Slovenija

Slovenijo zajelo najsilovitejše neurje letos s sunki vetra čez 100 km/h

Ljubljana, 13. 07. 2023 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.S., Rok Nosan, STA
Komentarji
169

Iz severne Italije je Slovenijo ponoči dosegla izjemno močna nevihtna linija, ki je do jutranjih ur prešla večji del države. S seboj je prinesla rušilne sunke vetra, močne nalive in točo. Po obsegu gre za najsilovitejše letošnje neurje pri nas. Gasilci na terenu odpravljajo številne posledice neurij.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Dogajanje v Velenju
    00:56
    Iz SVETA: Dogajanje v Velenju
  • Jutranje neurje
    00:29
    Jutranje neurje
  • V jutranjih urah neurje v Lendavi
    00:10
    V jutranjih urah neurje v Lendavi
  • Nevihta povzročila težave na slovenskih cestah
    01:10
    Nevihta povzročila težave na slovenskih cestah
  • Neurje s točo na Gorenjskem
    00:58
    Neurje s točo na Gorenjskem

V zgodnjih jutranjih urah sta se preko Slovenije pomikala dva izrazita nevihtna sistema, ki sta prinesla močne sunke vetra, nalive in točo. Nevihtni liniji sta se oblikovali v t. i. "Bow echo" sistem, kjer nevarnost predstavljajo predvsem viharni sunki nevihtnega piša, so poročali na MeteoinfoSlovenija

Ob prehodu nevihtne linije so bili lokalno zabeleženi sunki vetra tudi krepko nad 100 kilometrov na uro, na Štajerskem celo 120 kilometrov na uro. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Cerju nad Novo Gorico so prihod nevihtnega sistema iz Italije pospremili lovci na nevihte, pričakala jih je toča. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nočna neurja so povzročala številne težave, na delu so bili gasilci. Poveljnik Gasilskega poveljstva Bohinj je za MeteoinfoSlovenija povedal, da je neurje, ki se je razbesnelo na Bohinjskem, poškodovalo dve osebi. Drevo je padlo na mlado družino, ki je kampirala, starša sta poškodovana, otroci pa k sreči ne. 

V občini Kobarid je na cesti od Robiča proti mejnemu prehodu z Italijo zemeljski podor zaprl polovico cestišča. V občini Bohinj je v planinskem taboru neurje poškodovalo šotorišča, udeležence tabora so evakuirali. 

V občini Mozirje je neurje z nalivi in močnimi sunki vetra povzročilo škodo na komunalni in prometni infrastrukturi, poškodovana je tudi električna napeljava, zato prihaja do motenj v dobavi električne energije, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje. 

Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da je današnje neurje povzročilo ogromno škodo. Največ škode je na cestni infrastrukturi, veliko je podrtih dreves, voda je poplavljala kleti, neurje je odkrivalo strehe. Intervencijske službe so že zagotovile prevoznost cest in sanirale najbolj prizadeta območja. Škodo sije na terenu ogledal tudi župan Peter Dermol. 

Po podatkih občine je veter odkril 15 streh gospodarskih in stanovanjskih objektov. Drevje je padalo tudi na avtomobile. Že od zgodnjih jutranjih ur je na terenu več kot 100 gasilcev, predstavniki civilne zaščite, koncesionarja za vzdrževanje mestnih zelenic in pogodbena podjetja civilne zaščite. 

Na Dobrni je neurje podiralo drevesa na osebna vozila in stanovanjske objekte. V Celju je zalilo podvoz. Iz Vojnika prav tako poročajo o večji materialni škodi na komunalni in prometni infrastrukturi. Podrtih je več dreves. Poškodovan je tudi daljnovod. 

V Braslovčah je neurje z nalivi zalilo klet stanovanjskega objekta in podrlo drevesa na cestišče. V Šentjurju je močan veter odkrival strehe stanovanjskih hiš in podiral drevesa. 

V Mariboru odkrilo streho ginekološke klinike, več kot 20.000 evro škode v parku

V Mariboru so posledice neurja vidne tudi v Mestnem parku. Po prvih ocenah je izruvanih najmanj osem dreves, veliko dreves in vej pa je polomljenih. Zaradi nastale situacije je park trenutno neprehoden, so sporočili iz občine. Vse dokler posledice ne bodo odpravljene, občane pozivajo, da se obisku parka izognejo. 

V Mariboru so sicer doslej našteli 98 intervencij pristojnih služb, eden od gasilcev je bil lažje poškodovan. Podžupan Samo Peter Medved se je gasilcem in vsem javnim podjetjem, ki so že od ponoči na terenu, zahvalil, ljudi pa pozval, da na številko 112 javljajo vse posledice neurij, še posebej, če se bodo uresničile napovedi o popoldanski ponovni ujmi.

"Ob tem občane prosimo, da danes omejijo svoje aktivnosti v mestnem parku in se izogibajo drevesom, preden poskrbimo za sanacijo. Prav tako jih pozivamo, da bolj kot fotografiranju posledic neurja ali celo med samim neurjem, raje sami pomagajo pri odstranjevanju posledic, saj vemo, da je čas dopustov, s tem pa je omejeno tudi število razpoložljivih ljudi," je dejal podžupan.

Kar nekaj škode je po njegovih besedah tudi na tržnici, kjer je razmetalo stojnice, precej nevšečnosti imajo tudi na kopališču Mariborski otok, zaradi težav z elektriko pa nekaj časa niso delovale niti Marpromove polnilnice za električne avtobuse in Pohorska vzpenjača.

V mestnem parku za zdaj ocenjujejo, da je nastalo za okoli 20.000 evrov škode. Med drugim bo potrebno odstraniti 14 dreves, ostalo škodo pa še popisujejo in bo znana v naslednjih dneh, je dodal Medved.

Vodja mariborske civine zaščite Primož Osojnik je pojasnil, da so pri omenjenih 98 intervencijah morali v 26 primerih sanirati odkrite strehe, med drugim tudi na ginekološki kliniki UKC Maribor, ostalo pa so predvsem padci dreves na različne vrste infrastrukturo. Intervencije so začeli ob štirih zjutraj, dopoldne pa se nekaterih sploh še niso lotili, saj vsega niso zmogli naenkrat, čeprav je na terenu 108 gasilcev s 23 vozili, tako iz poklicne brigade kot iz 11 okoliških prostovoljnih gasilskih društev.

Vodja vzdrževanja mestnih parkovnih površin pri Nigradu Karin Bejo je povedala, da bodo morali odstraniti 14 dreves, ker je vrtinčenje pri nekaterih povzročilo tudi pokanje v deblu ali pa je bila škoda na krošnjah tako huda, da jo je nemogoče sanirati ali ustaviti propad drevesa.

Še več je sicer manjših odlomov, ki jih bodo sanirali naslednji teden in s tem skušali preprečiti dodaten razkroj v drevesih ter ohraniti preostali drevesni fond. Park bo zato po njenih besedah varno prehoden naslednji teden, občane pa opozarja, da je park star, zato naj ga v času neurij in močnejšega vetra zapustijo.

Orkanski veter na Koroškem

Neurje z orkanskim vetrom je davi prizadelo celotno Koroško. Veliko dreves se je podrlo na ceste, električne vode, tudi na objekte in avtomobile. Po dosedanjih podatkih slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje v ujmi ni bil kdo poškodovan. Veter je med drugim odkril streho gospodarskega objekta na Muti in cerkev sv. Petra na Kronski gori, poroča STA. 

Pristojne službe so na terenu že več ur in odstranjujejo posledice, je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Pričakuje, da bodo tekom dneva dobili še več podatkov o posledicah ujme v regiji.

V občini Muta so aktivirali štab civilne zaščite. V industrijski coni je na gospodarskem objektu tudi odkrilo streho, odkrilo je tudi nekaj drugih streh na objektih, je za STA povedala županja Občine Muta Angelca Mrak. Orkanski veter je veliko škode povzročil tudi v drugih delih občine, trenutno je zaprta tudi cesta na Sv. Primož. 

250 intervencij v Pomurju

Neurje se je razbesnelo tudi nad Pomurjem. Zgodaj zjutraj je del zajelo neurje z močnim vetrom in točo, veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Ta so med drugim padla na cesto v Podgradu in Gornji Radgoni, pa tudi na objekte. Veter je odkrival strehe hiš, v Turnišču in na Cankovi tudi osnovni šoli, poplavljene so bile ceste, ponekod je za nekaj časa zmanjkalo elektrike.

Gasilski regijski poveljnik Dušan Utroša je davi novinarjem povedal, da gasilci posredujejo na 250 intervencijah. V občinah Gornja Radgona in Murska Sobota delujeta tudi občinska štaba civilne zaščite.

Na območju Gornje Radgone gasilci, ki so na terenu od 4. ure, in ekipe komunalnih podjetij odpravljajo posledice jutranjega neurja, ki je povzročilo precejšnje razdejanje. O tem poročajo iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Ljutomer, Cankova, Tišina, Murska Sobota, Turnišče, Dobrovnik in Beltinci.

Med drugim je v Podgradu drevo padlo na hišo, v Gornji Radgoni na objekt, poplavljenih je bilo več cest, na Simoničevem bregu, Policah in v Hercegovščaku je veter odkrival strehe. Pri vrtcu v Gornji Radgoni je veter izruval nekaj velikih dreves, uničena so tudi igrala in del ograje. Več mladih dreves je polomil in izruval v radgonskem parku.

"V štabu na osnovi medsosedske pomoči med občinami gasilske enote premikamo iz tistih občin, ki niso del bile deležne posledic neurja, da pomagajo v ogroženih občinah. V pripravljenosti je celotna pomurska gasilska regija, pomoč bodo dobili vsi. Morajo pa ljudje razumeti, da smo omejeni z resursi, a bo vsak deležen pomoči," je dejal gasilski poveljnik Utroša. Prebivalce prosi za strpnost.

Po kratkotrajnem premoru se bodo predvidoma že sredi dneva na severu in zahodu Slovenije spet začele prožiti nevihte, ki bodo do večera prešle večji del države. Ob nalivih in močnih sunkih vetra je na manjših območjih zelo verjetna tudi toča, ki bo lahko lokalno tudi precej debela.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
13. 07. 2023 15.04
+9
Eni se delate norca iz tega ampak doleti lahko tudi vas.
St. Gallen
13. 07. 2023 15.06
-4
da ti nekdo da obljubo in se dela norca, ja
Jernej Sekirnik
13. 07. 2023 15.02
-2
A gasilci so že dobili nagrade od gašenja na Krasu? Ker eni naši pobi so nekaj jamrali, da niso nič dobili, pa so delali cele dneve....
St. Gallen
13. 07. 2023 15.04
-6
Ce Golob obljubi 30 dni do specialista, ni razloga, da nebi se kaksno drugo obljubo izpolnil
štrekeljc
14. 07. 2023 11.08
+1
Sekirca, pomoč nikoli ni bila namenjena gasilcem posameznikom, ampak gasilskim društvom! Ta so jo dobila, tako da ne zavajaj!
Fery Zaka
13. 07. 2023 14.49
-9
Ufff, najsilovitejše neurje! Najmočnejši veter! Najvišje temperature! Sami presežniki. Mana za novinarstvo.
Kuki_9
13. 07. 2023 14.46
-12
Glede na fotko od zgoraj je malo čudno, da klopce v mestnem parku v Mariboru ni prevrnilo, a drevo je izruvalo
St. Gallen
13. 07. 2023 14.36
-7
ce lahko Messi igra za Miami, lahko se vam zapiha veter bolj mocno
Honeybear
13. 07. 2023 14.33
+4
Utisan mi nismo ateisti mi smo večji od življenja v tej banalni republiki🤣🤣🤣🤣🤣
UtisanBimbambom
13. 07. 2023 14.44
+1
Honeybear
13. 07. 2023 14.32
-1
In kdo jim je kriv da imajo prevelika pričakovanja?
mijavci
13. 07. 2023 14.27
+1
Vse kar je zelenega v mestih moti signal 5G zato je potrebno vse počistit, Jankovič bo spet podiral drevesa po Ljubljani. Lažje gre pa z vetrom in kao naravni poti, kdor še verjame, jest nič več, vreme je že zdavnaj postal biznis in to veliki.
Misika1967
13. 07. 2023 14.09
-5
Bog postaja jezen na nas.
UtisanBimbambom
13. 07. 2023 14.13
+11
SDS_je_poden
13. 07. 2023 14.24
+10
Misika1967: Kako, a ni to nikoli dokazano bitje vseljubeče in odpuščajoče? Tole boste morali še enkrat premislit, kaj in kako je s tem mističnim bitjem.
NabiralecGliv
13. 07. 2023 14.05
-3
Panika! Panika!
mackon08
13. 07. 2023 15.08
+2
Tutifruti545 ti bi se v hlače, če bi videl kaj se je sinoči dogajalo. Velik pano pred Tušem ne da ga je podrlo še zmečkalo ga je. O drevesih da ne govorim.
123soba
13. 07. 2023 13.50
+15
Danes na tisoče gasilcev pomaga ljudem odpraviti posledice nočnega neurja. Me pa zanima kaj dela slovenska vojska, ker nikjer ni videti nobenega vojaka. Mogoče ne vejo kdo jim prispeva za njihove mesečne plače. Sram naj vas bo....
St. Gallen
13. 07. 2023 13.57
-11
gasilcem je Golob dal obljubo, vojakom pa ne. zato.
Ivar The Boneless
13. 07. 2023 14.07
+6
Vso opremo so stalali Zelenskemu. Nimajo s čim pomagat.
ZIPPO
13. 07. 2023 13.49
+0
Za vsakim dežjem posije sonce 😀
SDS_je_poden
13. 07. 2023 14.24
+4
In za vsakim soncem pride mrak. To so te ljudske modrosti.
St. Gallen
13. 07. 2023 13.40
-12
ob 21 uri je prenos tekme
DR. RNR
13. 07. 2023 13.06
-1
Gdor opazuje nebo,mu je cist jasno,kaj dogaja?
St. Gallen
13. 07. 2023 13.35
-1
JAZsemTI
13. 07. 2023 12.54
+2
V eni uri je bil drmr…
štajerc65
13. 07. 2023 12.48
+18
zaradi padlega drevesa cesta zaprta že od jutra in onemogočen dostop do lastnine Cesta je občinska pa nobenega od nikoder. Ko pa je treba obcini NUSZ plačat pa rok določen.
MatjazZafred
13. 07. 2023 12.44
+12
Bravo mati narava. Če pa je kdo pravičen si pa ti. Ne se pustiti homodrecusu. Zdaj pa najbolje, da gremo še malo posekat ko smo pa krona stvarstva pa to
mbtukaj
13. 07. 2023 12.43
+3
Samo prosim brez zbiranja zamaškov. Država mora pomagat!
flojdi
13. 07. 2023 12.36
+6
?najhujše letos..takega vetra kot je bil danes ponoči od treh do pol4h se v zadnjih 60+letih ne spominjam
flojdi
13. 07. 2023 12.45
+1
In popolnoma se strinjam z vsem , kar je napisal Apostol1 (10.48)./.če dopišem še par mojih gruntanj..bodo najbrž zradirana..tko da ne bom
flojdi
13. 07. 2023 14.04
+3
.že kaki dve uri občasno in iščem in opazujem mucota.ne drema ne v kaki od škatel ne na kavcu ne na postelji. Je pod mojo posteljo..s široko odprtimi očmi.(in držim pesti za mojih 6 paradajzov..zjutraj so bili še v redu
santamaura
13. 07. 2023 12.28
+12
Narava sama sebi nikoli ne naredi škode - Škodo naredi tistemu, ki si jo hoče podrediti in jo zničiti, da bi sam lepo ugodno živel na tem planetu - Zaenkrat to še ne gre tako enostavno