Slovenija

Slovenija izgubila bitko? Bruselj bi Hrvaški izjemoma dovolil uporabo imena teran. Vinarji ogorčeni

Ljubljana/Bruselj, 21. 12. 2016 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropska komisija meni, da bi bilo treba Hrvaški ob določenih pogojih omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Januarja se pričakuje sprožitev procesa za odobritev te izjeme. Pridelovalci terana so ogorčeni. Kmetijski minister Židan pa je že napovedal uporabo vseh pravnih možnosti, tudi tožbe proti komisiji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Teran tudi hrvaški
    00:57
    Iz SVETA: Teran tudi hrvaški
  • Iz 24UR ZVEČER: Boj za slovenski teran
    09:10
    Iz 24UR ZVEČER: Boj za slovenski teran
Ker se Hrvaška in Slovenija nista uspeli dogovoriti glede terana, bo Evropska komisija sprožila proces za odobritev izjeme.
Ker se Hrvaška in Slovenija nista uspeli dogovoriti glede terana, bo Evropska komisija sprožila proces za odobritev izjeme. FOTO: Thinkstock

Evropska komisija po navedbah virov obžaluje, da Slovenija in Hrvaška kljub njenim najboljšim prizadevanjem v dveh letih nista uspeli najti skupne rešitve za vprašanje terana, kot na primer za istarski pršut/istrski pršut, ki sta ga zaščitili s skupno označbo porekla.

Slovenija je vino "teran" v EU zaščitila z označbo porekla. Zaščitena označba porekla pomeni, da se ne sme na evropskem trgu pod tem imenom pojaviti nobeno drugo vino, ki ne spoštuje pravil, ki veljajo za teran, pridelan na slovenskem Krasu.

A "teran" je tudi sorta grozdja na Hrvaškem. V skladu s pravili EU je mogoča omejena izjema za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla, so pojasnili viri pri Evropski komisiji.

Komisija zato po navedbah virov meni, da bi bilo treba Hrvaški ob jasnih pogojih v povezavi z etiketiranjem omogočiti izjemo za vino z zaščiteno označbo porekla "Hrvatska Istra", ki se prideluje na okoli 300 hektarjih iz vinske trte "teran".

Ta izjema bi bila torej mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran" in obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice.

Dejan Židan je napovedal, da bo Slovenija uporabila vsa pravna sredstva.
Dejan Židan je napovedal, da bo Slovenija uporabila vsa pravna sredstva. FOTO: Damjan Banjac

Židan glede terana ne izključuje možnosti tožbe proti Bruslju

Kmetijski minister Dejan Židan je razočaran nad odločitvijo Evropske komisije, ki želi za Hrvaško omejeno izjemo pri uporabi imena teran. Če bo prišlo do sprožitve postopka za odobritev te izjeme, bo Slovenija, kot je napovedal, uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev, ne izključuje niti možnosti tožbe proti komisiji.

"S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more pristati, da se tako obnaša do nas," je na današnji novinarski konferenci dejal Židan. Ministrstvo je danes namreč prejelo informacije, da je Bruselj najavil pripravo delegiranega akta, s katerim bi hrvaškim pridelovalcem omogočil trajno izjemo pri uporabi imena teran.

"Če bo šla komisija po tej poti naprej, bo prišla na evropsko sodišče, kjer bo v precej nemogočem položaju," je poudaril Židan. Bruselj po njegovih besedah takšne izjeme ne more dovoliti tri leta in pol po vstopu Hrvaške v EU.

S takšno potezo bi komisija zaobšla institut pristopnih pogajanj. Za vsako izjemo od pravnega reda mora država namreč zaprositi v času pristopnih pogajanj, Hrvaška pa v tistem času ni zaprosila za trajno izjemo pri uporabi imena teran, je dejal minister.

Če bo komisija vendarle začela postopek za trajno izjemo, bi, tako Židan, "legalizirala hrvaške kršitve, čeprav bi morala biti varuh pravnega reda EU". Dodal je, da bi komisija s takšno potezo prekoračila svoja pooblastila.

Minister je o teh informacijah že obvestil predsednika vlade Mira Cerarja, o tem pa bo na seji v četrtek govorila tudi vlada.

Pridelovalci terana vztrajajo pri zaščiti uporabe imena teran

Pridelovalci terana so ogorčeni nad namero Bruslja, ki želi Hrvaški omogočiti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. "Teran smo zaščitili in zaščita je bila pravočasna in popolna," je poudaril predsednik konzorcija kraških pridelovalcev terana Boris Lisjak. Pridelovalci terana vztrajajo, da lahko le v Sloveniji pridelujemo teran.

Lisjak je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da teran Kraševcem pomeni ogromno, saj zagotavlja preživetje njihovim družinam. "Teran pridelujemo na 86 odstotkih naših vinogradov. Prav zato smo čutili veliko potrebo po zaščiti. Teran smo zaščitili in zaščita je bila pravočasna in popolna in čista kot solza. Od te zaščite ne bomo nikoli odstopili," je dejal.

Dodal je, da so Kraševci preživeli 25 let fašizma, sedaj pa jih hoče EU uničiti. "Tega ne moremo dovoliti, zato se bomo še naprej borili," je dejal Lisjak.

Enolog Miran Vodopivec je poudaril, da so imeli Slovenci v zgodbi o teranu zgodovinske, ekološke in pedološke argumente, tradicijo in kulturno dediščino. "Sedaj pa Hrvatje trdijo, da imajo iste ekološke pogoje kot mi, vendar to ni res," je dodal.

Marjan Colja iz Vinske kleti Kras pa je dodal, da so pridelovalci terana na Krasu ogorčeni nad ravnanjem Bruslja, niso pa presenečeni. "Evropska komisija je pomagala Hrvaški, da je prišla do tega položaja, ki ga ne podpiramo. V treh letih in pol smo večkrat opozorili, da je teran na Krasu zelo pomemben, vendar pa na to nismo dobili nobenega odgovora, kar kaže na ignoranco Bruslja," je dodal.

Zato državi in pridelovalcem po njegovem mnenju ne ostane nič drugega kot tožba, lahko tudi odškodninska.

Evropska komisija odobrila več kot 50 podobnih izjem

Podobne izjeme po navedbah virov že veljajo za vse vinogradniške članice unije, tudi za Slovenijo. Doslej je bilo pod določenimi pogoji odobrenih že več kot 50 takšnih izjem, največ v Italiji, Franciji, Španiji, na Portugalskem in v Nemčiji.

Slovenija ima podobno izjemo v primeru francoskega burgundca, in sicer lahko uporablja skupaj z več drugimi članicami ime Weisser Burgunder, ali v primeru nemške frankinje, ko lahko uporablja ime modra frankinja ali frankinja.

Bruseljski viri so še pojasnili, da je komisija 5. oktobra od Hrvaške prejela obvestilo v povezavi z osnutkom zakonodaje o označevanjem vin z uporabo oznake sorte grozdja, vključno s teranom. Komisija in druge članice lahko podajo pripombe v treh mesecih.

Komisija se je po navedbah virov na hrvaško obvestilo odzvala nedavno s pripombami, ki pa niso javne. Hrvaška mora pred sprejetjem zakonodaje te pripombe upoštevati v največji možni meri.

Komisija naj bi Hrvaško pozvala, naj počaka s sprejetjem zakonodaje, saj namerava sama ukrepati. Januarja naj bi namreč sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi EU Hrvaški pod določenimi pogoji odobrila omenjeno izjemo.

Ta postopek sprejemanja delegiranega akta, za katerega je pooblaščena komisija, vključuje pa tudi članice unije in Evropski parlament, običajno traja dva do tri mesece.

Pri delegiranih aktih gre za nezakonodajne akte s splošnim področjem uporabe, ki dopolnjujejo ali spreminjajo nebistvene elemente zakonodajnih aktov. Ta postopek se pogosto uporablja na področju skupnega trga, kmetijstva, okolja in prometa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (233)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
22. 12. 2016 14.15
-1
Hrvatje so bili in so.....
dulen12
22. 12. 2016 13.04
-1
imn mi jim pa moramo graditi avtoceste da grejo turisti na njihovo morej.ma sno butci.še te ceste na pol zapret in ko bojo pametni in pustili kar je naše odpret pol ceste.čez dolgo let pa odpret celo cesto.ker njihova beseda ne velja nič.
Tomvojo
22. 12. 2016 11.23
+3
Pri nas delajo iz refoška teran, hrčki pa iz terana teran, kdo je zdej tuki mal usekan?
thc_4u
22. 12. 2016 10.21
+1
A pol se pravi,da se nam ni treba bati,za mejo v piranskem zalivu??
HOLAJ SLOVENIJA
22. 12. 2016 09.19
+1
Nesposobnost naše zunanje politike z Erjavcem na čelu in ministra Židana,ki se sedaj nekaj repenči. Nič ne bodo dosegli! Hrvati s v teh zadevah veliko bolj sposobni kot naši kljukci! Sicer pa pili bomo tistega,ki bo boljši!
grozjak
22. 12. 2016 09.18
+3
jutri bom pa prebral, da so nam Hrvati pokradli pesmi od Beatlesov.............................................zdaj grem pa delat.....
Tomvojo
22. 12. 2016 11.24
Tomvojo
22. 12. 2016 11.24
grozjak
22. 12. 2016 08.54
+2
spodnji komentarji kažejo na našo zaprtost in željo po prepiru....kar se mene tiče, je teran sorta vina, prav tako kot muškat, rizling, rose ali pinot, vsi pa vemo, da imajo sorte vina pač imena po sortah trte....torej, če italijani in hrvati in še kdo hočejo pridelovati teran in ga pod tem imenom tržiti, je to pač njihov problem, na nas pa je, da namesto prepiranja, naredimo najboljšega in ga temu primerno tudi označimo, z geografskim poreklom in kakšno sejemsko nagrado, naprimer. Je pa teran težko vino in po zadnjih dogodkih naših veleumov, tudi grenko......vsem tistim, ki pravijo, da nam bodo vse vzeli, pa sporočam, da razen prepirljivosti tako ali tako, nikoli nismo imeli kaj veliko svojega, kar pa ni nikakršna sramota.....preživeli smo in bomo, tudi hrvaško krajo terana, ki ima čisto Italijansko ime?!?
ranzo
22. 12. 2016 09.03
grozjak
22. 12. 2016 09.07
ranzo, osebno zelo dobro govorim več jezikov, med njimi tudi srbohrvaščino ali samo hrvaščino, če ti je ako bolj prav, kar štejem sebi v prid, a se bo hitro vsul plaz nacionalistov, ki bojo in tebe in mene popljuvali, kar pa ni bil namen mojega komentarja....pa lep dan želim....
grozjak
22. 12. 2016 09.29
+1
pa včerajšnji incident z bonbonijero je izginil s portala, z vsemi komentarji vred...očitno je še oblast in novinarje, kateri imajo najbolj debelo kožo, sram, kakšne smo nekateri pisali.....
felix59 drugič
21. 12. 2016 22.44
+0
Hrvat je tat , teran je pa naš !!
Nightyfly
21. 12. 2016 22.09
+5
scorpion777 21.12.2016 18:27:05 -8 8 Problem vas ki ste razocarani nad to novico je v tem da sloveski politiki bijejo nesmiselne bitke in potem se narod nascuvajo ..... Teran je slovenski, hrvaski in italjanski. Ne more biti ekskluzivno sloveski. Kot tudi piranski zaliv ne more biti celotno slovenski ker ni logike da bi bil.**************************No , zdaj mi pa povejte , po kateri logiki ne bi smel biti Slovenski . Sem prav radoveden . Na kaksniosnovi !!!
Nightyfly
21. 12. 2016 22.17
+5
hrvaska ima 1200 km obale , tisoce otokov .Bila je na strani porazene nacisticne Nemcijein Italije . Po vojni je pobrala smetano jugoslov . ozemlja .Je tako ? In potem se repencijo , ce si Slovenija skusa ocuvati tisti pljunec morja in izhod na svobodno mednarodno morje ? V zacetku spora je kroatia kazala karte , na katerih je bila njihova meja pripopana direktno na italijansko . Saj ste vedel to a ne ? Se vedno upate , da bo morala Slovenija prositi kroate za izhod na morje ? V bolnem Bruslju ali pa Haagu je vse mogoce , toda potem bodo kroati hodili v Evropo preko MADJARSKE in z barkami do Italije in potem gor .Kaj pravite !?
Fifi 24
21. 12. 2016 22.38
+3
Lahko bi bil ČE bi leta 91 Slo vojska zasedla VSE vojašnice ki jih je JNA zapustila ob odhodu iz Slovenije in jih je JNA smatrala za vojašnice na slo ozemlju zato so jih zapustili no ene NISO ta je bila na rtu savudrija (karavla) takrat je bili obrambni minister Janša notranji pa Bavčar...
CastrumFF
22. 12. 2016 09.19
-1
Ja,ves pa kaj je zanimivo? Nemcija in Italija sta bile porazene in sle iz vojne popolnoma unicene,porusene. Samih 15 let po vojni je postala Nemcija 8 svetovno gospodarstvo,Italija pa 6! Jugoslavija pa kao na strani "zmagovalcev" bila revna in nerazvita do zadnjega dneva.
Paskakvali
22. 12. 2016 10.10
+1
Desni........če bi ne bilo ZDA in njihove pomoči ZRN in Italiji bi nikoli ne bilo tako.Predvsem Italija bi v razvoju stopicala na mestu in verjetno kot celota sploh ne bi obstala saj bi razviti severni del šel po svoje........zgodovina in zgodovinska dejstva so vam sektašem zelo tuja......
yyyeb
21. 12. 2016 21.01
-2
teran je povsod, ne samo v soveniji
Uporabnik113189
21. 12. 2016 21.41
+5
Seveda, zadnjič sem enega srečal v Afriki.
grozjak
22. 12. 2016 08.58
+1
Draža
21. 12. 2016 20.47
+4
Teran je bil vedno Italijanski,nikoli ni nil slovenski
Frane Šajn
21. 12. 2016 21.00
-1
Frane Šajn
21. 12. 2016 21.02
+3
Saj tako in tako ne bo kmalu nič več Slovenskega.Nekateri so se samoosvobodili, le slovenceljni so se samoosmodili.
grozjak
22. 12. 2016 08.59
Frane, pa kaj iznajdi in patentiraj, da bomo imeli samo mi. Še blokce za skicirat svoj izum, so nam kitajci naredili......pardon, kitajci delajo tablice in prenosnike, blokce delajo poljaki in slovaki, v razviti evropi......
?asjeza
21. 12. 2016 20.42
+2
že beseda teran ni slovenska beseda.........terra izhaja iz italjannščine in pomeni zemlja .......mi smo dodali samo n to je to
Frane Šajn
21. 12. 2016 21.01
+1
grozjak
22. 12. 2016 09.08
+0
meni se pa zdi ta trditev o italijanskem poreklu sorte povsem logična in glede na geografsko lego pridelovalcev, tudi smiselna. Frane, tebi pa želim malce bontona pred prazniki in dan bo takoj lepši...... :))
?asjeza
21. 12. 2016 20.40
+0
glavno da je čeferin glavni v euro ligi
zek
21. 12. 2016 20.38
-2
Slovenija izgublja bitko ??? Ne Slovenija ampak Slovenska politika z pomočjo velike večine Hrvatov,Srbov,Bosancev,Makedoncev,Črnogorcev in butast... Slovencev,ki imajo volilno pravico v prelepi Sloveniji!!!
yyyeb
21. 12. 2016 21.00
+1
tujcev je v sloveniji 20% tako da ne na pamet
zek
21. 12. 2016 21.04
-2
yyyeb -- Če si pismen sem napisal tudi butast... Slovencev no heee pa smo na 50% !!
grozjak
22. 12. 2016 09.10
+2
nor in zelo pameten imata skupnega samo to, da mislita, da so okoli njiju vsi neumni....kateri si ti zek? pa ne reci normalen, to sem že jaz in vem, da ti pač nisi......
helter skelter
21. 12. 2016 20.38
+1
pa kaj nam bo teran, kaj nam bodo višje plače, manjši davki .... glavno da imamo 2. januar ....
grozjak
22. 12. 2016 09.11
?asjeza
21. 12. 2016 20.32
+2
sori teran nikoli ni bil samo slovenski..... teran se prodaja tudi italji in na hrvaškem istrskem delu in pika
CastrumFF
21. 12. 2016 20.37
+2
Itak. So se meje spreminjale.Zemlja jim ni sledila.
metronom
21. 12. 2016 20.38
+1
?asjeza
21. 12. 2016 20.40
+3
imajo pa lahi.......in kaj v italji dobiš teran od vsakega pridelovalca vina pa naši se ne puntajo
metronom
21. 12. 2016 20.40
-3
kaj sele terana. skoda da niso srbi zravnaliigolazni
andrejm1
21. 12. 2016 20.30
+7
Banke, NEK, izbrisani, meje, zdaj to vino...Hm, ali je kakšna zadeva, odprta s Hrvaško, kjer Slovenija do sedaj ni izgubila? Ampak namesto da bi Slovenci končno spoznali, kakšna politična "elita" nas vodi, jih še kar podpirajo, obtožujejo pa Hrvate. Pa saj se oni borijo zase in za svojo državo. In čeprav so njihovi politiki enaka mafija kot naši, je razlika pa ena; ko gre za interese Hrvaške proti drugim, pa stopijo skupaj. In tudi ko je treba kupiti slovenske gospodarske bisere, se politika hitro poenoti in najdejo denar. In tako lahko v kakšnem lepe hrvaškem hotelu v Portorožu srkamo hrvaški barcaffe, pijemo hrvaško Cockto in prigrizujemo rogljič, ki je bil spečn v hrvaškem Žitu.
Karantanija
21. 12. 2016 20.35
+1
Tudi jaz nisem prepričan, da imajo naši prav glede terana, ker neke meje, da bi rekli, od tukaj naprej pa teran ne raste več, verjetno ni. Težka bo!
Uporabnik113189
21. 12. 2016 21.35
+1
Oprosti, ampak preden kaj napišeš malce premisli. Trta iz katere se izdeluje teran je iste vrste. Vendar je le zemlja tista, ki daje temu vinu posebnost in seveda lega, okoliš. Kolikor mi je znano, hrvati še nimajo države na našem Krasu?
scorpion777
21. 12. 2016 22.54
-1
grozjak
22. 12. 2016 09.12
+2
hrvati imajo državo na svojem krasu...........
scorpion777
21. 12. 2016 20.30
+2
A se ni nobenemu prislo na misel da mogoce slovenija nima prav a ne da so nesposobni? Slovenske zahteve so nerazumne in nobeden drug. Kot iz vica kjer voznik odgovarja na radijsko novico o enmu norcu, ki pelje v nasprotno smer, da ni en norc ampak stotine norcev. Koliko sodb bo morala slovenija izgubiti da bo nekomu jasno da je "norc" ena in edina slovenija. Kdo bo od politikov odgovarjal za namerno podpihovanje sovrastva do hrvatov in medijev ki so "nepristransko" porocali????!!!
grozjak
22. 12. 2016 09.14
+1
mene najbolj skrbi, ker to počno že na obeh straneh....provociranja, prepiri okoli ničesar, samo da bi se dvignili nad ljudi in nemoteno vladali.......
scorpion777
21. 12. 2016 20.29
-4
kurcvasgleda01
21. 12. 2016 20.23
+2
jaz se sprašujem ali smo slovenci res takšni lažnivci, da nas pri vseh problemih premagajo?? nonstop se samo nekaj trdi in dokazuje na koncu pa se smejijo hrvatje...
kurcvasgleda01
21. 12. 2016 20.25
+0
glavno da smo drugega januarja fraj to je pomembno za našo vlado za vse drugo jim je malo mar...
Karantanija
21. 12. 2016 20.38
-2
Bojim se, da bo tako tudi s Piranskim zalivom. Naši se bodo pa še naprej hodili smejat in dobrikat hrvaškim politikom!
grozjak
22. 12. 2016 09.15