Slovenija

Židan: Nerazumljivo je, da Evropska komisija ni sposobna prepoznati potrebe po drugem tiru

Ljubljana, 29. 06. 2015 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija s projektom drugi tir Koper-Divača ni bila uspešna na prvem razpisu za sredstva v okviru mehanizma CEF. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pravi, da drugi tir ni bil izbran, ker še ni znan zasebni partner pri projektu. V Luki so razočarani, saj bodo dolgoročno nujno potrebovali še dodaten tir.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Drugi tir je izpadel
    02:09
    Iz SVETA: Drugi tir je izpadel
  • Iz 24UR: Drugi tir padel v vodo
    02:33
    Iz 24UR: Drugi tir padel v vodo
V Luki Koper so razočarani.
V Luki Koper so razočarani. FOTO: Reuters

Na seznamu predlaganih projektov za financiranje na odprtem delu razpisa za sredstva iz mehanizma CEF, ki ga je danes objavila Evropska komisija, ni drugega tira Koper-Divača. Bo pa Slovenija iz nacionalne ovojnice za projekta izvlečnega tira in nadgradnje železniške povezave Poljčane-Slovenska Bistrica prejela skoraj 39 milijonov evrov.

Izvlečni tir iz tovorne postaje Koper pomeni hkrati tudi začetek gradnje drugega tira med Divačo in Koprom. Celotni projekt je ocenjen na 26,84 milijona evrov, od česar je predvideno evropsko sofinanciranje v okviru mehanizma za povezovanje Evrope (CEF) 20,56 milijona evrov oz. 85 odstotkov.

Celotna vrednost projekta nadgradnje železniške povezave Poljčane-Slovenska Bistrica je medtem 46,96 milijona evrov, od česar je predvideno evropsko sofinanciranje v višini 18,41 milijona evrov oz. 43,7 odstotka.

V okviru nacionalne ovojnice CEF je sicer za Slovenijo rezerviranih malo manj kot 160 milijonov evrov.

Z drugim železniškim tirom Koper-Divača je medtem Slovenija v hudi konkurenci kandidirala na odprtem razpisu CEF, a za zdaj ni bila uspešna.

Razpis je bil zaprt v začetku marca. Članice EU so prijavile preko 730 projektov v skupni vrednosti 36 milijard evrov.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pravi, da projekt izgradnje drugega tira ni bil izbran za financiranje, ker še ni znan zasebni partner pri projektu. S projektom se bodo potegovali za evropska sredstva tudi v prihodnje. Meni pa, da je za drugi tir treba najprej dobiti javna sredstva in šele potem zasebnega partnerja.

Gašperšič je dejal, da so neizbor projekta drugega tira v okviru razpisa pričakovali že takrat, ko je bilo znano, koliko projektov se poteguje za financiranje v okviru razpisa in koliko sredstev je na voljo.

Članice EU so namreč prijavile prek 730 projektov v skupni vrednosti 36 milijard evrov, od tega jih je bilo izbranih 276 v skupni vrednosti 13,1 milijarde evrov. Gašperšič pravi, da so bili tokrat odobreni najpomembnejši in največji čezmejni evropski projekti.

In kljub temu, da je bil drugi tir tokrat izločen zaradi nezaključene finančne konstrukcije, pa Gašperšič meni, da je "ključno dobiti evropska sredstva, še preden bomo dobili zasebnega partnerja". Kot pravi, to ne bo mogel biti izločitveni razlog tudi na prihodnjih razpisih.

Minister pravi, da bodo nadaljevali na aktivnostih iskanja zasebnega partnerja. Odvisno od tega, kako daleč bodo prišli pri iskanju zasebnega partnerja, se bodo odločili, ali se bodo z drugim tirom potegovali za sredstva iz mehanizma CEF še na letošnjem razpisu, ki bo predvidoma objavljen jeseni in v okviru katerega bo po ministrovih besedah še več sredstev na voljo, ali na razpisu prihodnje leto.

Pojasnil je, da sedaj delajo nabor možnih modelov javno-zasebnega partnerstva za financiranje in izgradnjo drugega tira. Pri tem sodelujejo tudi z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). O tem namerava Gašperšič poročati na seji vlade 23. julija. Nato bo sledilo preverjanje interesa za izbrane najprimernejše modele.

Ko bodo izbrali najprimernejši model javno-zasebnega partnerstva, bodo izvedli tudi javni razpis za izbor zasebnega parterja. Predvidoma bo objavljen v prihodnjem letu.

Minister je v izjavi predstavil nekaj možnih modelov javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo drugega tira. Ena možnost je, da bi zasebni vlagatelj izgradil progo, kar bi potem država odplačevala, pri čemer pa takšno zadolževanje ne bi šlo v javni dolg.

Druge možnosti vključujejo sodelovanje Luke Koper. "Drugi tir je vitalno odvisen od tega, kaj se bo dogajalo z Luko Koper. Verjetno bo tudi vlagatelj hotel imeti nadzor, kaj se bo dogajalo z luko," je dejal. Med možnosti so podelitev ločene koncesije za del pristanišča, kapitalska vlaganja itd.

Po Gašperšičevih besedah ne smemo biti preveč razočarani, da z drugim tirom niso bili uspešni na razpisu. "Tudi če bi zdaj dobili evropska sredstva, ne bi mogli pognati projekta," je opozoril in dodal, da pa bi bilo neodgovorno, če se za evropska sredstva sploh ne bi potegovali.

Minister pravi, da je zanimanja zasebnih partnerjev precej "iz zelo različnih delov sveta in zelo različnih akterjev - finančnih, izvajalskih, logističnih ..." Sicer pa je optimističen, saj bi po njegovih navedbah morali biti uspešni pri iskanju zasebnega vlagatelja.

Potrdil je, da se za drugi tir zanimajo Kitajci, Turki, Nemci in Francozi. S turškim podjetjem Yapi Merkezi so imeli tudi informativni sestanek, do tovrstnih sestankov s francoskimi in nemškimi podjetji pa še ni prišlo. "Se pa interes izkazuje tudi prek veleposlaništev," je dejal.

Zanikal pa je poročanja nekaterih medijev, da naj bi Kitajci kot pogoj za vstop v naložbo zahtevali svojo delovno silo pri gradnji, na kar ministrstvo naj ne bi pristalo.

Jeseni bodo tudi objavili razpis za revizijo projekta, s katero želijo priti do tehničnih izboljšav. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko drugi tir začeli graditi konec prihodnjega leta. Končan pa bi lahko bil leta 2022, je dejal minister.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in evropska komisarka Violeta Bulc.
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in evropska komisarka Violeta Bulc. FOTO: Ministrstvo za infrastrukturo

"Relevantnost projekta dobra, zrelost pa šibka"

Na ministrstvu so v sporočilu za javnost medtem dodali, da na 1,4 milijarde evrov ocenjeni projekt drugega tira, kjer se je Slovenija potegovala za sofinanciranje v višini 413,3 milijona evrov, ni bil izbran kljub visoki kakovosti vloge, pozitivnim učinkom in realnosti izvedbe. Komisija je sicer relevantnost projekta po navedbah ministrstva ocenila kot zelo dobro. Je pa zrelost projekta ocenila za šibko.

Na ministrstvu izpostavljajo, da je v okviru prvega razpisa za sofinanciranje kandidiralo tudi nekaj izredno velikih čezmejnih evropskih projektov, kot so med drugim gradnja predorov Brenner med Italijo in Avstrijo, Lyon-Torino med Francijo in Italijo, Koralm med Celovcem in Gradcem in Fehmarnbelt med Dansko in Nemčijo.

Je pa Slovenija na odprtem delu razpisa kandidirala tudi s projektom izdelave projektne dokumentacije za dograditev predora Karavanke, s tremi izvedbenimi partnerskimi projekti Luke Koper, s tremi projekti s področja inteligentnih transportnih sistemov, z dvema projektoma upravljanja zračnega prometa, z dvema manjšima projektoma izdelave dokumentacije za uvedbo alternativnih goriv ter s projektom upravljanja petega tovornega železniškega koridorja, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Od teh 12 prijavljenih projektov so jih v Bruslju za sofinanciranje predlagali osem v skupni vrednosti 48,1 milijona evrov. Zanje bodo prijavitelji prejeli malo manj kot 13 milijonov evrov evropskih sredstev.

Tako bo na primer za 7,5 milijona vredni projekt izdelave projektne dokumentacije za drugo cev predora pod Karavankami Slovenija dobila polovično sofinanciranje. Podobno vlogo v vrednosti nekaj nad sedem milijonov evrov je vložila tudi Avstrija, ki bo prav tako upravičena do sofinanciranja v višini 50 odstotkov.

Od treh partnerskih izvedbenih projektov Luke Koper pa bosta sofinancirana 30,5-milijonski projekt izboljšave dostopov do severnojadranskih pristanišč in zalednih povezav z jedrnimi Ten-T koridorji (v višini nekaj nad šest milijonov evrov) ter 700.000 evrov vredni projekt Fresh Food Corridor (sofinanciranje v višini 210.000 evrov).

Evropska komisija je članicam EU sicer predlagala, da se na prvem razpisu za sredstva iz mehanizma CEF 276 projektom razdeli 13,1 milijarde evrov sredstev EU. Ti projekti so skupaj z ostalimi finančnimi viri vredni skoraj 29 milijard evrov. Članice EU so prijavile preko 730 projektov v skupni vrednosti 36 milijard evrov.

V Luki Koper razočarani

"Nad odločitvijo Bruslja smo seveda razočarani," so pojasnili v Luki. Ob tem so poudarili, da kljub modernizaciji sedanjega enojnega tira ostaja "dejstvo, da ima ta svoje omejitve, zato bi dolgoročno nujno potrebovali še dodaten tir".

Čeprav se v Luki niso opredelili do izvlečnega tira, za katerega je Slovenija med drugim dobila potrebna sredstva, pa je jasno, da gre pri njem v najboljšem primeru za začasno rešitev.

Židan: Slovenija ima pravico zahtevati temeljito pojasnilo komisije

Na novico, da Slovenija s projektom drugega tira ni bila uspešna na razpisu, se je odzval tudi predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan. "Nerazumljivo je, da v času, ko celo partnerske države Slovenije in Luke Koper, kot so Češka ali Slovaška in tudi bolj oddaljene, kot recimo Kitajska, vidijo potrebo po drugem tiru, tega žal ni sposobna prepoznati Evropska Komisija. Slovenija ima zato pravico zahtevati temeljito pojasnilo komisije, hkrati pa je nujna čimprejšnja izvedba napovedane revizije projekta drugega tira, ki jo obljublja pristojno ministrstvo," je zapisal.

Bulčeva poziva članice, naj se prijavijo na naslednji razpis

Kot je danes sporočila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, bo komisija članicam EU predlagala, da se na prvem razpisu za sredstva iz mehanizma CEF 276 prometnim projektom razdeli 13,1 milijarde evrov sredstev EU. Ti projekti so skupaj z ostalimi finančnimi viri vredni skoraj 29 milijard evrov.

Bulčeva že zdaj poziva vse članice, naj se prijavijo na naslednji razpis iz mehanizma CEF. Ta bo objavljen v jeseni, na njem pa naj bi komisija razpisala za okoli sedem milijard evrov evropskih sredstev. Nekateri projekti bodo poleg tega vključeni še v nabor za sredstva iz t.i. naložbene ofenzive Evropske komisije, ki naj bi s pomočjo javnih sredstev privabila zasebne investitorje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
30. 06. 2015 12.59
+1
ta židan je pravi prarazit,bi telekom prodali in bi sedaj imeli denar za drugi tir ter čez čas še za kaj drugo,tako pa ne bo nič.telekom bo čez dve ali tri leta propade kot je mural in ne bo vreden nič,ta židan pa naj se končno umakne iz politike kajti dela samo škodo,podobno je z onim mesečnikom.še malo pa bomo mi tudi takokot grčija.........
Sušc
30. 06. 2015 11.07
+3
A je še kdo opazil, da je Židan vedno proti, nikoli nič ne naredi, na koncu pa javno kritizira? Merkator, Žito, Telekom, Ljubljanske mlekarne, Drugi tir? V vseh naštetih primerih je imel ves potreben vpliv ... in odgovornost.
SDS_je_poden
30. 06. 2015 11.39
+1
V slovenski politiki velja nenapisano pravilo, da bolje da ne delaš nič, ker potem tudi napak ne moreš naredit in ti ničesar ne morejo očitat.
Transformerji
30. 06. 2015 10.41
+0
Sredstev nismo dobili zato, ker ne vemo, kje bomo dobili ostali denar za izgradnjo. Pričakujejo, da se bomo še dodatno zapufali, denarja pa ne bomo mogli vračati!
štrekeljc
30. 06. 2015 10.17
+4
Nerazumljivo je, da Slovenska vlada ni sposobna prepoznati potrebe po drugem tiru!
gekados
30. 06. 2015 10.20
+1
Oskar22
30. 06. 2015 09.44
+6
Bravo židan,se vidi po priljubljenosti,da si pošten..Sam,poglejte si Janeza,kam je odletu....z Jankovičem si delita zadnje mesto
chucknorris
30. 06. 2015 09.43
-8
Sicer pa bo Mesečnik šel v Bruselj in jim v komunistično-ekonomskih manirah povedal, da nimajo pojma ...
mokocoko
30. 06. 2015 10.23
+1
si pa zaostao....že lujz namesto vračanja dedcem v kiklah bi to lahko naredil....domobranc pač.....
chucknorris
30. 06. 2015 09.41
-4
Nerazumljivo je to, da nihče ne nažene takšnega ministra in tiste, ki so bili zadolženi za projekt ... nerazumljivo je to, da imamo v Bruslju komisarko za promet, pa še tega ni uspela urediti ... zakaj je že tam ???
gekados
30. 06. 2015 09.16
+1
visoka kakovost projekta?ma ne se hecat,,,, mi nismo v stanju navadnega projekta kaj šele projekta visoke kakovosti,,,marš nekam........
gekados
30. 06. 2015 09.14
+1
zanimivo pa je še to,imamo komisarko za promet,ki pa tudi bolj skrbi smao za svojo debelo rit......
gekados
30. 06. 2015 09.12
-2
ta židan je navadni izdajalec,ki samo gobezda.........
chucknorris
30. 06. 2015 09.41
-3
NoviceResnice
30. 06. 2015 07.56
+1
Prepoznali so da so sogovorniki na njihovi strani levi korupcijski diletanti....na čelu s polhom Židanom
brsankovi 1
30. 06. 2015 07.42
+1
1,4 milijarde,projekt je realno vreden pol tega al pa še manj....
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 07.33
-6
Žalostno je, da imajo politiki še vedno take apetite po ropanju države! Kolko ta Židan poje za malico? Tolko kot en brezposeln v celem tednu!!!
Bojana222
30. 06. 2015 09.47
+5
Bojan-F
30. 06. 2015 06.37
+7
Po sili razmer spremljam RAI bolj kot vse ostale programe ... Italijani sploh ne skrivajo, da so njihovi bruseljski in franfurtski uradniki tam zato, da scitijo italijanske interese.
LOPOVEpredZID
30. 06. 2015 07.34
+4
naši so pa tam zato da jim ližejo riti....predstavljajte si MR.Smitersa iz Simpsonov....taki so naši politiki....lakomniki!!!!
puspan
30. 06. 2015 00.13
+3
Nic cudnega, ko so videli, kdo je spet zraven, jih je minilo.
matija888
30. 06. 2015 00.06
+1
Če že vse prodajamo, pa dajmo še Luko Koper Italijanom prodat.... Sarkazem.
Bojan-F
29. 06. 2015 21.36
+11
Upsss! Zadeva ni naivna. Dovolj velik razlog, da se (v kolikor je mogoce) odpoklice in zamenja ga. Bulc Violeta.
Bojan-F
29. 06. 2015 21.43
+4
... je izjavila evropska komisarka ga. Bulc Violeta.
askralj
29. 06. 2015 21.14
+8
Zato je tudi violeta tako priljubljena brez znanja kot šamanka ki hodi po oglju in prijateljica Cerarja ni storila nič za državo in ljudje jo ljubijo.
bertoolin
29. 06. 2015 21.21
+4
korintos23
29. 06. 2015 21.25
+5
CURVANORD Zanetti
29. 06. 2015 20.58
+2
Vcasih smo imeli dovolj denarja bi ga drzava sama naredila,zakaj bi nam ga drugi financirali,bomo morali sami zase poskrbet
24Ppkur
29. 06. 2015 21.27
+3
ti očitno ne veš, da tudi slovenci vplačujemo v skupno evropsko blagajno? In zakaj iz nje potem ne bi črpali denarja? Samo znat moramo in projekt mora biti v nulo transparentno pripravljen (iz izkušenj govorim) pa bo tudi denar .... če pa se nekaj fiktivno predvideva, misli, itd ... pa bo rezultat kot sedaj.
CURVANORD Zanetti
29. 06. 2015 22.42
+2
staridida
29. 06. 2015 20.40
+0
Ka se dere zdej Židani-telekom se proda in zgradi drugi tir, ki bo več prinesu kot telekom...
izlakarr
30. 06. 2015 09.51
+2
levijelopov,saj janšisti bi vse prodal..še niste dost pokradli državi..Telekom je naš in pika