Slovenija

Slovenija – magnet za tuje študente: ’Legenda pravi, da smo po študiju v Sloveniji debelejši’

Ljubljana, 30. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
41

Veste, da je minulo leto v Sloveniji študiralo dobrih 2300 tujih študentov? Ste morda koga od njih spoznali in slišali, kaj menijo o študiju in življenju pri nas? Mi smo o tem povprašali Damiana Maciaga, 25-letnega Poljaka, ki študira upravo. "Ah ta dvojina," in "Raj v ustih," pravi.

Damian Maciag je eden od 2300 tujih študentov, ki so minulo študijsko leto bivali in študirali v Sloveniji. Pravi, da je bilo na začetku težko, a da je naša država kot magnet za tuje študente.
Damian Maciag je eden od 2300 tujih študentov, ki so minulo študijsko leto bivali in študirali v Sloveniji. Pravi, da je bilo na začetku težko, a da je naša država kot magnet za tuje študente. FOTO: Damian Maciag (osebni arhiv)

“Dvajset let kasneje boš bolj razočaran zaradi stvari, ki jih v življenju nisi izkusil, kot zaradi stvari, ki si jih. Zato odveži vrvi, zapusti varni pristan. Zajemi veter v svoja jadra. Raziskuj. Sanjaj. Odkrivaj.” Ta misel ameriškega pisatelja Marka Twaina že leta spremlja našega sogovorca, 25-letnega Poljaka Damiana Maciaga. Željan novih spoznanj je med študijem na Univerzi v Varšavi sklenil, da se poda v tujino. Sicer je želel študirati v Španiji, a ga je pot zanesla v Slovenijo. Danes mu ni žal. 

“Iskreno povedano, nameraval sem študirati v Španiji. Zgodba je zapletena , a sem vesel, da sem prišel v Slovenijo. Slovenija in Poljska sta podobni državi. Podobno imata hrano, jezik in kulturo. Pogoji za študente pa so odlični,” hiti pripovedovati. Prvič je leta 2015 študiral na Erasmus+ izmenjavi na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Nato ga je pot vodila v Španijo, že po sedmih mesecih pa spet nazaj v Slovenijo. “Na Fakulteti za upravo Univeze v Ljubljani sem študiral kot CEEPUS študent. Trenutno pa končujem prakso na Upravni enoti Ljubljana, v okviru programa Erasmus+,” je pojasni.

’Na začetku je bilo težko, a srečo sem imel, da je Slovenija prijetna in prijazna’

“Ni bilo najlažje. Nova država, novi ljudje. Srečo sem imel, da je Slovenija zelo prijetna in da je Ljubljana prijazno mesto. Takoj ob prihodu sem se udeležil tečaja slovenščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Tečaj mi je dal temelje, da sem se lahko vsaj v osnovi sporazumeval v slovenščini, čeprav Slovenci zelo dobro govorite angleško. Z napotki mi je zelo pomagala tudi mednarodna pisarna Univerze v Ljubljani,” opisuje situacijo ob prihodu v našo državo.

Damian Maciag - 1
Damian Maciag - 1 FOTO: Damian Maciag (osebni arhiv)

’Aaa, ta vaša dvojina!’

Na vprašanje, kako se je spopadel s slovenskim jezikom, odgovarja, da težko. “Moj materni jezik je poljščina. Tekoče govorim angleško in dobro špansko, po novem tudi slovensko. No, vsaj trudim se. Na tečaj slovenščine sem, kot že rečeno, šel takoj, ko sem prišel v Slovenijo. Slovenščina je podobna poljskemu jeziku, a prav to je včasih zapleteno. Ista beseda ima namreč pogosto različen pomen v poljščini in slovenščini. Aaa, in ta vaša dvojina!.” Kljub vsemu se je v pičlem letu naučil dovolj, da se lahko sporazumeva s Slovenci. “Ljudje so prijazni, želijo pomagati, še posebej, če vidijo, da se trudim govoriti slovensko. Dovolj so že osnovne besede, kot so dober dan, prosim, hvala, lep dan in podobno. Zdaj, ko mi gre slovenščina bolje, tudi lažje razumem vaše navade in smisel za humor,” pravi.

Damian Maciag - 2
Damian Maciag - 2 FOTO: Damian Maciag (osebni arhiv)

Damian o blejski kremšniti: ’Raj v ustih’

A tako kot jezik, je edinstvena tudi dežela, poudarja. “Seveda mi je všeč. Slovenija ima vse - morje, gore, jezera, gozdove ... In vse je blizu, ker država ni velika. Najbolj pa mi je všeč hrana. Med tujimi študenti kroži legenda, da se po študiju v Sloveniji v domovino vrnejo debelejši,” nam je zaupal Damian, ki ne more pozabiti slavne blejske slaščice. “Na primer vaša Blejska kremšnita. Po poljsko rečemo "niebo w gębie!" To bi v slovenščini pomenilo "raj v ustih". Prav taka je kremšnita,” pravi.

Maciag: Cela država deluje kot magnet, pogoji za študij pa so odlični

Damian se ne čudi, da je slovenija med tujimi študenti iz leta v leto bolj priljubljena. “Cela država deluje kot magnet! Univerza v Ljubljani je dobra univerza v res lepem mestu. Pogoji za študij pa so super: Razpoložljivost mest v študentskih domovih, študentski boni, prijazno okolje, turistične zanimivosti. Eden izmed lepših trgov v Ljubljani je Kongresni trg, kjer stoji rektorat Univerze v Ljubljani. Izvedel sem, da se mu je včasih reklo Deželni dvorec. Na tem trgu se večkrat udeležim kakšnega družabnega dogodka,” pravi. Svoje navdušenje nad študijem pri nas dokazuje tudi z namero, da bi tukaj nadeljeval tudi doktorski program. “Imam že ponudbo, o kateri bom resno razmislil. Univerza v Ljubljani sodeluje s številnimi tujimi univerzami. To so pomembne razvojne priložnosti za posameznika,” je prepričan.

Damian Maciag - 4
Damian Maciag - 4 FOTO: Damian Maciag (osebni arhiv)

Nasvet za slovenske študente: Strah je odveč, priložnosti je ogromno, le vprašati je treba

Damian prisega, da je študij v tujini ena najboljših stvari, ki je dandanes študentom omogočena. Vsem, ki odlašajo, polaga na srce, da je strah neutemeljen in da lahko s tem mnogo pridobijo in nič ne izgubijo. “Strah je resnično odveč! Študij v tujini je odlična priložnost za razvoj mladega človeka. Pridobiš izkušnje na področju izobrazbe, tujih jezikov, socialnih in strokovnih stikov. Že samo v Evropi je ogromno priložnosti za študij: Erasmus+, CEEPUS, bilateralne pogodbe. Vsak, ki želi študirati v tujini, naj se o možnostih le brž pozanima na lastni fakulteti ali mednarodni pisarni univerze,” še svetuje mladim.

Univerza v Ljubljani je minulo šolsko leto gostila 1500, mariborska univerza 575, primorska 140, novogoriška pa 100 tujih študentov. Skupno torej 2300 tujih študentov. Pred 3. oktobrom, ko se pričenja novo študijsko leto, na Univerzi v Ljubljani poudarjajo, da so jim tako domači kot tuji študenti v velik ponos.

3. oktobra na Kongresnem trgu tradicionalen pozdrav brucem

Za njihove nove študente sicer tudi letos pripravljajo tradicionalno prireditev Pozdrav brucem na Kongresnem trgu. "V ponedeljek, 3. oktobra, vas ob 16. uri, na enem najlepših trgov v Ljubljani, čaka zanimivo in predvsem družabno doživetje," obljubljajo.

Na odru bo potekal bogat program, v katerem se bodo prepletali glasba, ples in petje. Nastopili bodo Tilen Artač, mažorete Laško, Jernej Kozan, Akademska folklorna skupina France Marolt, plesni par Daniil Volkov in Ekaterina Novikova, maestro Anton Volkov in Anja Furlan, Trombone Connection Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Marina Mårtensson Trio.

Med 16. in 20. uro bodo na svojih stojnicah članice Univerze v Ljubljani na zanimiv način predstavljale študijske programe in obštudijske dejavnosti. Kar 14 kulturnih organizacij bo študentom Univerze v Ljubljani razdeljevalo brezplačne vstopnice za oglede njihovih predstav in razstav. Število vstopnic je omejeno.

Fotografija za spomin na prvi študentski dan

Novost letošnje prireditve je foto stojnica, kjer se boste lahko s prijatelji fotografirali in fotografijo vzeli domov za spomin na prvi študijski dan. Pridružilo se nam je tudi društvo AIESEC, v katerem mladi prek praktičnih izkušenj in izmenjav pridobivajo vodstvene sposobnosti in tako spreminjajo svet. Pripravili bodo prav posebno nagradno igro, v kateri bodo šestim srečnim izžrebancem podarili možnost za odhod na AIESEC prakso v tujino.

Na slavnostnem odprtju študijskega leta 2016/2017 z začetkom ob 17. uri bodo prisotne, še posebej bruce, nagovorili rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predsednik Študentskega sveta Univerze v Ljubljani Jan Kukovec. Prisotni bodo tudi dekani vseh 23 fakultet in treh akademij Univerze v Ljubljani.

Dogodek se bo predvidoma ob 20. uri zaključil s koncertom glasbene skupine CoverLover. Najbolj vztrajni lahko druženje nadaljujete na žuru dobrodošlice Študentskega kampusa, še sporočajo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macro
01. 10. 2016 14.53
Moja necakinja ima povprecje 9.5 pa ji odvzamejo stipendijo, Ker mama presega za 2,8€
Megaclite
30. 09. 2016 18.34
+1
Zredijo se ker imajo študenti subvencionirano prehrano. Ne vem, če je v kateri državi tako urejeno. Pri nas država ogromno da za javno šolstvo. Morali bi omejiti študij pri poklicih, kjer je preveč kadra. Predvsem preveč je pravnikov in potem smo državljani njihovi talci.
obožeobože
30. 09. 2016 18.26
+2
FDV raj za študente!
pravica1234
30. 09. 2016 18.40
+1
Za ne preveč bistre je res to top fakulteta :D
Ardene
13. 02. 2018 14.33
stafford
30. 09. 2016 14.51
+6
Študenti se bašejo, upokojenci stradajo.
User416781
30. 09. 2016 16.00
stafford
30. 09. 2016 17.07
Prckajo po hrani, pol kosila vržejo vstran, eni nebi paprike, drugi nebi fižola, se vzišano obnašajo, da hrane in strežbe, če jim daš za sladico jabolko ti jo hoče v glavo zalučat in še in še. Na drugi strani upokojenci. Jedo kruh in mleko, včasih mine teden brez kosila, nimajo niti za osnovna živila. In to so ljudje kateri so delali celo življenje. Pošteno?
bogdajmir
30. 09. 2016 14.36
+11
Za študente je ok ja, ampak problem nastane, ko nehaš študirat, takrat pa borza, večno iskanje službe, Bog ne daj da bi dobil tako službo, za katero si se uril - torej tretjina večno na borzi, tretjina za kelnare in hlapce, tretjina pa v tujino
KardinaIFrancRodeVKristusu2
30. 09. 2016 14.03
+3
Če prebiramo komentarje lahko sklepamo, da je Slovenija zelo negostoljubna do tujcev... 90% Slovencev jih pošilja nazaj od koder so prišli....
ONniON
30. 09. 2016 13.09
+10
pod pragom revščine je po zadnjih podatkih 290.000 slovencev , hvala za razumevanje
denden
30. 09. 2016 11.25
+5
Večina komentatorjev na tem portalu, v vsej svoji zagrenjenosti in bolestnem negativizmu, nikakor ne prenese kakšne pozitivne besede o Sloveniji.
vrtnar01
30. 09. 2016 12.02
+5
ti pa resnice tudi ne prenašaš najbolje al.
tedoVV2HCmedo
30. 09. 2016 10.34
-2
Slovenski študij je dober za reveže. Nemški študij je dober za npr. Italijane, Slovence in tako naprej. To je enako kot pri službah.
CastrumFF
30. 09. 2016 11.20
+2
Ce gres v tujino s slovensko diplomo,imas v roki nic. Je vredna manj od papirja na kateri je natisnjena.
User416781
30. 09. 2016 16.01
-2
Desni - a to govoriš na podlagi izkušenj, ali si kar tako sam prišel do tega zaključka? Namreč poznam kar nekaj ljudi, ki so v tujini in se ne bi strinjali s tabo...
yuks
30. 09. 2016 10.24
+9
Slovenija - magnet za tuje študente: Legenda pravi, da se vrneš debelejši: študentski boni za vse
D3LIJA
30. 09. 2016 13.24
+3
kaj ti mislš da če maš študentski bon,maš zastonj hrano? hahah pacient
Mali medo
30. 09. 2016 09.50
+18
20 let nazaj niso imel za burek,danes nas kupijo z drobižem
korintos23
30. 09. 2016 09.55
+2
Vse se ne da kupiti, in vsak tudi ne! Malo pojdi k njim in poglej kako navadna raja živi!
CastrumFF
30. 09. 2016 10.24
+0
Standard je tam nedvomno boljsi. Tukajje vse na videz! Vse se skriva pa za 4 stenami. Uradni podatki SURS; vsak 6 slovenec zivi v revscini in vsak 4 je ze bil na Karitasu!
Mali medo
30. 09. 2016 10.57
+0
korintos23 ne boš verjel bolje kot 95% SLo
big_foot
30. 09. 2016 11.21
+8
neli3105 jaz precej delam tudi z Poljaki.... ni čisto res da so nas prehiteli. So še precej za nami. Ne moreš primerjat le varšave ali pa kakega večjega-pomembnejšega mesta z Slovenijo. Poglej povprečje Poljakov in povprečje Slovenije. Slovenija je še vedno zelo OK. Malo pejte v svet, pa tudi malce stran od glavnih mest, tam dobiš pravo sliko. Je pa res da nas zelo hitro dohitevajo. Tu se pa strinjam in v bodoče nas verjetno tudi bojo prehiteli
CastrumFF
30. 09. 2016 11.35
-3
Big Foot,Slovaska in Ceska sta nas ze prehiteli v BDP-ju na prebivalca. Poljaki nas bodo v letu 2018 . Tako da.....
HeroinHero
30. 09. 2016 15.59
+2
Desnipretepac, ni res kar pišeš...GDP per capita 2015-Slovenija 20,732 $, Češka 17,257$, Slovaška 15,992, Polska 12,495 $...to so dejstva, ne pe te tvoje bedaste izmišljotine
CastrumFF
30. 09. 2016 17.36
+1
Uradni podatki IMF (ne kaksna tvoja Wikipedia): Slo 31007,CZ 31549 , SK 29980 .Kot vidis sem imel pacen podatek SAMo za SK.Ostali so nas prehiteli. Se projekcije WEF ki lepo kazejo kako nas bo SK prehitela leta 2017 in PL leta 2018. Lahko vsak preveri.... :))))
korintos23
30. 09. 2016 09.18
+7
Sem opazoval pred par dnevi ravno Poljake na hrvaški obali, kaj so si privoščili pri kosilu in po večerji, tu pa Slovenci z njimi ne moremo!
generaL666
30. 09. 2016 09.09
+3
Tip je zaveden nima pojma tu je pekel
CastrumFF
30. 09. 2016 09.19
+1
Ma ....ce prides sem za nekj dni zna bit tudi lustno Itak ves da lahko gres kadar hoces. Pekel je za nas ki moramo v tej greznici zivet.
dr.dare
30. 09. 2016 09.24
+12
morate? a ste na verigah? ali imate zaradi problemov z zakonom prepoved zapustitve države?
dr.dare
30. 09. 2016 09.43
+6
potem pa doma bodi pa jamraj če se boljše počutiš...
korintos23
30. 09. 2016 09.55
+4
dr.dare, če si enkrat v SDS vun ne moreš več!
yaks
30. 09. 2016 09.56
+4
Desnipretepac a danes pa tu živiš. Drugič živiš v Avstriji, spet tretjič v Švici. Si pa res srečen, da imaš toliko domov. Kaj pa če bi se odselil nazaj domov na jug? Bi bili vsi veseli. Hvala in adijo.
CastrumFF
30. 09. 2016 10.00
-3
Dare,Slovencev nobeden ne mara. Tako da ni druge izbire kot v temu peklu zivet.
dr.dare
30. 09. 2016 10.35
+6
te zgodbice ti doma dojenčkom razlagaj...
CastrumFF
30. 09. 2016 09.00
-2
Ker je tukaj vse bolj poceni kot v zahodni Evropi in se izpite,diplomske,itd. da tukaj s lahkoto kupit.
Fifi 24
30. 09. 2016 09.00
-2
Hiperprodukcija studentov na racun davkoplacevalcev od uvedbe studentske glavarine 1995 kaj je po studiju z polpismenim produktom je nepomembno glavno da je zep lastnikov fakultrt in profesorejev poln
Fifi 24
30. 09. 2016 08.57
+6
Studij v slo je od leta 1995 ko so uvedli glavarino na studenta BIZNIS na racun davkoplacevalcev in hiperprodukcija polpismenih diplomantov ki so nezaposljivi ker jih je prevec in realno ne obvladujejo materije...vse to je nepomembno za zaposlene in lastnike fakultet saj so oni placani za produvcranje po komadu vec producirajo vec je v zepu kaj je potem ni pomembno slovencki tako vse placajo ce ne je pa kredit
json
30. 09. 2016 08.28
-10
Seveda, ker jim mi plačujemo študij. V tujini se nam samo smejijo. Slovenski davkoplačevalci plačujemo študij tujim študentom, ki nato odidejo nazaj domov in nimamo od njih prav nič. Kot da smo najbogatejša država.
NoBrainsNoTumor
30. 09. 2016 08.45
+13
Ah, ko bi ti bil vsaj kak dan na faksu. Koliko te pa pride študent iz tujine ? A morda študentje več zapravijo pri nas - popeljejo dobro besedo o državi okrog, privabijo kolege, družine? A veš koliko naših študentov je v španiji ? V tujini pa se ti najbrž smejejo zarad drugih razlogov :)
korintos23
30. 09. 2016 08.24
+18
Naši pa hodijo v Prištin na študije in po doktorate!