Slovenija

Erjavec napovedal presenečenja

Ljubljana, 23. 04. 2008 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Doslej smo dobro shajali brez pokrajin in bi mirno lahko še naprej, je prepričan Erjavec. Napovedal je tudi presenečenje pred volitvami.

Vlada po novem predlaga 12 pokrajin in mesto Ljubljana s posebnim statusom. DeSUS pa temu po novem nasprotuje. Doslej smo dobro shajali brez pokrajin in lahko bi še naprej, je prepričan Erjavec.
Vlada po novem predlaga 12 pokrajin in mesto Ljubljana s posebnim statusom. DeSUS pa temu po novem nasprotuje. Doslej smo dobro shajali brez pokrajin in lahko bi še naprej, je prepričan Erjavec. FOTO: POP TV
Sem mnenja, da Slovenija pokrajine sploh ne potrebuje. V teh 17 letih smo dobro shajali brez pokrajin in bi lahko mirno še naprej. Predsednik DeSUS Karl Erjavec

Stranka upokojencev DeSUS vse bolj postaja koalicijska črna ovca. Njen predsednik Karl Erjavec je tokrat presenetil z izjavo, da nasprotuje pokrajinam. Slovenija jih ne potrebuje, je prepričan, zato bo članom stranke svetoval, naj projektu odrečejo podporo. DeSUS, ki je minuli teden podprl razpis referenduma o pokrajinah, torej tik pred iztekom vladnega mandata odreka podporo enemu njenih glavnih projektov.

Erjavec je ponovil nasprotovanje prodaji Telekoma, Zavarovalnice Triglav in nekaterih drugih pomembnih državnih podjetij. Stranka si bo tudi še naprej prizadevala za ohranitev javnega zdravstva in šolstva, je poudaril. Povedal je tudi, da bo DeSUS ohranjal vrednote NOB. "Zato ne bo podprl zakona, ki bi sodelavcem okupatorja podeljeval status žrtve vojnega nasilja," je pojasnil. Tudi pri tem nasprotuje koalicijskim strankam.

Na strani opozicije je DeSUS tudi, ko brani Kosovo protikorupcijsko komisijo. Stranka namreč nasprotuje zakonu, ki predvideva njeno ukinitev, podprla pa je razpis posvetovalnega referenduma o tem.

Iz LDS v DeSUS

Erjavec vseeno upa, da bo koalicija zdržala do konca mandata. V naslednjo vlado bodo šli, če bodo v njej lahko uresničevali svoj program. A očitno to ne bo lahko ne v Janševi ne v Pahorjevi vladi. “Lahko povem izkušnje te vlade, ki bi lahko več postorila za upokojence in zdravstvo. Če pa poslušam Pahorja, pa sem zasledil da je rekel, da bi bili upokojenci predragi za njegovo vlado," je dejal.

Pohvalil se je z Mencingerjevim mnenjem, da je DeSUS edina prava socialdemokratska stranka. Tudi zato se nameravajo po volitvah preimenovati v demokratično socialno unijo in tudi zato, pravi, dobivajo vse več članov iz SD in LDS. Neuradno: med drugimi naj bi za DeSUS nastopila tudi nekdanja gerenalna sekretarka Liberalne demokracije Meta Vesel Valentinčič.

Sicer pa Erjavec zagotavlja, da bodo mediji "presenečeni nad njihovimi kandidati". Prav v zvezi s prestopi pa so na opozicijo letele njegove obtožbe. Dejal je, da na nekatere, ki so prestali, da bodo kandidirali na DeSUS-ovi listi, predvsem v LDS že močno pritiskajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jansa-arms
25. 04. 2008 23.02
saj cela slovenija ni za eno orng pokrajino!
dunc46
25. 04. 2008 22.52
tale zemljevid je cist ok!!!!!!!sam zastavo se je treba menjat da ne bo vec na pol ruska pa na pol slovaska!!!!!!!
mac4_m
24. 04. 2008 13.35
se spomnite, kako so razbijali pokrajine in velike občine in nas prepričevali, da je to dobro za razvoj? Sedaj spet sestavljajo večje enote in si jih izmišljujejo in rišejo na novo po nekih svojih željah. Ja najprej podirat pa potem sestavljat, le kako se ne počutijo kot neumni butalci? Pokrajine že imamo so praktično zgodovinske, kar ne more zanikat nobena opcija. Naj malo pomagam nevednim: gorenjska, dolenjska, štajerska, koroška, primorska, notranjska, lahko še prekmurje in bela krajina. Ljubljano zaradi boljšega razvoja razdelimo med pokrajine (npr. po celovški gorenjska, po dolenki dolenska...). Tega ne more osporavat nobena opcija, vsaka, ki to počne dela bedaka iz sebe. Tudi ljudje še vedno čutijo pripadnost svoji obstoječi pokrajini in če ne veste kje vleči mejo, pojdite po 'spornih' zaselkih in povprašajte....Tako se tule bedake delajo iz samih sebe tako 'levi' kot 'desni'....
killi-123@hotmail.com
24. 04. 2008 12.54
Pahorček, kaj je narobe s sedanjim številom občin? Kaj pridobi Savinso-Šaleška pokrajina?
neti
24. 04. 2008 12.49
No lepo Manja, smeh je pol zdravja .. politik?, veš Manja, dvakrat si napisala imenitne misli, meni "na kožo"; btw nisem prav sigurna, če zna sebi pomagati .. Krisi, Manja .. Krisi 74 and 88 roger and over ..
pahor?ek
24. 04. 2008 12.38
T.Balonček...centralizem, ki ga sta ga ohranjala LDS in SD v času 12 letnega, ima še vedno več obrazov. Eden je prav gotovo birokratski, ko mora vse iti v Ljubljano po "žegen". Pokrajine bi to zadevo popolnoma spremenile! In tega se najbolj bojijo Pahor, Golobič, pa še marsikdo. Žal ga sedanji vladi ni uspelo v celoti izkoreniniti! Zato sem mnenja, da je vsaj še en mandat JJ vladi nujno potreben!
DragicaJ
24. 04. 2008 12.26
Erjavec je res dobro shajal brez pokrajin, saj je menjal stranke hitreje, kot srajce! Brigajo ga ljudje. Ljubi moč , za njega je politika igra in manipulacija za neumne plebejce.
pahor?ek
24. 04. 2008 12.25
killi...dobro vem, kaj govoriš in zakaj. Vendar so tudi tvoje zadnje pisarije neosnovane. EU daje toliko, kolikor projektov imamo!!! To je zelo pomebno. In če jih nimamo nič, pač ne dobimo denarja. Danes več nihče ne daje denarja na lepe oči.
pahor?ek
24. 04. 2008 12.24
Vlada pod LDS-om in SD-jem je ves čas, vseh 12 let ustvarjala t.i. demokratični centralizem. Zgolj z namenom, da je v centru, t.j. v Ljubljani in njeni okolici, lažje zadeve nadzirati. Še več, državljani smo jim predstavljali nevarnost. Dejansko smo jim bili sovražniki. V prid temu govori javna uprava v tistem času, kjer so sedeli sami aparatčiki LDS-a in SD-ja. Povrh vsega so se do državljanov obnašali, kot če smo jim največje breme. (danes se je to pod vlado JJ in Virantom to v veliki meri spremenilo!) Kam je to pripeljalo? Ljubljana je postala zelo razvita, npr. celih 34 let je pred Pomurjem, veliko predelov po Sloveniji je popolnoma zapuščenih in propadajo, da o razlikah v plačah ne govorim. Čas je, in s tem se strinjajo skoraj vsi župani in mestni sveti, da se ustanovijo pokrajine, ki bodo skrbele za hitrejši in bolj enakomeren razvoj RS v celoti. V tem kontekstu govoriti, da gre zgolj za strankarska gnezda, je popolnoma odveč, saj so posamezniki izvoljeni od ljudi. Izvoljen pa je lahko kdor koli; ni nujno, da je član kakšne od strank.
Tonček Balonček
24. 04. 2008 12.24
Kakšen centralizem, saj imamo 210 občin, prej smo jih imeli pa manj kot 60! Tudi program "univerzo v vsako slovensko vas" se lepo uveljavlja, enako velja za razvoj podeželja in intregralno pridelavo sadja in zelejnave! Ljubljana še 20 let stagnira in se ne razvija, vs egradnej trajajo po nekja deset let, spreminja se v mesto z gradbenimi ogradami, poleplenimi zs slaboumnimi reklamami, župan in predsednik vlade komaj da govorita, mis ea utaljamo v prometu in betonu! Če je to kak centralizem? Ali bo periferija v obliki pokrajin ljubljano lovila na področju števia parkirišč in višine nadstropij in števila kletnih etaž nekih megazgradb, to je pač vse, kar se dogaja v Ljubljani na tem famoznem področju razvoja! Zaradi takih potez daj razmišjam, da bom spet spremenil mnenje in seveda voll SDS, saj uvedba pokrajin obeta, da bo Ljubljana spet postala prijetno evropsko mesto brez nepotrebnih prestoniških pretenzij! Saj imamo vse na Brdu, golf lahko igramo pa na smetišču!
killi-123@hotmail.com
24. 04. 2008 12.20
Pahorček, si v zmoti,ne zavajam, samo povem moje mnenje. Po tvojem pisanju bi lahko tudi tebe in tvoje pisanje prav tako imenoval. Če pa pričakuješ, da bo EU financirala pokrajine,si pa velik optimist. Evropa jemlje veliko,daje malo,žal.
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 12.12
Dan, Hvala Pahorček:) Neti, - Kharl je res imenitno jezičen. - Lepa skupinica nas in se ob kakšnih veleumih levice prijetno nasmejimo, pa še zastonj je. - Ljudje tvoje sorte, no ja, odgovor na to boš najbolj sama vedela, sicer pa ti lahko pomaga politik. Lp M.K
baltbaltazar@email.si
24. 04. 2008 12.04
Gospodu Erjavcu se je zareklo, ko je dejal, da smo do sedaj dobro shajali brez pokrajin. Danes bi bil pravi absurd zagovarjati centralizem. Kje bo Erjavec kandidiral za poslansko mesto? Kako bo gorenjcem razložil svoje centralistične težnje?
pahor?ek
24. 04. 2008 12.03
manja...tako sem vesel, da si se vrnila med nas... Balonček...včasih sem mislim, da si mislec, ki je načelen, vendar ugotavljam, da si navaden oportunist, ki spreminja stališča glede na korisiti, ki jih ima v življenju. Škoda. Namreč obetal si veliko.
neti
24. 04. 2008 11.55
Aja, Manja, koliko pa vas je, ki vas zanima ..
neti
24. 04. 2008 11.52
manjakranjc, he he Karlija ne, pa je prav jezično imeniten, tega pa mi ne moreš oporekati .. Manja, kakšni pa so ljudje moje sorte, kaj misliš s to sorto ..
manjakranjc@hotmail.com
24. 04. 2008 11.40
neti, Nas zanima, koga imaš ti v ekipi? Ali se motim o ljudeh tvoje sorte? TončekB, očitno menjaš stališča kot moderni "in" človek spodnje perilo. Sam si občan Ljubljane in sam veš, da ti politika mestne občine ne ustreza, pa še ista je od 91 dalje...centralizem, pa je bil vedno prioriteta balkanca. Lp M.K
Tonček Balonček
24. 04. 2008 11.28
Pahor, Golobič, Erjavec in Kučan se že dolgozavzemajo za centralizem in propad ostalih predelov! Seveda Ljubljana ni pokrajina, gre za razmerje med glavnim mestom in državo, tudi Pariz je enkajkrat večji od raznih departnmajev! Še bolj je smešno, da bi razne npr. Vrhnike, Vodice, Grosuplja in pododni kraji, ležali v drugih pokrajinah, če pa vs egravtira v Ljubljano! Kaj ima Kamnik z Zasavhjem, lepo vas prosim? Lokalna samouprava prej ali slej postane igrišče političnih strank, ki pričakujejo, da bodo tudi pokrajine,postale njihova oporišča in kadrovska valilnica ter smetišče hrati!ter
pahor?ek
24. 04. 2008 11.02
Vidim, da nekateri tovariši zavajajo, npr. killi. Vprašanje je, ali to počnejo namerno, ali pa iz nepoznavanja. Mislim, da bo držalo oboje. Pri pokrajinah ne gre za podvojitev administracije. Prej gre za zmanjšanje le-te, saj se bo z državne ravni vse preneselo na pokrajinsko. Kar se tiče financiranja. To bo odvisno od prijavljenih projektov, ki jih bo določena pokrajina imela. Pomemben podatek je tudi ta, da se bo pokrajina, ker bo večja od občine, lažje financirala iz evropskih skladov. Zanimivo, ne naravnost smešno je to, da kritizirate državo, zakaj iz evropskih skladov ne črpa več denarja. V primeru pokrajin pa neprestano ponavljate, zakaj država ne nameni več proračunskega denarja. Se vam ne zdi, da ste prišli sami s sabo v protislovje!?!? Kakorkoli, vam tovariši lahko človek razlaga kolikor hoče, pa nekako ne dojamete zadeve. Že od vsega začetka tulite eno in isto - seveda napačno! Pokrajine so samo plus za Slovenijo. Vendar tovarišem, kot so Pahor, Golobič, Erjavec, Kučan itd. bolj ustreza centralizem. Ostali predeli pa naj propadejo! Bolano!
neti
24. 04. 2008 10.44
Kakšna sreča, da ima JaJa Karlija v ministerski ekipi ..