Slovenija

Avstrija Grčiji zagrozila z izključitvijo iz schengna

Ljubljana/Dunaj/Davos, 23. 01. 2016 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija je znova pod pritiskom zaradi begunske krize. Avstrija ji je zagrozila z izključitvijo iz schengenskega območja. Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmmeier se je odzval kritično, češ da gre za "psevdorešitev".

Grčija se je danes znova znašla pod pritiskom zaradi begunske krize. Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je namreč Atenam zagrozila z "začasno izključitvijo" iz schengenskega območja, če ne bodo naredile več za zaščito zunanjih meja EU.

"Da grško-turške meje ni mogoče nadzorovati, je le mit," je poudarila ministrica v intervjuju za nemški dnevnik Die Welt. Dodala je, da ne bi smeli izključiti možnosti suspendiranja podpisnice schengenskega sporazuma, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti in obotavljaje sprejme pomoč.

"Potrpežljivost številnih Evropejcev je dosegla mejo. ... Veliko smo se pogovarjali, zdaj je treba ukrepati. Gre za zaščito stabilnosti, reda in varnosti v Evropi," je bila odločna avstrijska ministrica.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmmeier se je odzval kritično, češ da gre za "psevdorešitev". "Psevdorešitve, kot je izključitev držav iz Schengna ne bodo prinesle napredka, predvsem pa ne bodo zmanjšale pritoka migrantov in bodo delile Evropo," je bil v odzivu na izjave avstrijske ministrice danes kritičen vodja nemške diplomacije.

Dodal je, da brez solidarnosti ne bo rešitve begunske krize. "Nasprotno, vsi moramo vleči v isto smer in vse sile usmeriti v boj proti vzrokom, zaradi katerih begunci zapuščajo domovino, v krepitev zunanjih meja unije ter pravično porazdelitev prosilcev za azil po Evropi," je zatrdil.

Časnik Financial Times je pred dnevi poročal, da več predstavnikov držav članic in EU meni, da bi z grožnjami o izključitvi iz schengna lahko prepričali Grčijo v učinkovitejši nadzor njenih meja. Grški državni sekretar za migracije Jianis Muzalas je sicer navedbe časnika zavrnil in dejal, da je v članku veliko "neresnic in zavajanj".

EU je sicer prejšnji mesec zavrnila možnost izključitve Grčije iz schengna. Luksemburški minister za priseljevanje Jean Asselborn, čigar država je v drugi polovici lanskega leta predsedovala Svetu EU, je dejal, da "ni pravnih možnosti za izključitev države iz schengenskega območja".

Letos je v Slovenijo vstopilo že 45.883 beguncev in migrantov.
Letos je v Slovenijo vstopilo že 45.883 beguncev in migrantov. FOTO: AP

Slovenija ni nikogar zavrnila

V Slovenijo od polnoči do 17. ure ni prispel noben begunec ali migrant, okoli 17. ure pa je pripeljal vlak z okoli 400 migranti. Letos jih je sicer v državo vstopilo že 45.883, Slovenijo pa jih je zapustilo 46.240.

V Dobovo je danes okoli 17. ure z vlakom prispelo 412 migrantov. Danes zaenkrat ni napovedanih novih prihodov migrantov, so STA povedali v Policijski upravi Novo mesto. Po podatkih generalne policijske uprave je bilo ob 18. uri v sprejemnem centru Livarna v Dobovi 416 migrantov, v namestitvenem centru Šentilj 57 migrantov in v Centru za tujce v Postojni 44 migrantov. Državo je danes zapustilo 574 migrantov.

Letos jih je v državo vstopilo skupno 46.295, Slovenijo pa jih je zapustilo 46.814

V zadnjih 24 urah je tako v državo prispelo 1200 ljudi, vsi naj bi za ciljno državo navedli Avstrijo in Nemčijo, zato naj ne bi nikogar zavrnili. 

Od četrtka sicer veljajo omejevalni ukrepi pri sprejemanju beguncev in migrantov, tako Slovenija vstop v državo dovoli le tistim, ki nameravajo zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji. Sodeč po izjavah pristojnih ti ukrepi ne prinašajo dodatnih obremenitev ali težav, saj policija za izvedbo novih postopkov ne potrebuje bistveno več časa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja