Slovenija

Lažje odpuščanje za lažje zaposlovanje?

Ljubljana, 07. 01. 2010 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Upokojevali se bomo starejši, minimalna plača se bo dvigala postopoma, delodajalci pa naj bi lažje odpuščali – zato, da bi tudi lažje in več zaposlovali, pravi Pahor.

Premier Borut Pahor pričakuje "ustvarjalne prepire" pri pripravi programa stabilnosti in izhodni strategiji.
Premier Borut Pahor pričakuje "ustvarjalne prepire" pri pripravi programa stabilnosti in izhodni strategiji. FOTO: Dare Čekeliš
Delodajalci zaradi težkega odpuščanja ne zaposlujejo, čeprav bi lahko. Zato vlada ne gre v spremembe zakonodaje zaradi lažjega odpuščanja, ampak zaradi lažjega zaposlovanja. Premier Borut Pahor

Izhodna strategija, velikopotezen paket reform, ki ga pripravlja vlada, med drugim predvideva tudi bolj fleksibilno delovno zakonodajo. Slovenija ima namreč po besedah premierja Boruta Pahorja srednjeveški trg delovne sile, kjer delodajalci zaradi težkega odpuščanja ne zaposlujejo, čeprav bi to lahko. Zato vlada ne gre v spremembe delovne zakonodaje zaradi lažjega odpuščanja, ampak zaradi lažjega zaposlovanja, je pojasnil. Sindikati v to ne verjamejo, napoved razumejo kot lažje odpuščanje in nižje odpravnine.

Sicer pa je Pahor napovedal, da bo vlada na vseh rednih sejah v tem mandatu obravnavala izhodno strategijo, ministru za finance Francu Križaniču pa je danes naložila, da do petka do 12. ure pripravi osnutek programa stabilnosti, ki ga bo Slovenija poslala v Bruselj. Do prihodnje seje vlade, ki bo predvidoma v četrtek, bodo program tudi uskladili. Če se bodo odprla politična vprašanja, pa bo Pahor sklical tudi vrh koalicije.

Pri usklajevanju tega ''dokumenta, ki ne predvideva povečanja bremen, ampak predvsem krčenje javne porabe, pričakujem prepire, vendar ustvarjalne prepire. Če bi ta dokument obravnavali ravnodušno in brez prepira, bi me zaskrbelo." Kot je ocenil, bosta program stabilnosti in izhodna strategija imela velikopotezne posledice za gospodarstvo. Tudi zato bo kmalu sklical strateški gospodarski svet, na katerem bi obravnavali program stabilnosti in izhodno strategijo.

Iz osnutka izhodne strategije:

Strategijo izhoda iz gospodarske in finančne krize pripravlja koordinacijska skupina vlade za pripravo in usklajevanje ukrepov, povezanih z mednarodno finančno krizo, pod vodstvom ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija.

Izhodna strategija za leta od 2010 do 2013 naj bi v čim krajšem času spodbudila gospodarsko aktivnost in postopoma odpravila makroekonomska neravnovesja, piše v njenem osnutku. Omogočila naj bi povečanje gospodarske rasti, pri tem pa upoštevala socialne in okoljske vidike. 

►Vlada bo morala varčevati

V poglavju, ki zadeva konsolidacijo javnih financ, je med drugim zapisano, da bi morala vlada za dodatnih 600 milijonov evrov znižati proračunsko porabo, če bi želela upoštevati zgornjo mejo javnofinančnih odhodkov, ki jo je sama določila. Predvidena je tudi priprava programa državnih razvojnih prioritet in investicij, ki bo osnova za konkretne ukrepe.

►Postopen dvig minimalne plače

Minimalno plačo naj bi do višine minimalnih življenjskih stroškov dvignili v treh korakih, prvi naj bi bil na vrsti že ta mesec. Breme prvega dviga naj bi v celoti prevzela država, breme drugih dveh – v letih 2011 in 2012 – pa delodajalci. V paketu z minimalno plačo je predvidena še posodobitev ureditve delovnih razmerij, kar zadeva tudi študentsko delo.

►Ukinitev nekaterih prispevkov

V poglavju krepitve elementov varne prožnosti je med drugim govora o spremembi zakona o socialnih prispevkih, s katero bi omejili zgornjo višino zavarovalne osnove zanje in hkrati ukinili sedanja prispevka za zaposlovanje in socialno varstvo, ki bi se financirala iz davčnih virov.

Poleg tega je omenjena postavitev zgornje meje, t. i. kapice zavarovalne osnove za pokojninsko in zdravstveno varstvo v višini najvišje letne pokojninske osnove (40.865,5 evra), ki bi po oceni ministrstva za finance pomenila letni izpad prispevkov za okrog 235 milijonov evrov. Pri tem bi z naslova dohodnine zaradi višjih vplačil akontacije teh zavezancev lahko nadomestili okrog 40 milijonov evrov. Preostanek izpada prihodkov bi delno nadomestili s širitvijo osnov (avtorske in podjemne pogodbe, popoldanska obrt, študentsko delo ...) in z zvišanjem sedanje minimalne osnove za obračun pri samostojnih podjetnikih in družbah z omejeno odgovornostjo.

►V pokoj bomo šli starejši

Predlog reforme pokojninskega sistema je razdeljen na dva sklopa, in sicer na modernizacijo veljavnega sistema, ki začne veljati 1. januarja 2011, in na vzpostavitev novega pokojninskega sistema, ki začne veljati 1. januarja 2015.

Med glavnimi spremembami v obveznem pokojninskem zavarovanju so povišanje polne in minimalne starosti in izenačitev pogojev za pridobitev pravic moških in žensk, vzpostavitev večje fleksibilnosti in odprtosti instituta delne upokojitve ter vzpostavitev spodbudnejše politike bonusov in restriktivnejše politike malusov ter črtanje časovnih bonusov.

►Reforme tudi na področju zdravstva

Reforme na področju zdravstva naj bi omejile nadaljnje neracionalno in neobvladljivo naraščanje izdatkov v zdravstvu.

►Ukinitev Kada in Soda, preoblikovanje Darsa ...

V poglavju o institucionalnih prilagoditvah osnutek strategije med drugim omenja ustanovitev agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, preoblikovanje Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe, ustanovitev javnega sklada za ravnanje z nepremičnim premoženjem države, preoblikovanje Družbe za avtoceste v RS, prilagoditve nadzora finančnih storitev, prilagoditve nadzora mrežnih storitev (telekomunikacije, energetika, promet), preoblikovanje urada za varstvo konkurence in ustanovitev agencije za javno naročanje.

►V igri tudi podnebni ukrepi

Poleg tega osnutek predvideva še prilagoditev sistema umeščanja prometne in energetske infrastrukture v prostor, razvoj železniškega sistema, spodbude za razvojne naložbe v energetsko učinkovitost, spodbujanje obnovljivih virov energije, sprejem zakona o podnebnih spremembah ter nacionalne strategije za blaženje in prilagajanje na podnebne spremembe ter dvig konkurenčnosti kmetijstva in živilsko predelovalne industrije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
12. 01. 2010 21.09
Stari, daj nam zgled pa te bomo posnemal, bodi nam vodilo...
mac4_m
09. 01. 2010 00.07
strukturne reforme? Ha, ha, ha,, čisti pahorjev besednjak. Polno umnih izrazov zadaj pa zadovoljevanje interesov tajkunskih botrov. To, da cela država životari, da bi kradljivci odplačali z našim denarjem 'pošenkane' kredite, pa ne bomo prestrukturirano reformirali? Kakšni hinavzlni. Po vseh frotah se na veliko krade in uničuje. Ropa se banke in proračun, krade podjetja, kupuje miljonske vile. In kaj stori g. predsednik vlade?? Izvaja kadrovske čistke in osvobaja 'trg delovne sile'. No g. predsednik , da se malo zbudite. Najprej tu ne gre za 'trg delovne sile'. Nemara so res nekoč trgovali s sužnji in še kako všeč bi bilo tajkunski zalegli, da bi do tega prišlo. Namesto, da bi se rešili izrojene tajkunske zalegle se želijo rešiti zaposlenih, da bojo lažje - brez odpravnin in stroškov preselili pokradena podjetja na kitajsko in v druge cenovno ugodne dežele. Ko bojo uničili vse kar se bo dalo pa bojo po takih podjetjih prejeli službe ali deleže. Gospodje gre za zlorabo oblasti, kriminalna dejanja in korupcijo.. Če že gospodje toliko podpirajo svoboden 'trg delovne sile' potem naj se ukine individualne pogodbe ter večletne mandate direktorjev, nadzornih svetov, poslancev, županov in ostalih funkcij. Naj delodajalci ( v tem primeru slovenski narod) imajo pravico, naslednji dan odpustiti nesposobnega, kradljivega župana, ministra, predsednika vlade, managerja. Ne pa da se nesposobno zaleglo nastavi za več let - z posebnimi pogodbami in visokimi odpravninami, delovne, sposobne, pridne ljudi pa naj bi se odpuščalo za vsako figo. Sprevrženo, hipokritsko, lažnivo, hlapčevsko ritolizenje ne bo rešilo nobene krize. Če gospod ni sposoben delati za svoje delodajalce (slovenski narod) potem naj se odstrani in naj prepusti 'delovno mesto' nekomu, ki ne mlati prazne slame ampak ima čut do svoje domovine. Oholi prepotentneži z večvrednostnim kompleksom in tajkunski hlapci ne sodijo na predsedniški položaj...
siFBI
08. 01. 2010 21.15
Nihče pri vsem tem pa ne omenja, da bi odpustili direktorja, ki podjetje slabo vodi. Če delavec slabo dela ga enostavno odpustijo. Kaj ni direktor prav tako delavec, saj od podjetja dobi plačo in še več. Dokler bo politika svoj gnev izražala samo na delavcih nižjega sloja po rangu podjetja in dokler bodo mislili, da so direktorji in managerji bogovi tako dolgo bo tud kriza in korupcija v Sloveniji.
idrca
08. 01. 2010 21.04
Od osamosvojitve naprej pa do danes so vse vlade omogočala da se je kradlo za navadne delavce pa je njim vseeno. Na drugih volitvah bodo vse stanke obljubjale kaj vse bodo naredile za delavce.Treba bo iti na cesto brez sindikatov saj oni večinoma delajo za svoj žep.
bucymd
08. 01. 2010 14.20
po komentarjih sodeč nima tale naš borut prav velike podpore! borut zamisli se malo!!!!!!
Petra Šuligoj-Gaberc
08. 01. 2010 13.43
seveda, vizumi so sproščeni, samo še slovence odpustimo in potem bo vlada zadovoljna. tujci bodo delali za tisto malo, če ne jih takoj odpustimo, slovencev pa niti ne vzamemo v službo, ker so predragi oziroma se samo pritožujejo nad plačo. s temi besedami bi lahko Pahor na kratko povedal kaj s svojimi reformami misli. Sram ga je lahko, včasih so takim, ki so svoj narod izkoriščali za dobro drugih rekli KVIZLINGI oz. IZDAJALCI in kot taki so bili tudi kaznovani. KAJ PA DANES? nekoč sem na enem plakatu videl napis "SLOVENIJO LAHKO NAREDIM BOGATO DRŽAVO". to verjamem, bolj mi bo všeč tisti, ki bo napisal in se tega držal "SLOVENCE LAHKO NAREDIM BOGATE DRŽAVLJANE" upam da ste razumeli vi tam gor, kaj pomaga biti sloveniji v skupini 30-ih najbogatejših, če njeni državljani prosijo za košček kruha?
X-XY
08. 01. 2010 13.33
Če bo lažje odpuščanje, bo lažje zaposlovanje - torej sledi, da bodo sedanje slabe plače padle še bolj, ker tisti, ki bodo na borzi bodo morali prijeti za vsako delo, drugače zgubi status, ne? A bo kvaliteta dela dobra, za kvaniteto me ne skrbi - delovni dan od 8 do 18 - če ti ne paše lahko greš (ta stavek se je v zadnjih desetih letih slišal kar pogosto, gospoda). Torej se bo cela Slovenija nadelala ampak nič naredila.
sebo-x
08. 01. 2010 13.19
porka.malorka 08.01.2010, 12:22 Slabše vlade od te, trenutne Slovenija ni imela nikoli, ne bom trdil, da je bila prejšnja idealna, ampak za tele opice, ki trenutno vladajo so bili prejšnji doktorji ...
sebo-x
08. 01. 2010 13.15
>> Če bo lažje odpuščanje bo v prihodnje PAHOR ostal brez plače. Najbolje bi bilo za Slovenijo, če narod čimprej odpusti Pahorja z njegovo vlado vred, pa brez odpravnin in možnosti ponovne zaposlitve ... Pa naj se potem zamislijo sami nad sabo kaj počnejo z državo in njenimi prebivalci ...
RADO62
08. 01. 2010 12.33
Postopen dvig minimalne plače ??? Lepo se sliši... Ampak Pahor vedno pozabi povedati na kakšen način bo to dosegel... Do sedaj predlagani ukrepi so samo dodatno obremenili delodajalce in Gaspari predlaga celo zvišanje DDV-ja.... Torej gre spet za izjavo, ki ne drži vode.... Žalostno, da nekateri nasedate populističnim foram ubogega Pahorja.... heh
sudja
08. 01. 2010 12.30
Če bo lažje odpuščanje bo v prihodnje PAHOR ostal brez plače
RADO62
08. 01. 2010 12.30
Pahor bo mogoče dosegel dvig plač na račun grozljivega zadolževanja v tujini in breme prenesel na naslednjo vlado... Samo v lanskem letu so državljane zadolžili za 2.5 mld eur... Konkretnih ukrepov, da bi gospodarstvo naredil konkurenčno pa na žalost od nikoder.... Križaniču se še sanja ne o sodobnih ekonomskih prijemih in se mu pozna, da je več desetletij prespal v državnih službicah in zaspal na lovorikah doktorata iz 70-ih.... Žalostno, da finance zaupajo nekomu, ki sploh nima mednarodnih izkušenj... heh
RADO62
08. 01. 2010 12.23
Vlada bo morala varčevati ??? Seveda, da mora... Ampak Pahor je v svojem komaj eno letnem mandatu v državni upravi zaposlil dodatnih 2.000 uslužbencev, tako da izjava o varčevanju v državni upravi ne drži vode in je čista laž za zavajanje državljanov.... Problem pri Pahorju vidim predvsem v temu, da eno govori in popolnoma drugo dela.... heh
porka.malorka
08. 01. 2010 12.22
sebox Že res da ta vlada ni vredna pečenega groša Sam s kom pa naj jo zamenjamo saj so ta drugi še slabša varijanta
edoz.
08. 01. 2010 12.09
Oprostite izrazu ampak ta naš predsednik vlade g.Pahor, ni več normalen. Se on sploh zaveda kaj izjavlja?
M-teorija
08. 01. 2010 11.16
Malo bom iz konteksta prispevka a na nekatere komentarje moram omeniti izjavo Rjavca na Vročem stolu, kjer je dejal, da je pred koalicijo dvomil o Pahorju, sedaj ko pa ga je spoznal, ga spoštuje zaradi svoje poštenosti, delavnosti in odnosa do sogovornikov, kot tudi do pristopa do zadane odgovornosti. No nazadnje je omenil , da ima tudi o JJ dobro mnenje. Torej ali so res nerodni pri prikazovanju svojega dela ali pa jih delajo novinarji takšne. Seveda je tudi tretja možnost o verodostojnosti Karlove izpovedi, ki pa je delovala prepričljivo pristna?!?
sebo-x
08. 01. 2010 11.11
c/p >> Med komentatorji in širše praktično ni nikogar več, ki podpira Pahorjevo "strokovno" vlado. Kaj narediti, da jih volivci/davkoplačevalci zamenjamo predno nas oni ne spravijo na beraško palico? Ali bo potrebno res masovno na ulice, da se zamenja oblast? Bodo v tem primeru pele Kresalkine vzgojne palice po hrbtih ljudstva oz. vodni topovi, ki jih nameravajo kupiti ??
rafael.m
08. 01. 2010 10.44
Nameraval sem prenehat s komentarji, pa je prišel sosed, ki sem ga opisal s poškodbo noge v komentarju ob 08.01. Ker se ne znajde me je prosil, da pokličem njegovo zdravnico koncesionarko, ker potrebuje v torek fotokopijjo zdravstvene kartoteke za 10 let za pregled pri zdravniku zavarovalnice zaradi odškodninskega zahtevka. Ona je na dopustu. Zdravnica, ki jo nadomešča je bila ponoči dežurna in je ni. Napotili so me na dežurno ambulanto tam pa so mi povedali, da so jim kartoteke zasebnih zdravnikov nedosegljive. Dobi jo lahko šele v ponedeljek (Bog ve, če bodo gospe koncesionarke delale). Kam bi se lahko obrnil, če bi kartoteko potreboval v ponedeljek ob 8h?.Obvestilo zavarovalnice je prispelo namreč šele včeraj s pošto. Tako kot zdravstveni sistem, je zafurano vse ostalo.
zulj001
08. 01. 2010 10.11
Velik del odgovornosti pa moramo prevzeti tudi volilci.Dejstvo je, da so dobili oblast na podlagi volilnega rezultata.Do tu je vse lepo in prav.Problem nastane,ko ugotovimo ,da ti oblastniki ne izvajajo tistega kar so obljubljali v predvolilni kampaniji.To preprosto pomeni da so nam LAGALI .Volilci se moramo is tega nekaj naučiti in na volitvah poskušat izbrati ljudi ki resno mislijo delat za dobrobit te države. Skratka,volitve v držani zbor moramo vzeti bistveno bolj resno.
korosec_SLO
08. 01. 2010 10.08
paparaco pritisni F5 da se ti povrne stran,pa ga skopiraj pa na novo poslji,,mene radirajo redno,