Slovenija

'Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo'

Ljubljana, 26. 12. 2017 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. V uradu predsednika republike so državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat. Borut Pahor je vsem državljankam in državljanom ter rojakom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pred 27 leti je France Bučar razglasil rezultate najpomembnejšega glasovanja na slovenskih tleh
    02:17
    Iz SVETA: Pred 27 leti je France Bučar razglasil rezultate najpomembnejšega glasovanja na slovenskih tleh
  • Iz SVETA: Kakšna je Slovenija po 27 letih od osamosvojitve?
    01:54
    Iz SVETA: Kakšna je Slovenija po 27 letih od osamosvojitve?
  • Iz 24UR: Na dan samostojnosti in enotnosti le redki izobesili slovensko zastavo
    02:58
    Iz 24UR: Na dan samostojnosti in enotnosti le redki izobesili slovensko zastavo
  • Iz 24UR: Iz Slovenije se v povprečju vsak teden izseli skoraj 170 državljanov
    02:37
    Iz 24UR: Iz Slovenije se v povprečju vsak teden izseli skoraj 170 državljanov
  • Iz SVETA: Ali mladi Slovenci še zmeraj 'bežijo' v tujino?
    02:00
    Iz SVETA: Ali mladi Slovenci še zmeraj 'bežijo' v tujino?

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. V uradu predsednika republike so državni praznik znova počastili z dnevom odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je obiskovalce tudi nagovoril.

Letos mineva 27 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Uvodoma je vsem državljankam in državljanom ter rojakom doma in po svetu čestital ob državnem prazniku. "Želim, da bi se ponosno spominjali na velik dogodek pred sedemindvajsetimi leti in nadaljevali z uresničevanjem velikih sanj, ki so bile povezane z ustanovitvijo lastne države," je dejal Pahor in spomnil na besede, ki jih je izrekel France Bučar ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije.

"Kot danes, je tudi takrat dvorana pokala po šivih, tudi zaradi močnih čustev," je še dejal in pozval k sodelovanju in enotnosti po vzoru tiste, ki smo ji bili priča ob ustanovitvi lastne države.

26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.
26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. FOTO: Thinkstock

"Paziti moramo na to, da kljub naši različnosti naše medsebojno zaupanje nikoli ne pade pod raven, ki bi nam onemogočala enotnost, če bi jo zahtevale zgodovinske okoliščine," je opozoril. 

Ob tej priložnosti je Pahor v luči praznovanj 25. obletnice samostojnosti in mednarodnega priznanja predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču podaril posebno protokolarno darilo - zastavo Republike Slovenije, simbol naše enotnosti, z besedami: "Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo. Sprejmite, prosim, izraze moje hvaležnosti v imenu vseh navzočih, da niste nikoli oklevali pri uresničevanju te velike zamisli. Slovenci bomo 20. maja prihodnje leto še posebej ponosni, za kar ste zaslužni tudi vi," je svoj nagovor sklenil predsednik republike.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Navzoče v Veliki dvorani sta nagovorila tudi podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vlade Republike Slovenije Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki sta se predsedniku republike zahvalila za njegovo podporo pri skupnih prizadevanjih za razglasitev svetovnega dneva čebel.

Kakšna je bila Slovenija nekoč in kakšna je danes tudi v oddaji Preverjeno!

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov - ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Letošnja osrednja državna proslava je bila sicer že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Premier Miro Cerar je v govoru izpostavil, da s plebiscitom izkazana enotnost in posledično priborjena samostojnost ostajata naši skupni, temeljni vrednoti. Dodal je, da v mednarodnih povezovanjih ne smemo nikoli zanemariti priborjene samostojnosti.

Pred proslavo so praznik zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Milan Brglez je ob tem poudaril, da ta praznik nosi sporočilo vizije, verjetja, odločenosti in enotnosti. Na seji je za svoj drugi mandat zaprisegel predsednik republike Borut Pahor.

V inavguracijskem govoru je Pahor poudaril povezanost naroda na plebiscitu, ob razglasitvi in vojaški obrambi samostojne države.

Nagrado Vtis leta prejel ustanovitelj in predsednik Medicinskega centra Medartis v Teksasu Igor Gregorič

Predsednik Pahor pa je v sodelovanju z Društvom v tujini izobraženih Slovencev (Vtis) v Predsedniški palači danes gostil tudi peti tradicionalni sprejem in pogovor. Na dogodku je častni predsednik društva Igor Cesarec podelil nagrado Vtis leta ustanovitelju in predsedniku Medicinskega centra Medartis v Teksasu Igorju Gregoriču.

Cesarec je na kratko povzel delovanje društva, ki uradno obstaja štiri leta, zametki in ideja o društvu pa po njegovih besedah segajo vse do leta 2004. "Nagrado Vtis leta podeljujemo z namenom, da spodbujamo in nagradimo tiste posameznike ali skupine, ki bistveno prispevajo k mobilnosti slovenskih študentov in raziskovalcev," je pojasnil.

"Priznanje Vtis leta je osnovano na poslanstvu društva, ki v ospredje ne postavlja vprašanja odhajanja mladih v tujino, temveč priložnosti, ki jih za razvoj matične države predstavljajo v tujini pridobljeno znanje in izkušnje vseh teh posameznikov," je o nagradi dejala Anja Čuček, voditeljica oddaje Televizije Slovenija Ugriznimo znanost, ki je sodelovala pri pripravi dokumentarnega filma o prejemniku nagrade.

'Vsak začetek je težak in treba je biti pripravljen na težko delo'

Gregorič deluje v okviru največjega medicinskega konglomerata na svetu Texas Medical Center, kjer vodi kirurški oddelek in deluje kot programski direktor centra za srčno popuščanje v bolnišnici Memorial Hermann. Bolnišnica deluje v sklopu medicinske fakultete in pokriva 35 odstotkov vseh pacientov s kardiovaskularnimi obolenji v Houstonu.

Gregorič se ukvarja tudi z raziskovalnim delom v centru za raziskave srčnih in žilnih obolenj v sklopu teksaške univerze, s pisanjem strokovnih člankov in knjig ter s poučevanjem v teksaškem medicinskem centru. Ohranja tesen stik s slovenskim zdravstvom, saj je že 18 let glavni mentor in programski direktor slovenskih študentov medicine na teksaški univerzi in v bolnišnici. V Houstonu stalno izobražuje veliko število študentov obeh slovenskih medicinskih fakultet. Do sedaj je tam opravljalo vaje iz kirurgije skoraj 1000 študentov, navajajo na spletni strani Medartisa.

"Vsak začetek je težak in treba je biti pripravljen na težko delo, potrebuješ motivacijo, moraš biti vztrajen in pripravljen delati več kot ostali," je ob prejemu nagrade preko Skypa povedal Gregorič. V Ameriko je odšel, ker so se mu tam odprle mnoge priložnosti, ki jih je po njegovih besedah treba izkoristiti.

Na dogodku je Cesarec predal tudi mesto predsednika društva članici upravnega odbora društva Andreji Bogataj, sam pa je s tem prevzel naziv častnega predsednika društva Vtis. Pahor je ob tem povedal, da če mlade vleče v tujino, naj gredo. "Naša naloga je, da ustvarimo tukaj pogoje, zaradi katerih se bodo, če se bodo tako odločili, lahko vrnili in v Sloveniji še temeljiteje nadaljevali svoje delo," je še dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
27. 12. 2017 10.07
+1
Ta država je zaradi pokvarjene politike,skorumpiranega sodstva in vsakovrstnih lopovov pred menoj izgubila zadnji kancek kredibilnosti. Zakoni veljajo le za nekatere,drugi pa smo,če jih spostujemo lahko celo obsojeni za to... Sem to na lastni koži okusil... Te zastave pa več videti ne morem,ker je simbolj te sramote in trpecega naroda...
Skunk Works
26. 12. 2017 21.36
-5
Počasi spoznavam, da nima več smisla pisat in se trudit tukajle,....Ljudje pač naj imajo kar želijo. Prej se je nekdo bunil kako mora po 12 ur na dan garbat za minimalca, in da nima druge izbire, ob vsaki priliki pa tukajle kritizira desne, ki so tako ali tako odmaknjeni od oblasti praktično že 70 let.....Ja potem pa imej in uživaj "desni" ti pa res ne bomo vzeli garbanja za minimalca pod levimi, ki nas furajo že 72 let,.....kar imejte, in uživajte,....Svet je velik, bogat, z neomejenim obiljem, samo vsak si mora najti svoje mesto v njem,...Pa čeprav samo garbanje za minimalca pod levimi, ...vsak si pač sam izbira......čav.....
resort
27. 12. 2017 11.06
ni_mi_vse_eno
26. 12. 2017 20.04
+3
Večina slovencev še vedno praznuje rdečo zvezdo, zato jim je slovenska zastava tuja. Tudi v Cankarjevem domu hitreje vidiš rdečo zvezdo, kot slovensko zastavo. Žal je tako. Od takrat, ko so izrinili še predlog, da bi slovensko zastavo podarjali slovenskim državljanom, so redki, ki jo sploh imajo. Zakaj bi imel nek simbol kraje slovenskega naroda?
Raspunin777
26. 12. 2017 20.02
+2
na splošno lahko rečemo da je osamosvojitev pozitivna stvar za naš narod saj takrat druge opcije žal ni bilo. Naši prapra starši so o tem lahko samo sanjali. Da pa bo stanje boljše je potrebno spremeniti samo 1 stvar in to je da na naslednijih volitvah v parlamentu vidimo samo 2 stranki . 1 opzicija ,2 vlada.
Jožajoža
26. 12. 2017 19.24
+5
eni ste državo dobili, večina jo je pa izgubila. in slednji pač životarimo kot mezdni delavci po 12 ur na dan, in čakamo na boljši jutri, ki pa izgleda, ga ne bo. pozicije,gospodarstvo in banke ter pokrajine so so že leta 91 porazdelili.
Skunk Works
26. 12. 2017 19.51
-6
Saj je prav tako. Se mi zdi da ste leta 1991 še nakako vedeli kam želite in koga se voli, oziroma koga se nikakor ne sme volit, pa ste volili tiste od katerih ste se pravzaprav na plebiscitu odcepili....Višegrajci so domačo nalogo opravili , vi pač ne,...Torej kar ste sejali to žanjete in upam, da vam tekne. Kar tako pogumno naprej.....pod levimi nikoli ne more biti tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše,...Vi pa čakate boljši jutri pod njimi in jih volite kar naprej, a ste mi eni optimisti,......lep večer....
Jožajoža
26. 12. 2017 21.25
+4
si upa danes kdo naredit referendum za odcepitev od EU in združitev vseh jugoslovanskih republik nazaj v konfederacijo!!!!ga ni junaka, in EU tega ne bi dovolila, ker se bi zgodil britanski primer.
AntiPanti
26. 12. 2017 19.24
+3
banda. hinavci. lopovi. lažnjivci. barabe. paraziti.
Skunk Works
26. 12. 2017 18.53
-2
Slovenci smo en čuden narod,...na referendumu izglasujemo zaprtje trgovin, in nato veselo in množično hodimo v nedeljo v trgovine,......Slovenci se jezimo na Hrvate zaradi piranskega zaliva in ostalih zadev, nato pa veselo in množično hodimo k mnjim na morje, ini pomagamo njihovemu gospodarstvu,......Slovenci smo na plebiscitu skoraj stoprocentno izglasovali odcepitev od juge, nato pa naslednjih 25 let večinsko volimo levo jugoopcijo in jugokontinuiteto, ki deluje protinarodno in protislovensko, zraven se pa čudimo niskim plačam, penzijam, razsutemu zdrastvu na ravni Albanije v prejšnjem stoletju in eksodusu lastne mladine v tujino,......Počasi se bomo morali malo pogledati vase in se vprašati, kaj počnemo in kaj si sploh želimo......Za večino tegob smo si kar lepo sami krivi,......
Ata_Smrk
26. 12. 2017 19.07
+5
ne hodi ata več v hrvatijo, že dolgo ne... ostalo pa,lutkarstvo... na račun naroda. in narod si zasluži, kar ima, kar si izvolil. pika. (božič) 🙊
dannyer
26. 12. 2017 19.19
+5
heello
26. 12. 2017 18.53
+0
Tudi jaz ugotavljam,da nam je hudo, pred vsako bajto najmanj dva avta, v bajti dva do tri televizije, računalniki, pametni telefoni, tablice.................
Skunk Works
26. 12. 2017 18.52
-2
»Varujte se lažnih prerokov, ki pri¬hajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali. Se mar grozdje obira s trnja ali smokve z osata? Tako vsako dobro drevo rodi dobre sadove, slabo drevo pa slabe. Dobro drevo ne more roditi slabih sadov in sla¬bo ne dobrih. Vsako drevo, ki ne rodi dobrega sadu posekajo in vržejo v ogenj. Po njihovih sadovih jih boste torej spoznali.«..(Matej 7, 15-23)...in mi, še kar po starem, nič nas ne izuči,.....ne da hodimo mi v Avstrijo delati, mi bi morali biti druga Avstrija, smo mar kaj manj sposobni od njih? Zgleda da res......že 25 let grozdje obiramo s trnja.....Še Romuni so drevo, ki ni rodilo dobrega sadu posekali in vrgli v ogenj.....
resort
27. 12. 2017 11.08
A si mislil na tiste z "Miklavževo" kapo ?m
hladni_tus
26. 12. 2017 18.48
+5
Predvsem je potrebno čimprej eliminirat udbo-mafijo, ki je še vedno aktivna in še vedno gnoji v vseh nekdanjih YU republikah
ssbobo
26. 12. 2017 18.39
+1
Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo........... načelo Balkanskih bojevnikov........... prosti na ulici
murkecc
26. 12. 2017 15.49
+17
Treba zdesetkat javno upravo (naj si frajerji odprejo SP, če so res nujno potrebni, bodo imeli veliko dela), obdavčit cerkve in podobne neumnosti, znižat davke -.privabit podjetja, legalizirat kraljice noči, travo,... ... no to je za uvod.
Jožajoža
26. 12. 2017 16.06
+9
in nehat financirat z davkoplačevalskim denarjem njihove desničarske privat šole. bojim se, da bodo po koncu šolanja ven prišli sami grimsi,logarji,irgle,....
brabusednet
26. 12. 2017 15.46
-8
Ko državo ukradejo rde čkarji in vodijo20 let je pač rezultat temu primern.
krtofl
26. 12. 2017 15.47
+3
Madeni
26. 12. 2017 15.40
+0
CEARJEVA druščina je pokazala vso svojo pripravljenost za Slovenijo ker proslave preprosto ni na dan SAMOSTOJNOSTI..( numajo časa, nimajo časa niti za Slovence imjo ga pa za Arabce, Kosovarje in kakega črnca v AFRIKI )...na vsakem koraku kažejo svoj JUGOSLAVANSKI DUH ter da jim SLOVENIJA dol visi..
brabusednet
26. 12. 2017 15.38
-1
Predolgo so nam ponovno vladali levičarji in kradli ter postali miljonarji.
resort
27. 12. 2017 11.11
A misliš na tiste "prefarbane" komuniste / Janša, Bavčar, i.t.d.
Frane Šajn
26. 12. 2017 15.36
+8
Kaj naj rečem 1991 smo pa dregnili bika v oko kajnede sotrpini"!
?asjeza
26. 12. 2017 15.23
+7
kdo pa posluša tega namišljenega domišljavega predsednika ki bluze tja tri dni
Frane Šajn
26. 12. 2017 15.39
+6
?asjeza
26. 12. 2017 15.21
+10
to je kot bi rekel kučan danes so dovoljenje sanje jutri je nov dan.........to drži-............pahor pa bluzi tja tri dni.....samo da je govor
brabusednet
26. 12. 2017 15.26
+3
To so besede Češkega politika,to je Kučanov plagijat.Bluzneži so pa Pahorja izvolili.
Frane Šajn
26. 12. 2017 15.38
+0
mijavci
26. 12. 2017 14.42
+4
Članek o dnevu samostojnosti bi moral biti od 6 ure zjutraj do 24,00 na prvi strani zgoraj med top tri, ne pa da skozi nekaj prestavljate in kamuflirate sram vas je lahko dragi novinarji POP TV. Očitno je za vas bolj pomembno nek drogeraš, in španska nogometna liga, sramota.
mijavci
26. 12. 2017 14.28
+0
Zamerim Pučniku ker ni leta 91 počistil z rdečo zvezdo do temeljev brez usmiljenja, pa ne mislim na pobijanje, temveč odstavitev vseh partijskih veljakov z vseh funkcij upravljanja države. Če bi takrat presekal ta vozel bi bili danes boljš kot Švica in bi se tuje firme steple med seboj kdo bo vlagal v naša podjetja, tako so pa več kot uspešno zbombandirali in pokradli vse kar se je dalo, naši mladi bodo pa z diplomami kelnarili, čistili hotele, in bili sluge tujim gospodarjem, za vse te zasluge se pa gre v prvi vrsti zahvalit Milanu Kučanu.
brabusednet
26. 12. 2017 15.42
+0
Preveč je verjel in zaupal starim komunajzerjem z Kučkotom na čelu. Še danes se pojavlja povsod,kot stric iz ozadja.
resort
27. 12. 2017 11.14
Pa brez mijavkanja ! Zakaj je že Pučnik odstopil od položaja ?