerjeve in Parkisonove bolezni ter celo diabetesa tipa 2. Več študij je namreč pokazalo, da imajo ljudje, ki redno pijejo kavo, do 65 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za Alzheimerjevo boleznijo, ki je glavni vzrok demence. Uživanje kofeina za 3 od 11 odstotkov pospešuje presnovo in pomaga pri izgorevanju maščob v telesu.

Seveda pa je, tako kot marsikje druge, tudi pri uživanju kave pomembno, da ne pretiravamo. Če menite, da ste odvisni od kave in bi radi zmanjšali njeno uživanje, potem morate vedeti, da je potrebno količino popite kave zmanjševati postopno, da bodo odtegnitveni simptomi (glavobol in depresija) čim blažji, šok za telo pa čim manjši.

Preverite, kako dobro je vaše poznavanje kave!

Še nekaj drugih zanimivosti:

- julija lani so v Južni Koreji pripravili rekordno veliko skodelico kave, ki je vsebovala kar 3700 litrov kave.

- prva nadzorna kamera na svetu iz leta 1991 je snemala vrč s kavo. Zaposleni na Univerzi v Cambridgeu so namreč postavili kamero, ki je snemala aparat za kavo, da so lahko prek kamere preverili, ali je v vrču še kaj kave, da bi si prihranili nepotrebno hojo do skupne kuhinje.

- najdražja kava na svetu je iz plodov kavovca, ki so jih zaužile in iztrebile cibetovke in sloni. Cibetovke so podlasici podobne živali, ki rdeča zrnca pojedo, jih iztrebijo, iz teh zrnc pa nato zmeljejo kavo, ki se imenuje kopi luwak. Za skodelico te kave boste morali odšteti več kot 20 evrov. Še dražja je kava, ki so jo 'pridelali' sloni. Za skodelico kave black ivory boste plačali okoli 50 evrov.

Mednarodni dan kave je lahko tudi dober izgovor, da si privoščite kakšen dodaten odmor, seveda ob kavi.
Mednarodni dan kave je lahko tudi dober izgovor, da si privoščite kakšen dodaten odmor, seveda ob kavi. FOTO: Thinkstock

- kava pa je močno skrbela angleškega kralja Karla II. Ta je leta 1675 v Angliji prepovedal delovanje kavarn, ker je bil prepričan, da se ob tej črni tekočini zbirajo ljudje, ki so se zarotili proti kroni.

Je učinek jutranje kave že začel popuščati? Morda pa je čas, da si privoščite naslednjo skodelico dišeče kave?

Prilagamo še nekaj povezav do receptov, po katerih si lahko pripravite jesensko kavo, kavni sladoled ali pa nepogrešljivi tiramisu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
02. 10. 2015 16.08
-1
Kava in nafta najboj iskani surovini,če odmislimo informacijski material.
FesterAdams
02. 10. 2015 13.42
-1
Štajercev nas s kavo ne žaliti. Čez dober špricar ga ni.
strel?ek
02. 10. 2015 11.54
+2
kava je odlična,sploh ko je pa bila po 50 c
Principat
16. 03. 2016 10.05
ali pa v trgovini 100 g Barcaffeja za 89 TOLARJEV
tone078
02. 10. 2015 08.17
+4
so že opazili da gremo radi pred službo na kavo,in bodo kar naenkrat dodali še 10 odstotkov davka na kofeinske izdelke. slabši so od parazitev
nemojte
01. 10. 2015 22.41
-1
Bar kafe ne bi zamenjala za nobeno kavo
periot22
01. 10. 2015 21.25
+2
kava je zakon
felix59 drugič
01. 10. 2015 20.39
+1
Vsake toliko časa operem nogavice, brozga je kot slaba kava , ampak je vsaj nekaj.
Katja Jernejšek
01. 10. 2015 20.05
+6
Od kave ne moreš biti odvisen ampak si lahko z njo kvečjemu zasvojen(v anketi tudi napačno sprašujete). Odvisni smo od kisika, vode, hrane...., zasvojeni pa smo lahko s cigareti, alkoholom, drogami itd. Avtorica bi to morala vedeti.
Jebiga009
01. 10. 2015 22.49
ni pa res da smo lahko od vsake droge zasvojeni .... od kofeina boš rahlo telesno zasvojen , od tobaka-nikotina boš mal bolj telesno zasvojen , od thc-ja ne boš zaasvojen ,, kvečemu psihično navajn (pa še to pomoje v družbi) .. od alkohola boš isti kot heroinski odvisnik ;)
Jebiga009
01. 10. 2015 22.50
+1
pa na sladkor ne smemo pozabt ki te telesno zasvoji zlo močno ,če ga redno uživaš.
Jebiga009
01. 10. 2015 22.51
+1
sladkor je droga tako kot kava samo da sistem to na polno promovira ker ti ne da nč mislit ,te samo ohranja v suženjskem kapitalizmu .
Roxy79
01. 10. 2015 19.22
+5
ja.sploh v JU...tam imejo kavico na pol urce............poredko na 1h............. zato pa so tako dolge čakalne vrste vsepovsod...............Edin v Hoferju in Lidlu. ni čakalnih vrst.........
nikhrast@yahoo.ca
01. 10. 2015 16.05
-12
Pogrešam Starbuck kavo v Sloveniji.
Wuuut
01. 10. 2015 20.11
+9
Kava, katera stane za 4 in po okusu ni nič posebnega. Sem že probal in mi ni všeč
nikhrast@yahoo.ca
02. 10. 2015 02.13
-5
Wuuut
02. 10. 2015 15.12
+6
Cappucino, Vanilla Latte in frappucino ne spomnim se ker točno, vendar so bile vse preveč nacukrane. Je to za to da enkrat probaš ni pa to da bi vsak dan pil.
simple_mind
01. 10. 2015 14.29
+3
Kateri Slovenci ?
nemojte
01. 10. 2015 15.16
VSEZNALECno1
01. 10. 2015 14.00
-3
KAVICA NA DAN ODŽENE MOJGA DOHTARJA STRAN........DVE pa 100%....... zdej za druge ne vem, mojga dohtarja sploh še vidu nisem.....
abigail
01. 10. 2015 13.26
-3
Vsak, kdor pije vsaj po eno skodelico kave vsak dan vsaj en teden, postane odvisen in bo moral preživeti kakšen dan ali vsaj nekaj ur glavobola in omotice zaradi odtegnitvenega sindroma, če jo preneha piti. Kdor jo pije vsak dan in misli, da ni odvisen, se moti. Večinoma ljudje sploh ne pogruntajo, zakaj začne boleti glava pozno popoldne, hehe... To vem in priznam iz lastnih izkušenj, ker sem jo že velikokrat prenehala piti in ponovno začela. Ena skodelica na dan res ne škodi in prija, razen da povzroči odvisnost. Ugotavljam pa, da mi ni v popolnoma nobeno korist, če jo pijem, ko sem zelo utrujena in zaspana. Takrat zna celo škodovati, ker se pritisk zaradi preutrujenosti že brez kave dvigne.
bgko
02. 10. 2015 13.55
BlackOnyx
01. 10. 2015 12.53
-2
Raje spijem zeleni čaj ali pravi kakav - več pozitivnega kot kava in manj slabih lastnosti kot kava!
abigail
01. 10. 2015 13.26
+1
Wuuut
01. 10. 2015 20.09
+1
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
01. 10. 2015 20.23
+1
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
01. 10. 2015 20.23
+3
BlackOnyx
01. 10. 2015 22.14
+1
@Wuuut: nikakor ne kadim, nisem nikoli, ker mi cigareti grozno smrdijo.
Wuuut
02. 10. 2015 15.09
Aha vredu, ker mi nekateri ljudje stalno govorijo, da se moram izogibati kavi, češ da je nezdrava, medtem pa prižgejo še zadnjega in spijejo zeleni čaj, ker je to zdravo :D
Joker3
01. 10. 2015 10.33
+4
Škoda, da na embalaži ni naveden izvor kave ( etiopijska...).
1airbus
01. 10. 2015 11.12
+4
Suckhead
01. 10. 2015 12.08
+1
Turška kava je vrsta kave, ki jo lahko gojiš marsikje. Vsaj tak se meni zdi.
BŠK
01. 10. 2015 10.32
+2
MMmm kako diši. Pa ko se legende zberemo je najlepše....
wizeman
01. 10. 2015 11.03
-2
Legende se zbirajo ob pivu, vinu ali šnopcu.....
elsh
01. 10. 2015 10.19
+11
Da bi razumeli razsežnosti krize, v kateri se nahajamo, je dovolj sesti na teraso naključnega ljubljanskega lokala in si zaželeti espresso. Tu, na poti med Dunajem in Trstom, svetovnima prestolnicama, ki sta spisali lep del zgodovine kave v Evropi, je bilo še pred nekaj leti laže najti vodovodarja, ki bi izdajal račune, kot pa nezakisano kratko kavo. Danes je malce bolje, a ima človek, ki nekje ob Ljubljanici srka espresso, občasno še vedno občutek, da ga od Italije ločijo vsaj trije oceani in šest srednje velikih morij. Od svojih zahodnih sosedov smo se pač raje kot kuhanja kave ali peke pic naučili, kako na volitvah pogreti kakšnega postanega beb*a. Zgodba o ljubljanski kavi, Goran Vojnović
CastrumFF
01. 10. 2015 10.18
+11
Skoda da v Sloveniji NI nikjer dobre kave! Pojdite v Italijo in bote videli kaj pomeni prava dobra kava!
elsh
01. 10. 2015 10.21
+18
Žalostna resnica da na Autogrillu dobiš boljšo kavo kot v 'elitnih' lokalih v lj
Wuuut
01. 10. 2015 20.10
-2
bgko
01. 10. 2015 10.15
-5
Moraš biti moten, da piješ to žavbo. Učinek je pa tako ali tako placebo.
tedo41LUQmedo
01. 10. 2015 09.46
-7
Spet članek reklama, da bi se prodalo še več kave.