Slovenija

Slovenija ena od držav, kjer bo mogoč ogled super krvave Lune

Ljubljana, 20. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Katja Gomboši / STA
Komentarji
31

Ponoči si bo na nebu mogoče ogledati redek nebesni pojav, super krvavo Luno. To je kombinacija popolnega luninega mrka in 'super Lune', ki nastane, ko je to nebesno telo najbližje Zemlji in zato videti večje in svetlejše kot sicer. Pojava ne gre zamuditi, čeprav se bo treba odpovedati jutranjemu spancu, saj bo naslednji šele leta 2021.

V ponedeljek bo od 4:30 zjutraj mogoče opazovati prvi popolni lunin mrk v letu 2019. Ta pa ne bo običajen, saj bo hkrati tudi polna Luna, ob tem pa bo planet tudi najbližje Zemlji. Luna se bo zaradi mrka obarvala rdeče, zato astronomi pojav imenujejo kar super krvava Luna. Če boste želeli dogajanje na nebu opazovati, pa bo treba zgodaj vstati, saj bo vrhunec mrka viden le dobro uro. Vremenska napoved ni preveč obetavna, vremenoslovci napovedujejo pretežno oblačnost, ki bi lahko ovirala opazovanje tega pojava.

lunin mrk
lunin mrk FOTO: Egon Cokan

Potek pojava

Luna kroži okoli Zemlje po tirnici v obliki elipse, ko ji je najbližje, pa sije še bolj kot običajno. Luna in Zemlja sta takrat oddaljeni le 360.000 kilometrov.

Dobre razmere za opazovanje mrka bodo zagotovo v višjih legah in na Primorskem, kjer se bo zrak ob šibki burji sproti sušil, nižje lege pa bo v noči na ponedeljek marsikje spet prekrila nizka oblačnost, ki bo segala do nadmorske višine okoli 900 metrov.

Krvava luna se pojavi, kadar imamo popolni lunin mrk. Takrat so Sonce, Zemlja in Luna v njeni senci povsem poravnani. Kljub temu pa del sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika in ozona v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve. Od tod torej poimenovanje krvava.

Popolni lunin mrk smo lahko v Sloveniji nazadnje opazovali julija lani, zdaj bodo super krvavo Luno lahko opazovali prebivalci naše polovice planeta. V Severni in Srednji Ameriki bo to v noči z nedelje na ponedeljek, v večjem delu Južne Amerike in zahodni Evropi pa v primeru jasnega vremena v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah, ko se bo že začelo daniti.

Luna bo v Zemljino polsenco začela prehajati ob 3:35, vendar te faze s prostim očesom ne zaznamo. Vidni del mrka se bo začel, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, kar se bo zgodilo ob 4:33. Najbolj zanimiva faza – popolni lunin mrk – se bo začela ob 5:41. Vrhunec popolne faze bo nastopil ob 6:12, ko se bo Luna znašla najgloblje v Zemljini senci. Faza popolnega luninega mrka se bo končala ob 6:44, ko bo Luna začela izstopati iz Zemljine sence v polsenco, Zemljino senco pa bo dokončno zapustila ob 7:51. Sonce bo ta dan vzšlo ob 7:33, kar pomeni, da bo mrk viden že v jutranjem mraku, kar bo celotnemu pojavu dajalo posebno kuliso.

Napotki za opazovanje

''Pri luninih mrkih svetloba ni tako močna kot pri sončevih, zato zaščitni ukrepi za oči niso potrebni. V tem primeru ima namreč Luna vlogo projekcijskega platna, na katerega se sončna svetloba projicira preko Zemlje, zato ne zremo neposredno v njen vir kot pri sončevem mrku,'' pravi izredni profesor dr. Igor Žiberna z Oddelka za geografijo na mariborski Filozofski fakulteti. Ker bo Luna zelo nizko nad obzorjem, bo videti večja kot običajno. Poseben žareč rob pa bo najlepše viden pred začetkom popolne faze in po izstopu iz nje.

Takrat bo Luna že zelo nizko nad obzorjem in bo videti večja kot običajno. Ta pojav je že dolgo znan kot optična prevara – a v ponedeljek zjutraj bo Luna dodatno še posebej blizu Zemlji, njen premer bo torej dejansko videti dobrih deset odstotkov večji kot običajno. Kmalu zatem bo izginila za obzorjem.

Opazovalci za občudovanje tega pojava ne bodo potrebovali teleskopa – krvavo Luno bodo namreč lahko opazovali kar s prostim očesom. Za najostrejše fotografije naj bi zadostovalo kar stojalo in najdaljši objektiv, ki bo lepo zajel podrobnosti Lune in prelivanje barv. Dr. Žiberna pa opozarja, da naj si tisti, ki se za opazovanje super krvave Lune odločijo, izberejo takšno lokacijo, ki na zahodu in severozahodu neba nima nobenih ovir, saj bi jim te zastirale pogled.

Lunin mrk nad Ljubljanskim gradom leta 2018
Lunin mrk nad Ljubljanskim gradom leta 2018 FOTO: Sara Kager

Ostali letošnji mrki

Ponedeljkov mrk je edini, ki bo letos viden v Sloveniji. Običajno nastopajo v parih – 14 dni pred ali za luninim mrkom po navadi nastopi še sončev. Letos se je to zgodilo 6. januarja, ko se je zgodil delni sončev mrk, 2. julija bo še en sončev mrk, kateremu bo 16. julija sledil lunin, 26. decembra pa se bo odvil še zadnji letos – kolobarjasti sončev mrk, ki bo viden nad Indijskim oceanom. Posebna, razmeroma redka oblika mrka se bo zgodila 11. novembra, ko bo Merkur prvič po letu 2016 opravil prehod čez Sonce. Pojav bo kot majhna črna pika na Soncu viden v večjem delu Amerike, Afrike in Evrope.

Da Lunin mrk ne nastopi vedno v času polne Lune, je vzrok v tem, da je njena tirnica rahlo nagnjena proti ekvatorju. Zaradi tega približno petodstotnega nagiba potuje okoli Zemlje večinoma nad oziroma pod Zemljino senco. Zato lahko večino mesecev opazujemo polno Luno brez mrkov.

Čeprav so krvave Lune precej pogoste, se bliža obdobje, v katerem tega spektakularnega pojava ne bo, zato je letošnja super krvava Luna še toliko bolj posebna. Naslednjič jo bo namreč mogoče opazovati šele maja leta 2021.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Mariboru bosta 21. januarja 2019 Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru v primeru jasnega vremena organizirala brezplačno javno opazovanje popolnega Luninega mrka. Obiskovalci bodo lahko od 4:30 na zahodnem delu platoja pred Filozofsko fakulteto, na Koroški cesta 160, prisluhnili strokovni razlagi pojava. Lunin mrk bodo lahko opazovali skozi različne teleskope, mogoče pa bo tudi fotografiranje mrka s Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. Organizatorji vsem obiskovalcem svetujejo topla oblačila, mrk se bo namreč opazoval v statistično najhladnejšem obdobju leta in dneva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smacky
20. 01. 2019 19.06
+3
Ha ha, "saj bo HKRATI TUDI POLNA Luna"... Pa kdo to piše??
vrtnar01
20. 01. 2019 16.49
+4
hvalabogu da smo enkrat med tistimi,ki ne bo treba že nič kolikokrat zijati v luft
uporabnica1
20. 01. 2019 15.34
+0
Jutri naj bi bil kao konec sveta... ja res se že kr bojim, oh se tresem haha mediji so ponoreli
flatearth
20. 01. 2019 17.30
+5
Exiip
20. 01. 2019 15.25
+0
Kva poj jutr konec sveta?
Naj bi
20. 01. 2019 15.11
+3
Da nebo izkrvavela. Je NASA že na poti? Drugaće pa je to naslov za našo vlado :)
albrehti
20. 01. 2019 11.37
+68
"V ponedeljek bo od 4:30 zjutraj mogoče opazovati prvi POPOLNI LUNIN MRK v letu 2019. Ta pa ne bo običajen, saj bo HKRATI TUDI POLNA LUNA, ob tem pa bo PLANET tudi najbližje Zemlji." Popolni Lunin mrk je vedno ob POLNI LUNI. Luna ni planet, pač pa Zemljin satelit. Avtorica Katja Gomboši je v šoli (osnovni) malo preveč dremala, se mi zdi.
flatearth
20. 01. 2019 12.42
+18
Ja se je za vprašat, do kdaj bodo "dremali",
Igi74
20. 01. 2019 11.34
+1
Nimajo veze oblaki, al taka al drugačna luna, lohk je čist navadna, lohk je super mega krvava luna....žabarje bo tako ali tako metal po cest sm pa ke da bo veselica....
Ramzess
20. 01. 2019 11.14
-9
21. januarja bo na nebu redka krvava volčja superluna (ta je tako redka, da jo vidimo 28-krat v enem stoletju), številni teoretiki zarote pa so mnenja, da je to to in da se bo tokrat zares uresničila biblijska napoved o koncu sveta. To je namreč napovedano v knjgi Four Blood Moons: Something Is About to Change avtorja Johna Hageeeja, kjer ta pravi, da t.i. “krvava luna” dejansko izpolnjuje biblijsko prerokbo. To je krvava lepotica, ki naj bi napovedovala konec človeštva. To je krvava lepotica, ki naj bi napovedovala konec človeštva. Hagee je napisal, da so “rdeče Lune, do katerih pride ob popolnem mrku” opisane v Svetem pismu v knjigi preroka Joela: “Sonce se bo spremenilo v temo in Luna v kri, preden pride velik in strašen Gospodov dan.” To je brez zadržkov nemudoma sprejel ‘alarm za prerokbe’, pastor Paul Begley , iz Indiane v ZDA. “Da, to se bo zgodilo. Da je tudi odogovor na vprašanje, ali je krvava superluna apokaliptični simbol za konec človeštva.
Ramzess
20. 01. 2019 11.16
+6
Bomo videli, glede na siceršnje podnebno, potresno, vulkansko dogajanje po svetu, nekaj gotovo bo, konec sicer ne, sprememba pa.
krnekilojz
20. 01. 2019 11.23
+1
uporabnica1
21. 01. 2019 09.20
Ma ne prbijej no! 21.januar je evo zivi in zdravi smo! Tele pravljice o koncu sveta pa raj natzvezaj komu drugemu ki je glih tako naiven kot ti!
Ramzess
20. 01. 2019 11.08
-7
V zadnjih letih mrke v Luninih tetradah popularno imenujejo “Krvava luna”. Največ zaslug za to ima pastor John Hagee, ki je v knjigi Štirje krvavi meseci razvil tezo, da Bog s takšnimi nebesnimi pojavi komunicira z nami in da lahko pričakujemo v naslednjih dveh letih dramatične dogodke na bližnjem vzhodu, ki bodo spremenili potek zgodovine in vplivali na ves svet. Svoje napovedi utemeljuje s prerokbami iz Biblije, še posebej z naslednjo, ki naj bi se glasila nekako tako: »…pred sodnim dnem se bo Sonce pretvorilo v temo in Luna v kri…«
Ramzess
20. 01. 2019 11.05
-2
In kaj napoveduje super krvava luna, to ljudi zanima. Bomo videli kaj bodo porekle babe ob križanju med pogledom na Luno.
Sputnik
20. 01. 2019 11.06
+1
ženske bodo tulile v luno ko volkovi. uporabi čepke za ušesa
Sputnik
20. 01. 2019 10.56
+5
še kitajski česen bo vzklil na luni in bo mrk popoln
Blaz Perc 1
20. 01. 2019 10.44
+3
wooow redek pojav in pol se bo lahko videla u sloveniji jej. Pa še nebo bo jasno saj sije sonce tako kot je rekel H1N1 danes boše zelo lepo in vidno nebo ponoči
dark horse
20. 01. 2019 10.40
+10
Res redek pojav enkrat letno :D
Sputnik
20. 01. 2019 10.54
+11
še manj. zadnji je bil julija če se ne motim torej niti eno leto od tega
spidman
20. 01. 2019 10.14
+2
vau. ena od 432 drzav..
brabusednet
20. 01. 2019 09.36
-4
Da ni to posledica Kitajska sonda,tam je še vse rdeče.
ata janez
20. 01. 2019 09.18
+29
Nekatere že zdaj nosi luna,kaj šele bo?
flatearth
20. 01. 2019 09.01
+23
Hvala za "znanstveno" razlago,
haaaahahahaha
20. 01. 2019 08.29
-4
Zemlja je trikotna , kar pomen, da bomo na Luni vidl krvav trikotnik, tko da ne zavajt ljudi
Firnk
20. 01. 2019 08.10
+15
naslov je uprašljiv krvava luna????
soncnica60
20. 01. 2019 07.50
+30
Mislim, da ne bomo nič videli, ker je in bo nebo oblačno...
Uporabnik1385495
20. 01. 2019 09.39
+12
Nebo je popolnoma jasno in sonce sije 100 na uro.V kateri luknji pa si?
uporabnica1
21. 01. 2019 09.22