Slovenija

Tudi visoki stroški ne manjšajo porabe

Ljubljana, 06. 03. 2012 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tretjina slovenskih gospodinjstev je energetsko revnih in za plačilo položnic za elektriko, ogrevanje in vodo odštejejo več kot desetino vseh prihodkov. Mogli bi varčevati, pot do tega pa je po mnenju strokovnjakov za energetiko enostavna.

Poraba električne energije v Sloveniji narašča, s tem pa tudi stroški gospodinjstev.
Poraba električne energije v Sloveniji narašča, s tem pa tudi stroški gospodinjstev. FOTO: iStockphoto

6. marca obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo, letošnje leto pa je generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto trajnostne energije. Kljub temu je stanje pri nas vse prej kot popolno, porabimo pa bistveno več energije, kot bi bilo to nujno potrebno.

Slovenija je leta 2010 uvedla prispevek za učinkovito rabo energije, ta pa se steka v Eko sklad. Iz sklada pa se nato financirajo ukrepi energetske učinkovitosti v gospodinjstvih. Eko sklad bo letos ponudil skupaj 11,8 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega jih bo deset milijonov evrov namenjenih za ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije na stanovanjskih stavbah.

V obdobju 2008–2010 je država na področju učinkovite rabe energije dosegla velik premik, prihranila je namreč 2,8 odstotka energije in tako za 0,3 odstotne točke presegla cilj iz nacionalnega načrta za omenjeno obdobje.

Z doslednim izvajanjem drugega akcijskega načrta za energetsko učinkovitost za obdobje 2011–2016 bi po mnenju gospodarskega ministrstva po letu 2016 prihranili 4232 gigavatnih ur na leto, kar pomeni, da bi pri stroških za energijo prihranili okoli 500 milijonov evrov na leto.

Za osvetljavo porabi povprečno slovensko gospodinjstvo 10 do 11 odstotkov vse porabljene elektrike.
Za osvetljavo porabi povprečno slovensko gospodinjstvo 10 do 11 odstotkov vse porabljene elektrike. FOTO: Reuters
Tudi v stanju pripravljenosti naprave in aparati še naprej rabijo električno energijo, nekatere kar eno tretjino energije, ki jo sicer porabijo v delovanju. Zato je treba naprave popolnoma izklapljati in jih ne puščati v stanju pripravljenosti. Tudi različni polnilci (za prenosne računalnike, mobilne telefone itd.) še naprej porabljajo električno energijo, tudi ko jih ne uporabljamo, če ostanejo priključeni v vtičnico. Rešitev je uporaba podaljška z več vtičnicami s stikalom za izklop, ki omogoča enostaven izklop za več naprav naenkrat, najbolje pa je, da naprave, ki jih ne uporabljamo, izklopimo.

K energetskim prihrankom lahko pripomoremo vsi

Kljub vsemu pa na Slovenskem ne storimo dovolj za še bolj učinkovito porabo energije. V lanskem letu smo porabili štiri odstotke električne energije več kot leta 2010, če pa upoštevamo, da gospodinjstvo za osvetljavo nameni med 10–11 odstotkov električne energije, varčne sijalke ne morejo zadoščati.

"Poraba električne energije še vedno narašča, zato je potrebno še bolj poudarjati pomen energetske varčnosti. Gospodinjstva so vse bolj elektrificirana. Vsak dan je kakšen nov aparat pri hiši,“ pravi Roman Ponebšek z Elektra Ljubljana.

Če hočemo privarčevati pri energetiki, se moramo potem držati določenih ukrepov, saj se varčevanje z energijo začne v naših glavah. Pri ogrevanju, umivanju, kuhanju in razsvetljavi lahko že z enostavnimi prijemi zmanjšamo porabo energije za eno tretjino. Varčevanje z energijo ne pomeni nazadovanja našega življenjskega standarda ali dodatnih nepotrebnih stroškov, ampak je to dejanje sodobnega in ozaveščenega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje.

Kupimo lahko varčne aparate. Tukaj je precej velika stopnja osveščenosti Slovencev – se pravi, da poznamo, kaj pomeni energijska nalepka, kaj pomeni razred A++ v primerjavi z razredom G: da so to toliko bolj učinkoviti aparati, da se splača zanje odšteti malce več denarja, pa potem zelo hitro privarčevati pri stroških električne energije.

Nekoliko težji pa so drugi ukrepi, ki jih je treba spremeniti: navade, da ugašamo luči in aparate, ki jih ne uporabljamo, da nimamo vključenih naprav v stanju pripravljenosti. V stanju pripravljenosti imamo veliko aparatov, zabavne elektronike, radiev, televizij, boksev, računalnikov – zabavna elektronika je večino dneva prižgana in to se, konec koncev, pozna tudi pri stroških računov za elektriko.

Ko naprav ne uporabljate, jih izključite iz vtičnic.
Ko naprav ne uporabljate, jih izključite iz vtičnic. FOTO: Thinkstock
Varčevanje z vodo ni le energetski izziv, temveč tudi ekološka potreba. Gospodinjstva so veliki porabniki vode, saj je v Sloveniji po domovih stočimo skoraj toliko, kot je porabijo vsa industrija, kmetijstvo in druge gospodarske dejavnosti skupaj. Povprečna gospodinjska poraba vsakega Slovenca znaša danes približno 50 kubičnih metrov letno oz. 140 litrov dnevno. Poraba ni enakomerno porazdeljena, saj je v mestih tipično trikrat večja kot na vasi. Veliko vode po nepotrebnem odteče v kanal zaradi napak, ki se nam zdijo nepomembne. Zmerno kapljajoča pipa v enem mesecu izgubi okrog 220 litrov vode. Puščajoči kotliček za splakovanje toaletne školjke lahko v enem mesecu zapravi kar 15 kubičnih metrov vode.

Ozaveščenje je najpomembnejše, da pišemo o tem in obeležimo vsaj enkrat letno. Svetovanje in naključno vabilo kako prihraniti in praktično prikazati z učinkovitimi prikazi, da lahko stvar spremenimo. Ena stopinja Celzija več pri ogrevanju bivalnih prostorov pomeni šest odstotkov večjo energetsko porabo. Stimulacija so tudi računi, ki jih moramo konec meseca plačati za porabo električne energije, del pa se povrne tudi v sistem nabave varčne osvetljave in toplotne izolacije bivalnih prostorov, hiš, je prepričan Ponebšek.

Slovenija je država energetsko revnih

Pri varčevanju z energijo pa lahko veliko naredi vsak posameznik. Nasvete je mogoče najti na več spletnih straneh, med drugim na straneh kampanje Energija si, bodi učinkovit, projekta Ensvet in kampanje Uresničujmo, z energijo varčujmo. Med bolj ambicioznimi je projekt Achieve, ki poteka pod okriljem programa Inteligent energy Europe in ga financira Evropska komisija. V njem sodeluje sedem organizacij iz petih držav – Francije, Velike Britanije, Nemčije, Bolgarije in Slovenije. V Sloveniji izvaja projekt društvo za sonaraven razvoj Focus, prizadevajo pa si zmanjšati porabo energije v energetsko revnih gospodinjstvih.

"Koncept energetske revščine pomeni, da gospodinjstvo za stroške energetske porabe, elektrike in ogrevanja, porabi na leto več kot 10 odstotkov svojih dohodkov. Po podatkih Umarja spada pod prag energetske revščine več kot 30 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji,“ pravi vodja programa Energetika Tomislav Tkalec.

Z energijskega stališča je poraba toplote za ogrevanje prostorov čista izguba, saj z ogrevanjem le nadomeščamo toploto, ki uhaja iz stavb. Ogrevanje prostorov ni nič drugega kot kompenziranje toplotnih izgub v okolico, ki v naših gospodinjstvih znaša približno 70 odstotkov celotne porabe energije. Z izolacijskimi materiali in kakovostnimi okni lahko zmanjšamo toplotne izgube za več kot 30 odstotkov; temperaturo prostorov je treba prilagoditi glede na rabo prostora, če je le-to mogoče. Bivalne prostore v zimskem času ogrevamo na temperaturo med 20 in 21 °C, medtem ko naj bi bila temperatura v spalnicah le med 17 in 18 stopinj Celzija.

V projektu Achieve svetujejo 300 gospodinjstvom na območju Ljubljane. Pri gospodinjstvu se opravita dva obiska, gospodinjstvo pa se samo prijavi k projektu. Pri izbiri so bili določeni tudi dodatni kriteriji – ali gospodinjstvo prejema socialno pomoč ali pa znašajo prihodki gospodinjstva 300 evrov na člana gospodinjstva mesečno.

"V sklopu prvega obiska pregledamo račune za elektriko, ogrevanje in vodo – toplo in mrzlo. Pregleda se poraba določenih naprav v gospodinjstvu – poraba televizije, hladilnika, pralnega stroja in nato določimo okvirno mesečno porabo, preverimo žarnice – ali gre za varčne ali navadne, kako dolgo svetijo in izračunamo letno porabo in kakšni so stroški za posamezno žarnico,“ pravi Tkalec.

Pri drugem obisku gospodinjstvom predstavijo, koliko energije gre v nič in kje bi lahko porabili manj energije. Gospodinjstva prejmejo tudi paket za zmanjšano rabo energije in vode, v katerem so varčne sijalke, podaljški za elektriko na izklop, tesnila za okna, varčni nastavki za pipe, varčno glavo prhe.

Tudi pri ogrevanju lahko z malce smotrnosti bistveno zmanjšate zneske na položnicah.
Tudi pri ogrevanju lahko z malce smotrnosti bistveno zmanjšate zneske na položnicah. FOTO: Thinkstock

Na društvu Focus izpostavljajo, da ne dosegamo take stopnje varčevanja, kot bi jo lahko, ker večina ni stimulirana k temu, ker pa se cene energentov le strmo višajo, je vse več ljudi varčevalno usmerjenih. "Dvig cen stimulira varčevanje, a so na slabšem tisti, ki si ne morejo privoščiti zadosti energije. Bolj učinkovito je, da se ljudem predstavi, koliko energije porabijo za katero napravo in se na podlagi tega odločijo, kje se jim splača privarčevati in kje ne,“ še pravi Tkalec.

Namen programov, kot je Achieve, je ponuditi nekaj nasvetov, kako varčevati z energijo in vodo v vsakdanjem življenju. Večino predlogov lahko preprosto izvedemo in terjajo le nekaj trenutkov naše pozornosti. Ko ti ukrepi postanejo del vsakdanjih rutin, pa se hitro opazi prednost nižjih stroškov. Ne pozabite: najcenejša energija je tista, ki je ne porabimo!

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
07. 03. 2012 07.30
+1
Čista filozofija. Ugašamo luči, aparate, haska pa nobenega. Več kot šparat ne moreš. Tudi z nabavo dveh varčnih strojev AAA se ni nič prihranilo. Bla,bla,bla...
Buco -
07. 03. 2012 04.06
+1
bla bla bla komu je pa v interesu majnšat porabo? nobenmu, še statistom ne
rekapaka
07. 03. 2012 06.04
+0
Šparajmo! Izgleda takole V Velenju so nam pred leti podražili vodo, ker smo jo premalo porabili in ni bilo denarja za investicije. Dobili smo radiatorske števce. Obeta se 30% podražitev ogrevanja. Ogrevamo naj na 20-21stopinj. Kaj ste nori. Varčne žarnice so vsaj 10x dražje od navadnih, v zadnjem letu sta mi 2 varčni žarnici pregoreli. Menjal sem okna, da prihranim 2 eura mesečno...... Ti telebajski, ki nam pišejo oz. nam predlagajo nova in nova pravila varčevanja naj začnejo enkrat delat, ne pa samo filozofirat.
veselo-na-delo
07. 03. 2012 01.16
+0
In kaj bi radi oni da naj smo v temi in da naj ne gledamo TVja pa ne uporabljamo PCjev in še marsi kaj da naj smo v kameni dobi elektriko bomo pa imeli na steni obešeno namesto slike,.... nevem ne razumem v čem je tu point...., z vodo mi pa ni treba varčevat saj jo uporabljam svojo domačo in ne mestno. Zato pa da mi je zmanjka je nebom imel ko pa priteče spet bom imel. Kar se pa V žarnic tiče imam navadne in luminiscentne, ker z varčnimi nisem zadovoljen ker nimajo tistega pravega svetlobnega spektra in še škodljive so in pogosto crkajo pa poraba je nekam mi sumljiva prav tako nekateri A klasa aparati Pa lep Pozdrav!
ansev88
07. 03. 2012 08.41
+1
Point je v spremenjeni miselnosti ljudi. Vsem je kar samoumevno, da bo elektrika skos na voljo, ravno tako voda. Pa ne bo, kriza z energetskimi viri bo čedalje večja, zaradi vode pa bo prihajalo do vojn. Tako, da lahko tudi kaj o svojih potomcih razmišljate, ne pa da sam na svojo rit vedno gledate.
smasher
07. 03. 2012 00.57
+1
Glede elektrike same neumnosti, imam dokaj nov štedilnik, varčne žarnice.. konstantno porabo med 3 in 3.5Kwh dnevno.... pogledam položnico cena energije slabih 7€... za plačilo skoraj 23. Za enako porabo leta 2010 med 14 in 15€ na mesec. Tako da ne metat naprej varčevanje, več ko tolko se ne da varčevat, drugače se lahko preselimo kr nazaj v jame in lesene kolibe. LP
ian00
06. 03. 2012 22.16
+4
Subvencije,kar neki. Letos so za lesena okna....za ostalo pa ne velja,pa še prvo moraš zaprosit za subvencijo pol pa šele lahko delaš. Komplicirajo gospodje birokrati 100na uro
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.02
+12
Ustvarjajo navidezni problem, da bodo lahko vedno bolj dražili elektriko!
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.03
+7
In ja, ta isti komentar sem oddal pred dvema urama in so mi ga pop-tvjevci izbrisali.
nik500
06. 03. 2012 21.41
+6
Kakšen smisel ima varčevanje energije če pa porabiš malo elektrike višina računa pa gre navzgor. Moj primer je tak. Pred parimi leti sem za računalik porabil 6 kw elektrike za 6 ur na dan. Položnica pa je takrat bila 15 eur na mesec. Danes pa porabim 2,4 kw elektrike za 6 ur na računalniku, pa je položnica za elektriko 47 eur na mesec.
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.12
+6
Saj isto je pri zemeljskem plinu! Pred tremi leti smo pozimi največ porabili 200 m3 plina, plačali 115€ EUR! Prejšnji mesec smo porabili 194 m3 plina, položnica pa je katastrofalnih 176 € !!!
Paine
06. 03. 2012 21.26
+6
Ta svet je ena sama kontradikcija. Po eni strani nam narekujejo in v podzavest vcepljajo nenormalno potrošništvo, po drugi strani, pa nam narekujejo, da je treba varčevati... Glede električne energije pa samo ta zanimivost: "Razvijanje novega sistema obnovljive energije, ki prinaša energetsko neodvisnost in je lahko celo nov vir dohodka, še zdaleč ni več fantazija. BioCycle poroča, da se je nekaj takšnega zgodilo v nemški vasi Wildpoldsried, v kateri prebiva zgolj 2600 ljudi. Tam namreč proizvedejo 321 odstotkov več obnovljive energije, kot je porabijo, in jo prodajajo nazaj državnemu energetskemu omrežju za okoli 5 milijonov evrov na leto."
Kolani
06. 03. 2012 21.56
+1
Naj ji jo odkupijo po tržnih cenah in ne subvencioniranih, pa boš videl, koliko bodo potem profitirali.
David Vidmar 1
06. 03. 2012 21.15
+5
Glede subvencij imam svoje mnenje. Mi ki mamo komaj za čez mesec pač živimo v prostorih, ki niso vrhunsko izolirani, kar pomeni večja potrata. Če želiš subvencijo jo dobiš le pri nakupu "najboljših" produktov ki naj bi manj porabili. So pa veliko dražji. Torej iz tega razberem da se subvencije razdeli med tiste ki imajo denar da si varčevanje lahko privoščijo. Glede varčnih sijalk, traja da začnejo svetiti svetlo, po pol leta sploh ne več, in še za okolje so mnogo bolj nevarne. Jaz imam par led žarnic, porabijo cca 5w, svetijo pa za cca 40w klasične žarnice. Za hodnik in podobno je to dovolj. Fino je pa tudi ker imajo dolgo življenjsko dobo in takoj svetijo na polno.
BitterMan
06. 03. 2012 21.09
+10
jaz sem lansko leto zapravil čez 5000 eur za zmanjševanje porabe (menjava oken,vrat, izolacija, bolj moderna peč,..itn). Poraba plina je za več kot 20% manjša, elektrike okrog 10%. Račun je pa še vedno precej višji, kot prej...pol pa šparaj. Na denar iz eko sklada sem čakal 11 mesecev, namesto 25% kot so obljubljali, sem pa dobil vrnjeno 7% investicije. Ko se uvede davek na nepremičnine, bom pa zaradi tega ker delam na svoji nepremičnini in vlagam vanjo (in to ne v luksuz) plačeval več davka. To je Slovenija.
Jeanus1
06. 03. 2012 21.12
+2
No kaj sem ti rekel. Slovenija - narobe svet!
Jeanus1
06. 03. 2012 21.21
+3
Aja, hvala admin za brisan komentar glede elektro nategunov. Namreč, lahko varčuješ kot nor, pa nikoli ne boš dobil manjšega računa. Razlika se priliva v naše elektro gigante, posredno pa še nekam naprej. Tako, da je zgodba o varčevanju lari - fari. Vse je odvisno edino od dobavitelja in njegove volje, kako te bo privil. Zato pa raja raje razmišljajte o tem in menjajte dobavitelja takrat, ko je čas. Tisto "varčevanje" pa je bolj zgodbica za male otroke, pa da se razumemo - lahko varčuješ ko nor, pa ne bo efekta, najmanj pa na položnici!
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.14
+1
Ustvarjajo navidezni problem, da bodo lahko vedno bolj dražili elektriko!
letmeseeit
06. 03. 2012 21.08
+9
Doma imamo že vse LED svetila, varčni A pralni stroj (peremo ob nižjem toku), A+ hladilnik in zmrzovalnik ne grejemo se z elektriko, eno smo nabavili takoimenovani eko led TV, cena električne energije pa je vsaki mesec enaka ali višja. Ko manj dobijo takoj dvignejo ceno elektrike !
BitterMan
06. 03. 2012 21.09
+3
se strinjam. Enako pri nas doma. Vse A, razen sušilca, ki laufa enkrat na mesec (če).
Jeanus1
06. 03. 2012 21.24
+5
No, vidim, da si zadevo že dojel, tako da veselo naprej. Kaj bi šparal, ko pa nima smisla, niti nobenega efekta!
Audy
06. 03. 2012 22.44
zefa20
06. 03. 2012 20.54
+5
to blefiranje o varčevanju z električno energijo pa je že zares povsem brezveze. Najprej forsirajo varčevanje, po drugi strani pa želijo uvesti električne avtomobile. Se sploh ti zavajalci poslušajo sami sebe, kajti po drugi strani si seveda želijo da ljudje čim več trošimo električne energije, saj imajo oni od tega veliko korist
BogiEmil
06. 03. 2012 20.23
+3
Glede tega varčevanja, varčujem, ampak, nisem še kupil novih aparatov ne vem kakega energijskega razreda, pralni stroj imam, mislim, da B, šporhet je na plin pa elektriko, mam toaster k si vsak večer popečem kruh, pečem za vikend, tko nimam cajta med tednom, varčnih žarnc ne kupujem, sem si naredu zalogo teh starih pa še fehtam prjatle k grejo na Jug, da mi kero prnesejo, seveda 40 W, ne več, televizor je kao eko, mam tri računalnike, k vsi laufajo, skor non stop, perem na roke, na radiatorjih mam števce, na vodi mam števce ... bojlerja nimam, ker je vse na toplarno, pa mi ni neke sile, povprečno plačujem elektriko okol 25 eur, ogrevanje 5 do 17 eur na mesec, hehe se poznajo števci, je pa res, kurm sam en radiator, pa še to sam po tri urce, pa je stanovanje dvosobno in pol, ogreto ... ni mi jasn, od kje vam taki stroški .... ? Eni po 130 štroma, mislm, to je že luna park ..... aja, pa še neki je ... varčne žarnce prej crknejo, tko da, nekak ne prišparaš, .. pač pa novo kupiš pa se vse pokrije .....
BogiEmil
06. 03. 2012 20.44
sploh mi ni jasn zakaj minus ... obrazložitev prosim ... če zarad varčnih žarnic, je to dejstvo .....
BitterMan
06. 03. 2012 21.11
+4
mogoče živiš v ugandi....kaj pa mi vemo. V sloveniji sigurno ne delaš vsega tega kar si napisal in plačaš 25 eur.
beton
06. 03. 2012 21.20
jaz plačam okoli 45 €. na mesec,ampak bolje da ne povem kaj vse imamo...od pralnega stroja,do sušilnega,vse lavufa že več kot leto,pa še druge stroje,aja,pa kuhamo in pečemo samo na elektriko...glede varčnih žarnic,to pa so vse
minej
06. 03. 2012 21.42
jaz plačijem komplet za ogrevanje cca 200€/mes ampak samo čez zimo, živim pa v hiši
34254rdfbfgh4453334
06. 03. 2012 20.18
Najboljši komentarji.... "Varčujem z energijo tako da zamenjam trgovca".... :D :D :D :D
kleopatra-1
06. 03. 2012 21.52
+1
ti trgovci z elektriko so en velik na teg. naj mi nekdo razloži, kako to gre - elektrika teče vedno po enih in istih žicah, pa lahko kadarkoli vzameš kateregakoli dobavitelja - ta žica je enkrat od Petrola, enkrat od Elektro, enkrat od Gen-i - pa pri sosedu je lahko drugi dobavitelj, čeprav je ločena samo elektro omarica? Nekako tako, kot če bi kupila danes kruh v isti pekarni kot včeraj in zahtevala, da mi račun, ki ga je včeraj izdala Pekarna Jaka, danes izda pekarna Mojca. Le koliko žepov se napolni za zadevo, ki je nevidna, ki jo proizvaja ena elektrarna, prodaja jo pa nevekoliko trgovcev, ki ne vedo niti, po katerih žicah teče?!
Jules_Verne
06. 03. 2012 22.13
Tvoje sklepanje je napačno. Distribucijsko omrežje - kabli to nima tu nobene veze. Distributerji kupujejo el. na prostem trgu, vsaka elektrarna ponuja elektriko po neki svoji ceni pod svojimi pogoji, razpoložljivostjo itd... Če hočeš primerjavo, vse trgovine za transport izdelkov uporabljajo iste avtoceste, nimajo pa istih dobavitejev, tako tudi distribucijska podjetja kupujejo elektriko pri različnih proizvajalcih, lahko tudi v tujini...
Jules_Verne
06. 03. 2012 22.16
Je pa tudi res, da je za gospodinjstva cena subvencionirana s strani države, če bi veljala tržna cena, bi gospodinjstva plačevala še več, podjetja pa sevada plačujejo tržno ceno in plačujejo jo dražje kot gospodinjstva.
kleopatra-1
06. 03. 2012 22.24
Jules, ok, ampak elektrika je javno dobro, morala bi ostati pod popolno kontrolo države in brez problema mi nam položnice pošiljajo eno elektro podjetje brez da bi se ogromne provizije izgubljale v zasebnih žepih
Jules_Verne
06. 03. 2012 22.54
Ni nujno, da je za uporabnike bolje, če je vse pod kontrolo države. Dokler je imela država monopol pri mobilni telefoniji - mobitel, so bile cene visoke, ko je prišla konkurenca so padle. Državni koritniki so včasih še slabši kot zasebni...kradejo ravno tako ali še bolj primer NLB. Konkurenca je v mnogih primerih dobra, če preveč kradeš si enostavno predrag in nekonkurenčen in ljudje pač zamenjajo distributerja.
kleopatra-1
06. 03. 2012 23.15
ne govorim za našo državo, govorim o tem, da bi bilo to prav, ampak ob pogoju poštenosti. Pri nas te seveda ni in še vedno trdim, da so vsi ti distributerji povezani s kom na vladi in imajo od tega osebne koristi. Pri nas.
kleopatra-1
06. 03. 2012 23.15
V Gadafijevi Libiji so imeli elektriko brezplačno, je bila poplnoma državna in za državljane.
34254rdfbfgh4453334
06. 03. 2012 23.33
V bistvu "javno dobro" so le "žice" vse ostalo pa je "blago". Sam proti dobičkom nimam nič, če se iz dobička ustvarja npr. nova delovna mesta, nova dodana vrednost nekaj dobrega za širšo skupnost. Žal je pa tukaj tako kot si napisala sama da se dobički "izgubljajo". Izgubljajo pa se na račun vse več "luknjastih" in "makadameskih" cest, za ceno "par bazenov" pred hišami posameznikov.
binmister
06. 03. 2012 20.09
+10
Mi več kot varčujemo ne moremo .Država naj ne dovoli dvigovanja cen elektrike,vode in vsega ostalega pa bo vredu za vse nas .
Audy
06. 03. 2012 20.07
+4
Varčujem tako, da vozim avto na bencin :)
Kolani
06. 03. 2012 19.58
+3
Voda v naravi kroži. Iz morij in jezer izhlapeva v oblake, iz oblakov pada na tla, iz tal v naše rezervoarje za vodo, od tam v pipe v naših hišah, iz pip v odtoke in v reke, od tam pa v morja in jezera. Kako naj torej varčujem z vodo in kje jo torej naj zadržujem??? Ali se vam en zdi, da zadrževanje velikih količin vode v nekih podzemnih rezervoarjih pravzaprav škoduje naravnim ciklusom?
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.17
+1
katek copatek
06. 03. 2012 19.52
+1
admin želim izvedeti zakaj si izbrisal komentar,ki je bil sledeč,citiram do besede isto.Kdo od vseh vas,ki se pritožujete je že zamenjal distributerja,ter je odšel na gen?
Milko85
06. 03. 2012 20.00
-2
Jaz sem šel na petrol, ni mi žal pa še 20% nižji mam račun na električno energijo saj sem vnolčil tiste pike. Namesto centralne pa imam električne radiatorje in mi v kurilni sezoni zraste račun za približno 130€ (to so recimo 3 meseci) in 3 meseci še po 100 € (kar je všteto samo ogrevanje) in mislim da ni tak drago. Če poračunam je to nekje 700€ na leto za ogrevanje hiše (mansarde), ki ima približno 110m2.
Danny Veliki
06. 03. 2012 20.01
+0
Jaz...in razlika v ceni? Glede na to da smo doma kar nadpovprečni porabniki el.energije je razlika v položnici kar občutna.
swz112
06. 03. 2012 20.03
+5
jaz sem na genu že kakšno leto in ne grem na elektro ljubljana nikoli več....so mi poslal poračun 0 evrov..js sm vedu da je to nemogoče(smo zamenjal hladilnik,pa bojler)...pol sm šu računat in sm ugotovu da so mi dolžni 150evrov...nakonc sm jim mogu grozit da jih bom prjavu ne vem kam...no in pol so končno priznal in sm dubu nazaj 150evrov....me pa zanima koliko babic in dedkov so na tak način nategnil
Danny Veliki
06. 03. 2012 19.41
+5
......puščajoči kotlički in pipe porabijo do 15 kubičnih metrov vode...kar je velika obremenitev za okolje.Od kdaj je pa voda obremenitev za okolje?Ta komentar je podoben tisti dietni vodi v plastenki katero prodajajo.
titovka
06. 03. 2012 19.23
+2
položnice naj pošljejo janši...janša rad pomaga pri plačilo položnic!!!!!
Aaron-Heydar
06. 03. 2012 22.16
+1
Aja točno! Takrat, ko so romi (mislim da Strojani) pozimi kurili na elektriko, ki jo je plačala država! To pa se dobro spomnim in sem preklinjal na ves glas. :(