Slovenija

FOTO in VIDEO: Ograje so poškodovane, zato vas na avtocesti lahko preseneti kakšna žival

Ljubljana, 03. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi podrtih dreves in električnih drogov so zaprte številne ceste. Na vozila z viaduktov in mostov lahko padejo ledene sveče, tako da dodatna previdnost res ne bo odveč. Kljub vsem opozorilom, pa se še vedno najdejo takšni, ki pravila kršijo.

Gorenjski policisti opozarjajo, da številni vozniki ne upoštevajo prometne signalizacije o prepovedi prometa in zapori cest. Kot primer so navedli cesto proti Jezerskem, kjer na cesto še vedno pada kamenje, drevesa, veje, sprožajo se tudi plazovi. Več voznikov pa je to nevarnost kar zanemarilo. "Poudarjamo, da so zapore cest postavljene na najbolj nevarnih mestih," opozarjajo na PU Kranj.

Zimske razmere in podrta drevesa na cestiščih še vedno močno ovirajo promet po državi. Kot pojasnjujejo na prometnoinformacijskem centru, so zaradi podrtih dreves in električnih drogov zaprte številne ceste, obstaja pa tudi nevarnost padanja ledenih sveč z vseh viaduktov in mostov.

Zaradi daljnovoda morali zapreti primorsko avtocesto

Ker se je med Razdrtim in Nanosom nad cesto nevarno povesil daljnovod, so morali primorsko avtocesto okoli 19. ure za nekaj časa zapreti v obe smeri. Ukrep je bil potreben, ker so z daljnovoda morali odstraniti led. Čez slabo uro je bila cesta spet odprta v obe smeri.

Takole je videti zemljevid na spletni strani prometnoinformacijskega centa. Zaradi podtrih dreves in električnih drogov so zaprte številne ceste.
Takole je videti zemljevid na spletni strani prometnoinformacijskega centa. Zaradi podtrih dreves in električnih drogov so zaprte številne ceste. FOTO: Promet.si
Zaradi več poškodovanih varovalnih ograj ob avtocestah je povečana nevarnost, da vozniki naletijo na živali na cesti. Prometnoinformacijski center

Podrta drevesa in električni drogi

Na štajerski avtocesti je zaradi podrtih dreves na počivališču Polskava proti Ljubljani zaprt uvoz, v smeri Ljubljane je zaprt vozni pas pred predorom Golo Rebro ter oviran promet pred priključkom Celje vzhod.

Na cesti Ljubljana–Kočevje med Ortnekom in Žlebičem je promet dovoljen samo za osebna vozila.

Na gorenjski, pomurski in dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih.

Zaradi zimskih razmer bodite skrajno previdni, svetujejo na Policijski upravi Koper. Če je le mogoče, se zadržujte doma, predvsem zaradi padajočih ledenih sveč in lomljenja dreves. Čim bolj racionalno uporabljajte tudi vozila v prometu, predvsem zaradi žleda, pa tudi zato, ker je na cestah veliko intervencijskih vozil, ki skušajo pomagati, urediti ali vsaj olajšati razmere, so dodali na PU Koper.

Zaradi burje je na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina prepovedan promet za kam prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo in Jezersko so zaprte, prav tako je cesta na obeh straneh zaprta čez prelaz Ljubelj.
Zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte ceste Željne–Rog–Baza–Podturn, Hrib–Trava–Podplanina ter MP Podplanina in MP Novi Kot.

Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste:
- Vresje–Sorica;
- turistična cesta Krnica–Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno;
- lokalna cesta Idrija–Vojsko;
- Žaga–Učja.

Takole je bila včeraj vožnja videti po avtocesti mimo Postojne:

Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina–Col–Godovič ter na hrvaški strani MP Babno Polje, so še zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Več o stanju na cestah. 

Zaradi izjemno slabih vremenskih razmer in neprevoznosti cest so nekateri mejni prehodi trenutno nedostopni in zato zaprti. Zaprti so mejni prehod za obmejni promet Drenovec, mejni prehodi za meddržavni promet Podplanina in mejni prehod za obmejni promet Novi kot, so sporočili s policije.

Postojna ujeta v led:

Močno oviran tudi železniški promet

Dodatne informacije dobite na telefonski številki Slovenskih železnic 1999.

Zaradi žleda in podrtih dreves so težave tudi v železniškem prometu.

Proga med Bohinjsko Bistrico in Jesenicami bo predvidoma odprta jutri, ko bodo očiščena drevesa od Bleda do Bohinjske Bistrice in odstranjen sneg. Do takrat bodo med obema postajama vozili avtobusi.

Jutri bo za prevoz z dizelskimi vlaki odprta proga med Ljubljano in Borovnico. Proga od Borovnice do Divače zaradi obsežnih poškodb ostaja zaprta in na njej bodo še naprej vozili avtobusi. Na Slovenskih železnicah pravijo, da si prizadevajo v kar najkrajšem času progo uspodobiti za vožnjo dizelskih vlakov, sanacija električne mreže pa bo zaradi velikih poškodb dolgotrajnejša.

Med Pivko in Ilirsko Bistrico bodo tudi jutri namesto potniških vlakov vozili avtobusi.

Proga Ljubljana–Dobova je normalno prevozna.

Med Zidanim Mostom, Mariborom in Šentiljem bodo po končanih delih spet vzpostavljene vožnje električnih vlakov že ponoči.

Ponoči se bodo nadaljevala tudi dela na gorenjski progi. Predvidoma bodo električni vlaki med Ljubljano in Kranjem spet začeli voziti do jutri zjutraj. Predvidoma jutri dopoldne, če bodo razmere to dopuščale, pa bodo med Kranjem in Jesenicami začeli voziti dizelski vlaki. Do takrat bodo med Kranjem in Jesenicami vozili avtobusi.

Proga med postajama Šmartno ob Paki in Velenje bo odprta jutri dopoldne.

Proga Ruše-Prevalje bo tudi jutri zaprta, saj bodo na njej zaradi padlega drevja še potekala dela. Med obema postajama vozijo avtobusi.

V mednarodnem prometu z Avstrijo bodo tudi jutri nastajale najmanj triurne zamude, saj na avstrijski strani promet čez mejna prehoda Jesenice in Špilje še vedno ne poteka. Za nočna vlaka MV 414 (Beograd–Ljubljana–Zürich) in EN 498 (Zagreb–Ljubljana–München) bo med Ljubljano in Beljakom organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kakšno je stanje na progah:

Problematično stanje v tovornem prometu

Na Slovenskih železnicah pravijo, da je izredno problematično stanje v tovornem prometu. S četrtka na petek je bil zaradi vremenskih razmer prekinjen promet tovornih vlakov med Ljubljano in Sežano ter Koprom. V četrtek je v Kopra in iz njega še lahko peljalo 38 tovornih vlakov Slovenskih železnic, kljub velikim težavam je lahko potekal tovorni promet tudi na drugih progah. Zaradi izrednih vremenskih razmer se je v soboto in nedeljo ustavil tudi ostali železniški tovorni promet po vsej Sloveniji. Trenutno na celem železniškem omrežju stoji več kot 60 tovornih vlakov.

Podatek o višini škode ni znan, po prvih ocenah pa bo škoda na infrastrukturi izjemno visoka. K temu bo treba prišteti še škodo v poslovanju Slovenskih železnic, Luke Koper in gospodarstva, ki je odvisno od železniškega prometa. Na Slovenskih železnicah pravijo, da se zato z vsemi razpoložljivimi močmi in sredstvi trudijo, da bodo proge čim prej spet normalno prevozne.

PREBERITE ŠE: Dobra novica je, da se padavine umikajo. Slaba, da ostaja hladno in se led še ne bo talil.

Težave v medkrajevnem prometu LPP

Kljub zimskim razmeram mestni avtobusi nimajo večjih zamud, je pa bilo nekaj obvozov, a zdaj tudi teh ni več, so zapisali na spletni strani ljubljanskega mestnega potniškega prometa (LPP). Večje težave so v medkrajevnem prometu LPP, saj večina linij ne obratuje zaradi zapor na cestah.

Do Tujega Grma (28) in Malega Lipoglava (29) avtobusi LPP ne vozijo. Zaradi popolne zapore ceste na Brezovici, v bližini bencinske postaje Logo, linija 6B ne vozi do Notranjih Goric. Za obveščanje in pomoč je na terenu osebje prometno operativne službe v kombi vozilih. Z LPP so sporočili, da so odprli linijo Rakitna–Podpeč, kjer lahko prestopite na 19B.

Liniji Logatec–Ljubljana in Vrhnika–Ljubljana imata obvoz po avtocesti. Zaradi zapor na cestah ne obratujejo linije v smeri oziroma iz krajev: Polhov Gradec, Šentjošt, Želimlje, Smrečje–Vrhnika, Horjul–Vrhnika, Borovnica–Vrhnika, Videm/Dobrepolje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-2
Vsem uporabnikom Elektra Ljubljana bodo po oceni Ribiča lahko v roku 10 do 14 dni zagotovili elektriko, dobava bo morda motena le na najbolj odročnih krajih. "Ta oskrba bo še nekaj časa motena, ker bo treba narediti veliko improviziranih vodov," je dodal Ribič. Glede škode je navedel, da kilometer 110 kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evrov.
-2
Glede škode je navedel, da kilometer 110 kilovoltnega daljnovoda stane med 250.000 in 300.000 evrov.
-2
Zavarovalne premije se bojo podražila za cerka 30% ...pa to ...
-2
Dež prihaja kolegi....še tist kar je ostal...bo polomilo ...pa to ...
9201950313
04. 02. 2014 07.55
+1
ubogislovenci
04. 02. 2014 07.05
+2
NAMENITE DOHODNINO VAŠIM PROSTOVOLJNIM GASILCEN...
AliaxInvent
04. 02. 2014 02.20
+16
Po 2 Urah brez elektrike hrano zavreči. HAHAHAHAA.. PROSIM VAS LEPO. KAKO OHLADITI HRANO BREZ ELEKTRIKE POZIMI!?!?!?....
SARA KRAŠKOVIC
04. 02. 2014 06.29
+1
Daoist
03. 02. 2014 23.59
+1
Kdo ve kako je pa na obali ( Koper, Izola, Piran) ? Je tudi tako hudo ali manj?
portoroški goni?
04. 02. 2014 00.29
+6
na obali je zakon;))) ponoci zmrzne 6 stopinj nad niclo cez dan se pa da..
Daoist
04. 02. 2014 00.32
+2
AliaxInvent
04. 02. 2014 02.20
+2
na obali je dež, veter. čez dat 13 stopinj..
txoxnxy
03. 02. 2014 22.42
+2
E P P , Ekonomsko propagandna poročila ! DARS kupite vinjeto in uporabljajte vsporedne lukničaste ceste , če so sploh prevozne kajti na naših avtocestahz ( v ozadju jok in stok ) vas čakajo same nevšečnosti ! Zimska služba od novembra do aprila na kolektivnem, ali memjujejo kontrolorje ki so odšli smučat v tujino ,sneg na vozišču bog dal bog vzel , še nobena poledica ni trajala čez celo leto , divjad na cesti , no če že ravno ne stojite v vsakodnevnih zastojih vsaj pohodite po plinu da vam naša zavarovalnica povrne stroške, ker še nima takšnjih lukenj kot ceste in banke, ali pa se še nesme naglas o njih govorit !
domobranec 1
03. 02. 2014 21.58
+0
in zato sem placal vinjeto
Tadej Bu?ar
03. 02. 2014 22.25
+5
haha, dejansko česi kupil tedensko si ga naje*al :D
Tir1
04. 02. 2014 00.01
-1
Tud elektriko boš plačal in za napake v NLB. Kaj ima to veze z žledom?
mate4
03. 02. 2014 21.54
+9
Napišite klip (pika) si in si tam ogeljte prvi posnetek o izrednem stanju v Postojni. Groza. Vsem prizadetim želim čimhitrejše okrevanje! Bi se pa obenem rad zahvalil vsem gasilcem ter vsem, ki brez vprašanj priskočijo na pomoč.
macro
03. 02. 2014 21.46
-1
to vozi collin mcray ?
Senca6
03. 02. 2014 21.54
-5
mbslo
03. 02. 2014 21.10
+2
Kje je pa maneken šauflo? Slike prosim.
primitive love
03. 02. 2014 21.16
+26
Ce bi si 90 tepcev, ki sedijo v DZ in dajejo take idiotske izjave, na glavo napopal celade, obul skornje in slo pomagat svojim volilcem in volilkam vsaj za 2 uri, bi v teh dveh urah za njih nardil vec kokr v 4-letnem mandatu.
le.professionnel
03. 02. 2014 20.53
+40
Jaz bom samo to rekel.Ne glede na to kar vsi pametujejo,definitivno imamo izredne razmere,je pa nedopustljivo,da zalagamo z denarjem ene lenuhe kradljive,ki ustvarjajo slabe banke,da lahko še naprej kradejo,pol pa dobimo to kar smo,da naši jočejo v tujino,ker niti generatovrjev ne morejo zagotoviti...žalostno.... Pohvala vsem gasilcem,prostovoljcem in ostalim delvcem elektra,ki se trudijo,čeprav so mizerno slabo plačni.
clox
03. 02. 2014 20.58
-14
pa ti si legenda... dej mi povej razliko a se vzame denar za sanacijo bank in z njim nabavi generatorje, pa potem spet jemlje denar za sanacijo... ali pa se vzame direktno denar za generatorje. Rezultat je popolnoma isti, s tem da pri tvojem kvazi pametnem predlogu denar zamenja vmes še 5 žepov in ima 10x večjo možnost, da se nekje izgubi.
schranz91
03. 02. 2014 20.44
+14
tale naravna nesreča bo dober izgovor da bodo politiki pokral ves dnar k so dobil za dokapitalizacijo bank
clox
03. 02. 2014 20.48
-2
* kaj zdej jokaš MI VSI smo jih izvolili, vključno s tabo
XmassivX
03. 02. 2014 21.35
-1
vlada je le fasada, da se ma ljudstvo kam pritoževati, glavni ukazi hodijo z Bruslja in nata. Sploh pa jih je bilo že lepo število politikov prostozidarjev, posebej srbski prostozidarji imajo velik vpliv. Če se vrže dol to vlado bo prišla druga, katera bo nadaljevala isto zgodbo! Ni leve, ne desne, to je le nekaj da zaposlujejo ovce da se kregajo med seboj, medtem ko oni kradejo.
ref
03. 02. 2014 20.41
+4
dokler nisem videl teh dveh posnetkov, si nisem misli, da je tko resno
graf
03. 02. 2014 20.40
+7
"zato vas na avtocesti lahko preseneti kakšna žival"....z daljnogledom in oranžnimi telovnikom
graf
03. 02. 2014 20.37
+24
Jst kaj takega ne pomnim ! Zaradi snegoloma smo bili že dostikrat po nekaj ur brez elektrike , ampak da bi žled naredil na drevju in infrastrukturi toliko škode pa ne pomnim , groza me je ko pogledam na sadovnjak saj je tričetrt drevja polomljenega , zjutraj sem poskusil z otepanjem ...pa sem naredil še več škode ker se vse lomi ! Motorke pojejo skor cel dan da je sploh cesta prevozna ! Res kapo dol in zahvala vsem ki delajo in zmrzujejo na terenu , pri nas (Dolenjska) smo dobili elektriko po 40 urah brez nje ...
AlternativeFacts
03. 02. 2014 20.33
+19
Hvala gaslcem, prostovoljcdem, vojski in civilni zaščiti, da postavljajo stvari na svoje mesto in se ne poskušajo boriti proti naravi.
geneza
03. 02. 2014 19.44
+36
HVALA gasilcem ,vojakom ,in vsem za pomoč ,,HVALA .. Avstrijcem za pomoč ,čeprav imajo tudi oni velike probleme .se vidi kdo je pravi sosed. DANKE. a za ostale sosede pa se vidi ,kot da ne obstajamo ,,jest si bom to zapomnil ,upam de si boste tudi vi !
Jožajoža
03. 02. 2014 19.59
-10
hvala,danke.ni potrebno. saj plačate . vse boste plačali. danes ni nič zastonj. imajo pač eni srečo, da so plačani, gasilci,plačani policaji,plačani vojaki..............................................in ti pomagajo samo izbranim državljanom, kot so politiki,javni uslužbenci, staršem politikov....................................škoda, da novinarji poročajo samo o ljudeh, ki dobe agregat,denar in hrano. in teh je na vasi samo 2%. na ostale se pa pozabi
geneza
03. 02. 2014 20.04
+2
P.s ,ne pustimo se vsi vzgojit v druzbo egoistov.kot je trend pri mnogih
yaks
03. 02. 2014 21.23
+5
Ja, res da smo z Avstrijci sovražniki, kar se tiče zimskih športov, zdaj so se pa res dokazali kot najboljši sosedi. Letos so Avstrijci Slovence izvolili kot najljubše sosede v eni raziskavi. Jaz jih izredno spoštujem, od njih se lahko ogromno naučimo.
sime sime
03. 02. 2014 19.31
+18
130.000 brezposelnih...če se pa zdej nebo najdlo dela za saj polovico ljudi pol pa res nevem...
Mor4na
03. 02. 2014 19.46
+55
Ne klaftaj neumnosti! Sem brez službe, sem pa tudi prostovoljni gasilec! Za mano so trije peklenski dnevi, prvi obrok ki sem ga v miru pojedel je današnja večerja! Ti pametnjakovič pa bi neusposobljene ljudi pošiljal opravljat naše delo? Pojdi pa ti popravljat daljnovode namesto da cel dan sediš na toplem! Pa še opozorilo! Če ti slučajno uspe v kakšno vas vrniti elektriko te prosim, da NE poljubljaš žic od veselja. ker bomo imeli še s teboj delo!
sime sime
03. 02. 2014 19.51
+14
Kot prvo svaka ti čast, če si to delal kar si! A sem reku da bojo vsi rezal z motorko in bli vsi gasilci???? koliko je na zavodu ljudi z elektro izobrazbo?? koliko je varilcev?? koliko monterjev kovinskih konstrukcij???
Mor4na
03. 02. 2014 19.54
+22
Nihče ni usposobljen za delo v izrednih razmerah! Misliš da elektro LJ na teren pošlje kar vsakega električarja ki stopi skozi vrata? Ni problem v izobrazbi ampak v razmerah ki trenutno onemogočajo delo še nam, ki smo za to usposobljeni! Enostavno ne moreš na teren poslati človeka, samo za to ker je električar, varilec ali pa monter železnih konstrukcij! In hvala za prvih 5 besed!
sime sime
03. 02. 2014 19.59
+6
več al manj sem mel v mislih pol, ko se stvari umirijo in se zacne sanacija...
aghr
03. 02. 2014 19.02
+7
Če se napovedi ne bodo spremenile, bo februarja toplo vreme, temperature nad 5°C. Snega daleč naprej ni videti, možno, da je tale zima oz. zimska zdraha zadnjič do naslednje zime. Upajmo, da se česa takega več ne bo zgodilo.
general_war
03. 02. 2014 19.15
+0
čestitke za izvirno uporabo slovenščine
cekinar
03. 02. 2014 21.17
-3