Slovenija

Čufer napovedal reze v javnem sektorju

Bled, 03. 09. 2013 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Finančni minister Uroš Čufer meni, da smo gospodarstvo v Sloveniji dovolj obremenili z davki. "Tisto, kar se bo dogajalo na konsolidaciji, se bo moralo dogajati na strani izdatkov v javnem sektorju," je dejal.

Medtem ko se gospodarska situacija v Evropski uniji izboljšuje, je Slovenija še vedno v težavah. Še smo v recesiji, naše največje banke imajo veliko težav s slabimi posojili, prepočasni smo pri izvajanju strukturnih reform.

Minister Uroš Čufer se strinja, da je slaba banka nujen, ne pa tudi zadosten pogoj za oživitev gospodarstva. Po njegovem mnenju je treba zato banke očistiti slabih terjatev in jih dokapitalizirati v ustreznem znesku, da bodo lahko posojale denar. Po drugi strani pa je treba prezadolžena podjetja razdolžiti.
Minister Uroš Čufer se strinja, da je slaba banka nujen, ne pa tudi zadosten pogoj za oživitev gospodarstva. Po njegovem mnenju je treba zato banke očistiti slabih terjatev in jih dokapitalizirati v ustreznem znesku, da bodo lahko posojale denar. Po drugi strani pa je treba prezadolžena podjetja razdolžiti. FOTO: Damjan Žibert

Vseeno finančni minister Uroš Čufer jeseni pričakuje pozitivno oceno Evropske komisije. Od maja, ko je vlada v Bruselj poslala program stabilnosti, se je po njegovem mnenju zgodilo kar veliko stvari, večjih odstopanj od terminskega načrta pa ne vidi.

Rebalans državnega proračuna za letos je državni zbor že sprejel, prav tako je vlada z julijem dvignila DDV. "Ostaja nam še uvedba davka na nepremičnine. To se bo v teh dneh začelo znova dogajati, potem pa smo bolj ali manj prišli do položaja, ko je glavnina za letos predvidenih ukrepov tudi dejansko sprejeta," je dejal.

"Mislim, da smo potem prišli v položaj, ko bomo morali davčne zadeve stabilizirati, da ne bomo več smeli delati na strani davkov," je bil jasen. Meni, da gospodarstvo potrebuje stabilno poslovno okolje, česar nenehno spreminjanje davkov po njegovem ne zagotavlja. "Tisto, kar se bo dogajalo na konsolidaciji, se bo moralo dogajati na strani izdatkov v javnem sektorju," je dodal.

Erjavec upa, da se bomo rešili brez trojke

Karl Erjavec je opozoril na veliko odgovornost slovenske politike pri reševanju gospodarskih težav.
Karl Erjavec je opozoril na veliko odgovornost slovenske politike pri reševanju gospodarskih težav. FOTO: Reuters

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je tudi podpredsednik vlade, je prepričan, da se lahko rešimo sami, vendar sta potrebna dogovor koalicije in politična stabilnost. "Trenutno je velika odgovornost na slovenski politiki," je opozoril. "Za Slovenijo še vedno ostaja problem, kako doseči gospodarsko rast in kako znižati javnofinančni primanjkljaj," je poudaril.

Po njegovih besedah bo ena pomembnejših odločitev, ki jo bo morala vlada sprejeti, v zvezi s sanacijo bank, saj se bodo v nasprotnem primeru nadaljevale gospodarske težave. Tudi ministru Čuferju se zdi ključna sanacija bančnega sistema. Jeseni pričakuje pozitivno oceno Evropske komisije glede ukrepanja Slovenije.

Prav tako pomembno bo zapreti proračun za leto 2014 v okvirih, ki jih je Slovenija obljubila Bruslju v programu stabilnosti. "Upam, da bomo uspeli najti dogovor znotraj koalicije, kjer obstaja nasprotje interesov," je dejal Erjavec, ki se ne strinja s poseganjem v pokojnine. DL pa se na drugi strani na primer ne strinja z dodatnim obremenjevanjem gospodarstva. "Tu vmes bo morala vlada najti ustrezno rešitev," je poudaril.

"Ne bi si pa želel, da bi Slovenija padla v mehanizem in bila deležna pomoči trojke, ker takrat pa se bojim, kaj bo z našo socialno državo," je dejal in opozoril, da je trenutno velika odgovornost na slovenski politiki.

Ugotavljamo, koliko je slabih terjatev

Kdor koli ima dober projekt v Sloveniji, danes dobi denar. Denarja je dovolj, res pa je, da najbolj kričijo tisti, ki denarja ne dobijo zaradi takšnih ali drugačnih problemov, ki so vezani na njihovo zadolženost ali na popolno netransparentnost projektov. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec

Po besedah guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca poskušajo ugotoviti, koliko je slabih terjatev v slovenskih bankah. Za deset bank, ki so v vzorcu ocenjevanja slabega premoženja in stres testov, bo številka znana do konca novembra ali začetka decembra, za Novo NLB pa prve rezultate pričakuje oktobra, ko bodo začeli tudi s prenosi slabih terjatev na DUTB.

Glede ocene, da bo v Sloveniji na koncu obstalo štiri do pet velikih bank, je dejal, da bodo "število bank v Sloveniji določili trg in učinkovitost posameznih bančnih skupin in udeležencev na slovenskem bančnem prostoru". Slaba banka bo po njegovem mnenju zgolj prispevala k hitrejši rešitvi problema slabih terjatev v Sloveniji. "Ali bo rešila kreditni krč ali ne, pa je vprašanje, ki je bolj vezano na realni sektor, in vprašanje, ali podjetja danes za svoje dobre projekte dobijo kredite," je dejal.

Bili bi pripravljeni sodelovati oziroma pospešiti konsolidacijo bančnega sistema, morda združitev kakšnih bank. Ključno seveda je, da v pomoč uspešnejšim podjetjem odpravimo kreditni krč. Erik Berglof (EBRD)

Po mnenju glavnega ekonomista Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Erika Berglofa je bil produktiven korak ustanovitev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), "zdaj morate le začeti prenos slabih terjatev". Opozarja, da bodo v nasprotnem primeru naraščali stroški, "luknja v bančnem sistemu se bo z vsakim izgubljenim dnem samo povečevala".

Po nekaterih načrtih bodo prve prenose slabih terjatev opravili oktobra. Ključno je prej doseči dogovor o vrednosti terjatev, je dejal. Po njegovih besedah lahko pomagajo pri prestrukturiranju bank in dostopu podjetij do financiranja, "a potrebujemo pravila igre", ki jih bodo vsi spoštovali. Pri prestrukturiranju bank bi EBRD lahko sodeloval, tako da bi jim zagotavljal financiranje ali bi v njih prevzel lastniški delež, je povedal.

EBRD bo pomagal z majhnimi zneski, če sploh, pravi njegov glavni ekonomist Erik Berglof.
EBRD bo pomagal z majhnimi zneski, če sploh, pravi njegov glavni ekonomist Erik Berglof. FOTO: Reuters
Če iščete visoke zneske, potem EBRD ni prava rešitev. /.../ Ne govorimo o milijardnih zneskih, ki pridejo s paketom finančne pomoči. To ni tip pomoči, ki jo nudi EBRD. Erik Berglof (EBRD)

Poudaril je, da je ključna odprava kreditnega krča uspešnejšim podjetjem. Na vprašanje o znesku, s katerim bi pomagali, je odgovoril, da zelo ciljno usmerjajo sredstva, pri čemer ne gre za zelo visoke zneske. "A tudi majhen znesek lahko prispeva veliko k posojilni sposobnosti bank", pri čemer nudijo tudi sindicirana posojila.

Po njegovem prepričanju je Slovenija do neke mere preveč zasičena z bankami, zato bi se morale združiti, večje bi morale prevzeti manjše. "Kot razumem, v Sloveniji že potekajo zelo konkretni pogovori, tudi med največjimi bankami. EBRD vam lahko pomaga." Po njegovih predvidevanjih bodo v Sloveniji na koncu verjetno obstale štiri ali pet velikih bank.

Ne bi neposredno povezoval varčevanja in rasti. Veliko držav se je odločilo za kombinacijo ukrepov – fiskalno konsolidacijo na eni strani in spodbude gospodarstvu na drugi. Erik Berglof (EBRD)

Sicer je po njegovih besedah zelo pomembno, ker se je upočasnil padec bruto domačega proizvoda (BDP). V Evropi in Sloveniji se sicer kaže pozitiven trend in upa, da se bo nadaljeval. "Še vedno sicer obstaja nekaj tveganj, na primer stresni testi bank v Evropski uniji, ki bodo verjetno pokazali luknje, ki jih bo treba zakrpati." Dodal je, da še vedno govorimo o zelo zmernem izboljšanju.

"V Slovenijo je bilo težko prodreti"

Glede prodaje državnih deležev je dejal, da je bilo med tujimi podjetji in bankami v preteklosti veliko zanimanja za investicije v Slovenijo, a je bilo zaradi številnih povezav med bankami, podjetji in državo zelo težko prodreti v Slovenijo. "Okolje za vlagatelje ni bilo prijazno. Slovenija zdaj plačuje ceno. Drži, da časi za privatizacijo niso idealni. Če bi se za prodajo odločili prej, bi iztržili več. Zdaj ste žal pod pritiskom, in to morate storiti. Če bomo lahko, vam bomo pomagali," je povedal.

Sam prihajam iz Švedske, ki je v začetku 90. let 20. stoletja prebrodila veliko krizo. Kriza je lahko tudi koristna, če pomaga spremeniti miselnost ljudi. In to se je zgodilo na Švedskem. Takrat smo izgubili 10 odstotkov BDP, a smo problem v bankah rešili zelo hitro in na precej drastičen način. Zamenjali smo praktično ves menedžment. Erik Berglof (EBRD)

Med podjetji so po njegovih besedah zanimiva predvsem dobra, ki pa imajo težave zaradi omejenih virov financiranja. "Teh je kar nekaj in tu lahko EBRD priskoči na pomoč." Zaveda se tudi problema, ko želijo politične stranke, lobiji in druge interesne skupine nadzorovati slovenska državna podjetja, ki jih zato velikokrat vodijo nesposobni ljudje. "Teh težav nimajo le podjetja, ki so predvidena za privatizacijo. To je splošen problem v Sloveniji, ki ga je treba nujno rešiti. EBRD bi vam pri tem z veseljem pomagal, na tem področju imamo veliko izkušenj."

Na vprašanje, ali je optimističen ali pesimističen glede prihodnosti Evrope, je odgovoril, da je bolj optimističen, kot je bil pred letom dni, "sem pa zaskrbljen nad nekaterimi oblaki, ki še vedno zakrivajo obzorje".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (843)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
24. 10. 2013 15.56
jap, kaj ste pa volili levičarje, zdaj pa prihajajo posledice....
sodnik62
04. 09. 2013 12.04
+6
Žal pa se bo na koncu palica zlomila na hrbtih tistih, ki delajo v JS za par evrov, kapitalci , ki se sprehajajo po višjih nadstropjih z mapami od pisarne do pisarne in vlečejo 3-4 plače enega gasilca, policaja ali pa uradnice za "šalterjem" pa jo bodo odnesli brez praskice. Tudi šolniki bi se lahko malo zamislili, saj so v zadnjih letih prišli do lepih plač, za tistih nekaj ur v šolahin seveda "popoldanskih pripravah". Koliko brezveznih uradov in direktoratov in podobnih služb imamo, da glava peče. Se pa tudi ve kdo je tam zaposlen ????
zdrava.pamet
24. 10. 2013 16.02
230 000 je takih,ki vlečejo iz državne blagajne in ki so si kao zagotovili da do leta 2015 jih ne sme nihče odpustiti ali znižat plačike, zraven so dobili lanski regres, ki jim ga je hudobni janša iztrgal in plačna nesorazmerja, drugače bo šlo ven na 10000 tožb...boli njih za slovenijo ZDAJ PA SE TRESEJO PRED EU, da bi jim vzela te privilegije... in predvsem ljubljana ter mediji hujskajo pred EU OSTALI SLOVENCI PA KOMAJ ČAKAMO, DA NAREDI EU RED PRI NAS IN PRINAŠIH ZAKONIH MI NIMAMO KAJ IZGUBITI....samo javne službe lahko izgubijo
Jožajoža
04. 09. 2013 11.42
+2
Kdor koli ima dober projekt v Sloveniji, danes dobi denar. Denarja je dovolj, res pa je, da najbolj kričijo tisti, ki denarja ne dobijo zaradi takšnih ali drugačnih problemov, ki so vezani na njihovo zadolženost ali na popolno netransparentnost projektov.NE, KDORKOLI, PO POLITIČNI POVEZAVI DANES DOBIŠ DENAR, KOLIKOR HOČEŠ, PA NI VAŽNA NJIHOVA PREJŠNJA ZADOLŽENOST. STE ŽE SLIŠALI, DA SO SI ZADOLŽENI ODPRLI slabo banko, V KATERO GREDO SLABE TERJATVE, POTEM PA PRIDEJO PRED BANKIRJE ČISTI, BREZ DOLGOV IN BREZMADEŽNI.
gulmor
04. 09. 2013 11.40
+2
glih entolk je ignorantski (flegma), da mu bo uspelo porezati vse počez...
ROMELS
04. 09. 2013 11.21
+11
Največje plenilstvo državne blagajne se je začelo z virantovo plačno reformo leta 2008, nadaljevalo pa v krizi s pahorjansko medlostjo.Ko bi ustavili plenilstvo javne blagajne leta 2009, bi bili že zdavnaj iz krize.Lakomni akterji in zagovorniki ljudstva so najbolj odgovorni za sedanje stanje, ki svoje privilegije branijo na ulici.
cicero2
04. 09. 2013 10.57
+10
hahaha,...Čufer bo, ja,...hahaha,...ga še ni junaka izpod alp, da bo to naredil,...butalistan za ofce!
dule100
04. 09. 2013 10.49
+7
Raja, sociaslna vlada Alenke Bratovšek vas pozdravlja !
antonino
04. 09. 2013 10.46
+9
čufer, to moraš naredit v dveh tednih, dokler je košarka.
RoccoS
04. 09. 2013 10.35
+17
kje je tisti denar, na katerega ste računali od višjih davkov?? Ga ni!!! Pa še manj ga bo, vaša matematika se nebo izšla! Drugo leto je potop!
BULDOH
04. 09. 2013 11.09
+4
Jaz še vedno trdim, da v jeseni je trojka tu.....
antonino
04. 09. 2013 10.27
+18
Bravo Čufer, ko bo iz 170.000 javnih uslužbencev nastala številka 70.000, bomo pa že lažje zadihali in začeli razmišljat o izhodu iz krize
antonino
04. 09. 2013 10.25
+24
poglejte primer - čadonić,špelić, ko so jo skenslal na vursu, je bila takoj ustanovljena neka agencija za varno hrano, pa seveda ona uživa naprej. V JS bolj, ko si nesposoben, višje prilezeš. PA PUSTIMO PRI MIRU PRODUKTIVNI JS - PROBLEM JE NEPRODUKTIVNI
Jeanus1
04. 09. 2013 11.58
+1
violeta12
04. 09. 2013 10.25
-7
ta Uroš pa mi je zelo čeden minister
antonino
04. 09. 2013 10.20
+15
Tudi virant se je hvalil, da je dovolj 100 občin, pa ne vem za nobeno, da bi se ukinila - še več, še nastajajo
gangsterist
04. 09. 2013 10.12
+16
ta nesposobna vlada drugega itak ne zna, kot višat davke, nižat plače in si izposojat denar. lu zerji
Kaj_je_res
04. 09. 2013 10.10
+8
Z lupljenjem državljanov z davki ste zmanjšali trenutno in velik del prihodnje porabe in vnesli veliko negotovost v življenja ljudi. Dejansko umikate še zadnji možni denar s trga. Če bi dali na trg cenejša stanovanja, ki jih banke držijo v svojih okostnjaških bilancah, bi prebivalstvo prostovoljno plasiralo del denarja (od 10 mld v depozitih) na trg, tako pa se vse, kar se dogaja, pretakajo privarčevana sredstva iz naših bank v tuje.
VSEZNALECno1
04. 09. 2013 09.59
+14
NE vem kako da tega ne slisijo. Rezi rezi Cufi.... Kaj pa tajkunski Pufi..... Dej se tam mal Porufi... jasno najlazje je narodu vzet in se to tistim ki delajo za mali denar in potem se morajo skozi davke placevati TAJKUNOM in eliti, za njihove zgresene nalozbe, kredite, krajo, nesposobnost politike. Gospodarstvo so obremeneili do amena, seveda smo zato na lestvici konkurencnosti med Bangladesom in Tunguzijo, obenem pa mejimo na najbolj konkurencne drzave sveta.
antonino
04. 09. 2013 10.19
+8
saj sposobni bančniki še sploh niso ugotovili, koliko je slabih terjatev - bodo sproti prilagajali potrebam določenih elit
MARK AUREL
04. 09. 2013 09.57
+8
Čufer, spet bomo sanirali banko NLB, ki je že do sedaj pridelala izgubo. Kako to ? Kredite se daje Lovšetu in drugim tajkunom, gospodarstvi, ki bi ustvarilo nova delavna mesta pa po dfomače "krepujejo". totalno nesposobna vlada s predsednico na čelu. Pustite, da mesta zasedejo sposobni ljudje.
VSEZNALECno1
04. 09. 2013 10.03
+1
Ja kje negativna selekcija pa to.... kako bos Vladal iz ozadja ce ne upravljas z butli......
Zatarra
04. 09. 2013 09.09
+14
Jaz samo čakam, kdaj se bo Čufer zlomil ... Ker je zgolj orodje, nikakor pa ne mojster.
puspan
04. 09. 2013 11.49
+1
Za to izjavo, ki je pravzaprav ta prava, ga bo najprej stric Mencinger naseskal.
ivoandric
04. 09. 2013 08.58
+17
Dragi Čufer, Bratuškova in vsa cenjena nesposobna politična srenja. Čas bi bil da začnete čistiti pri sebi. Zaradi mene greste lahko vsi pod štrik. Jaz ne bom trpel nobene izgube. Star pregovor pravi: "Najprej počisti pred svojim pragom."
ivo55
04. 09. 2013 08.52
+10
KONSOLIDACIJA, konsolidacija. kons.... pol leta demagogije. Jaz bolj cenim MATEMATIKO - kar pomeni, da za brezglavo zadolževanje ( za krajo denarja iz bank ) 4. članska familija plačuje za obresti od 200-240 evrov mesečno. Vsak nadaljnji komentar je odveč ....ukradeno je treba izterjati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!