Slovenija

Sloveniji grozijo poplave. Čas je za nov način gradnje in protipoplavno zaščito

Ljubljana, 23. 11. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Posledice podnebnih sprememb v Evropi so vse bolj vidne, v prihodnosti pa bo le še slabše, svari Evropska okoljska agencija. Tudi v Sloveniji se nam tako še naprej obeta vse več ekstremnih vremenskih pojavov.

Preden se bodo prihodnji teden Združeni narodi zbrali na konferenci o podnebnih spremembah, je Evropska okoljska agencija objavila poročilo, ki razkriva, da je bilo zadnje desetletje v Evropi ekstremno toplo in polno ekstremnih vremenskih dogodkov, v prihodnje pa se bo trend še nadaljeval.

Takšni prizori naj bi v Sloveniji postali vse pogostejši.
Takšni prizori naj bi v Sloveniji postali vse pogostejši. FOTO: Dejan Germin, PGD Miklavž pri Ormožu

Sloveniji grozijo poplave in suše

Poročilo zajema tudi Slovenijo, kjer naj bi bile še posebej izrazite težave z vodo. Tako v sušnih časih kot v času velikih nalivov zaradi poplav.

Kot pišejo, je pričakovati, da bodo skoraj suhe struge rek v sušnih časih, čemur smo bili priča tudi letos, še naprej pogost pojav. Kar je zaskrbljujoče, saj izpostavljajo, da je samo suša leta 2003 v Sloveniji povzročila za okoli 100 milijonov evrov škode.

Še hujša sušna obdobja so doslej izkusili na Cipru, kjer so morali uvesti dolga obdobja redukcije porabe, ali v Španiji, kjer so za dostavo vode prebivalstvu v cisternah že pripravili dobrih 35 milijonov evrov, a je nato na srečo začelo deževati. Za vse te države, vključno s Slovenijo, tako velja, da bi bila gradnja vodnih zalogovnikov in namakalnih sistemov več kot dobra naložba.

Če bodo težave velike zaradi suš, pa ne bo nič bolje s poplavami, napovedujejo znanstveniki. Slovenijo tako uvrščajo med "vroče točke" skupaj z Italijo in Madžarsko, kjer je mogoče pričakovati povečanje vsakoletnih poplavnih območij. Kako velika bo škoda, pa je seveda odvisno od vlaganj v protipoplavno zaščito in dobro infrastrukturo v skladu z novimi smernicami.

Največ težav s poplavami znanstveniki napovedujejo belgijskim, nizozemskim in norveškim mestom, pa tudi območjem ob Barceloni, Benetkah in Ljubljani.

Posledično naj bi poplave odplaknile tudi kar nekaj evropske kulturne dediščine, predvsem v Belgiji, na severu Francije, v Italiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Slovaškem, ponekod na Danskem in v Sloveniji.

Izboljšalo pa bi se stanje na Poljskem, kjer naj bi podnebne spremembe zmanjšale pogostnost poplav.

Slovenijo pa bodo podnebne spremembe prizadele tudi z gospodarskega vidika, predvsem naj bi šlo za kmetijski, gozdarski in energetski sektor ter turizem. Predvsem zimski, saj se marsikateremu našemu smučišču obeta, da bo ostalo brez snega, umetno zasneževanje pa s seboj prinaša tveganje za okolje, pa tudi cenovno ni ugodno.

Podnebne spremembe grozijo tudi Benetkam.
Podnebne spremembe grozijo tudi Benetkam. FOTO: Reuters

Življenje na jugu bo vse težje in dražje

Za gospodarske posledice podnebnih sprememb sicer velja relacija sever–jug. Če bo na severu Evrope in Skandinavije vpliv večinoma pozitiven, se težave večajo s približevanjem jugu. Predvsem zaradi velike odvisnosti južne Evrope od kmetijstva in turizma, vse boljši pa bodo pogoji za kmetijstvo v severovzhodni Evropi.

In če se bo energetska poraba zaradi vročine na jugu povečala zaradi klimatskih naprav, bodo na severu za ogrevanje potrebovali vse manj in manj sredstev. Razlika v revščini med severno in južno Evropo naj bi se tako občutno povečala.

Koruzno polje
Koruzno polje FOTO: Thinkstock

Bolj bomo varovali okolje, bolje bo

Kot ugotavljajo v poročilu, bodo torej posledice podnebnih sprememb širom Evrope različne, za nekatere pa bodo zelo drage.

Čeprav natančnega zneska posledic seveda ni mogoče predvideti, nekatere napovedi govorijo o izgubi v višini 4 odstotke evropskega BDP do leta 2100. Če bi se držali okoljskih zavez in na hitro zajezili razsežnost podnebnih sprememb, pa bi se lahko ta številska spustila pod odstotek, ugotavljajo.

Največ je bilo o tem, kako nas bodo v prihodnosti zaznamovale podnebne spremembe, raziskanega za območje obalnega pasu. Ena od raziskav je v prognozi upoštevala učinkovito skrčenje emisij CO2, pri čemer bi se povprečna temperatura dvignila za manj kot 2 stopinji. Upoštevali pa so tudi napovedan maksimum dviga morske gladine za 1,2 metra.

Evropa bi po ugodnejšem modelu za odpravo posledic podnebnih sprememb v obalnih delih odštela okoli 11 milijard evrov na leto do leta 2050, nato pa bi se do leta 2080 ti stroški povzpeli na 25 milijard evrov na leto. Če pa bi se morska gladina res dvignila za 1,2 metra, pa bi stroški leta 2080 dosegli že 156 milijard evrov, opozarjajo.

Splošno gledano to za Evropo sicer še vedno ni velik strošek, a medtem ko nekatere države sploh ne bi bile prizadete, bi bile druge precej opustošene, predvsem Belgija, Danska, Nizozemska, Portugalska in Velika Britanija.

Pes se hladi
Pes se hladi FOTO: Reuters

Še večjo težavo bodo za Evropo predstavljale rečne poplave, ki naj bi postale vse pogostejše. Do leta 2020 naj bi posledice rečnih poplav evropske države letno stale okoli 20 milijard evrov, do leta 2040 okoli 46 milijard evrov letno, po letu 2080 pa bi se številka že lahko približala 100 milijardam evrov na leto. Stroški so seveda odvisni tudi od tega, kako uspešno se bodo države lotile prilagoditve na nove razmere.

Sektor, na katerega bodo podnebne spremembe še posebej vplivale, je energetika. Podnebne spremembe naj bi poleti izjemno povečale potrebo po energiji, ki bi poganjala hladilne sisteme, a na drugi strani naj bi bilo pozimi potrebnega manj ogrevanja. Stroški za hlajenje bi se tako lahko z okoli 30 milijard evrov na leto do leta 2050 povečali na več kot 100 milijard do leta 2100. Še posebej naj bi bile prizadete države v južni Evropi, s poudarkom na velikih mestih v najtoplejših regijah.

Že do leta 2020 naj bi Evropo okoli 20 milijard evrov na leto stale tudi posledice podnebnih sprememb za zdravje ljudi. Povečalo naj bi se število smrti zaradi toplotnega udara, poplav in okuženih živil, na kar bodo vplivali spremenjeni toplotni pogoji.

Kapljica pitne vode
Kapljica pitne vode FOTO: Thinkstock

Prilagoditve predpisov in infrastrukture nujne, a drage

Evropska komisija naj bi prihodnje leto objavila strateški načrt, kako naj se države Evropske unije pripravijo na prihajajoče podnebne spremembe.

Prilagoditve med drugim pomenijo okrepitev infrastrukture, tako da bi jo vremenski ekstremi prizadeli manj, popraviti bo treba tudi gradbene standarde in marsikje začeti graditi protipoplavne nasipe.

Vse skupaj bo pomenilo tudi finančne stroške, poročilo pa ugotavlja, da so stroški za odpravljanje posledic vremenskih pojavov z 9 milijard evrov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja samo do leta 2000 narasli na 18 milijard, zdaj pa konstantno naraščajo.

V ponedeljek je svoje poročilo na to temo objavila tudi Svetovna banka, kjer menijo, da je na področju ustavljanja podnebnih sprememb storjenega mnogo premalo, to pa je tudi usodna napaka človeštva. "Štiri stopinje višjim temperaturam se moramo izogniti za vsako ceno. Segrevanje moramo obdržati pod dvema stopinjama," je dejal Jim Yong Kim in dodal, da bomo v nasprotnem primeru naslednjim generacijam zapustili čisto drugačen svet, kot ga poznamo danes.

Za zdaj nam sicer ne gre prav dobro. Emisije toplogrednih plinov so 14 odstotkov višje od tistih, ki naj bi jih dosegli do leta 2020, v luči gospodarske krize in dejstva, da konkurenca z drugih delov sveta konkurenčnost ohranja tudi po zaslugi ohlapnih okoljskih predpisov, pa se tudi v Evropi pojavljajo ideje, da je čas, da gospodarsko rast spet postavimo pred okolje in gospodarstvu dopustimo okolju manj prijazne prijeme.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

velesperun
23. 11. 2012 12.34
+4
nič ne čistijo , zaradi tega sopolave! zakaj jih nibiko v ljubljani letos, ker so malo očistili kanale barje! zato!kaj pa tisdti štorski sdsovski župan, ki je pognal toliko milijonov!
piko112
23. 11. 2012 11.37
+1
Ko je bila leta 2010 ljubljana pod vodo so po televiziji dejali da so določene zgradbe načrtovane tako da pritličnih stanovanj voda ne more zaliti. Kar pa je glede kleti pa avtov v njih pa so bile zgrajene na poplavnem območju. In kdo je sedaj kriv da je tiste avte zalilo? Tisti ki je izdal dovoljenje, tisti ki je prodal, ali tisti ki ni umaknil avta?
Ramzess
23. 11. 2012 11.26
+3
Po toči zvoniti je prepozno.
p4dvdripp@hotmail.com
23. 11. 2012 10.48
+2
ali je res čas za nov način gradnje...odgovor je ne...dokler bo vladal kapital in birokracija interesi posameznikov potem se stanje ne bo izboljšalo kljub kakšnim lepotnim popravkom..za časno bi take stiske ljudi lahko omilili z obveznim zavarovanjem hiše v primeru požara, vihar, potres, poplava...vendar tu nastopi delo agencije AZN da utemelji zakaj bi bilo to dobro za ljudi, namesto tega pa dopušča, da se na veliko preko nekih mrež in nategovanj prodajajo življenjska zavarovanja zelo slabe kvalitete, ki ne ščitijo posameznika ampak mečejo samo slabo luč na zavarovalnice, ve pa se kdo ima spet koristi od takega početja. Ko bi bilo to rešeno potem bi zaradi ponavljajočih se rizikov razmišljanje in pritisk na inštitucije, ki urejajo ta vprašanja povečal, urbanisti in gradbeniki bi morali tudi strogo kazensko odgovarjati v primeru malomarnosti, vse te gradbince in mešalce zraka, ki odločajo bi morali izučiti, da gredo na teren in pogledajo da povprašajo da malo pogledajo zgodovino, kajti dogaja se da ljudje so vedeli, kje se lahko gradi in kje ne, zato marsi kje starejše gradnje so veliko boljše in varnejše od novejših, kjub uporabi novejše tehnologije, kvalitetnejših materialih...Žal realnost pa je revolucija, popoln reset sistema, ponovna razporeditev dela in bogastva....
vox populi
23. 11. 2012 10.32
+1
Upam samo, da ne bo ostalo vse pri projektih, ti pogoltnejo največ oz ves denar - učinkov in rezultoatov pa ni in ni videti. Nasprotno pa naravne nič ne načrtuje samo naredi svoje - in nas vedno najde "nepripravljene" - mogoče iz kakšne kleti pobere načrt za protipoplavni ukrep!
BrezZavor
23. 11. 2012 10.20
+0
Čas je za nov način gradnje. Absolutno. Prvi ukrep, ki bi ga potebovali pa je debirokratizacija procesov ki omogočajo take visoke cene zazidljivim zemljiščem. Ko bo enkrat zemlja imela normalno ceno, se bo tudi graditi kaj dalo. Do takrat pa kaj bom gradil, kej šele protipoplavno.
tepee
23. 11. 2012 09.57
+4
Vse propadle gradbene firme naj svoje stoječe stroje postavijo v struge rek in vanje posadijo nezaposlene strojnike,ki bodo poglobili vse struge rek za 1m.Ko bodo vse reke(struge) poglobljene ne bo več poplav.Država in posamezni bogataši naj delo poplačajo s svojim bogastvom,katerega pa nimajo več,če ga jim voda odnese.
Zrkizz
23. 11. 2012 10.34
+0
Neumnost!!!! Poglobitev ne resuje tezave, jo le nekoliko prestavi, voda potrebuje SIRINO da se razlije, seveda potrebuje "cisto" strugo a potrebuje sirino. Tako da ti delavci naj raje struge sirijo. Potrebne so siroke suhe struge, ki so sposobne sprejeti 30 in vec kratnik obicajnih vodnih pretokov. Ob poglobitvah se pojavijo tudi tezave z pomanjkanjem podtalnice kar posledicno ogrozi kmetijstvo, druge manjse vodotoke in tudi zajetja podtalnice za pitno vodo.
Kreena FuzßaLerka
23. 11. 2012 08.56
+23
Citiram stavek izpred nekaj let, nekega gospoda iz Prekmurja, ki je po televiziji na to temo, povedal naslednje: "Kar so zajebali pred 30 leti (izsuševali močvirja, spreminjali smer toka rek,...), to se nam sedaj vrača!!! ;)
Zrkizz
23. 11. 2012 08.44
+9
Vse kar je potrebno, je dolociti kje je prepovedana gradnja. Trenutno pa verjetno vse obcine dovoljujejo gradnjo na poplavnih mestih, nekatere jo prav spodbujajo. Ce bi pri nas veljala pravna drzava, bi vsi ti nacrtovalci poselitev in ostali obcinarji morali v zapor, saj gre za namerno ogrozanje ljudi.
tedo974P8medo
23. 11. 2012 08.51
+4
Kot sem že napisal: državi se splačajo take nesreče, saj država pa zavarovalnice ne pokrijejo vseh stroškov, gradbinci rabijo te nesreče, saj je to skoraj edino delo, ki ga še imajo, država dobi še davek na ceno popravkov. *, kapitalizem.
piko112
23. 11. 2012 08.39
+8
No ja in prihajajo do ugotovitev ki so jih že naši stari starši vedeli. Urejaj rečno strugo in to z delom in ne z besedam. Da ne omenjamo kje se gradijo hiše po poplavnih območjih med drugim tudi na bajrju. Tudi če se nasuje 3metre se čez čas pesek usede in gre hiša malce nižije pa je spet voda v hiš
tedo974P8medo
23. 11. 2012 08.35
+6
Ni težko reči, da bi se moralo graditi stran oz. bolj visoko od reke, ne vem, zakaj se potem tudi tako ne gradi.
Haloze Slo
23. 11. 2012 09.02
+6
Ker so parcele cenejše, domačini pa določene podatke o visokih vodah zamolčijo. Ne vem zakaj ljudje ne pogledajo kje stojijo 100 let stare hiše.
korintos1
23. 11. 2012 08.29
+8
Drava vsako leto poplavlja, ljudje pa še vedno na novo gradijo na teh področjih. To kar se je pa letos zgodilo, tega pa se ne spomnim.
Haloze Slo
23. 11. 2012 09.03
+3
pa je bilo 1967 samo smo vsi pozabili, pa 190? ko je tudi stari del Ptuja bil pod vodo. Slučajno sem videl na fasadi ene stavbe vgrajeno ploščo s podatki o višini vode je pa v nemščini.
Nauders
23. 11. 2012 08.09
+3
kdo bo pa uredil rečne struge, takšne poplave se mi zdi, da bodo vsako leto
tedo974P8medo
23. 11. 2012 08.38
+1
Lahko bi neke stene pri rekah naredili, da ne bi mogle poplavljati. Gradbinci, se "opravičujem" zaradi mojega teoretičnega pisanja, saj dokazujete, da praktično to ni izvedljivo ali pa vi niste dovolj iznajdljivi ali pa se take nesreče splačajo, ker se mora plačati za popravke hiš, saj država pokrije največ 10% stroškov, pa tudi zavarovalnica ne pokrije vsega.
Nauders
23. 11. 2012 08.09
+0
kletne prostore uredite; emulzija, hidrozan2x+mreža, keramične ploščice z nivedur E
korintos1
23. 11. 2012 08.27
+4
dr.dare
23. 11. 2012 07.53
+17
Ne čas je da se pogleda kdo je izdal gradb. dovoljenja na teh območjih ter se tem ljudem pobere vse kar imajo da se škoda pokrije!
ognjenorezilo
23. 11. 2012 08.04
+17
točno tako.. imamo birokracijo, ki ne ve o čem se gre pri teh stvareh.. sedaj naj odgovarjajo ali naj se jih ukine... to odgovornost naj nosi projektant, ki je izšolan za taka vprašanja. pa županom porezati vplive za določanje pozidave na vsaki njivi!!!
Darko32
23. 11. 2012 08.14
+6
dr.dare Se strinjam z tvojim razmišljanjem. Povem primer, ko je pri določitvi lege za postavitev objekta bila na izbiro več lokacij. Predlagana je bila iz moje strani ta, ki nebi posegala v rodovitno zemljo. Ne tam je birokrat naobčini rekel. Hiša se lahko postavi na parceli, kjer je bila njiva. DA je mera polna pa je bila zato dražja sprememba namembnosti, ki je znašala za polovico vrednosti celotnega objekta. Toliko o teh strokovjakih. Tukaj bi potrebno dati prosto izbiro ljudem, ki najbolje poznajo teren, saj je to njihov življenski prostor. Dovoljenja pa jim dati na takšnih območjih brezplačno. NIkakor pa ne spustiti zraven prevarantov iz gradbeništva, saj bodo pokradli ves denar, ki ga ni veliko za pomoč tem ljudem. Kdor pa je bil oškodovan in je imel gradbeno dovoljenje na tisti lokaciji pa mu je potrebno zgraditi drugi objekt in tisti, k ije napisal grdbeno dovoljenje ga nagnati iz službe.
dr.dare
23. 11. 2012 08.51
+2
Ne rabiš meni razlagat.... živim od tega, da vem kje ga drugi serjejo...
Darko32
23. 11. 2012 11.36
In kaj si ti naredil, da bi preprečili povzročanje škode? Nič ker ti je v interesu, saj kolikor se ukvarjam z lovljenjem barabinov je tudi sedaj nevarnost, da se bo del denarja pokradel.
JosipBrozDrugi
23. 11. 2012 07.25
+30
imamo predpise, domače, evropske, nimamo pa zdrave kmečke pameti... kako naj si razlagam drugače, če nekateri ljudje, gradijo hiše na področjih, kjer so VSAKO leto poplave.
Nowotny
23. 11. 2012 07.18
+9
najbolš bo da si bajto postavim na pontone in jo dobro sidram z zajlami
.::VOY::
23. 11. 2012 07.05
+8
Posledice podnebnih sprememb v Evropi so vse bolj vidne Mi imamo Lučko Kajfež Bogataj...PIKA
wizeman
23. 11. 2012 06.57
+13
Podnebnih sprememb sploh ni. Poplave so mit in zvijača okoljskih lobijev.
aquauris
23. 11. 2012 07.03
+23
Ja, res je. Da je Drava zalila pol Slovenije, je tudi mit. Vse to se mi je samo zdelo. Presneti lobijo, jaz pa mislil, da mi zares zaliva hišo...
andrej.kocevar1
23. 11. 2012 07.27
+11
aquauris zalilo ti je hišo zaradi avstijcev in njihovega "skladiščenja" drave...
zwra
23. 11. 2012 08.20
+1
pred 160 leti so zabeležili podobne pretoke.