Slovenija

Sloveniji 30 milijonov evrov pomoči

Ljubljana/Ljutomer, 09. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski minister za evropske zadeve Janez Potočnik in vodja delegacije Evropske komisije v Sloveniji, veleposlanik Erwan Fouere, sta podpisala finančni memorandum programa predpristopne pomoči PHARE.

Landaburuja je sprejel minister za evropske zadeve Janez Potočnik
Landaburuja je sprejel minister za evropske zadeve Janez Potočnik FOTO: Dare Čekeliš

Fouere je ob podpisu memoranduma poudaril, da je v sklepni fazi vključevanja Slovenije EU izvedba načrtov v predvidenem roku vse bolj pomembna. Programi, ki jih predvideva danes podpisani memorandum, so korak naprej pri podpori unije Sloveniji v sklepnem obdobju usklajevanja nacionalne zakonodaje z evropsko, je še menil vodja delegacije Evropske komisije v Sloveniji.

Landaburu bo preveril kakšno je vključevanje Slovenije v EU

Na obisku v Sloveniji pa se danes mudi Eneko Landaburu, generalni direktor Direktorata za širitev pri Evropski komisiji, ki je bil navzoč pri podpisu finančnega memoranduma programa predpristopne pomoči PHARE za letošnje leto v skupni vrednosti 30,48 milijona evrov.

Z gostitelji se je pogovarjal o slovenskih pogajanjih z Unijo, ogledal pa si bo tudi projekte, sofinancirane s sredstvi Phare, in se udeležil javne tribune o vključevanju Slovenije v EU.

Slovenijo je ocenil kot eno izmed najbolje pripravljenih držav za članstvo v uniji
Slovenijo je ocenil kot eno izmed najbolje pripravljenih držav za članstvo v uniji FOTO: Dare Čekeliš

Dopoldne se je Landaburu srečal z ministrom za evropske zadeve Janezom Potočnikom in predstavniki različnih ministrstev. Predstavnik delegacije Evropske komisije v Sloveniji Dragan Barbutovski je za 24 ur povedal, da je namen njegovega obiska, da se seznani z napredkom, ki ga je Slovenija naredila v pogajanjih z EU na eni strani, hkrati pa se seznaniti z dejanskimi pripravami na članstvo v Sloveniji. Ta obisk daje tudi priložnost, da obe strani izmenjata poglede na zaključni krog pristopnih pogajanj, ki naj bi se po predvidevanjih zaključila do konca tega leta.

Landaburu si bo v okviru svojega obiska ogledal tudi tri projekte, ki so prejeli finančno pomoč EU, med drugim kotlarno na lesno biomaso v Gornjem Gradu, se udeležil javne razprave o EU v Ljutomeru in slovesno odprl novo pridobitev informacijskega centra Evropa Avditorij. Gre za multimedijsko predavalnico s kapaciteto 60 ljudi. Jutri bo Landaburu obiskal še Prekmurje.

"Ta sredstva bomo namenili predvsem za krepitev institucij zadolženih za krepitev pravnega reda Unije in za projekt postavitve bodoče zunanje meje. Kot gostitelj srečanja bom Landaburja popoldne spremljal v Ljutomer, kjer se bo seznanil s konkretnimi razmerami v eni izmed regij," je za 24 ur povedal Janez Potočnik.

Kako bomo porabili sredstva pomoči Phare

Iz službe vlade za evropske zadeve (SVEZ) so sporočili, da bodo sredstva iz prvega dela memoranduma namenjena zagotavljanju nadaljnjega izvajanja acquisa s področja kmetijstva, sredstva so predvidena tudi za uveljavljanje evropske zakonodaje na področju notranjega trga s poudarkom na dokončanju delovanja energetskih trgov v Sloveniji, krepitvi neodvisnega regulatorja za telekomunikacije in uvajanju elektronskega poslovanja v slovenski vladi in izobraževalnih institucijah, Pomoč pa zajema tudi področja okolja, varstva potrošnikov, pravosodja in notranjih zadev v luči policijskih in drugih ukrepov za nadzor na prihodnji zunanji meji EU. Na področju regionalne politike pa so sredstva predvidena predvsem za financiranje projektov, ki bodo Sloveniji zagotovili ustrezno usposobljenost za koriščenje virov iz strukturnih in kohezijskega sklada, so še sporočili iz SVEZ.

Me konkretnimi projekti velja posebej omeniti pomoč v višini 12,1 milijona evrov, ki bo namenjena naložbam, povezanim z vzpostavljanjem prihodnje schengenske meje na mejnih prehodih na meji s Hrvaško Jelšane, Gruškovje, Dobova in Koper. Gre za nadaljevanje pomoči iz leta 2001, s katero so bila zagotovljena sredstva v višini 3,3 milijona evrov za sofinanciranje investicije v mejne prehode Obrežje, Metlika, Rogatec in Slovenska vas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3