Slovenija

Z nižjo oceno bo denar za Slovenijo dražji

New York, 23. 09. 2011 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija je zaradi težav, ki so povezane z opravilnostjo vlade, v času, ko sta podjetniški in finančni sektor v težavah, dobila nižjo bonitetno oceno. To pomeni težje in dražje zadolževanje, meni Dušan Mramor.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Moody's je v četrtek zvečer znižala kreditno oceno Slovenije s tretje najvišje Aa2 za eno stopnjo na Aa3. Agencija pri tem opozarja, da se lahko ocena še bolj zniža. Med razlogi je povečano tveganje, da bo morala vlada dodatno podpreti bančni sistem. Pri tem je zagotovo mišljena banka NLB, ki je v večinski državni lasti in je pred kratkim napovedala, da bo potrebovala novo dokapitalizacijo v višini  400 milijonov evrov.

Med razlogi so tudi nižja pričakovanja glede gospodarske rasti. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je namreč v začetku septembra finančno ministrstvo obvestil, da bo letošnja gospodarska rast 1,5-odstotna, kar je za 0,3 odstotne točke manj, kot se je napovedovalo pred tem. Eden izmed razlogov je tudi vse večja politična negotovost, ki je vrh dosegla z izglasovano nezaupnico premierju Borutu Pahorju. Sicer agencija priznava Sloveniji sorazmerno nizko raven javnega dolga, hkrati pa tudi nizko zadolženost gospodinjstev.

Vlada je tako oceno pričakovala, Banka Slovenije je ne komentira

S finančnega ministrstva so ob tej novici sporočili, da vlade znižanje bonitetne ocene ni presenetilo, saj je v preteklih mesecih in tednih sama opozarjala na posledice nesprejetja nujno potrebnih strukturnih reform. Pri tem vlada obžaluje, da reforme, zlasti pokojninska, niso dobile potrebne podpore na referendumu in da je državni zbor z izrečeno nezaupnico vladi poglobil politično negotovost, na katero je še pred glasovanjem opozoril predsednik vlade. Pahor se bo v torek posvetoval s poslanci o mogočih kratkoročnih ukrepih, ki bi jih vlada,kljub omejenim pristojnostim lahko predložila državnemu zboru v obravnavo, da bi nadaljnja konsolidacija javnih financ potekala nemoteno.

Za komentar znižanja bonitetne ocene smo poprosili tudi Banko Slovenije. Ta nam je posredovala zelo kratek odgovor, ki odziva ne vsebuje. "Banka Slovenije ne komentira znižanja bonitetne ocene Slovenije. Stanje podrobno proučuje in bo svoje ugotovitve podala ob objavi Poročila o cenovni stabilnosti, ki bo obravnavano skupaj z analizo makroekonomskih gibanj na naslednji seji Sveta Banke Slovenije."

Slovenija se bo težje in dražje zadolževala

Dušan Mramor
Dušan Mramor FOTO: Dare Čekeliš

Tudi po mnenju dekana ljubljanske ekonomske fakultete Dušana Mramorja je bilo znižanje ocene pričakovano. Vzroki so prisotni že dalj časa, trenutna politična nestabilnost pa je ustrezen povod za takšno potezo, je ocenil. Vzroki za znižanje bonitetne ocene Slovenije so bili prisotni že veliko pred neizglasovanjem zaupnice vladi in to znižanje ocene so ekonomisti napovedovali kar po vrsti, je spomnil Mramor.

Osnovni vzroki so po njegovem mnenju izjemno povečanje zadolženosti bank in podjetij v času prejšnje vlade ter povečanje zadolženosti države v času vlade Boruta Pahorja. Gre pa tudi za dolgoročni problem v zvezi s staranjem prebivalstva, saj po Mramorjevih besedah trenutne ravni izdatkov namreč dolgoročno brez pokojninske reforme, reforme trga dela ter sprememb pri davkih ne bo mogoče vzdrževati. Zato meni, da se bosta verjetno enako odzvali tudi drugi agenciji, Standard & Poor's in Fitch. In kar je najpomembneje, Slovenija lahko sedaj po Mramorjevih besedah pričakuje povišanje stroškov zadolževanja v tujini, manjši dostop do finančnih virov ter težje in dražje pogoje poslovanja podjetij s tujino.

Janez Šušteršič s koprske fakultete za menedžment se z oceno agencije glede političnega stanja v državi ne strinja preveč. "Meni se zdi ta ocena mogoče malo hitra in pretirana. Glede operativnosti vlade se ni veliko spremenilo, v bistvu že nekaj časa ni imela veliko podpore in je s težavo sprejemala odločitve," je spomnil ter dodal, da se mu osebno zdi pomembneje, kaj se bo na političnem področju dogajalo v naslednjih mesecih. Moody's je po njegovih besedah opozoril tudi, da "tudi tisto, kar se dela, ne gre v pravo smer", zaključuje Šušteršič.

EU: Slovensko gospodarstvo je zdravo

Evropska komisija je v odzivu na odločitev bonitetne hiše Moody's za znižanje bonitetne ocene Sloveniji ocenila, da je slovensko gospodarstvo "zdravo". Ob tem so poudarili, da verjamejo, da se bo slovensko gospodarstvo v prihodnjih mesecih zmožno soočiti z izzivi. Predstavnik Komisije Olivier Bailly je povedal, da so videli poročila o znižanju bonitetne ocene Slovenije, a ponovil znano stališče Komisije, da ne komentirajo posameznih ocen posameznih držav članic EU.

"Mislimo, da je slovensko gospodarstvo zdravo gospodarstvo," je dejal in spomnil, da je Komisija Sloveniji in drugim državam članicam podala niz priporočil za ureditev javnih financ in strukturne reforme. "Še naprej trdno verjamemo, da se bo slovensko gospodarstvo v prihodnjih mesecih zmožno soočiti s temi izzivi," je še poudaril Bailly.

Kaj sploh pomeni ocena Aa2?

Ocena Aa pomeni, da so slovenske državne obveznice še vedno zelo visokokakovostne in so izpostavljene zelo nizkemu tveganju. Številka 3 pa pomeni, da je to zadnja stopnja pred padcem v skupino A, ki je sicer še vedno srednji zgornji, prav tako pa je tveganje pri oceni A še vedno "nizko", ni pa več "zelo nizko".

Kot razlog za znižanje ocene Moody's navaja tudi tveganja pri izvajanju načrtov za fiskalno konsolidacijo ter strukturnih reform, ki so potrebne za preprečevanje nadaljevanja rasti vladnega dolga v srednjeročnem obdobju in za promocijo obetov dolgoročne gospodarske rasti v Sloveniji.

Prihodnja ocena bo odvisna od sposobnosti vlade, da doseže ambiciozne cilje fiskalne konsolidacije in strukturnih reform. Analizirana bo tudi sedanja politična nezanesljivost ter njen morebitni vpliv na izvajanje ukrepov za fiskalno konsolidacijo in strukturne reforme kakor tudi splošni položaj v območju evra.

Moody's je oceno Sloveniji povišal z Aa3 na Aa2 julija 2006. Marca 2009 pa je oceno Aa2 malce popravil navzgor iz "stabilne" v "pozitivno".

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bozenka Danisova
20. 10. 2011 09.01
Za vse je PREPOZNO....ni vec vrnitve na minule case...sledi standard Rumunije in podobnih njej drzva. Skoda no, tega nii bilo potrebno. Ukvarjali ste se z mejo na morju a to kar je bilo v ozadju ste vsi spregledali. Nacionalni naboj je prevldal. A politiki se igrali z vami, da vas odvrnejo od resnice katera je prisla na plan....Skoda, prepozno
Maady
23. 09. 2011 15.10
Ko so Ekonomisti okičeni z doktorati, Nobelovimi nagradami trobentali neumnosti o borzah, skladih, delnicah Terminskemu trgu,, menicah, vrednostnih papirjih *
srebrnibreg
23. 09. 2011 14.31
Pred kakšnimi petimi leti sem enemu agentu, ko me je hotel namočiti naj vložim v sklade povedal, da se bo finančni in ekonomski trg v treh do petih letih zrušil mi je tako po ovinkih povedal, da nimam pojma kakšno neumnost govorim. da m ga je sedaj kje srečati.
Platon23
23. 09. 2011 14.15
the_eye23.09.2011, 12:12 mešaš hruške in jabolka! V kakšni škatlici pa živim? Po tvojih postih sodeč vseeno v nekoliko večji! Manj so donosni zato ker so manj rizični pa ravno v tem je hec! Bonitetne hiše so dajale kar vsem povprek AAA čeprav si niti BBB niso zaslužile ti je jasno ali še vedno ne?! In vsi so seveda vlagali v te AAA obveznice ker naj bi bile VARNE! No in ko se je izkazalo da niso je ltea 2008 POČILO jasno? Tu so sodlelovale banke- lahki krediti vsem povprek (predvsem amerika- hipotekarni krediti na napihnjene cene nepremičnin) investiciske banke ki so pokupile te dolgove in z njimi trgovale na borzah svoje početje pa zavarovali na zavarovalnicah (AIG) no tu se še malo zaplete pa se mi ne da razlagat tist ki ve kako to gre pač ve tist ki ne pa pač ne in ti si eden teh! Ne bodi užaljen OGROMNO vas je! Tako da težko boš ti meni o bančnih sistemih razlagal in to ob trditvah da so socjalni transferji sestavni del bančništva HAHA pojdi se podučit nato "pometuj"
unikin
23. 09. 2011 14.07
Vrag je tokrat res vzel šalo in prej ko bomo začeli reševati situacijo v kateri smo, manj hudi rezi bodo sledili v prihodnosti. Ampak si ne delam utvar, da bo SDS pripravljen izvršiti potrebne reforme, ker so tako kot SD preveliki populisti, da bi si upali globoko zarezati v porabo javnega sektorja in socialne transfere. Vse kar lahko v teh dneh slišimo so stare floskule o spodbujanju gospodarstva. S čim ga bodo ob 1,7 miljarde težkem letnem primanjkljaju spodbujali, pa nobenega govora. Z novimi krediti ne bo šlo, ker bo ob vse nižjih bonitetnih ocenah zadolževanje države iz dneva v dan dražje.
Jimi1
23. 09. 2011 13.59
Dokler država ne bo bazirala na ustvarjenem in se ne bo več še naprej zadolževala za pokrivanje državnega aparata, do takrat sistem ne bo zdrav. O zdravju gospodarstva, ki se je že pred leti odreklo razvoju tehnologij in novih izdelkov pa je škoda časa za razpravljanje.... BEDA vse skupaj !
Cheguevara717
23. 09. 2011 13.50
Ah, v bonitetne ocene je treba verjeti toda ne v absolutnem smislu. Tudi te ocene so orodje za doseganje visjih dobickov bank. Vse je ena kuhinja, kjer zmaga tisti kuhar, ki v danem trenutku zadovolji trenutni okus degustatorja. Te bonitetne ocene so neke umetne tvorbe, ki bi tudi lahko ne obstajale.
jani666
23. 09. 2011 12.42
NIKJER NE PIŠE, DA SI JE POTREBNO DENAR IZPOSOJAT !!! ŽIVIŠ Z TISTIM KAR IMAŠ !!!!
lenoritis
23. 09. 2011 12.14
P0gi ti pa obvladaš situacijo a???tudi če bi bla zaupnica kot da bi bilo kaj boljše.država tone z vlado ali brez nje.kot da bi se kaj spremenilo v dveh dneh po zaupnici.državo mora vzet nekdo u roke ki bo rezal pogačo pri sebi ne delavcem.
AlternativeFacts
23. 09. 2011 12.12
@Platon23 - Ah se oproščam,kako sloh lahko pomislim na kaj takega. Ma daj pejt malo iz svoje škatlice,ti bo precej lažje verjemi.Seveda imajo skladi ocene.Na kaj pa misliš so vezane ocene.Na njihovo delovanje kot tako,ali na vezanost na državo?Zakaj misliš,da so AAA skladi manj donosni,kot pa recimo BBB skladi?In če tebi ni jasno,kaj je "BANČNI SISTEM",potem oprosti,ampak s temo nima smisla svetiti,se ti ne zdi?
Platon23
23. 09. 2011 11.58
kiss-my-ass23.09.2011, 11:50 z drugim delom si kar nekje zadel čeprav letnica ni 1929 ampak 1913 kaj se je takrat zgodilo kje pobrskaj je pa pripeljalo do dogodka 1929! In do tega danes! Kar se pa tiče da midva nimava vzvodov je pa zelo faljeno! Zakaj se tako malo ceniš in? Midva, MI ljudstvo imamo prav VSE vzvode da popravimo zadeve prav zaradi našega dopuščanja do tega prihaja! Veš kdo je izboril 8 urni delavnik veš kdo je izboril dopuste, bolniške, porodniške....... LJUDSTVO in ne politika na tak način kot si pa ti opisal so pa razmišljali kar nekaj stoletij ko so delali cele dneve zastonj ali za kralje dokler jim ni prekipelo! pa poglej sedaj te pravice imamo slabi 2 stoletji pa že izginjajo očitno po treba spet nekaj časa trpeti da se bo dost velika masa ljudi prebudila! ŽALOSTNO
kiss-my-ass
23. 09. 2011 11.56
Tisti trenutek, ko se z (recimo) prenehava s Fenomenalno besedno vojno (malo zare, malo zahec) postaneva za državo težava. Kajti, ko ugotoviva, da je kost, ki nama jo je nekdo vrgel piškava in da sva začela razmišljati postajav sovražnika države. Koristna sva ko delava kot konja in imava plašnice. Ko NE vidiva dlje kot levo...desno... Ko se pa nehava ubadati s preteklostjo....takrat pa.. ...no...to je pa že druga zgodba..
kiss-my-ass
23. 09. 2011 11.50
Platon23, midva NIMAVA vzvodov, da bi pred zid postavila TISTEGA, ki dovoli podpisovati take individualne pogodbe! Vse lepo in prav - ampak v enem letu zaslužiti toliko kot delavec v 40 letih delovne dobe??? Midva NIMAVA vzvoda, da kaj storiva z bonitetami poslancev. Tistih poslancev, ki smo jih MI volili, pa se uspejo v enem letu povampiriti. Saj so nas VSI raztelesili. Kdor le ima čas pljuva in gazi po nas. Redkokje si še človek - večinoma si številka, ki pomeni toliko in toliko denarja. V PLUS ali MINUS. Evredtnoten si s količnikom, koliko si vreden, kakšna je tvoja donosnost. Mogoče je pa res, da je KAPITALIZEM tisti izvorni umrl umrl tistega daljnega leta 1929. Da je ves ta čas agonioja peščice posameznikov, ki z zadnjimi močmi zaradi lastnih interesov umetno vzdržujejo sistem. S sovražnikom. Notranjiom ali zunanjim. Če ga ni ga pa ustvarijo v obliki Bin Ladna, Gadafija... Mi - topovska hrana - se pa gremo vojno v imenu kapitala..
Platon23
23. 09. 2011 11.40
kiss-my-ass23.09.2011, 11:17 seveda je to del problema zato pa so nekoč obstajali DRŽAVNI REGULATORJI ki se jih bi bilo pač treba držati! Nekatere države so dajale denar na stran v času ko je gospodarstvo cvetelo mi pa smo ga zapravljali in tiste države so že iz krize mi pa tonemo! Pustite socialne transferje ker to je čisto spolitizirana tema! Mi bi z lahkoto plačevali vse soc. transferje če bi želeli! Zakaj nihče ne govori raje o tem kako je samo v nlb miljardo primanklaja tudi tujim državam smo že zagotovili skoraj miljardo evrov očitno le ni tak problem z denarjem ampak z njegovo razporeditvijo! Razsipava pa se na vseh koncih in krajih kot vidite od vrtcov do samega predsednika države! Ne bodite tako naivni in nehajte nasedati politiki drugače naš čaka spet žalosten mandat!
Platon23
23. 09. 2011 11.35
the_eye23.09.2011, 11:18 ocene se podajajo tudi za posamezne skalade in ne samo države! Za vse zadeve ki trgujejo na borzi! Ne poznaš zadev očitno! Socjalni transfer je sestavni del bančništva HAHAHa pa kaj kvasiš no lepo te prosim sploh veš kaj pomeni sestavni del? Banka je banka socjalni transver je socjalni transfer če država vzame kredit za socjalni transfer ga to ne naredi sestavni del banke kajneda? Si ti sestavni del svojega podjetja zato ker delaš tam? NE si zamenljiv! Prav tako lahko država dobi vire denarja drugje! Kot grčija recimo ki jo financiramo tudi mi! Potem bi po tvoji trditvi lahko sklepali da je Slovenija sestavni del Grčije??:9 Ne veš kaj govoriš! Mi je zlo žal še naprej poslušaj svoje "ekonomiste"
AlternativeFacts
23. 09. 2011 11.18
@Platon23 - Kaj imaš mikser vključen,da tako lepo obračaš?Ja država ima izpad dohodka.Kaj ti pri tem ni jasnega?Manj podjetij,manj zaposlenih,manjša potrošnja je enako manj dohodka.Enako pazi sedaj "SOCIALNI TRANSFERJI" so sestavni del pazi sedaj drugo foro "BANČNEGA SISTEMA".To da mi plačujemo prispevke ne spremeni ničesar,ker nas je vedno manj,tisti ki pa koristijo,pazi sedaj,"SOCIALNE TRANSFERJE" pa jih je vedno več.Bo šlo,boš sedaj razumel?...Zakaj se imenujejo rizični skladi če imajo oceno AAA.Mogoče zato ker se ocena ne nanaša na sklade kot take,ampak države,ki naj bi za njimi stale?Kdo gre lahko v maloro,sklad ali država, pa tako ali tako veš.
kiss-my-ass
23. 09. 2011 11.17
Platon23, delno imaš prav. Vendar (po mojem mišljenju) predstavlja - seveda med ostalim - socialni transfer VEEEELIK problem. Namreč v socialni transfer štejem tudi ogromno število tistih, ki so ji9h zaradi socialnega miru upokojevali s 25 - 35 let delovne dobe. Tiste, ki so jim firme ''dokupile'' delovno dobo da so se jih rešile. Zato je tudi nastalo nesorazmerje med delavci in upokojenci. Drugi največji problem je sociala. V bilo kakšni obliki. Zakaj bi se nekdo martral, če lahko dobi ene 200€ socialne pomoči, dodatnih 200€ mu država pusti legalno zaslužiti, 200€ pa še na roko zasluži. Novomeški zavod za zaposlovanje se skriva izza nedotakljivosti osebnih podatkov, ko se kdo vpraša kdo je dobil nepovratna sredstva v višini 4.200€ po glavi za samozaposlitev. Večino so pokasirali trikotniki, kvadrati ali kakor koli jih imenujemo. Kar poglejte vozni park. Me je kar sram v primerjavi z njimi. TO je vse skupaj LAŽNA solidarnost. BREZ kontrole. Naj dobi pomoč tisti, ki jo je res potreben. Ne pa zaradi Amnesty International-a. Mogoče pa je res za nekatere stvari potreben na pravem mestu kdo odločen. Ki bo napravil red. Ki bo zakon znal tolmačiti na pravi način. Ki bo vrnil DELU in POŠTENJU čast.....in OBLAST. Pa mi je čisto vseeno iz kakega testa bo ta, ki je pripravljen dati tistemu, ki si zasluži vse kar mu pripada. * Sem naiven ker pričakujem To od nekoga?
P0gi
23. 09. 2011 11.07
Sedaj pa imate. Vlada je padla in s tem država še bolj tone v krizo. Toliko o vaših referendumih, nezaupnicah in ostalih orodij politične manipulacije.
Platon23
23. 09. 2011 10.56
the_eye23.09.2011, 10:37 Ne ni vse tako enostavno hotel sem le povedati na enostaven način:) Te posli so zelo zapleteni! In tudi tu ni kraj za razlago tega! Drugače pa nevem zakaj se vse maje ko bonitetne hiše podajajo svoja MNENJA?:) od kod prihaja denar za nezaposlene? HAHAHA a ti praviš od banke? Ja potem imaš zelo malo znanja! Denar prihaja iz mojega in upam da tudi tvojega žepa! Vsi zaposleni prispevamo v pokojninsko blagajno! Kot sem ti že objasnil je bilo tega denarja dovolj saj so je bila nezaposlenost zelo majhna v zadnih 15 letih! Problem je nastal ko je ta in še kakšna druga "blagajna" investirala ta denar v RIZIČNE SKLADE malo si preberi o njih in vsi ti rizični skladi so bili ocenjeni z bonitetno oceno AAA (nevem zakaj se imenujejo potem RIZIČNI??) no in ko je prišlo do krize (bi bilo fajn da malo pobrskaš zakaj in do kakšne krize je sploh prišlo) je ta denar pač odšel v maloro kot slaba "naložba" in to so počele vse države! In ja nekateri so vzemali miljardna posojila in vlagali sedaj pa v bankah ni in je kriza s krediti v blagajnah ni in je kriza s pokojninami privatniki nimajo in je kriza z delom plačami! Če je pa država slab gospodar in se zadolžuje pa to ni izpad dohodka ampak slabo gospodarjenje! Če pa ti misliš da se država pufa zaradi naših penzij in socijalnih transferjov pa si zelo naiven! Zlo si me razočaral s svojimi besedami na nekatere poste ki si jih objavlal v preteklosti!
butnskalca
23. 09. 2011 10.50
nič hudega za vlado.........to ne spada v tekoče poslovanje.......