Slovenija

Slovenija – črna pika na zemljevidu?

Ljubljana, 28. 04. 2009 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Čeprav je ljubljanski mestni svet sprejel osnutek predloga o poimenovanju ulice po diktatorju in množičnem zločincu Josipu Brozu Titu, si bomo v nedogled prizadevali, da ulice ne bo," napoveduje MSi.

V Mladi Sloveniji si bodo "v nedogled prizadevali", da v Ljubljani ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu, ne bo. Če bo ljubljanski mestni svet sprejel odlok o poimenovanju Titove ulice, v MSi napovedujejo pobudo za presojo njegove ustavnosti.

Ljubljanski župan Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: Blaž Garbajs
Podmladek Nove Slovenije je župana Zorana Jankovića že opozoril, da bomo postali črna pika na zemljevidu Evrope. To se je po sprejetju osnutka predloga o poimenovanju Titove ulice tudi zgodilo. V tujih tiskovnih agencijah in časopisih je Slovenija označena kot država, ki ne zna ločiti dobrega od zla. Tujina se norčuje iz nostalgije po diktatorju Josipu Brozu Titu, ki jo goji prav oblast v Ljubljani.

Pričakujejo, da bo ljubljanski mestni svet glede na svojo sestavo na naslednji seji sprejel odlok o poimenovanju Titove ulice. Napovedujejo, da bodo tedaj sprožili pobudo za presojo ustavnosti odloka, saj ta po njihovem mnenju "odkrito širi nestrpnost, Slovenijo razdvaja in ponižuje vse tiste, ki so zaradi Tita trpeli ali izgubili svoje najdražje".

Mlada Slovenija bo poleg tega pisala predsedniku evropskega parlamenta Hans Gertu Potteringu in ga seznanili z dogajanjem v Ljubljani. Odločitev o poimenovanju ene od glavnih mestnih vpadnic v Ljubljani je namreč po njihovem prepričanju v neskladju s sprejeto resolucijo Evropskega parlamenta, ki obsoja vse totalitarne režime, med njimi tudi komunizem. Kot so napovedali, se bodo obrnili tudi na varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek -Travnik in jo prosili za srečanje, da ji "obrazložijo dejanski problem pri poimenovanju Titove ulice".

V podmladku NSi razmišljajo tudi o vložitvi kazenske ovadbe zoper mestnega svetnika Petra Božiča zaradi njegove izjave v tedniku Reporter. Dejal je, da "to niso bili turisti, ampak fašisti vseh narodnosti in barv, ki so štiri leta morili in požigali po Sloveniji". Po mnenju MSi Božič namerno širi nestrpni govor in laži, zato razmišljajo o vložitvi ovadbe zaradi širjenja nestrpnosti in sovražnega govora.

Janković: Preberite kakšno knjigo

Na napoved podmladka, da se bo v zvezi s poimenovanjem ulice obrnil na predsednika Evropskega parlamenta in varuhinjo človekovih pravic, se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Meni, da je takšno ravnanje pravica podmladka, "da pa je veliko več resnih nalog, s katerimi bi se lahko ukvarjali". Sam sicer ostaja na tem, kar je dejal že ob sprejemu 5000 podpisov proti poimenovanju ulice po Titu, ki mu jih predal podmladek, to je, da bi bilo dobro, če bi si v podmladku pred tem prebrali kakšno knjigo. Po mnenju Jankovića zgodovine namreč ni mogoče potvarjati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
24. 05. 2009 21.37
Ne mislim se kregat z tabo, ker sem v tem poslu dober.Prosim te...A RES VERJAMES? da so tile kvazi pametnajkovici res pametni??Ali so samo POHLEPNI??? Vesela deklica 24.05.2009, 11:53 1 kaj pa če bi namesto Titove imeli JankoviĆevo ulico. Ups ... česar še ni, še bo. Komod. Butalci slovenski. Morali bi biti, vsi po vrsti, debelejši, saj vse požremo.
zupancicevajama@email.si
24. 05. 2009 21.29
Seveda ne... Imam vprasanje..KAJ IMAM JAZ OD imenovanja letalisca Brnik v nekeha ...Jozeta? In kaj imajo tile mladci od tega ce se NE bo imenovala neka ulica TITOVA? Vam bom zaupal...ON Iso zavedeni in so jim OBLJUBILI..mogoce 40 devic v raju?? Dragi moji izdajalci moje domovine Slovenije! lahko mi oralno zadovoljite moj spolni organ. Pa prosim vas..ne vec oblacit cerkva v zlato!!! Prerok Jezus ni ucil ..malikujte in zbirajte zlato....Mars!!!
Vesela deklica
24. 05. 2009 11.53
kaj pa če bi namesto Titove imeli JankoviĆevo ulico. Ups ... česar še ni, še bo. Komod. Butalci slovenski. Morali bi biti, vsi po vrsti, debelejši, saj vse požremo.
Abacus
22. 05. 2009 21.04
...črna pikica
Tonček Balonček
05. 05. 2009 08.55
Preimenovali so Titovo v Dunajsko, zdaj gre pa za novo ulico! Naj pripomnim, na Dunaju nimajo Ljubljanske ceste, tista , ki vodi z Dunaja na jug se imenuje Triester Strasse, v spomin na njihovo nekdanej pristanišče. Mis mo servilni in smo cesto preimenovali (avstrijci niso ničesar, imenovanega po F. Jožefu, preimenovali), ampak ne v npr. Mariborsko! Nihče ni omenjal stroškov v zvezi s preiemnovanjem brniškega eltališča, ki s ezdaj imenuje po tragični figuri slovesnke politične scene, bivšega komunista, katerga otroci iz drugega zakona še slovensko ne znajo, pogorel je na predsedniških volitval, Jnaša ga je pa odstranil na vrhu stranke in sam prevzel komando. A poimenovanej letališča anj bibil odpustek grehov njegovih sopotnikov?
hakihak
05. 05. 2009 08.46
stafford30.04.2009, 11:145 Če ne bo imena Tito za ulico , potem bi morali v sloveniji umakniti vsa imena ulic katre nosijo ime po cerkvenih ustanoviteljih. Spomnimo se da je cerkev ustanova katra je pobila največ nedolžnih ljudo(sežik na grmadi, mučilne naprave, izdajalstva, kraje zlata...). Če ne boTita naj umaknejo vsa cerkvena imena. Edino pravično. pa še cerkve podret
Zakon1
05. 05. 2009 08.37
Tito je bil vodja po volji ljudstva in nihče tak ne more biti diktator. Klerikalci naj ne prehitevajo po desni. In ne pozabiti: brez Tita bi danes marikateri Slovenec govoril nemško oz. avstrijsko, italijansko in madžarsko. Toda na srečo lahko rečemo ŽIVELA SLOVENIJA. Pri čemer je naša naloga le še ta, da jo spravimo v dobro in zdravo stanje in jo očistimo mnogih tajkunodiktatorjev, ki nas prek nezdravega kapitalizma vodijo v novodbno sužnjeposestništvo. A SLEDNJE NE BO ŠLO! ŽIVELA SLOVENIJA, TITU PA HVALA ZA VSE DOBRO.
stafford
30. 04. 2009 11.14
Če ne bo imena Tito za ulico , potem bi morali v sloveniji umakniti vsa imena ulic katre nosijo ime po cerkvenih ustanoviteljih. Spomnimo se da je cerkev ustanova katra je pobila največ nedolžnih ljudo(sežik na grmadi, mučilne naprave, izdajalstva, kraje zlata...). Če ne boTita naj umaknejo vsa cerkvena imena. Edino pravično.
frako
29. 04. 2009 21.45
pa prauga boga kok se imenuje, sam neumno se mi zdi neki preimenovat.
matjazr7
29. 04. 2009 21.15
Morate se že enkrat zavedati, da te delitve Slovencev na "vaše" in "naše" politično gledano delujejo. Zato to počnejo vsi politiki. Jankovič je pač zaigral še na to struno. Stadiona verjetno ne bo, večine od pred volitvami obljubljenih projektov tudi ne, zato pa bo sedaj par takih kosti vrgel ven. Titova cesta je pač ena izmed teh kosti. Nekateri so proti, večina je pa že iz kljubovanja tem za to ime in bo na naslednjih volitvah glasovala za Jankovića, ker je "pokazal hrbtenico". Saj je z vrtičkarji isto naredil. Napadel je manjšino, zato da se je večina škodoželjno naslajala. Mogoče za naslednje volitve pripravlja kakšno presenečenje s Strojani, pa jim bo mesec pred volitvami zaradi neplačevanja zaprl vodo ali kaj podobnega in slovenske ovce bodo spet navdušene nad dejanji srbskega vožda. Še vidi kdo, razen mene, kakšno podobnost z pokojnim srbskim politikom? Hja, priznajmo si. Smo pač Balkan. Aja, da, sem proti poimenovanju ceste po Josipu Brozu, ker ni naredil nič za Slovence. Bil je samo eden izmed tujih vladarjev, ki jih pa Slovenci očitno obužujemo. Žal bomo rabili še vsaj 1000 let, da bomo tudi miselno pripravljeni za samostojnost. Je pa tudi res, kako vzgojiti domoljubje narodu brez zgodovine, nacionalnega ponosa, zastave, vojske in ostalih stvari, ki naredijo državo in nacijo.
Jože Pernek
29. 04. 2009 21.11
dajmo se pomirit jugo je zgodovina povozla dajmo gledat naprej spomini nam ne bodo pomagali
mindfucker
29. 04. 2009 21.05
lahko se imenujejo mladi belčki, mladi domobrančki, mladi bajuki, a mlada slovenija!? to je žalitev za državo!
kritika@email.si
29. 04. 2009 20.59
Jaz tudi ne maram Jankoviča, ker je baraba, AMPAK V JUGOSLAVIJI JE BILO V MNOGOČEM LEPŠE ŽIVETI KOT PA DANES, TO JE DEJSTVO, ki ga poznamo tisti, ki smo živeli takrat in danes in lahko naredimo to primerjavo. Če želite primerjajte kaj je huje manjša javna svoboda ali večina revnih, ki nima za preživetje oz. sodobno sužnjelastništvo. Prvo je značilno za Jugoslavijo, drugo za današnjo Slovenijo. Nič pa ni idealno, da se razumemo.
ankosir
29. 04. 2009 18.27
Ko berem take komentarje mi gre kar na kozlanje. Zadeve komentirajo večinoma ljudje, ki izgleda sploh niso živeli v prejšnjem sistemu in o njem sploh nimajo pojma. To je isto kot bi jaz komentiral kakšen je bil Fevdalizem. To komentirajo delomrzneži, ki niso v življenju še nikoli delali in očitno jim je vsakič vse narobe če je trba kaj premakniti. Zmiraj ste vsemu proti, tudi petelin verjetno narobe kikirika. Najprej gospoda mlada je treba kaj ustvarit, potem pa komentirajte. Ko boste 30 let betonirali, ustvarjali fabrike, delali vse sobote in nedelje, da smo ustvarili to kar imamo danes, potem pa komentirajte. vam bo prec bolj jasno kateri sistem je boljši. Dejstvo je da današnji ni vreden da ga pes poščije. Vfabriki kjer sem nekoč delal, smo ustvarili firmo od temeljev pa do strehe in sicer delavci. Na plošči je pisalo, da je to firma delavnega ljudstva. Danes je firma nekega "MUJOTA", ki jo je dobil zastonj za naše žulje. In ta mujo in še take skupine mujotov vam danes tlozijo o prejšnjem sistemu in vi jim slepo verjamete. BOGPOMAGAJ. Vsaj 90% vsega kar imamo danes, je bilo ustvarjeno od vaših dedov, ki so za vas pridno delali in niso nič jamrali , kot vi sedaj. Priporočam vam , da primete rajši za delo, potem pa komenirajte. Drugače pa rajši obiščite kako drugo stran, o kateri vsaj kaj veste npr. trič-trač
Zlobcek
29. 04. 2009 17.14
@jondalarche jaz nikogar ne sovražim, pa saj jaz vas vse obožujem :))) in če bi mi Bog dal dovolj časa, bi vas vse poseksal... nič pa ne obožujem bolj kot potrebnega poneumljenega intelektualca. še posebej tisto vrsto psevdo... pardon, kvazi-intelektualnega samozadovoljevalca ki izčrpava vso svojo šolano domišljijo da drugim riše podobo svojega brezmadežnega komunističnega paradiža. takih se ne morem nasititi, nefro pa naj ne skrbi da bom osamljen če je kdaj ni, tukaj je še nekaj primerkov njene vrste, hehe. saveda ne morem biti vedno prijeten. mogoče pa so tudi moji sogovorniki raje "zgoraj" in jim dominantni partner pač ni pogodu... ampak kaj je bolj hinavskega od internetnega forumaša kot to da se spušča v debato le z inferiornimi komentatorji, za katere ve vnaprej da ne bodo dorasli pripravljenim argumentom? ps: da ne bom hinavski, jaz sem tudi rad hinavski, hehehe
Ljubimir
29. 04. 2009 15.54
@Zlobček - občasno spremljam vaše komentarje za katere mislim, da premorete veliko cinizma in velikokrat se vam posreči na zloben način povedati, kar si drugi le mislijo. Ne razumem pa, zakaj ste se tako spravili na kraljico Nefretete, ali pa na tisto ali tistega ki nosi ta vzdevek. Saj ne misli slabo. Velikokrat poziva k spravi in poskuša razumeti tudi tiste, ki razmišljajo drugače. Ne bi vam prisodil hinavščine, četudi me je nekajkrat presenetil vaš odziv. Jo tako sovražite ali vas po malem mika spoznati jo bolje? Sicer se sam velikokrat zabavam ob branju vaših vrstic.
Zlobcek
29. 04. 2009 15.16
moj včerajšni polnočni komentar je očitno zbudil boleče spomine pri rdečih verskih fanatikih, ker ne morem si sicer razložiti zakaj bi katerikoli priseben cenzorček šel brisat tak komentar... ps: opažate da so komunistični verski fanatiki, npr. Nefra in dr. Osama glavni pri komentiranju med 7 in 15. uro? le zakaj, zakaj... Zlobcek 28.04.2009, 23:58 pozdravljena mariborčanka, ne vem kako vam je bilo v "socializmu", a prijatelj iz MB mi je povedal da "skomunajzani" ljudje niti do svojih spominov niso objektivni dokler se ne spomnijo vonjav tistega časa spomni se na vonj po Avstriji... po sveži kavi, parfumu, bogati hrani, urejeni okolici, čistih novih avtomobilih... no, zdaj se pa spomni na vonj po Jugi... smrad revščine, pomanjkanja zdrave hrane, stare umazane industrije in avtomobilov... če bi bili ljudje odkriti najprej do sebe, komunajzi danes ne bi bili spet na oblasti.
Kathalena
29. 04. 2009 14.28
Normalno je da se bodo potomci Ljubljanske nadškofije, ter Cerkveni cepljeni in v zakonu živečimi Usranogatniki iz Bejš Bataljona Argentinskih Domobrancev borili za svojo čast, ki je nikoli niso in je tudi nikoli ne bodo imeli. Je pa res, da so jih Partizani pobili premalo in da v tem svojem delu na škodo Slovenije niso bili Temeljiti.
strogoff
29. 04. 2009 12.24
zakaj zdenka ne zmore ?
highelf@siol.net
29. 04. 2009 11.03
Vidim, da poptevejuci radi brišejo komentarje.