Slovenija

Slovenija bo glede ICC ravnala kot EU

Ljubljana, 02. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na posvetu med slovenskimi in ameriškimi pravnimi strokovnjaki glede Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) je Slovenija poudarila željo po ohranitvi integritete sodišča ter po pozitivnem sodelovanju ZDA s sodiščem. Slovenija bo glede tega vprašanja ravnala tako kot druge članice Evropske unije in države pristopnice.

Patricia McNerney: Ne bodimo naivni glede pritiska Evropske Unije. Unija strahovito pritiska na vse države na svetu, naj ne odpišejo sporazuma.
Patricia McNerney: Ne bodimo naivni glede pritiska Evropske Unije. Unija strahovito pritiska na vse države na svetu, naj ne odpišejo sporazuma. FOTO: POP TV

Glavna tema današnjih strokovnih pogovorov med slovenskimi in ameriškimi pravnimi strokovnjaki je bil ameriški predlog za sklenitev dvostranskega sporazuma o neizročanju ameriških državljanov ICC. Kot so pojasnili na MZZ, so strokovnjaki na pogovorih proučevali možnosti, v kolikšni meri obstoječi sporazumi med Slovenijo in ZDA že ustrezajo pričakovanjem ZDA glede neizročanja ameriških državljanov ICC.

S slovenske strani je pogovore, na katerih so poleg predstavnikov MZZ sodelovali tudi predstavniki ministrstev za pravosodje, obrambo in notranje zadeve, vodil državni podsekretar pravne službe MZZ Borut Mahnič. Ameriško delegacijo je vodila svetovalka ameriškega državnega podsekretarja za nadzor nad oborožitvijo in mednarodno varnost Patricia McNerney. Ameriško delegacijo je pozdravil tudi minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel.

Patricia McNerney in Johny Young (Foto: POP TV)
Patricia McNerney in Johny Young (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po srečanju s predstavniki ministrstev za zunanje in notranje zadeve ter pravosodje in obrambo je McNerneyjeva poudarila, da je šlo na tem prvem obisku za koristno izmenjavo mnenj, pri tem pa izrazila upanje, da se bo dialog nadaljeval.

Po besedah ameriškega veleposlanika v Sloveniji Johnnyja Younga sicer s slovenske strani ni nobenega znaka o pripravljenosti na podpis sporazuma.

McNerneyjeva je pojasnila, da je sklenitev omenjenega dvostranskega sporazuma, ki temelji na 98. členu Rimskega statuta, za ZDA zelo pomembno. ZDA, ki niso podpisnice Rimskega statuta o ICC, sodišču nasprotujejo, ker se bojijo vpletanja mednarodnih organov v ameriško suverenost. Dvostranski sporazum o neizročanju ameriških državljanov so sicer ZDA doslej sklenile z 38 državami, v prihodnjih tednih pa naj bi se to število po besedah McNerneyjeve povečalo na 45 do 50. ZDA si želijo, da bi sporazum podpisale tudi s Slovenijo, "raje prej kot slej", vendar pa je, kot je opozorila McNerneyjeva, to stvar odločitve slovenske vlade.

Po njenih besedah so slovenski predstavniki na pogovorih predvsem govorili o skrbeh, da sporazum ni v skladu s smernicami Evropske unije, katere članica bo Slovenija predvidoma postala prihodnje leto. O tem, kaj bi se zgodilo, če Slovenija ne bi pristala na sklenitev omenjenega sporazuma, po besedah McNerneyjeve niso govorili. Je pa opozorila, da bi bila v tem primeru najverjetneje ogrožena sredstva za vojaško pomoč. Kot je povedal Young, gre za 4 milijone dolarjev za letošnje fiskalno leto in predvidoma prav takšno vsoto za prihodnje fiskalno leto. Sicer pa bo o tem odločal kongres, je opozorila McNerneyjeva.

Slovensko pogajalsko izhodišče se bodo s tem, ko Slovenija postala članica Nata, spremenilo, tako da nas ameriška grožnja - omejitev sredstev iz ameriške blagajne - ne bo prizadela. Američani pa obljubljajo, da bo ameriško veleposlaništvo nadaljevalo z vsakodnevnimi pritiski na slovensko vlado, če bo treba, pa bodo poslali še kakšno delegacijo.

Protestna akcija Crime is a crime (Foto: Dare Čekeliš)
Protestna akcija Crime is a crime (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Medtem ko se je predstavnica ameriške delegacije pogovarjala z novinarji, so na ulici neznaci protestno vrgli balonček napolnjen s paradižnikovo mezgo, priložili pa so še letake s fotografijo ameriškega obrambnega ministra.

Vlada in DZ naj nemudoma pojasnita odnos Slovenije do ICC

"Izjave ameriškega veleposlanika v Sloveniji nas opozarjajo, da utegnejo ZDA v kratkem iskati način, kako izigrati statut ICC tudi v bilateralnem odnosu z našo državo. Ameriško veleposlaništvo je osnutek dvostranskega sporazuma o imuniteti državljanov ZDA že izročilo ministrstvu za zunanje zadeve," so opozorili v Forumu za levico.

Ob današnjem obisku petčlanske delegacije Združenih držav Amerike, ki se bo s predstavniki slovenskih oblasti pogovarjala o zahtevi ZDA za sklenitev dvostranskega sporazuma o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), je Forum za levico vlado in državni zbor pozval, naj "nemudoma pojasnita odnos Slovenije do ICC in do ameriških zahtev po izigravanju njegovega statuta oziroma da nedvoumno izjavita, da Slovenija v nobenem primeru ne bo podpisala separatnih dvostranskih sporazumov o imuniteti ameriških državljanov ter da bo dosledno spoštovala ter branila mednarodno pravo in enakost pred zakonom". Forum za levico je neformalno civilnodružbeno gibanje, ki ga sooblikuje skupina levo usmerjenih intelektualcev.

Hkrati so izrazili resno zaskrbljenost "zaradi dvoličnosti, omahljivosti in nejasnosti uradnih stališč slovenske vlade v zvezi z ameriškimi zahtevami in obveznostmi, ki jih je Slovenija prevzela do ICC". Izjava zunanjega ministra, da se bo naša vlada opredelila kot EU, je po njihovem mnenju zavajajoča. EU se namreč doslej ni posrečilo izoblikovati enotnega in jasnega stališča, saj je znano, da so v uniji tudi države (tesne ameriške zaveznice v iraški vojni), ki ne izključujejo dvostranskih izjemnih rešitev z ZDA glede ICC, so še opozorili v Forumu za levico.

Amnesty International Slovenije proti podpisu

Ob današnjem obisku delegacije iz Združenih držav Amerike je Amnesty International Slovenije (AIS) v sporočilu za javnost pozvala slovenske oblasti, naj ne popustijo pritiskom ZDA in ne podpišejo sporazuma, ki bi ameriškim državljanom zagotovil imuniteto pred ICC za najhujša kazniva dejanja, kar jih pozna človeštvo. V primeru, da bi se vlada odločila podpisati sporazum, AIS napoveduje, da bo poslance pozvala, naj zavrnejo njegovo ratifikacijo.

Po oceni AIS bi bil takšen sporazum protipraven, saj bi kršil obveznost Slovenije glede sodelovanja z ICC, ki izhaja iz Rimskega statuta in katerega pogodbenica je tudi Slovenija. Tudi če Slovenija ne bi bila pogodbenica Rimskega statuta, bi takšen sporazum še vedno kršil njene mednarodnopravne obveznosti, saj je vsaka država dolžna zagotoviti, da domnevni storilci najhujših kaznivih dejanj, kot so genocid, zločini zoper človečnost in vojni zločini, ne uidejo roki pravice.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1