Slovenija

Slovenija je med tujci vse bolj priljubljena

Ljubljana, 30. 06. 2016 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenijo je lani obiskalo več tujih turistov, kot ima naša država prebivalcev, in prvič so ustvarili več kot 10 milijonov nočitev. Sodeč po podatkih za prvih pet mesecev, bo turistična bera letos še boljša. Maja letos je bilo v primerjavi z majem lani precej več gostov iz Nemčije, upadel pa je obisk Italijanov.

Slovenija
Slovenija FOTO: Thinkstock

Po dobrih turističnih rezultatih lansko leto se letos obeta še boljša turistična bera. Slovenski turistični kraji so namreč od začetka januarja do konca maja privabili za osem odstotkov več obiskovalcev kot v enakem obdobju lani, število nočitev pa se je povečalo za šest odstotkov, ugotavlja statistični urad.

Povečalo se je število domačih, še bolj pa tujih turistov. Teh je za kar desetino več kot v prvih petih mesecih lani. Za obisk Slovenije se največkrat odločijo Avstrijci, ki so ustvarili 17 odstotkov vseh nočitev, tesno so jim za petami Nemci, vsak deseti je Italijan, Britanci in Američani pa so ustvarili po štiri odstotke nočitev.

Sodeč po statističnih podatkih, priljubljenost Slovenije med Nemci skokovito raste. Maja so namreč ustvarili 20 odstotkov nočitev več kot maja lani, Avstrijci pa so jih 14 odstotkov več. Medtem pa Italijani očitno iščejo druge destinacije, saj jih je Slovenija v maju privabila 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Manj je tudi Britancev.

Rast števila turističnih prenočitev so na statističnem uradu zabeležili v gorskih občinah in Ljubljani, v zdraviliških in obmorskih občinah pa je število prenočitev približno enako kot v maju 2015.

Več turistov kot prebivalcev

Piran
Piran FOTO: Thinkstock
V hotelih je lani prenočilo 6,2 milijona gostov, kar je največ do sedaj.

Slovenijo, ki ima 2,063 milijona prebivalcev, je lani obiskalo 2,707 milijona tujih gostov, medtem ko je bilo turistov iz domačih logov 1,221 milijona. Število nočitev je prvič preseglo 10 milijonov, piše v publikaciji Turizem v številkah 2015, ki jo je izdala Slovenska turistična organizacija. Največ obiskovalcev so privabili Piran, Ljubljana in Bled.

Ključni  trgi,  glede  na  število  prenočitev  turistov  pri  nas, so  bili: Italija, Avstrija, Nemčija, Hrvaška, Nizozemska, Združeno   kraljestvo, Ruska federacija, Srbija, Madžarska in Češka republika. Močno – skoraj za polovico – se je lani v primerjavi z letom prej povečalo tudi število prenočitev korejskih in kitajskih gostov.

Sicer pa je Slovenija lani privabila 12,3 odstotka tujih gostov kot leto prej, kar je izvrsten dosežek, če ta podatek primerjamo s številkami iz tujine. V celotni Evropi je ta številka narasla za pet odstotkov, v severni Evropi za 6,3, v zahodni za 3,7, v osrednji/vzhodni za 6,4, v južni pa za 4,8 odstotka.

V turizmu je lani delalo 13 odstotkov vseh zaposlenih, k BDP pa je prispeval prav tako 13 odstotkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

o22
30. 06. 2016 20.04
-3
Vse lepo in prav dokler bo trajalo,upam le ,da si teroristi ne bodo zaželeli Slovenske gostoljubnosti.!!!
ssbobo
30. 06. 2016 17.55
+3
se popolnoma strinjam z naslovom................... predvsem med tujimi Žeparji, Ponarejevalci denarja, Berači, priložnostnimi Tatovi, poklicnimi Izsiljevalci, krdljivci nafte po parkitiščih................
CastrumFF
30. 06. 2016 14.30
+1
Koliko zavajanj!!!! Samp poglejte raziskave! Utipkajte v gugl "Slovenija najmanj priljubljena v eu" !!!!!
DarkT
01. 07. 2016 10.49
Res je samo narod ima sprane možgane pa mislijo da nas imajo radi. 1.Mesto tukaj pa dobijo tko Italjani. Tudi v ZGO nismo meli dobrih odnosov z njimi in tako tudi bo ostalo.
Transformerji
30. 06. 2016 13.43
+4
Za večino Slovencev je pa najbolj priljubljena Hrvaška......
CastrumFF
30. 06. 2016 14.36
-3
A da naj ostanejo v Slo?? Drugi dan nimas vec kaj delat! A cmo potem primerjat slo morje in obalo s slovensko? :))))))
Multipratik
30. 06. 2016 13.16
+11
Ne vem, kako lahko nočitev ustvariš, običajno jo opraviš... :-)