Slovenija

Slovenci med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi

Ljubljana, 04. 07. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred dopustom Slovenci zelo dobro poskrbimo za avtomobil. Smo sproščeni vozniki, ki pa jih zelo moti hupanje drugih. Na tujih cestah smo bolj živčni kot doma, najbolj nas moti prepiranje s sopotniki.

 

Evropski vozniki bodo poleti vsi skupaj prevozili več milijard kilometrov in ustvarili gnečo na cestah.
Evropski vozniki bodo poleti vsi skupaj prevozili več milijard kilometrov in ustvarili gnečo na cestah. FOTO: Reuters
Več kot 50 odstotkov evropskih voznikov predvideva, da bo na počitnicah prevozilo več kot 1000 kilometrov, od tega vsak četrti več kot 2000.

Približno 74 odstotkov evropskih dopustnikov se bo letos na poletne počitnice odpravilo z avtomobilom, kar je dvakrat več od tistih, ki se bodo odločili za letalski prevoz. Trije najpogostejši počitniški cilji so Italija (18 odstotkov), Francija (17 odstotkov) in Hrvaška (tudi 17 odstotkov). Nekoliko manj evropskih dopustnikov je izbralo Španijo (12 odstotkov), Bolgarijo (10 odstotkov) in Nemčijo (10 odstotkov).

Dobro poskrbimo za avtomobil

Slovenci se na pot z avtomobilom dobro pripravimo, na cesti najmanj tvegamo in smo med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi, je pokazala raziskava Goodyear Dunlop. 80 odstotkov preveri pritisk v pnevmatikah, 86 odstotkov se prepriča, če je dovolj tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, 78 odstotkov preveri raven olja v motorju. V Evropi se na pot še bolje kot Slovenci pripravijo Rusi.

Medtem ko kar 82 odstotkov Švicarjev ve, kako pravilno razporediti težke predmete v avtomobilu, je takšnih Slovencev le 67 odstotkov. Še slabše osveščeni so Poljaki, saj jih le 61 odstotkov pozna pravilni odgovor glede razporeditve prtljage. Slovenci tudi ne znamo prevažati hišnih ljubljenčkov, saj nas kar 61 odstotkov ne ve, kako poskrbeti za varnost živali in posledično vseh sovoznikov. V tej kategoriji smo tako najmanj ozaveščeni v Evropi. Med vsemi Evropejci pa znajo svoje hišne ljubljenčke najbolje prevažati Švicarji, in sicer kar 85 odstotkov.

Smo sproščeni, a premalo previdni

Slovenci smo se v največjem deležu (21 odstotkov) poleg Nemčije (22 odstotkov) opredelili za sproščene voznike, vendar za manj previdne. Medtem ko 51 odstotkov Francozov meni, da so previdni vozniki, je takšnih Slovencev le 27 odstotkov. Kar 44 odstotkov Slovencev bi med vožnjo na počitnice prekoračilo hitrostne omejitve, 54 odstotkov jih je v preteklosti že pospešilo, ko se je na semaforju prižgala rumena luč, 53 odstotkov je prehitevalo po dve in več vozil na dvosmerni lokalni cesti. V primerjavi z nami je takšnih Špancev le 27 odstotkov.

Želimo informacije o prometnih predpisih v tujih državah

Na počitnicah so štirje odstotki Slovencev sedli vinjeni za volan, medtem ko je pod vplivom alkohola vozilo kar 10 odstotkov Francozov in le odstotek Slovakov.
84 odstotkov Slovencev meni, da bi bile zelo koristne informacije o prometnih predpisih v tujih državah. Sicer bi bile tovrstne informacije najbolj koristne za Slovake (93 odstotkov) in najmanj za Italijane (63 odstotkov). V tujih državah pa se 22 odstotkov Slovencev med vožnjo počuti bolj nervozno kot doma. Najbolj živčni med vožnjo v tujini pa so Britanci, takšnih jih je kar 48 odstotkov.

Nasveti za varno vožnjo poleti:

- Preverite stanje svojega avtomobila – pred odhodom poskrbite za osnovna vzdrževalna dela, ne pozabite preveriti olja v motorju.
- Preglejte pnevmatike – prepričajte se, da imajo zadostno globino profila in da je tlak v pnevmatikah ustrezen.
- Spoznajte najet avtomobil – navadite se nanj in poskrbite, da je varen.
- Pripravite se za pot – poskrbite, da boste poznali pot in veljavne cestnoprometne predpise na poti.
- Zagotovite, da bo avtomobil pravilno natovorjen – poskrbite, da bodo potniki varni in prtljaga varno naložena. Najtežje predmete je potrebno naložiti horizontalno v prtljažnik avtomobila, in sicer čim bliže zadnjim sedežem. Pomembno je, da pri kombiniranih vozilih za prevoz potnikov in blaga med prtljažnik ter prostor za potnike namestimo zaščitno mrežo ali palice, s čimer zagotovimo, da predmeti ne morejo pasti v prostor za potnike. Pomembno se je tudi zavedati, da predmet v potniški kabini lahko med nesrečo deluje kot izstrelek. V primeru trčenja pri hitrosti 50 kilometrov na uro lahko steklenica, prenosni računalnik ali igrača na zadnjem sedežu avtomobila prileti v potnike spredaj tudi s 50-kratno lastno težo.

V Evropi je registriranih okrog 250 milijonov avtomobilov.
V Evropi je registriranih okrog 250 milijonov avtomobilov. FOTO: Dare Čekeliš
Slovence med vožnjo najbolj moti prepiranje s sopotniki – 22 odstotkov. Izmed vseh Evropejcev pa smo tisti, ki nas med vožnjo najbolj moti, če nam kdo trobi – 19 odstotkov. Zvok troblje moti denimo le pet odstotkov Avstrijcev.

- Pripravite sebe – popiti morate dovolj tekočine, da boste spočiti in si vzeli za pot dovolj časa.
- Počivajte – privoščite si počitek vsaj vsaki dve uri.
- Poskrbite za otroke – evropska direktiva predpisuje, da se morajo otroci, manjši od 1,5 metra, prevažati v primernem, homologiranem varnostnem sedežu. Voznike med vožnjo zelo moti, če otroci kričijo v avtomobilu, zato bo vsem bolj prijetno, če bodo otroci med vožnjo zaposleni. Ponudite jim igrače, s katerimi se bodo lahko med vožnjo igrali, vendar izberite mehke, saj težki in ostri predmeti ne spadajo v avtomobil.
- Bodite previdni tudi na cilju – pri najemu skuterja ali motornega kolesa za počitnice morate vi in vaši sopotniki vedno nositi čelado ter zaščitna oblačila, pri tem pa voziti defenzivno, saj niste navajeni na prometne predpise v tujini in ne poznate navad drugih uporabnikov cest.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norakuca
16. 02. 2012 09.12
jst vsak dan vozim po avtocesti, sm že 100x rekla, da bi bom na armaturo kamero naštimala, mislm, to vidš take burleske...vsi se čudijo ko se zgodi kak karambol...jst se čudm da jih ni več! ljudje sploh skoz šipo ne pogledajo če je cesta frej, kr gor...pa bakice z očali s podnom od pirovske flaše...ja bog pomagej...to je tko, ko podalšujejo vozniške do groba, namest da bi koga kdaj malo preverli, če je še sposoben za na cesto. pa ne me narobe razumet, to je nevarno in so resne stvari, ki jih srečujem zelo pogosto!
Robberto
05. 07. 2011 16.57
Dokler bo glavni namen in cilj opravljanje vozniški izpit in kazni le zaslužek bo tako. Ni važno koliko bodo kazni, ne bo nič rešeno. Dokler prihajajo mladina, ki opravljajo izpit na takšen način kakor se dela v Sloveniji bo tako.
wizeman
05. 07. 2011 09.48
@evropejc 05.07.2011, 06:18 3 Res je, Avstrijci imajo občutno nižje kazni, če gledamo relativno - glede na doghodke pa še bolj. Ampak, pri njih kazni učinkujejo. Pri nas pa ne, če ravno so astronomske. Je to po tvoje znak, da nismo nevarni vozniki? Bi rekel celo psihopatski....
is.gd.24sekund
05. 07. 2011 08.26
"Mene najbol moti ak mi kdo vozi 1cm za ritjo pa kljub temu da sem na voznem pasu in vozim 130km/h. " Mene ne moti, počasi manjšam hitrost dokler ne vozim 61km/h, ko pospeši in prehiti mu pa za ritjo po omejitvi s tadolgimi vozim.
DAEMONIUM
05. 07. 2011 06.18
"Slovenci med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi"? Sedaj pa že pretiravate! Dobili smo zakon na podlagi katerega imamo največje kazni v Evropi kot država z najmanjšim Evropskim standardom (Kresalka v zadnje ko je razlagala oz poizkušala razlagati kazni na TV ni povedala koliko zasluži avstrijski delavec in koliko naš, ne pa da je kazni preprosto primerjala med sabo kar je glede na različne standarde v obeh državah totalna neumnost) sedaj pa novinar ugotavlja da smo med najmanj nevarnimi vozniki v Evropi? Zakaj potem tašen mesarski zakon? Zakaj je kazen za popolnoma nedolžen prekršek "premik z vozilom" in ko enga pri tem nenamerno butneš 300eur in 3 pike? Zakaj je kazen če ne daš smerokaza pri zavijanju v desno(praviloma zaradi tega sploh ne pride do nesreč) kazen 300eur in 3 pike? Gre za navadno ropanje slovenskih državljanov in nima nobene zveze z prometno varnostjo.*!!!!!
Shorty Zupancic
05. 07. 2011 05.56
Mene najbol moti ak mi kdo vozi 1cm za ritjo pa kljub temu da sem na voznem pasu in vozim 130km/h. V takem primeru vklopim vse 4 žmigavce in tist za mano se oddalji. Brez kakega žuganja, groženj kazanjem fakiča in podobno. Bil sem velikokrat v po celi Italiji ko pa pridem v kašen Neapelj ali pa kako drugo mesto tam sem šele vidu kaj je to kaos v prometu. Sem šofer stal sem že v veliko zamaških po celi Evropi pa sem pogruntal da ti pizadrjenje nič ne pomaga in je bolše da lepo počakaš.
Civil
05. 07. 2011 03.33
Imamo pa zato najbolj nevarno milico v Evropi, ha! Kaj je zdaj to, prometna propaganda? Glede na to, kako malo nas je in da še manj potujemo po Evropi, se bomo lahko kmalu pohvalili še, a imamo tudi najmanj voznikov v Evropi, večina jih bo namreč na zdravljenju od alkohola ter po raznih terapijah odvajanja o drog in drugih psihičnih težav, kamor jih bo zaprla policijska država. Res smo lahko ponosni, še bolj bodo lahko naši potomci, ko se bomo enkrat osvobodili in začeli odkrito pogovarjari o preteklosti, ki jo doživljamo. Ne pozabite si zabeležiti ter shraniti imena in priimke, to bo nekoč še zelo pomembno!
wizeman
05. 07. 2011 02.14
@p1i 04.07.2011, 18:41 3 Ko sem se peljal proti morju(avtocesta) sem videl italijana PAZI! z dvema telefonoma v roki in z zapestji na volanu... sem rekel punci naj slika ampak me je videl in hitro pospravil :D Ha, pred mano je zadnjič vijugala punca (LJ), pa sem sklepal, da je pijana. Vozila je okrog 30/km/h in se sploh ni menila za okolico. Ko sem jo v križišču dohitel, sem videl, da v levi roki drži mobitel in čeblja, z desno pa skozi (levo) okno otresa čik. S čim je sukala volan, mi ni čisto jasno... mogoče je bil pa travestit.....
wizeman
05. 07. 2011 02.09
Med najmanj nevarnimi? Prej bi rekel med najmanj varnimi. Tako objestne vožnje zlepa ne vidiš drugje (Romunija,, Hrvaška, Srbija etc so razred zase)
saintjozef
04. 07. 2011 23.08
Zunaj pridni, doma si damo pa duška.
breznican
04. 07. 2011 21.04
to pa zdaj neki ne gre skup
zombie 1
04. 07. 2011 19.50
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha... Tale ja pa bosa!!!! :P
Milan Hišan
04. 07. 2011 19.19
SLOVENSKI VOZNIKI Z NAJVIŠJIMI KAZNIMI IN NAJNIŽJIMI PLAČAMI.
Martiny
04. 07. 2011 19.07
Nekdo je končno ugotovil, da prvotno naslov nima niti malo veze s člankom. Bravo 24ur! Iskrene čestitke za talentirane novinarje, ki očitno še sami ne vejo o čem pišejo!
tinetone
04. 07. 2011 18.55
"...Slovenci med najmanj nevarnimi..." toliko negacij ste dali v en stavek, da ste dali eno preveč glasiti bi se morali: slovenci med najmanj varnimi
p1i
04. 07. 2011 18.41
Ko sem se peljal proti morju(avtocesta) sem videl italijana PAZI! z dvema telefonoma v roki in z zapestji na volanu... sem rekel punci naj slika ampak me je videl in hitro pospravil :D
Uporabnik113189
04. 07. 2011 18.25
Naslov kar kliče po tem, da gre Katarina še k sosedom in tam za slovence "priskrbi" visoke kazni. Jasno v evrih.
azzkkr
04. 07. 2011 18.24
Ta vikend sem med dopustovanjem na Hrvaškem opazil točno to kar piše v tem članku. Ogromno slovencev iz nekaj pirov za šankom takoj za volan, nestrpnost pri vožnji, hupanje pešcem...etc. Zanimivo je bilo še to vseh teh nekaj 5 voznikov je imelo LJ tablice.
boyam
04. 07. 2011 17.59
naslov članka je tako uperjen kakor da smo slovenci nvem kakšni pijanci za volanom...nisem pa še nobenga vidu ki bi se odpravil kam na dopust pijan...pa normalno da je človek na tuji cesti bolj živčen..saj ne pozna ceste..pa dajte se malo zamislit..
Joze Koli
04. 07. 2011 17.57
slovenci tuti na dopustu pijani za volan,kdor je to napisal ni vreden,daje slovenc,ker to ni res! zanima me kdo je odgovoren,da t pride na spletno stran! mislim,da nimate jajc,da to poveste!