Slovenija

Slovenija donatorka

Bled, 17. 05. 2007 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je bila na Bledu deležna številnih pohval, saj z vstopom v EU prispeva svoj delež v boju proti revščini.

Janša je na Bledu hvalil Svetovno banko
Janša je na Bledu hvalil Svetovno banko FOTO: Kanal A

Z nagovorom premierja Janeza Janše se je na Bledu začela redna letna konferenca o razvojni ekonomiji (ABCDE), ki jo Slovenija organizira skupaj s Svetovno banko. Ena najodmevnejših svetovnih konferenc o vprašanjih razvoja, ki tokrat poteka na temo Zasebni sektor in razvoj, je pomembna za prehod od besed k dejanjem. "Stroka je uspešna, ko nerazvitim pomaga k napredku," je poudaril Janša. "Vloga zasebnega sektorja je bolj aktualna tema kot kdajkoli prej. Lakota, pomanjkanje pitne vode, revščina, korupcija, nepismenost, otroško delo, klimatske spremembe so še vedno kruta realnost 21. stoletja," je opozoril.

Razvite države so se zavezale do leta 2015 prepoloviti stopnjo revščine na svetu, pri čemer bo po Janševih zagotovilih tudi Slovenija igrala pomembno vlogo.

Finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da postaja zasebni sektor vse pomembnejši. V Sloveniji je od leta 1992 do 2006 delež v BDP povečal s 30 na 65 odstotkov. "Brez močnega zasebnega sektorja se tranzicija ne bi odvijala tako, kot se je," meni Bajuk.

Konference ABCDE (Annual Bank Conference on Development Economies) se udeležuje 450 udeležencev iz 80 držav. Razdeljena je na tri plenarna zasedanja. Na prvem bo beseda tekla o finančni vključenosti oziroma o tem, koliko lahko reforme v finančnem sektorju vplivajo na odpravo revščine. Na drugem plenarnem zasedanju bo govora o dejavnikih, ki vplivajo na poslovno okolje, na tretjem pa o zasebnem zagotavljanju javnih storitev.

Na pomen zasebnega sektorja pri razvoju je opozoril tudi višji podpredsednik pri Svetovni banki Francois Bourguignon. Pri tem je poudaril, da morajo vlade za razvoj tega sektorja ustvariti ustrezne pogoje. Priznal je tudi, da je organizacija zaradi afere, v katero se je zapletel njen predsednik Paul Wolfowitz, v težkem položaju. "Toda Svetovna banka kljub temu ostaja trdna pri svojih zavezah, da odpravi revščino po svetu," je izpostavil.

Janša meni, da ji to dobro uspeva, po njegovih besedah je pripomogla, da so problemi na svetu manjši. Kot je orisal, je banka od junija 2005 do junija 2006 dala 23 milijard dolarjev posojil in donacij za 279 projektov. "Dosežki Svetovne banke govorijo sami zase," je poudaril premier.

"Tudi Slovenija je na poti od države v razvoju do razvite države imela podporo razvitih držav," je dejal Janša. Država je danes po njegovih besedah "v najboljšem položaju v zgodovini". Kljub dosežkom pa nas čaka še veliko dela za uresničitev dolgoročnih ciljev, je dodal.

Finančna vključenost za boj proti revščini

Finančna vključenost, t.j. dostop do finančnih storitev, kot so bančni računi in posojila, je pomemben mehanizem za boj proti revščini, so se strinjali udeleženci okrogle mize o finančni vključenosti. Ekonomist iz ameriške univerze Brown Ross Levine je ob tem poudaril, da razvit finančni sistem ne spodbuja zgolj gospodarske rasti, ampak tudi zmanjšuje prepad med revnimi in bogatimi.

Razvit finančni sistem ne spodbuja zgolj gospodarske rasti, ampak tudi zmanjšuje prepad med revnimi in bogatimi.
Razvit finančni sistem ne spodbuja zgolj gospodarske rasti, ampak tudi zmanjšuje prepad med revnimi in bogatimi. FOTO: Reuters

Učinkovit finančni sektor lahko veliko prispeva k zmanjšanju revščine, je menil Levine, saj namenja finančna sredstva tistim projektom, ki imajo najvišji donos. To pomeni, da banke ne poslujejo zgolj z bogatejšimi posamezniki, ki imajo daljšo kreditno zgodovino in lahko za posojilo zastavijo svoje premoženje, ampak se o posojilih odločajo na podlagi donosnosti projektov, za katere posojajo sredstva.

Da bi lahko finančni sektor deloval v smeri zmanjševanja revščine, pa mora imeti prebivalstvo do njega dostop, je ob tem opozorila Asli Demirguc-Kunt iz oddelka Svetovne banke za razvojno ekonomijo. V večini afriških držav tako manj kot 20 odstotkov ljudi uporablja finančne storitve, je dejala Demirguc-Kuntova, pri čemer je opaziti povezanost med nerazvitostjo države in dostopom do finančnih storitev.

Najpomembnejše ovire za dostop do finančnih storitev, npr. bančnih računov ali posojil za srednja in majhna podjetja, so po raziskavah Svetovne banke visoke vrednosti minimalnih pologov, visoki stroški vodenja računov ter zahtevano premoženje za zavarovanje kreditov.

Ločena mnenja pa so udeleženci razprave imeli o tem, ali lahko k odpravljanju revščine bolj prispevajo državne ali zasebne banke. Večina jih je menila, da zasebne banke ne razširjajo dostopa do finančnih storitev, Levine pa je poudaril, da državne banke posojajo predvsem politično povezanim osebam in se za posojila ne odločajo na podlagi kakovosti projektov.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
18. 05. 2007 12.35
črni panter ,......a zdej ne kradejo ,...poglej direktorja aerodroma kako plačo ma ,...in kako odpravnino bo dobu ,....a VIRANT NE MORE NIČ OČITNO ,...ČEPRAV ŽE TRI LETA VODI RESOR JAVNE UPRAVE,.....KAKO MORA EN DOBIT TOLK NA MESEC ZDEJ V TEJ VLADI ,...KOT NEKDO NE BO NIKOL VIDEL TOLK V CELEM ŽIVLJENJU ,.....A TO NI KRAJA ,...AL KAJ !!!!
Vegos
18. 05. 2007 11.56
Črni panter, veš, meni se pa zdi zanimivo. Naša vlada pravi "Zdaj je čas, da gremo naprej, zdaj je čas za napredovanje, za prihodnost!" Ukvarjajo se pa samo a PRETEKLOSTJO!? Ali so neumni, ali so grozno nedosledni, ali pa lažejo.
?rni panter 1
18. 05. 2007 11.54
@ hinko.murovec Ma ti ko to govoriš, sigurno misliš na obdobje pred vlado JJ ane? Ker če govoriš da se je vse to zgodilo v 2 letih, si pa vmes zihr 15 let živel v časovnem stroju ane? Nekaznovan gospodarski kriminal? Ja ogromno, vse pa je zapuščina 15 letne vladavine LDS, kjer se je kradlo na veliko, direktorji so pa za zafurano podjetje za nagrado dobili za zafurat druzga, pa sodni zaostanki in nesposobni sodniki/tožilstvo ...A to je Janša naredu? Bedni zafrustriranec.Ti kar ujčkaj naprej Ropa, Drnita in bando, boste vsi skupajh enako končali.
Matej Rojc
18. 05. 2007 11.44
tomi.passion, tvoj občutek za napredek je malo čuden. Občuten napredek doživljamo od leta 1991. Vendar predvsem na nivoju države in posameznikov. Industrija je še vedno gnila in vedno več je revežev. V teh letih nabrati 300 mil EUR je za Tuša kar uspeh. Vendar je to mogoče očitno le ob izkoriščanju in nizkih plač velike množice ljudi.
doki007@email.si
18. 05. 2007 11.20
Pssion ,.....A JE BIL JANEZ JANŠA KDAJ KOMUNIST ,...???? VSVOJEM ŽIVLJENJU ::::TELL ME NOW ....
Vegos
18. 05. 2007 11.18
Eh, tomi spet orgazmira.
tomi.passion@gmail.com
18. 05. 2007 11.14
Prvo Borec. Če je tvoj oče bil komunistični vodja je čisto prav, da so mu vzeli celotno penzijo. Oba pa veva, da je to 100 laž. Sicer pa je Slovenija v zadnjih dveh oz. treh letih naredila resničen napredek. Samo še preostalo komunistično nadlogo popucamo in uspeh bo popoln. Tako bomo vsi imeli enake možnosti.
doki007@email.si
18. 05. 2007 11.02
ni mi jasno kaj lahk Slovenija in vlada Janeza Janše, donira svetu ,...ko pa ne zna poskrbet za svoje čistokrvne slovence, ki živijo v velki revščini,...
Vegos
18. 05. 2007 10.46
Sloveniji ne gre dobro. Oh, res, na zunaj izgleda lepo, res. Ampak, znotraj...družba v razsulu. Funkcionalnih družin skoraj ni, otroke namesto staršev vzgajajo internet, TV in ulica... ...če je to dobro, sem jaz tramvaj.
exim@t-2.net
18. 05. 2007 10.43
Tipično slovensko: kritizirati vsevprek, nič pa delati. Ojoj, Prvo Borec, ti pa si šolski primer primitivca, ki nima niti za "štamperle" možgan. Imam občutek, da se boš kar obesil, ker gre Sloveniji tako dobro.
alc19@email.si
18. 05. 2007 01.51
Ma kaj p ta jansa govori kot da ma glavo v pesku in nic ne vidi okoli sebe. slovenija od drzave v razvoju do razvite drzave bik zarukani... slovenija je se vsaj 50let za drzavami za razvojem ki bodo pa po 50ih letih bile se vedno vsaj 20 let naprej. in slovenije ne bodo spustile v klub ceprav jim taki kot je jansa z prirejenimi statistikami v rit leze. sam pri cestah lahko pogledate v sloveniji pa takoj cez mejo (v evropo) slovenski cestarji so skrti nardit 20cm siso cesto da bi blo placa se za robno crto narisat a italjani ki jih vsi kurcate pa majo vaske ceste sirse od nasih regionalnih in se za crto je po 80cm asfalta tako da ko se srecata dva kamjona ni problemov kot na nasih cestah (sveze obnovljenih, kot naprimer v muljavi...) kdo komu laze? al sami sebi ker bi radi nekdo bili a niso, sej vsi drugi itak vidimo kaj je kaj da ne govorimo o evropejcih oni so ita ze prej videli sedaj se pa samo kislo nasmihajo propadlemu experimentu.
Prvo Bore
17. 05. 2007 22.30
Kris sploh ne veš kdo je bil Hitlerjugend, zato tišina. Moji so bili tudi pri domobrancih. Sedaj pa spat mulc.
kriss714@amis.net
17. 05. 2007 22.23
Za bivšega hitlerjungend je vsaka penzija preveč.
Prvo Bore
17. 05. 2007 21.58
tomi a ti še niso izključili interneta v Polju. Mojemu očetu ste vzeli 100 procentov penzije, mama pa iima še zmerom 340 € penzije za polno delovno dobo, ker je delala v Javnem sektorju. Sedaj pa spat tomi in ovcke štej.
Prvo Bore
17. 05. 2007 21.55
32 procentov BDP letno, koliko let. Dokler bo DARS. Saj sem vedel, da so sami Argentinci. Maršal TITO je imel še premalo Golih otokov, kar se vidi še danes. Argentinska kraja slovenskega gospodarstva, ker leta 45 niso imeli jajc, da bi branili svoja prepričanja. Pi... pa tudi meni gre ROP na živce, ampak Vi ste hujši.
yanker007@gmail.com
17. 05. 2007 21.44
tomi ti maš sigurno doma na steni Janševo sliko, ko ga tako zavzeto častiš!
yanker007@gmail.com
17. 05. 2007 21.39
Slovenija donatorka, Slovenija med najuspešnejšimi državami, itd ... Drnija bomo pa obesl zarad enga zdravilca...
tomi.passion@gmail.com
17. 05. 2007 21.38
kanal. Res je, počistimo rdečo bando, ki je vladala do leta 2004 in še enkrat izvolimo sedanjo vlado, saj je edina sposobna kar se vidi na vseh področjih. Tudi tvoji plači ali pokojnini, ki je danes nedvomno višja kot leta 91 ali celo pred letom 2004. Torej?
ernest83
17. 05. 2007 21.37
Sloveniji gre dobro, ampak za to ni najbolj zaslužen Janša, niti Rop, Drnovšek, nihče od teh. Pri nas je preveč politika za vse kriva in zaslužna.
kanal@email.si
17. 05. 2007 21.11
Ta vlada je preveč požrešna, kar je občutila cela Slovenija, oziroma so pokradli naš delavski denar, krivi smo pa sami ker temu ne naredimo konec! Če smo Jugoslavijo uničili lahko pa še tuki uredimo stvari tako kot leta 1991!