Slovenija

Slovenija prevzela evropsko krmilo

Ljubljana, 01. 01. 2008 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opolnoči smo uradno prevzeli polletno predsedovanje EU. Slovenija, ki predseduje kot prva novinka, se je na nalogo dobro pripravila.

Rusija je pozdravila slovensko predsedovanje EU in izrazila upanje, da bo to priložnost za izboljšanje odnosov med Moskvo in Brusljem. "Imamo dober občutek glede tega predsedovanja, saj je Slovenija naša tesna partnerica," je dejal posebni predstavnik ruskega predsednika za odnose z EU Sergej Jastržembski in izrazil upanje, da bi se v tem obdobju lahko začela tudi že precej časa odložena pogajanja o novem sporazumu o partnerstvu med EU in Rusijo.

Premier Janez Janša je ob začetku predsedovanja EU na spletni strani slovenskega predsedstva danes objavil dobrodošlico obiskovalcem strani.

Izziv, ki je pred državo po treh letih priprav, je po besedah premierja eden največjih, kar jih je Slovenija sprejela od osamosvojitve. "Svetu EU predsedujemo prvič in kot prva nova država članica. Naša posebna želja je dokazati, da razširjena Unija po podpisu reformne pogodbe dobro deluje," je zapisal premier, ki je prepričan v uspeh.

Kot je poudaril predsedujoči EU Janša, Slovenija evropsko krmilo prevzema natanko pol stoletja za tem, ko je v veljavo stopila Rimska pogodba, ki je ideji o združeni Evropi nadela konkretno podobo. Leto 2008 po njegovih besedah predstavlja podoben mejnik: Unija vstopa vanj z dogovorom o svoji institucionalni ureditvi - pripravljena, da se spopade z globalnimi izzivi.

Janša je poudaril, da je letos Evropsko leto medkulturnega dialoga in povabil k udeležbi na s tem povezanih dogodkih po vsej Evropi
Janša je poudaril, da je letos Evropsko leto medkulturnega dialoga in povabil k udeležbi na s tem povezanih dogodkih po vsej Evropi FOTO: Reuters

"Slovensko predsedstvo si bo prizadevalo, da vam odgovori s konkretnimi dogovori in dosežki," je v dobrodošlici napovedal premier. Ob tem je pojasnil, da bo Slovenija "kot zadnji člen nemško-portugalsko-slovenskega tria" stremela za kontinuiteto nalog in tem, ter poudaril, da nas čaka "pester dnevni red". V samem središču pozornosti bodo lizbonska strategija, energetsko-okoljska vprašanja, Zahodni Balkan, proces ratifikacije nove pogodbe in medkulturni dialog.

Janša je poudaril, da bo vlada vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije.

"Potrebujemo potrditev nove pogodbe v parlamentih vseh držav članic, ponekod celo z referendumom. Čaka nas dogovor o okoljsko-energetskem paketu, o novem ciklu lizbonske strategije, ki bo poudaril pomen znanja in Evropo še bolj postavil v vlogo dejavnika, ki sousmerja globalizacijo. Sooblikovali bomo trajno rešitev za Kosovo in naredili nove korake pri postopni širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana," je v poslanici zapisal premier. Izpostavil je še, da bo leto 2008 tudi leto medkulturnega dialoga v Evropi. "Potrebujemo ga, da bi bolje razumeli različnost in dileme globalnega sveta."

Naslednjega pol leta bo Slovenija vodila pogovore unije z Latinsko Ameriko, Rusijo, Japonsko in ZDA. Številna srečanja in dogodki bodo organizirani tudi v Sloveniji. Janša je ob tem napovedal, da "se bomo potrudili, da ne bodo ovirali normalnega življenja. Žal pa se gnečam in krajšim zastojem na cestah ne bo mogoče vedno izogniti." Zanje se je predsednik vlade že vnaprej opravičil in prosil za razumevanje.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je včeraj na Madeiri od Portugalske uradno prevzel polletno predsedovanje Svetu EU
Zunanji minister Dimitrij Rupel je včeraj na Madeiri od Portugalske uradno prevzel polletno predsedovanje Svetu EU FOTO: Reuters

"Prijatelje iz Evrope in goste iz sveta bomo tudi v naslednjega pol leta sprejemali gostoljubno. Že prihodnji teden pričakujemo v Sloveniji celotno Evropsko komisijo, nato pa do konca junija številne ugledne goste. Želimo jim, da bi se v našem raju pod Triglavom prijetno počutili," je navedel.

"Takoj po koncu vodenja EU in parlamentarnih počitnicah bodo v Sloveniji državnozborske volitve. Nekatere stranke so se odločile za zgodnjo volilno kampanjo že ob začetku predsedovanja," kar Janša obžaluje. "Vendar vlada in največja vladna stranka naslednjih šest mesecev ne bosta izvajali predvolilne kampanje, saj bi bilo to neodgovorno. Vlada bo namreč vse moči namenila prizadevanjem za večjo blaginjo državljank in državljanov Slovenije ter za odgovorno vodenje Evropske unije," je poudaril.

Kot je izpostavil, bo za Slovenijo letošnje leto brez dvoma Evropsko leto. "Naj si ga Evropa zapomni kot leto Slovenije," je sklenil premier.

Hrvaške čestitke Sloveniji

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije je v čestitki Sloveniji zapisalo, da bodo med slovenskim predsedovanjem EU nadaljevali in tudi pospešili pristopna pogajanja z unijo. Napredek Hrvaške bi namreč po njihovem mnenju v integracijskem procesu prinesel stabilnost na območju jugovzhodne Evrope. V čestitki so še izrazili pričakovanje, da bo ob vzdrževanju ali dodajanju dinamike v pogovore s Hrvaško Slovenija bistveno pripomogla k okrepitvi hrvaško-slovenskih odnosov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnzeR
23. 05. 2008 11.37
AnzeR
23. 05. 2008 11.36
AnzeR
23. 05. 2008 11.31
AnzeR
23. 05. 2008 11.18
AnzeR
23. 05. 2008 11.16
AnzeR
23. 05. 2008 11.16
AnzeR
23. 05. 2008 11.16
AnzeR
23. 05. 2008 11.12
exim@t-2.net
07. 01. 2008 12.07
Tonček Balonček: jasno in glasno mi sporoči/napiši, kaj te tako moti, da smo na čelu EU-ja! Jaz osebno sem ponosen na to, ponosem nad dosežki vlade, obnašanja na EU parketu, ... Samo zlobnežem in rušiteljem (bonsaiu in njegovih hlapčevskim podanikom) to ni dobro in ni prikladno, saj se zaradi takih uspehov zmanjšuje njihova možnost vrniti se, od koder so bili pregnani v času volitev 2004. Vrniti se za vsako ceno in preko trupel. Bonsai, mali nagec, nehaj že izrabljati ljudi, medije in sredstva za dosego svojega perveznega cilja! Nič ne bom presenečen, če se boš tudi ti narisla nekega dne v cerkvi, kot se je Rop v Vodicah. Brez sramu in brez vesti, nagec!
Tonček Balonček
03. 01. 2008 21.55
Bravop Rupel in naši evroposlanci, predvsem Petele Alojzij! Bravo Bajuk, Alojzij Uran in vsi antikomunisti. Čez par let bomo sgli vse do Istanbula, ne le do Gevgelije kot nekoč!!!
<)))><
03. 01. 2008 14.54
Bravo SLOVENIJA!! Bravo Janša!!! Dol z Jugonostalgiki, pa v Beogradski Pašaluk z njimi!!!! S Kućanom na čelu!!!! BRAVO SLOVENIJA!!!!!
bizarnost@email.si
03. 01. 2008 11.18
Evo nas na prestolu. Skozi vso zgodovino narod hlapcev, sedaj pa prvi med elito svetovnega gospodarstva in politike. Dobra učna ura za jugonostalgike! Potrči, Ribičiči, Juriji, Šetinci in drugi podobni naj se zamislijo nad svojo cincavostjo med osamosvojitvijo. Konfederacija v bivši Jugi nam tega nebi omogočila.
exim@t-2.net
02. 01. 2008 22.07
hinko: lepo ti bom povedal, nagec: zapri že enkrat to žaljivo gofljo in se pojdi učit. Zgleda, da te življenje še ni naučilo popolnoma nič. Si morda od bonsaia sorodnik, da tako zbluzeno razmišljaš?
hinko.murovec@siol.net
02. 01. 2008 19.46
EXIM , ja zakaj pa potem nisi ostal kar tam? Verjemi takih je tu več kot dovolj in te ne bi nič pogrešali. Pa daj nehaj bulit v pornografijo saj se ti od tvojih nagcev že meša.LP
exim@t-2.net
02. 01. 2008 18.52
V kaj se boste, nagci, še vtaknili? Bi bilo bolje, če bi bil logotip kar bonsai? Za vse, ki vam ni všeč, da smo na čelu EU, pa tole: v Srbiji in na Kosovu imajo še prostor za vas!
doki007@email.si
02. 01. 2008 17.51
milan hišan ,...kaj je tebi logotip dober ,..???? al bi ti kej drugega predlagal če bi imel možnost ,..???
Milan Hišan
02. 01. 2008 17.36
doki007 Tebe na neko babjo rito ki je napeta in hoče neki komad vanjo. Jaz pa mislim, da tebi primankuje tega. Raje se malo razglej naokoli in si najdi kakšno primerno punco zase. Po teh tvojih komentarjih sodeč ne vem če te bo katera marala.
doki007@email.si
02. 01. 2008 17.18
a si je kdo natačno ogledal logotip za predsedovanje EU,.... na kaj vas asocera rumena barva tega logotipa ,...??? ----mene na neko babjo rito ki je napeta in hoče neki komad vanjo ,..!!!!
Milan Hišan
02. 01. 2008 17.15
doki007 Ti si pa res primitiven.
mittel.european
02. 01. 2008 14.21
nam že in ne samo oni prav vsi. vsaki izmed letečih ministrov nam je k temu pripomogel v teh letih