Slovenija z novim tednikom

Tednik Reporter je izšel kljub temu, da so nekateri novinarji še vedno zaposleni na Delu, je povedal Šurla.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Pismo

Tednik bo izhajal vsak ponedeljek. (Foto: POP TV)

Podjetje Prava Smer je začelo izdajati nov splošno-informativni tednik Reporter. Kot je na predstavitvi prve številke povedal odgovorni urednik Silvester Šurla, so tednik začeli izdajati kljub temu, da so nekateri njegovi novinarji še vedno zaposleni na Delu. Tednik bo skušal biti čim bolj atraktiven in ekskluziven.

Po Šurlinih besedah je tednik tako grafično kot vsebinsko profesionalno narejen in mu s tega vidika nima nihče kaj očitati. Tednik bo izhajal na 100 straneh, poleg nekaterih nekdanjih novinarjev Maga pa bodo pri njem sodelovali še nekateri znani avtorji – med drugim kot stalna kolumnista Boštjan M. Tuk in Ana Jud. Tednik bo izhajal vsak ponedeljek, prvo številko pa so natisnili v nakladi 25.000 izvodov.

Težave s katerimi se soočajo

Po besedah odgovornega urednika je prva številka tednika nastala dokaj hitro, v dveh tednih, čeprav je tednik nastajal v razmerah, ko je konkurenca želela preprečiti njegov izid. Pri tem je spomnil, da je časopisna hiša Delo takoj, ko se je v javnosti izvedelo, kakšno bo ime tednika, na Uradu za intelektualno lastnino registrirala blagovno znamko z enakim imenom. Kljub temu Šurla upa, da jim bo na sodišču uspelo dokazati, da je bila blagovna znamka registrirana s slabimi nameni in bo časopis lahko izhajal pod tem imenom. "Če pa bo morebiti sodišče odločilo drugače, pa se bomo o tem odločali takrat," je dejal Šurla.

Med težavami, s katerimi so soočajo ustvarjalci novega tednika, je njegov odgovorni urednik omenil tudi to, da časopisna hiša Delo, kjer je prej delala večina ustvarjalcev tednika, štirim izmed njih še vedno ni zaključila rednega delovnega razmerja, čeprav so odpovedi podali že konec aprila. Po besedah Šurle tega ne želi storiti zato, ker meni, da bi moral za odpoved veljati trimesečni rok. Pri tem je novinar Igor Kršinar poudaril, da lahko novinar poda enostransko odpoved, kadar koli to želi, če s tem časopisni hiši ne povzroči škode.

"Takšno ravnanje časopisne hiše Delo zato pomeni izkoriščanje njenega monopola in nagajanje konkurenci," je dejal Šurla. Kršinar pa je povedal, da so Delo zaradi takšnega ravnanja že prijavili inšpektoratu za delo, pri čemer upajo, da bo ta ukrepal čim prej.

Direktor podjetja Prava Smer, ki izdaja tednik, Boštjan Kreft je na novinarski konferenci povedal, da je podjetje izključno v njegovi lasti. Pri tem je zavrnil namige, da naj bi za njim stali nekateri "botri iz ozadja". Kot je dejal, se je za izdajo tednika odločil izključno zato, ker v njem vidi dobro tržno nišo, tednik pa se bo financiral izključno z oglasi in naročnino. Pri tem je Šurla dodal, da upa, da tednik pri tem ne bo deležen "oglaševalskih blokad, kot se to dogaja v nekaterih drugih primerih".

Sicer pa ima tednik po Kreftovih besedah 250 naročnikov, še preden so začeli z oglaševalno kampanjo zanj. Ta se bo, kot je dejal, začela danes.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 16
 
mallina 21.05.2008 07:32:15
Neodvisni tednik


Odpisani se vračajo, kam pa? Vrnemo se tja, od koder smo prišli. Že naslov z nerazumljivo pompoznostjo najavlja vrnitev, vrnitev nekam. Na iskalniku sem poiskala podoben izrek, ki tako simbolično zaznamuje naslov uvodnika prve številke. Nobene ustrezne simbolike nisem našla, razen neke nadaljevanke z naslovom Vrnitev odpisanih v črno-beli tehniki o pogumnih mladih aktivistih, ki se je verjetno predvajala na TV ekranih, ko mene še ni bilo. Ti mladi pogumneži so z aktivističnimi akcijami »nagajali« nemški oblasti med drugo svetovno vojno v Beogradu. Ali so ta simbolični izrek snovalci tednika vzeli zato, da bi nekomu nagajali? Komu le? Iz vsebine prve številke tega ni videti.

Poleg uvodnika o vrnitvi piše, da je to Neodvisni tednik .
Kaj pomeni neodvisnost? Zame je bila neodvisnost, ko sem se po vpisu na fakulteto preselila v najeto sobico, za katero sem najemnino plačevala sama iz štipendije, denar za ostale stroške pa zaslužila preko študentskega servisa.
To je bil čaroben občutek odraslosti in poguma, pa tudi odgovornosti do sebe in domačih.

Kaj pomeni neodvisnost v poslu? To razumem kot herojstvo, ko si sposoben z lastnim denarjem in delom ustvarjati pogoje zase, za družino in sodelavce. V kolikor pa v to odvisnost vstopi še nekdo drug, tega ni več . Dolžnost in odgovornost je deljena, pa ne samo to, tudi lastna svoboda. Zato še vedno ne razumem, zakaj so se poimenovali kot neodvisni tednik, saj sem nekje zasledila, da so v ustanovitev tednika vključeni vlagatelji. Če jim ostaja svoboda misli, jim zagotovo ne ostaja denarna svoboda. Vsaj nekaj časa bodo odvisni od nje. Ali s tem mislijo, da bodo pisali, kar jim bo padlo v glavo, ali da bodo svobodno prevzemali vsebine, ki jih najdemo tudi v drugih medijih ? Ali morda to, da nihče ne bo kontroliral in vplival na uredniško politiko? Kakšna svoboda in neodvisnost je to? Če novinar pošteno, preverjeno in dokumentirano posreduje informacije, ali potem ni svoboden? Ni neodvisen? Ali je neodvisnost v tem, da se uredništvo odloči dati kot prvo politično temo, kaj je g. Kučan govoril na nekem srečanju? Od kar sem sposobna resneje spremljati družbena dogajanja, tudi v politiki, opažam, da se razni mediji ukvarjajo s tem politikom. Nam mladim je to prežvečena tema in ji ne posvečamo nobene pozornosti. Kakšno neodvisnost je s tem pokazalo uredništvo?

Ali je neodvisnost v tem, da nam kolumnistka pridiga, da so vsi, ki mislijo s svojo glavo, napadalci za tiste, ki hodijo k nedeljski maši? Kakšne floskule«produciram« jaz, ki imam drugačno mnenje od njenega? A moram biti zato levičarka? Ali bi bilo kaj narobe, če bi nase navlekla tri plasti puloverjev? Sem zato v njenih očeh napadalna?
Torej, to je neodvisnost medija? Da nam nekdo niza levite in piše, kakšni smemo biti in kakšni ne.

Ali je neodvisnost medija v tem, da napada druge medije? Ali je mogoče neodvisnost postaviti ob bok svobode? Ali ni kvaliteta in izvirnost v tem, da se ponudi bralcem nekaj novega, svežega, česar se drugje niso domislili? Ali ni svoboda tudi v tem, da se bralcem omogoča vsestranski pogled na dogodke, ne pa da se ponuja solata samo iz enega vrta?

To, kar prinaša prva številka, je spodnje perilo brez šivov.


Več komentarjev