Slovenija

Slovenec proizvede 1,2 kg odpadkov na dan

Ljubljana, 15. 04. 2010 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./N.S.
Komentarji
9

Prebivalec Slovenije na dan proizvede povprečno 1,2 kg komunalnih odpadkov. Leta 2008 je bilo 74 odstotkov vseh nastalih odpadkov prepeljanih na odlagališča, ločeno zbranih pa le 11 odstotkov.

V soboto bo v Sloveniji potekala največja prostovoljna akcija z naslovom Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Cilj tega okoljskega projekta je združiti 200.000 prostovoljcev in izpeljati največjo okoljsko akcijo v Sloveniji doslej, izdelati prvi digitalni register in nacionalni zemljevid divjih odlagališč za odpadke pri nas, odstraniti najmanj 20.000 ton ilegalno odvrženih odpadkov, združiti vse ekološke akcije ter izobraževati in ozaveščati širšo javnost o načinu ravnanja z odpadki. 

Odkrili smo 11.394 divjih odlagališč in ustvarili prvo digitalno karto divjih odlagališč v Sloveniji! Verjamem, da se bomo državljani Slovenije v soboto združili in poskrbeli za našo svežo prihodnost! V kolikor zaradi različnih vzrokov ne bomo v celoti očistili katerega izmed divjih odlagališč, bodisi zaradi velikosti bodisi zaradi dostopa, se bomo potrudili, da bomo divje odlagališče očistili v kateri izmed naslednjih akcij! Aleš Pevc, eden izmed vodij projekta

Če se želite v soboto pridružiti akciji, si oglejte zbirna mesta. Gre za točke po vsej Sloveniji, kamor lahko prostovoljci, glede na to, katero vam je najbližje domu, pridete ob 9. uri zjutraj, akcija pa bo skupaj potekala pet ur. Na zbirnem mestu boste prejeli navodila, zemljevide, rokavice in vrečke za čiščenje, kljub temu pa lahko s seboj prinesete še kakšno dodatno vrečko in močne rokavice.

V akciji želijo ločeno zbrati 60-70 odstotkov odpadkov, ločevati pa želijo odpadke že na samem divjem odlagališču. Zaradi lažjega ločevanja odpadkov, transporta in recikliranja bodo manjše odpadke pobirali v barvne plastične vrečke, medtem ko nevarnih odpadkov (salonitke, igle, sodi z nedoločljivo vsebino, industrijsko nevarni odpadki, kemikalije, bojna in eksplozivna sredstva) ne bodo pobirali.

Slovenec proizvede 1,2 kg odpadkov na dan

Človek v razvitem svetu proizvede dnevno od enega do tri kilograme komunalnih odpadkov. Slovenija se po tem merilu uvršča med srednje razvite države; prebivalec Slovenije namreč proizvede na dan povprečno približno 1,24 kg komunalnih odpadkov (podatek velja za leto 2008). Največ jih je v omenjenem letu nastalo v savinjski regiji, najmanj pa v koroški.

Divja odlagališča
Divja odlagališča FOTO: M.K.

Količine komunalnih odpadkov na prebivalca na leto se v Evropski uniji v zadnjih letih – drugače kot v Sloveniji – bistveno ne spreminjajo in se po podatkih Eurostata za leto 2006 gibljejo okoli 517 kg na prebivalca na leto. Največjo količino odpadkov na prebivalca na leto (804 kg) je proizvedla Irska, najmanjšo pa Poljska (259 kg). Slovenija se je s 431 kg komunalnih odpadkov na prebivalca na leto v letu 2006 uvrstila sprejemljivo – pod povprečje EU.

Najbolj razširjeno odlaganje na odlagališčih

Najbolj razširjen način odstranjevanja komunalnih odpadkov v Sloveniji je še vedno odlaganje odpadkov na odlagališčih. V letu 2008 je pri nas obratovalo 61 odlagališč odpadkov; med temi je bilo 14 industrijskih, 47 komunalnih in eno odlagališče za nevarne odpadke.

Projekt je začrtan po vzoru projekta Let`s do it, Estonia, ki so ga v Estoniji izpeljali leta 2008 in z njim dosegli izreden odziv med prebivalstvom.

Odloženih je bilo 684.719 ton komunalnih odpadkov, to pomeni 74 odstotkov vseh nastalih ali 336 kilogramov na prebivalca na leto. Preostalih 25 odstotkov komunalnih odpadkov je bilo recikliranih ali odstranjenih kako drugače (z drugimi postopki odstranjevanja), manj kot en odstotek komunalnih odpadkov pa je bil odpeljan v tujino.

Ločenih odpadkov se zbere premalo

Slovenija pri ravnanju s komunalnimi odpadki zaostaja za drugimi državami, predvsem pri ločenem zbiranju odpadkov, saj količina komunalnih odpadkov narašča, ločeno pa nam jih za zdaj uspe zbrati le dobrih 11 odstotkov (podatek se nanaša na leto 2008). Glede na količino odloženih odpadkov se še vedno premalo odpadkov predela.

Velika težava so tudi divja odlagališča, kjer se odpadki odlagajo nenadzorovano, na površinah, ki niso namenjene za to.

Se boste pridružili akciji?

Ena od možnosti za ukrepanje je torej zgoraj omenjena akcija. Če se ji v soboto želite pridružiti, si oglejte zbirna mesta. Gre za točke po vsej Sloveniji, kamor lahko prostovoljci, glede na to, katero vam je najbližje domu, pridete ob 9. uri zjutraj. Zemljevid zbirnih mest si lahko ogledate tukaj. S seboj prinesite večje vrečke za smeti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant1
15. 04. 2010 19.33
Zato pa pravim, da mora biti v soboto parlament poln poslancev, da jih bom lahko prišel čistit
naivna
15. 04. 2010 19.16
Sramota za Slovenijo, posebno se za tiste , ki tako odmetavajo odpadke , brez miselnosti. Ce bi vsak dal, odpadek tja kot bi moral, kaj takega nebi bilo videti v Sloveniji..) Tako pa res sramota in ne se izgovarjat na industrijo , tudi druge drzave imajo industrijo in je smetisce organizirano za odpadke.
blue05
15. 04. 2010 16.28
sortiranje je prvi mali korak v pozitivno stran. Potrebno je proizvajati manj odpadkov in kupovati MANJ bedarij - kot so voda in sladkane pobarvane pijače,....manj pvc lončkov za kafe....Šele takrat se bo poznalo na okolju.
Tonček Balonček
15. 04. 2010 13.31
Goky, kdo torej, proizvajalci ali trgovski sistem? Oboji s eprilagajajo tržišču, to naj bi bila alfa in omega "sistema", ne pa neke socialistične vreče z moko in oljem v sodih! Ne vem, kdo si ej izmislil nove televizorje, zdaj bomo imeli milion še delujočih, starih, za na odpad. Potem to rbo vozijo spet nazaj na Kitajsko, kjer jih v tistih starih ladjav sužnji "razgrajujejo" na prafaktore in reciklirajo! Podobno je zračunalništvom, da ne omenjam prehrane, pohištva, konfekcije, ni čudno, da je toliko kamionov na cestah! Kaj ljudje noč in dan kupujejo, mi ni bilo nikoli jasno, kot da bo jutri vojna, vozički se kar šibijo, v njih pa same nepotrebne reči! Zakaj v cerkvah običajno sploh ni košev za smeti, v kinematografih je pa po vsaki predstavi en kubik smeti!? Pa kaj se gremo?
Goky
15. 04. 2010 12.32
+1
Kaj zavajajo narod. Odpadke delajo proizvajalci. Industrija največ zasluži z embalažo. Vsak artikel. ki kupiš plačaš tudi embalažo - pakiranje Ko sem kupil majhno omarico je bilo za polno prikolico kartona. Za smeti je kriv trgovski sistem. Spominjam se, ko sem šel v trgovino sem imel za olje svojo steklenico isto za mleko itd. Danes pa iz trgovine neseš največ vrednosti v smeteh. SISTEM?
santamaura
15. 04. 2010 11.44
+1
Smeti ne proizvajamo Slovenci ampak industrija, ki jih nam vsiljuje in za njih ne poskrbi. Mi jih sam mečemo po Sloveniji in od posameznika je odvisno kam in na kakšen način.
1A_
15. 04. 2010 11.15
Še dobro, da nisem povprečen Slovenec, ki smeti vseokrog. Ljudje, pamet v glavo. Smeti se pogosto vrnejo ...
Roxy79
15. 04. 2010 11.14
Mislim da Slovenec proizvede kvečjemu četrt kile dreka (govna) na dan. Smeti pa proizvede proizvodnja oz DRŽAVA,ki podpira takšen način. ZAKAJ....ZAKAJ.... in še 1x ZAKAJ...... je dala država pred nekaj meseci Pamperk plenice (in vse ostale) za nekaj centov pocenila..medtem ko je PRALNE plenice malenkost podrazila. Moram reči da na mesec bi tako prišparali 28€ in za toliko pa tudi ni stroškov z elektriko in pa vodo (kolikor potrebuješ za pranje pralnih plenic). Ste izračunali koliko velik kontejner smeti se proizvede SAMO z Pampers plenicami?? 1 paket kjer je 40 komadov plenic.... napolni 1 kontejner z lahkoto. no...40 plenic pa gre v nekaj dnevih. Torej..recimo...na mesec pridela mlada druzina... 3 kontejnerje plenic. Kje so še ostale "smeti",ki nam jih ponujajo v trgovinah (kot pakirana embalaža). eh.....
To, da proizvedemo toliko smeti ni naša krivda. Krivda je pri proizvajalcih artiklov. In praviloma smetarino bi morali plačati oni ne pa mi. Potem, bi verjetno kak USB ključek spakirali v primerno embalažo, ne pa tako veliko, da misliš, da pelješ domov televizor.