Slovenija

'Slovenija sistemsko omogoča ekonomsko trgovino z ljudmi'

Ljubljana, 18. 10. 2014 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZSSS od premierja Cerarja zahteva takojšnje ukrepe, saj menijo, da naša država omogoča ekonomsko trgovino z ljudmi. Številni so primeri podjetij, ki so komajda ustanovljena in to le z namenom, da delavce novačijo z lepimi obljubami in jih pošljejo v tujino brez kakršnih koli zagotovil, da bodo te obljube tudi izpolnili.

Ob današnjem evropskem dnevu boja proti trgovini z ljudmi je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v odprtem pismu predsednika vlade Mira Cerarja opozorila, da Slovenija sistemsko omogoča ekonomsko trgovino z ljudmi. S tem merijo na vse bolj razširjen sistemski pojav stihijskega napotovanja delavcev v tujino. Cerarja pozivajo k ukrepanju.

Po mnenju ZZZS je poleg izvirne težave, da se sploh dovoli poslovni model "poštni nabiralnik-blokiran račun-račun v tujini-verižno podjetje-sveže ustanovljeno podjetje-sumljiva zgodovina-slamnati direktor in družbenik", velika napaka tudi v tem, da se takšnim podjetjem omogoča, da svoj "poslovni model" izvažajo v druge države EU, kamor napotujejo delavce iz Slovenije.

Delavce novačijo z lepimi obljubami

Trgovina z ljudmi - 6
Trgovina z ljudmi - 6 FOTO: B.G.

Kot navajajo, so številni primeri podjetij, ki so tukaj komajda ustanovljena in to le z enim namenom, da delavce novačijo z lepimi obljubami in jih pošljejo v tujino brez kakršnih koli zagotovil, da bodo te obljube tudi izpolnili. A po njihovem mnenju se težave napotitve delavcev v tujino in škode, ki jo takšna nelojalna konkurenca povzroči, v resnici niti ne zavedamo, saj bi vsaka normalna pravna država takšne zlorabe sistema skušala čimprej odpraviti.

Kako ustaviti zlorabo delavcev?

V ZZZS so prepričani, da bi se z ustreznim selekcijskim postopkom pri izdaji obrazcev A1 – potrdil za začasno napotitev delavcev v tujino – dodobra zajezila takšna praksa slovenskih delodajalcev, s čimer bi se bolje uredil ta segment trga dela z odpravo plodnih tal za razraščanje nelojalne konkurence.

Kdo vse bi imel korist od nove ureditve?

Koristi bi po njihovem prepričanju imeli vsi, ki se jim v trenutnem neurejenem okolju dela precejšnja škoda, in sicer najprej delavci, katerih zanesljivost plačil za delo v tujini bi se izboljšala; pošteni delodajalci bi dobili več prostora in več dela ter bi lahko zaposlovali namesto sedanjih slabih delodajalcev; na koncu koncev pa bi precejšnjo korist imela tudi država v obliki pobranih davkov in prispevkov, ki trenutno končajo na računih "by pass podjetij" ali na zasebnih računih v tujini.

Zlorabljanje proste gospodarske pobude

Ob tem so opozorili še na problematiko zlorabljanja proste gospodarske pobude. Zadnje predlagane spremembe zakona o gospodarskih družbah po mnenju ZSSS še vedno ne bodo v zadostni meri preprečile zlorabe zakonodaje na področju veriženja podjetij in izigravanja pozitivne zakonodaje ter nadaljnjega izkoriščanja delavcev, drugih pravnih oseb in države. Ne predvidevajo namreč situacije, ko lastnik, družbenik ali podjetnik proda svoje podjetje.

V praksi se dogaja, da se podjetje, ki ima do države, delavcev ali drugih upnikov neporavnane obveznosti, proda, prodajalec podjetja, ki je velikokrat družbenik, lastnik ali pa celo odgovorna oseba, pa takoj za tem ustanovi novo podjetje. S tem pa nadaljuje s prakso nespoštovanja pozitivne zakonodaje in izigravanja oseb (pravnih in fizičnih), ki imajo do njega določene terjatve. Tudi države, kot upnice.

Zato ZSSS Cerarja poziva k ukrepanju. Če tega ne bodo dočakali v zelo kratkem času, napovedujejo, da bodo o tem obvestili mednarodno javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 10. 2014 07.57
+6
Če smo realni in pošteni je lepo, da se pove naslednje: NAjvečji krivec je politika in ZAvod za zaposlovanje, ki drži svečo tem barabinom. Poznam nekaj priemrov, ko so iz zavoda pošiljali ljudi v takšna podjetja in to celo pod grožnjo, da jim bodo vzeli pomoč. Samo poglejmo prispevke novinarjev, ki so bili usmerjeni v to, da se prikaže kakšni lenuhi so delavci. Sedaj pa smo prišli resnici do dna in se lepo vidi, da se je izkoriščalo in se jih ni plačevalo teh delavcev. ZAto je potrebno uvesti kazni tudi v javni upravi in takšne vodje odpustiti in jih zmetati na cesto. V politiki pa je najbolj glasen bil DOMENKO in VIZJAK. Zato ni moralno pošteno sedaj obtoževati samo takšne podjetnike. Sankcionirati te podjetnike tako, da se jim zapleni premoženje in poplača takšne delavce.
Transformerji
19. 10. 2014 13.26
+2
Če gledaš novice - Italijo je iz recesije reševala prostitucija in mamila. Torej smo mi šele na začetku , tudi pri nas ni nič drugače. Tosič je še vedno svoboden - se ve, zakaj!
abigail
19. 10. 2014 10.42
+7
ZSSS že par deset let zaostaja z ukrepi glede zasužnjevanja delovne sile in trgovine z ljudmi. A da bodo obvestili mednarodno javnost? Kje pa tega zasužnjevanja danes nimajo, da bi glede tega sploh debelo pogledali? No ja, v Bruslju bodo rekli: "Saj res, lahko nam plačate spet novo kazen za kršitev evropske delovne zakonodaje!" Pa kaj potem, če vsi zahodnjaški in centralnoevropski tajkuni in bogatuni najlepše živijo ravno od poceni delovne sile iz Slovenije, BiH, Romunije itd...in se plače vseh evropskih delavcev znižujejo ravno zaradi ponižnosti in vsega hudega vajenih in izkoriščanih "južnjakov" iz velikega dela svetovne javnosti.
mužik
19. 10. 2014 10.14
+5
Poznam kar nekaj firm ki delajo ravno to, a se v nasi drzavi ne zgane nisce , ceprav prijavis to na inspekcijo.
skripko6@gmail.com
18. 10. 2014 19.51
+10
alooo trgovino z suznji ta bananistan dopusca kar doma,samo je ta trgovina malo v upadu saj se v zadnjem casu tudi nasi juzni bratje na veliko ogibajo poslovanja v "lepi nasi"i
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
18. 10. 2014 19.10
+22
sporočilo za migrante, ki hočejo v Slovenijo. Slovenija je primerna za kriminalce ne za delavce. Tako da k nam bodo še neprej prihajali samo lenuhi z mutnimi posli in kriminalno mentaliteto medtem ko pridni delavci se bodo slovenije ognili na veliko.
Danny Veliki
18. 10. 2014 17.53
+9
Slovenija v kateri se z denarjem kupijo inšpektorji in vsi ostali kateri bi morali skrbeti za sprovajanje zakonov,
BlokiranZaradi24urFašizma
18. 10. 2014 17.56
+9
Zato pa je Evropa tako osovražena. Ker jim ne dovoli več krast in izkoriščat pošteni del prebivalstva.
BlokiranZaradi24urFašizma
18. 10. 2014 17.49
+16
Slovenija tudi sistemsko omogoča javno plemstvo z lastno bazo sužnjev ki jih lahko fevdalci do mile volje izčrpavajo. Lahko jih cello rubijo za svoje potrebe čeprav jim pred tem vzamejo vse vire za preživetje. Lahko rubijo celo njihovim staršem in podobno.... če revež ne uspe dobit službo v tujini da bi iz belega sveta prinašal denar svojim neosocialističnim gospodarjem.
Domen Dolenc 1
18. 10. 2014 17.47
+27
V tujini ne placas delavcu, dobis plombo na firmo, vse mu poberejo, pa se nekqj let ne more nobene firme ustanoviti. Pri nas pa je to stvar 5 minut, da jo naredis. Izkoriscevalsko do amena. Seveda pri nas pri d.o.o. Njen ustanovitelj ne odgovarja s svojim premozenjem ampak s premozenjem firme, ki ponavadi nima niti stola za 3 eur not.
Uporabnik113189
18. 10. 2014 17.28
+18
ZSSS piše pisma, medtem ko se dogajajo konkretne stvari. Mogoče bi pa bolj zaleglo, če bi se zbrali in tistega podjetnika, ki tovrstne posle izvaja malce "pretipali".
aojz
18. 10. 2014 18.12
+0
Lahko ga tipajo po volji. Dela v skladu z zakonom, ki mu to omogoča.
TRUMPP
18. 10. 2014 17.22
+11
Slovenija! Ha,ha,.....bananija....bolj ustreza.
lnterReflections
18. 10. 2014 17.07
+18
Se vidi, da je Slovenija po mentaliteti še vedno del Balkana, po kvalifikaciji OZN, kjer termina "Srednja Evropa" ne poznajo, Slovenijo štejejo med Južno Evropo, tam, kjer je cel Balkan, Iberski polotok, Italija, Malta in Ciper. Po mentaliteti je OZN kar dobro zadel.
BlokiranZaradi24urFašizma
18. 10. 2014 17.51
+2
Ker vedo da smo okupirani in s trani koga smo okupirani. Ko smo še bili del avstroogrske nas nihče ni dajal na Balkan.
Porito_Bahorini
18. 10. 2014 22.26
+2
Če pa nam vladajo kaviar lumpenproletarci ob pomoči ZL...
sprint
20. 10. 2014 06.11
ZL ti je edina stranka, ki te lahko reši in ti omogoči dostojno življenje človeka. Se postavi na stran proletariata..lump si pa ti.
delosvobaja
18. 10. 2014 17.01
-3