Slovenija

Slovenija: raj za velike ribe, 'štala' za kurje tatove. Ali kako naše proteste vidi tujina

Ljubljana, 07. 12. 2012 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija dosega prepoznavnost. Tisto, kar nam ni uspelo, ko smo bili zgledni učenec Evrope, očitno "rešujejo" protesti. Tuji mediji nam tako namenjajo vse več vrstic. O tem, kako so nerešene nepravilnosti pripeljale tako daleč, da so se ljudje odpravili na ulice.

V Mariboru niso zalegle ne kazenske ovadbe ne kritike različnih komisij.
V Mariboru niso zalegle ne kazenske ovadbe ne kritike različnih komisij. FOTO: Mia Media
Dogajanje v Sloveniji so opazili tudi zunaj naših meja. Še posebej veliko vrstic nam namenjajo pri sosedih Hrvatih in v nemško govorečih deželah, kjer pišejo, da se protesti iz večjih mest, kot sta Maribor in Ljubljana, širijo tudi v manjše slovenske kraje, kjer so v ospredju tudi lokalne težave prebivalcev.

Na državni ravni pa … Kot ugotavljata BBC in Reuter je sicer res, da Slovence jezijo napovedani ali že sprejeti varčevalni ukrepi, s katerimi se država izogiba situaciji, ko bi morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč, a pravi vir jeze ljudi sta skorumpirana politika in slabo sodstvo.

Zgodbe se kar ponavljajo, epilogov ni

V Sloveniji namreč ni dobro biti kurji tat, ker se ti potem obeta zapor, doleti te lahko tudi visoka globa. Povsem drugače pa je, če si velika riba. Med primeri, ki jih navajajo tudi v tujini, je sojenje v primeru Balkanski bojevnik, kjer je sodstvo kljub dokazom celo iz tujine domnevnega narkokralja preprosto oprostilo. Ker so bili dokazi narobe pridobljeni.

Potem imamo premierja, ki se mu že od leta 1991 očitajo takšne in drugačne orožarske afere, zaradi primera Patria obiskuje sodno dvorano.

Nekdanji notranji minister je postal velik gospodarstvenik, višek "uspeha" je bil bankrot Istrabenza. A za to mu ni bilo treba nikoli odgovarjati.

Nekdanji premier Anton Rop je danes podpredsednik Evropske investicijske banke, po nekaterih ocenah naj bi bil tudi eden najbogatejših Slovencev, piše eden od nemških portalov, čeprav nihče ne ve natančno, kako naj bi obogatel.
Imamo pa tudi šefa opozicije, ki ga prav tako bremenijo sumi korupcije, in mariborskega župana, ki ga je po dvanajstih ovadbah odnesla šele jeza ulice.

Vzorec, ki se riše, je torej po mnenju novinarja švicarskega Neue Zürcher Zeitung poskrbel, da je Slovenija iz zgledne učenke Evrope mutirala v "problematičnega mulca", v evropski prestolnici kulture Mariboru pa te dni ni ne duha ne sluha o kulturi, je pa veliko nezadovoljstva s celotno slovensko politiko.

Ne novi politični red, ampak spoštovanje starega

A namesto da bi mirila, je politika vključila obrambne mehanizme, ocenjuje avtor besedila. Janšev SDS je namreč postregel s predlogi ustavnih in drugih sprememb. A te prvič ne bodo vodile v novo soglasje, ker jih opozicija in celo nekaj koalicijskih partneric delno ali v celoti zavrača, drugič pa protestniki nočejo novega reda, ampak da se upošteva tisto, kar v zakonih že piše in seveda – za vse v enaki meri, pa dodaja avstrijski Der Standard.

Prav to je na primer odpovedalo tudi v Mariboru, kjer sistem ni bil sposoben zmleti kazenskih ovadb zoper Kanglerja, enako je v primeru večine akterjev preostalih slovenskih neslavnih afer, to pa kopiči jezo. Do takšne mere, da je bil v deželi, ki jo avtor opiše kot miroljubno, na delu celo vodni top.

Izgredi na protestih v Mariboru - 18
Izgredi na protestih v Mariboru - 18 FOTO: Miro Majcen

Levi ali desni, vsi uporabljajo iste prakse, ni čudno, da jih ne ločijo več med seboj

Razlogov za proteste tako v Sloveniji ne manjka, če temu dodamo še prazno blagajno, zadolžene banke, nikoli končano tranzicijo in politiko, nesposobno dogovora, jih je več kot dovolj. Vendar protestniki po mnenju tujih novinarjev do zdaj še niso jasno izrazili svojih pričakovanj. Razen splošne zahteve po odstopu vseh "gotovih".

Spremembe tudi sicer niso nekaj, kar bi bilo Slovencem ljubo, ugotavljajo. Naš sistem leta ostaja nespremenjen, o reformah se govori, sprejmemo jih ne. Sistem je tako po sami sreči deloval, dokler kriza pač ni odnesla denarja za vse realne potrebe in globoke žepe.

Prav tako sprememb ne prenese politika, zaključujejo v švicarskem Neue Zürcher Zeitung. Niti kriza ni dovolj za spremembo načina delovanja, tako imamo opozicijo, ki danes kopira prakse, ki jih je v preteklosti uporabljala stranka Janeza Janše, ko je bila sama v vlogi opozicije. Če torej demonstranti niti ne razlikujejo več med levimi in desnimi, imajo zato očitno dobre razloge, saj velikih razlik preprosto ni, še pišejo.

Kakšna je realna moč Boruta Pahorja?

Če politika očitno ni sposobna in protestniki nimajo jasnih rešitev, pravzaprav ni jasno, kdo naj bi v Sloveniji rešil težave. Kot piše avstrijski Wirtschaftsblatt, sicer drži, da smo v Sloveniji na predsedniških volitvah izvolili povezovalnega Boruta Pahorja, a biti mediator v slovenski politiki je izrazito težka naloga. Poleg tega je njegov strankarski šef Igor Lukšič le dan po predsedniških volitvah že pozival na parlamentarne volitve.

Le peščica Hrvatov pred slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu

Komentator hrvaškega Novega lista ocenjuje, da je za Slovenijo nevarno, ker pravzaprav ni več nobene avtoritete, ki bi jo ljudje spoštovali. Zato se sprašujejo, kaj bi nam ostalo, če bi na primer uspel podvig pregona vseh "gotovih" z njihovih položajev.

Hrvaške medije skrbi tudi, ali bo Sloveniji v napetih razmerah in ob morebitnih predčasnih volitvah uspelo ratificirati hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo, hrvaško gibanje Occupy Croatia pa se je odločilo, da bo na svoj način podprlo slovenske protestnike. Popoldne se je približno deset oseb zbralo pred slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu. Mirno so izrazili solidarnost in podporo zahtevam slovenskih protestnikov "v boju proti politično-tajkunski eliti". Nosili so geslo "Naprej Slovenci, Hrvaška je z vami" ter zapeli partizansko pesem "Naša domovina je svobodna".

Izrazili so tudi rahlo razočaranje, ker se v podporo protestom v Sloveniji ni zbralo več ljudi, sicer pa pričakujejo, da se bodo tudi na Hrvaškem kmalu začeli podobni protesti, kot so v Sloveniji. Napovedali so še, da se bodo priključili kakšnemu izmed prihodnjih slovenskih protestov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kordiljere
08. 12. 2012 20.07
-1
23345- kaj ti je pa stotil?
23345
08. 12. 2012 16.16
+2
RODE , BANDIT DA MU NI PARA
23345
08. 12. 2012 16.16
+2
RODE , BANDIT DA MU NI PARA
mastaflash
08. 12. 2012 11.38
Duhovni pastir, smanji doživljaj in ne vtikaj nosu v socialno stanje sLOVEnije...
amedeja
08. 12. 2012 11.31
+0
sprejet kitajske zakone in vsem politikom, tajkunom,lopovom razlastit.in pred zid bumm pa je gotovo.
kordiljere
08. 12. 2012 09.22
mumblyy - kaj,po tvojem je tujina imuna na proteste?
mumblyy
08. 12. 2012 00.44
-1
Naši politiki kažejo jezne ksihte, tujina se nam pa smeje, ne smeje, krohota.
jani666
08. 12. 2012 09.48
Krohotamo se lahko tvojemu bednemu razmišljanju !
ONniON
08. 12. 2012 00.25
+0
pogrešam stara devedeseta leta pa še čudovito glasbo, takrat smo veljali za vzor
24vohoumurckov
07. 12. 2012 22.17
-2
...o krvave dile.....kakšne ta baba stresa!!
Pivojevoda
07. 12. 2012 21.48
+8
Yep, Slovenija je podobna tipičnim afriškim diktaturam, le da so tam predsedniki, vojaški poveljniki in komandirji milice videti bolj preprosti medtem, ko smo pri nas razvili sodoben evropski plemenski slog, ki ga je navidez težko ločiti od normalnih demokracij. Preprosto je pri nas vse pod nadzorom, vse je mogoče popravljati, tudi za nazaj, dokler državni konstrukti ne ustrezajo standardom ostalih evropskih državic. Ne vem, če razumete, oligarhija in njihovi javni uslužbenci niso tako zelo pametni, preprosto izmislijo si stvari in onemogočijo posameznikom, da bi lažna dejstva preverjal ali kot pravi Senica, ne bodo našli nobenih papirjev. Slovenija se je v dobrem desetletju spremenila v pravljično deželo, državno nasilje in terorizem, sofisticirane oblike mučenja in splošna korupcija so popolnoma nadomestili našo realnost, podobno kot za časa najhujše komunistične diktature, se tujci spet vozijo mimo in celo sprehajajo med nami, a ne vidijo in ne slišijo očitnega, ne vidijo prestrašenih državljanov za štirimi stenami, ne znajo našega jezika, pogovarjajo se lahko le z agenti v civilu oziroma lokalnimi oligarhijami, ki bolj ali manj očitno terorizirajo večino prebivalstva, drugih domačinov pri nas na cesti preprosto več ni. Pravo sta zamenjala red in disciplina, pravičnost zakon močnejšega in bolje prilagojenega, moralo podoben osebni kodeks, bušido, kot so ga poznali samuraji. Potem ponavljajo kot papige, državne avtoritete je treba spoštovati, če ne bosta zavladala kaos in anarhija, kot da se nikakor nihče noče zavedati, da to ne velja za veleizdajalce in teroriste, ki so se s prevaro tisočletja dokopali do absolutne oblasti. Dokler bosta tekli voda iz pip in elektrika, dokler bodo ljudje še redno prejemali kak drobiž v žep, ki ga bodo odplačevali njihovi potomci, bo tako tudi ostalo, vendar v nekem trenutku se bo vse spremenilo, dobesedno kot bi nekdo izklopil celo Slovenijo in tako hitro, kot bi preprosto pritisnil eno samo stikalo. Če nekaj leti kot raca, zgleda kot raca in se oglaša kot raca, gre najbrž za raco, tudi če se nahaja v centru Evrope namesto kje v osrčju Afrike.
periot22
07. 12. 2012 18.21
+4
Rop pač ne more biti drugega kot rop!!!!!!!
HellWolf
07. 12. 2012 18.06
+20
Prekopiru od mojga prejšnga komentarja pa neki zram dodal. Kok zgleda pri nas? Nekako takole: Si mogotec, prodajalec droge, tajkun, eden od politikov al pa nekdanji šeftar s orožjem. Nabereš si preko takšnih in drugačnih poslov milijone in milijone pa nikomu ništa. Vsi skačejo okrog tebe, dobiš takšne in drugačne veze pa kradeš brez problema naprej. Ne bo se ti zgodilo nič. Ker če krade velika živina je to samo ''netransparenten'' posel. Kraja po logiki zakonov to ni. Dajmo pa si primer da živim na ulici pa mi je zmankal dnarja. Grem v trgovino vkradem poceni salamo, kruh pa en sok da ne bo žeje. PA ma človek takoj kartoteko na policiji. Ker je to po zakonih kraja. Po domače povedano najebal si ga. Kje je tu pravna država ki jo tako opevajo? Ja je nekje, samo na papirju. To kar imamo danes je živa anarhija od sodstva. Zakoni pisani na kožo goljufom, šeftarjem s drogo narod pa stisnit do konca da ne bo upal prdnit več. Navaden fašizem ki ga izvajajo prozahodnjaki s svojimi neoliberalnimi in kapitalističnimi idejami. Zakoni so pisani samo za navaden narod, medtem ko se neka peščica ki se ima za nadljudi sama sebe rešuje s lastno zakonodajo.Naj se sliši lepo ali pa grdo tako je. Zapira se narod ki gre lačen nekej ukrast v trgovino medtem ko se določeni priviligirani sloji (romi itd...) prosto sprehajajo in zganjajo kriminal. Ta država je res raj za ljudi ki hočejo na hitro obogatet, pa ni važno kako preko poslov al pa s drogo. Najbolj pa boli to da je za vse druga denar, za orožje in raznorazni luksuz za plače pa ga ni več. Največja žalost pa je ta, da se pri nas ne splača več delati. Dobro se ve za katero skupino še posebej tu v posavju se gre, ki dobiva po 2000 evrov na mesec poleg tega pa še kriminal zganja. Pa ne govorim samo za rome, tudza nerome velja to da so eni raje doma na sociali in na otroških dodatkih ker se ne splača delati. Tu je tud žalost da mora delavec vse plačati, kar mu pobere ves prislužen denar medtem ko se bolje živi doma ob podporah pa še več ostane.
picajzlnamindzi
07. 12. 2012 17.37
+6
Prvi kegu je padu: FRANCA KANGLA!
picajzlnamindzi
07. 12. 2012 17.36
+7
Boli Kanglera KUhlac za Maribor! Za njegov žep ga pa FAJN BOLI!
picajzlnamindzi
07. 12. 2012 17.35
+1
picajzlnamindzi07.12.2012 17:32:16 Ko bo zaživela 2 republika, bomo vse te zapornike izpustili in jim podelili red za zasluge naroda!
FRATER +
07. 12. 2012 17.32
-35
Treba je spostovati zakone! Gospod Kangler je zelo ugleden in sposoben clovek. Prizadeval si je izboljsati prometno varnost v Mariboru pa mu razgrajaci niso dopustili. Prav tako ti isti razgrajaci ne dovolijo precastitemu gospodu Janezu Jansi, da bi se naprej gradil slovensko pot uspeha. Prej ali slej bo policija dobila te razgrajace ter jih primerno sankcionirala. Zakoni so, zato da se jih spostuje. Podprimo gospoda Janeza Janso, da bomo lahko postali najuspesnejsi. Dragi Janez Jansa, mi smo s teboj in te podpiramo.
malaraja
07. 12. 2012 18.01
+7
O, Franca na forumu. Zdaj imaš več časa, a ne?
HellWolf
07. 12. 2012 18.07
+15
frater, a je to cinizem al zlo slab smisel za humor?
Zvezda3000
07. 12. 2012 18.42
mumblyy
08. 12. 2012 00.43
Sarkazem? Ampak napisano je pa tako vživeto.
odpisan2x
07. 12. 2012 17.23
-1
MiniCAK-model poišči si brezplčačno telefonsko številko za pomoč ljudem v stiski
kordiljere
07. 12. 2012 17.18
+4
Adolph - to je tvoje misljenje. V casu juge je bila Slovenija vlecna lokomotiva,vse ostale republike pa potniski vagoni. Za vas,nerazvite,je morala Slovenija ves cas,vsaki mesec placevati v Beograd ogromne denarje v devizah seveda. Kolikor pa mi je znano,pa Slovenci nikoli nismo bili bahavi,so pa zelo eni blizu nas,sosedje.
Adolph
07. 12. 2012 17.00
-33
Slovenci, vi niste nikoli bili vzgledni ucenci, nego veliki bahaci, brez vsebine . . . . .. . .
Against
07. 12. 2012 17.06
-16
rew333
07. 12. 2012 17.07
+32
in kdo si ti, ki ti naša zemlja daje dom, ki med nami živiš in nas žališ?
domorodka
07. 12. 2012 18.41
+7
Ti gasterbajter, kdo pa ti kruh daje, da si upaš tukej žalit Slovence! spokej domu, če ti kaj ni všeč!!!!!!
malaraja
07. 12. 2012 16.45
+16
A se nikomur ne zdi čudno, da naš Majer hodi samo v Albanijo in Azijo, pa k nam pride Orban, pa Srb? A ni zavel nek hlad iz ostalih Evropsih držav? Oni ga poznajo bolje od nas, brez skrbi. Cia ve vse.
Marcosso
07. 12. 2012 16.56
+3
In zakaj CIA ve? Ker vprašajo Franca Perčiča, svetovalca bivšega predsenika Türka, ki je bil član udbe