Slovenija

Slovenci najraje potujemo po Sloveniji in Hrvaški

Ljubljana, 24. 06. 2010 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četrtina Slovencev, starejših od 15 let, je v prvem četrtletju leta odpotovala na zasebno ali poslovno potovanje. Večina jih je ostala v Sloveniji, med najbolj priljubljenimi tujimi destinacijami prednjači Hrvaška.

Podatki statističnega urada kažejo, da se je v prvem četrtletju letošnjega leta četrtina slovenskih državljanov, starih nad 15 let, udeležila zasebnega ali poslovnega turističnega potovanja. Delež turistov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za odstotek, delež turističnih potovanj, skupno jih je bilo 860.000, pa za dva odstotka.

Plavalec
Plavalec FOTO: Reuters

Pomanjkanje denarja glavni razlog za ostajanje doma

Na nobeno zasebno potovanje se med januarjem in marcem ni odpravilo 78 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih nad 15 let. Med glavnimi razlogi jih je slaba tretjina navedla pomanjkanje finančnih sredstev, 31 odstotkov pomanjkanja prostega časa, 13 odstotkov zdravstvene razloge, 13 odstotkov pa jih ni čutilo potrebe po potovanju.

Zasebnih potovanj je bilo dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Od vseh turistov, ki so odšli na zasebno potovanje, se jih je 41 odstotkov udeležilo daljših potovanj z najmanj štirimi prenočitvami. Število daljših zasebnih potovanj je v primerjavi z lanskim četrtletjem upadlo za osem odstotkov, krajših zasebnih potovanj pa je bilo za pet odstotkov več.

Slovenija je bila kot turistična destinacija izbrana v več kot 60 odstotkov vseh zasebnih potovanj. Med tujimi destinacijami z 42 odstotki vseh zasebnih potovanj prednjači Hrvaška, sledijo pa Italija s 17 odstotki in Avstrija s 14 odstotki.

Več ljudi na rekreacijo

Pri dobri polovici vseh zasebnih potovanj je bila glavna dejavnost turistov sprostitev, počitek in zabava, pri slabi tretjini potovanj so bile v ospredju rekreativne dejavnosti. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je delež potovanj, na katerih je bila rekreacija glavna dejavnost, povečal za 10 odstotkov.

Skoraj 90 odstotkov vseh zasebnih potovanj je bilo organiziranih brez pomoči potovalne agencije. 59 odstotkov zasebnih potovanjih je bilo organiziranih v zasebnih nastanitvah, najpogosteje pri sorodnikih ali prijateljih, in v lastnih počitniških bivališčih. Na skoraj 90 odstotkov zasebnih potovanj so turisti odpotovali z osebnim avtom, na šest odstotkov pa z avtobusom.

Slovenski turisti so na zasebnem potovanju porabili v povprečju 60 evrov na dan, v Sloveniji v povprečju 43 evrov, v tujini pa v povprečju 78 evrov na dan. Turist, ki je bival v hotelu, je povprečno porabil 98 evrov dnevno, turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa 26 evrov dnevno.

V Sloveniji največ turistov iz Avstrije, Italije in Nemčije

Poletna vročina - 40
Poletna vročina - 40 FOTO: Miro Majcen

Maja je slovenske turistične kraje in znamenitosti obiskalo 226.000 gostov, kar je odstotek več kot maja lani, kažejo prvi podatki državnega urada za statistiko. V prvih petih mesecih skupaj pa je bilo v Sloveniji skupaj preko 919.000 gostov oziroma dva odstotka več kot v enakem obdobju lani.

V primerjavi z lanskim majem se je zvišal obisk tujih gostov, in sicer za odstotek, na 149.349 gostov. Obisk domačih gostov pa je ostal na ravni lanskega maja; maja letos so jih našteli 76.650.

V prvih petih mesecih letos je v Sloveniji letovalo 527.300 tujih in 391.725 domačih gostov. Število tujih gostov je bilo v tem obdobju za dva odstotka višje kot v enakem obdobju lani, medtem ko se je število domačih gostov zvišalo za šest odstotkov.

V slovenskih turističnih krajih so maja zabeležili 609.696 nočitev domačih in tujih gostov, kar je podobno kot lanskega maja. V prvih petih mesecih letos pa je bilo v Sloveniji skupaj 2,69 milijona turističnih nočitev, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Med turističnimi nočitvami je bilo maja 60 odstotkov tujskih. Prevladovali so gostje iz Avstrije, Italije in Nemčije.
V zdraviliških krajih je bilo maja zabeleženih 35 odstotkov vseh nočitev, v obmorskih krajih 24 odstotkov, v gorskih krajih pa 19 odstotkov. V Ljubljani se je število nočitev turistov v primerjavi z lanskim majem povečalo za 13 odstotkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
25. 06. 2010 17.39
Ja seveda potujemo, še Martin Krpan je! Revežii so vedno potovali!
drrmrr
24. 06. 2010 16.06
Dobro da še kdo sploh potuje
predaI
24. 06. 2010 13.35
Letos bil marca v Egiptu (AI 4*). Za prvi maj v Toplicah Dobrna (3 nočitve PP). Pred kratkim sem se vrnil iz Djerbe (AI 4*). Za podaljsan vikend grem pa se malo na slovensko in hrvasko obalo. Poletni dopust verjetno nekje na HR ali CG obali. Jeseni pa verjetno spet Egipt. Drugo leto se morda malo opogumim in grem se na kaksne Maldive/Sejsele. PS: Da se ne bo kdo sekiral, vozim pa vsaj "slab" avto, vreden mogoce 2k€.
ivme
24. 06. 2010 13.28
slovenci hodimo na hrvasko obalo na morje in dopust,ker slovenija nima ene same plaze da bi clovek lahko rekel da je "plaza" Edino portoroz je lep,..pa se to kot samo turisticno mesto,..ne pa da bi se kopali v portorozu,.... morje je zelo umazano,plaza pa itak,...kr neki,.. hrvaska obala je veliko-ampak res veliko nasprotje slovenskemu.
MIRAN659
24. 06. 2010 13.24
turisti: ok...ko mi p kdo vrže vrečo smeti na travnik ob cesti, pa da ga vidim :@@
Tonček Balonček
24. 06. 2010 13.15
Slovenijo so pač obiskali zaradi recesije, ker smo blizu ter poceni!
rokin
24. 06. 2010 13.12
w_sharky kva? kakšno vezo ma res politika tuki??
wsharky
24. 06. 2010 12.07
... in zakaj nas je obiskalo vec turistov?... vsem, ki se tega ne veste... za ta porast turistov imajo najvec zaslug nas Borutek, Samuelcek in predvsem nasi neprecenljivi veleposlaniki v tujini... :)))